Ekonomi

2023 Dul Maaşı Ne Kadar Oldu?

Eşini kaybeden ya da kaybetme korkusu olan kişiler gelecekte finansal zorluk çekmemek için dul maaşının ne kadar olduğunu merak ediyor. Devletin sunmuş olduğu bu maaş sayesinde genç ya da yaşlı fark etmeksizin eşini kaybeden kadınlar belirli bir süre para desteği alır. Bu desteği almak isteyen kişilerin karşılaması gereken bazı şartlar bulunur.

Şartlara sahip olunmaması durumunda maaş verilmez. Bunun yanında, kişinin dul aylığı almaya başladıktan sonra şartlardan herhangi birini bozması durumunda da verilen destek kesilir. Dul aylığının miktarı, koşulları, başvuru yolları ve kesilme sebepleri gibi pek çok bilgiye makalemizden ulaşabilirsiniz.

Dul aylığı ne kadar sorusuna kesin bir cevap verilebilmesi için kişinin dahil olduğu koşulların değerlendirilmesi gerekir. Bunun yanında devlet tarafından her yıl yapılan zamlar dul aylığının artmasına olanak vermektedir. Ek olarak eşin çalışma durumu ve çocuk sayısı da dul aylığının hangi oranda yatırılacağının belirlenmesine yardımcı olur. Yapılan son düzenlemeler dahilinde ölen kişinin karısına ve çocuklarına bağlanacak dul ve yetim aylığı oranı aşağıda verilmiştir.

  • Eğer hayatını kaybeden kişinin sadece eşi varsa ve çocukları bulunmuyorsa, Emekli Sandığı bağlamında verilen emekli maaşının %75’i eşe bağlanır.
  • Ölen kişi daha öncesinde herhangi bir sigortalı işte çalışmışsa ve sigortası varsa bu oran %50’ye düşer.
  • Eşini kaybeden kadının bir çocuğu varsa Emekli Sandığı kapsamındaki aylığın %60’ı dula, %30’u ise yetime bağlanıır.
  • Eşini kaybeden dulun eğer iki çocuğu varsa aylığın %50’si dula, %25’eri ise yetimlere bağlanır.

2023 dul ve yetim aylıkları şu şekildedir:

  • En düşük dul aylığı 3.750 TL
  • Çocuğu olmayan dul aylığı 5.625 TL
  • Çocuğu olan dul aylığı 7.312 TL olarak belirlenmiştir.

Dul ve yetimlerin zamlı maaşları yukarıdaki gibidir.

Dul Maaşı Nasıl Alınır?

dul kadin maas 1

Eşini kaybeden ve herhangi bir finansal güvencesi olmayan pek çok kadın dul maaşı nasıl alınır sorusunu sorar. Devletin sunmuş olduğu bu yardımdan faydalanmak isteyen kişilerin öncelikle bazı koşulları sağlamaları gerekir. Koşulları sağlamayan adayların başvuruları dikkate alınamaz. Almak isteyenlerin karşılaması gereken şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • Hayatını kaybeden eşin en az 1800 günlük sigorta primi yatırmış olması.
  • Kaybedilen eş ile ölüm öncesinde herhangi bir ayrılık yaşanmamış olması.
  • Kaybedilen eş ile dul kadının resmi nikah ile evlenmiş olması.
  • Başvuracak olan kişilerin SGK’dan herhangi bir şekilde maaş almıyor olması.
  • Başvuran kişinin emekli maaşının ya da çalıştığı kurumdan aldığı aylığın olmaması.
  • Aynı evde yaşanılan bireylerden herhangi birinin SGK güvencesi olmaması.
  • Eşin ölümü sonrasında başka biriyle evlenilmemesi.
  • Eşin kaybından sonra imam nikahlı bile olsa başka biriyle beraber yaşanmaması.
İlginizi Çekebilir:
Bankacı Maaşları Ne Kadar? 2022 Güncel Bilgiler!

Dul Maaşı için Nereye Başvurulur?

Yukarıdaki şartların hepsini karşılayan adaylar maaş almak için gerekli belgeleri hazırlayıp ilgili kurumları ziyaret edebilir. Başvurular için kişilerin ziyaret etmesi gereken yer Sosyal Güvenlik Kurumu’nun il ve ilçe temsilcilikleridir. Bu temsilciliklere gidildikten ve işlemler başlatıldıktan sonra kişilerin SGK yetkilileri tarafından bildirilen ikinci bir kurumu ziyaret etmeleri gerekir. Bu ikinci kurum da ziyaret edildikten sonra işlemler tamamlanır.

Dul Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dul maaşı sorgulama işlemleri için pek çok farklı yol tercih edilebilmektedir. Başvuru yapanların sorgulama yapabilmek için tercih edebileceği ilk yol Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çağrı merkezi olan 170’tir. Hem hızlı hem de pandemi döneminde evden çıkmadan bilgi alınabilecek bu hat gece gündüz fark etmeden her an aranabilmektedir. Arama yapıldıktan sonra çağrı merkezi çalışanlarına bağlanarak gerekli sorgulamalar yapılabilir.

ALO 170 hattının yanı sıra e-devlet üzerinden de dul maaşı sorgulama yapılabilir. Bir diğer sorgulama yöntemi ise Sosyal Güvenlik Kurumu şubelerine gitmektir. Şubelerde bulunan yetkililerden yardım alınarak dul maaşı almaya hak kazanılıp kazanılmadığı öğrenilebilir.

Dul Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

Kanunlar dahilinde dul maaşı alan eşin aylığının kesilmesini gerektiren bazı durumlar vardır. Bu durumlardan ilki ve en nadir rastlanılanı Türk vatandaşlığından çıkarılır. En sık karşılaşılan sebep ise dul kadının çalışmaya başlamasıdır. Kadın sigortalı bir işte çalışmaya başladığı taktirde herhangi bir yardıma ihtiyacı olmadığı düşünüldüğü için bu aylık en kısa süre içerisinde kesilir.

Aylığın kesilmesine neden olan bir diğer sebep ise evliliktir. Evlilik haricinde dul eşin ölmesi de maaşın kesilme sebepleri arasında bulunur. Dolayısıyla dul maaşı çocuklardan herhangi birine miras kalmaz.

Dul Maaşı ile İlgili Merak Edilen Sorular

Dul aylığıyla ilgili merak edilen konulara yazımızda değindik. Akıllarda soru işareti kalmaması için en çok merak edilen diğer sorularla yazımıza devam edelim.

Boşanmış Kadın Dul Maaşı Alabilir mi?

Hayır, eşinden boşanmış dul kadın dul aylığı alamaz. Eşi vefat ederek dul kalan kadınlar maaş alabilir. Boşanma durumunda nafaka ve tazminat durumları ortaya çıkar.

Ölen Babadan Dul Kızına Maaş Ne Kadar?

Babası sağ olmayan dul kıza evlenene kadar dul aylığı bağlanır. Ölen babadan dul kıza babanın aylığının yarısı kadar maaş bağlanır.

Dul Maaşı Ayın Kaçında Alınır?

Dul aylığı ölen kişinin vefat tarihinden sonraki ayın aybaşında başlar ve bu şekilde aybaşında ödenmeye devam eder.

Dul Maaşı Alan Kişi Sigortalı Çalışabilir mi?

Evet, çalışabilir. Kişinin sigortalı çalışması durumunda dul aylığı kesilmez.

Dul Maaşı Alan Kredi Çekebilir mi?

Evet, çekebilir. Fakat her banka kredi vermez. Ziraat Bankası, PTT Bank gibi bankalar dul aylığı alan kişilere kredi verebilir.

Dul Maaşı Alan Kadın Evlenirse Maaş Kesilir mi?

Evet, kesilir. Dul aylığının kesilme durumlarından biri kişinin evlenmesidir.

Dul Maaşı Alan Kişi İşyeri Açarsa Maaşı Kesilir mi?

İşyeri açarsa dul aylığı kesilmez fakat yarı yarıya azalabilir. Maaşta kesinti olmasa da azalma söz konusu olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu