Ekonomi

2023 Güncel Grafiker Maaşları Ne Kadar?

Yeteneği olanların tercih ettiği eğlenceli ve rahat mesleklerden olan grafiker maaşların ne kadar olduğu merak ediliyor. Bu mesleği icra eden kişilerin genellikle küçüklükten itibaren resim alanına ilgi duyması da yetenek ve hobiler üzerinden para kazanılması anlamına gelir. Aynı zamanda, pek çok grafikerin belirli çalışma saati olmadan evlerinden çalışmalarını gerçekleştirmesi çalışma ortamının daha rahat olmasına imkân sağlar.

Grafikerlerin çalışma esnasında herhangi bir özel kural uygulamak zorunda olmaması ve sürekli olarak bir patron denetimi altında bulunmamaları işin stresini büyük ölçüde azaltır. Grafiker maaşı ile birlikte işin stressiz geçmesi mesleğin ilgi çekmesine sebep olan ana faktörler arasındadır.

Grafiker Maaşları Ne Kadar Oldu?

Grafiker maaşı ne kadar sorusu bu mesleği icra etmek isteyen kişiler tarafından sık sık sorulur. Toplum genelinde sanat üzerinden para elde etmenin zor olduğu düşünülse de sanatkâr olarak nitelendirilebilecek grafikerler alanlarında uzman oldukları taktirde yüksek meblağlar kazanabilir. Grafiker maaşı ne kadar sorusuna net bir şekilde cevap verilebilmesi için kişinin maaşlı mı yoksa bireysel olarak mı çalıştığının bilinmesi gerekir.

Maaşlı çalışan grafikerler herhangi bir tecrübeye sahip değilse ve acemiyse asgari maaş alır. Maaşın miktarı tecrübe edindikçe artar. Profesyonel sayılan ve alanında uzun yıllar deneyim kazanmış bir grafiker ise köklü şirketlerde 25.000 TL ve üzerinde maaş alır. Bazı grafikerler freelance olarak çalışarak kendi ücretlerini kendi belirlemektedir. Grafikerlik maaşında freelance çalışma çok yaygındır.

Grafikerlerin pek çoğu herhangi bir şirkette çalışmak yerine bireysel olarak işlerini yürütmektedir. Bireysel olarak çalışan grafikerlerin kazançları profesyonellik düzeylerine göre değişmektedir. Alanında acemi olan bir grafiker yaptığı iş başına daha düşük ücret alırken tanınmış ve güvenilir bir meslektaşı çok daha fazla ücret talep edebilmektedir. Profesyonelliğin yanında yapılan işin türü ve sayısı da elde edilen kazancın değişmesine sebep olabilmektedir.

Küçük ve basit logo tasarımları az kazanç getirirken ayrıntılı ve büyük çaplı reklam çalışmaları grafikerlerin büyük kazançlar elde etmelerini sağlamaktadır. Tüm bu değişkenler birlikte değerlendirildiğinde bireysel olarak çalışan bir grafiker maaşı 50.000 TL’ye kadar çıkabilir. Grafiker maaşları bu şekilde değişiklik gösterir.

Nasıl Grafiker Olunur?

grafiker nasıl ounur

Grafiker maaşlarından sonra nasıl olunur sorusuna değinelim. Grafiker olabilmek için kişilerin tercih edebilecekleri iki farklı yol bulunur. Bu yollardan ilki işin okulunu okumaktır. Üniversitelerin Mimarlık, Güzel Sanatlar, Sanat ve Grafik Tasarım gibi bölümlerinde grafikerliğe dair detaylı eğitimler verilir. Bu bölümlerden herhangi birini okumakta olan kişilerin sadece verilen bilgilerle yetinmemesi ve kendilerini geliştirip fark yaratabilecek düzeye gelmesi gerekir. Böylelikle mezun olduktan sonra portföyünün genişliği sayesinde daha kolay iş ya da müşteri bulabilir.

Üniversitede ilgili bölümü okumadan da alaylı olarak grafiker olmak mümkündür. Sektörde üniversite okumadan başarılı olan ve adını duyurabilen pek çok profesyonel grafiker bulunur. Böyle bir grafiker olmayı hedefleyen kişilerin güçlü estetik ve sanat algısına sahip olmaları gerekir. Bu işe gerçekten ilgili olan ve yeteneği bulunan kişiler bölümünü okumadan da işi öğrenerek bu mesleği icra edebilirler. Bu algı doğuştan var olmasa dahi sonradan çalışarak ve ustaların tekniklerini izleyerek edinebilir.

İlginizi Çekebilir:
Mali Müşavir Maaşları Ne Kadar? 2023 Güncel

Yetenekli olan kişilerin yeterli teknik bilgiye sahip olabilmeleri için illüstrasyon, animasyon ve tipografi gibi farklı alanlarda bilgi edinmeleri ve kendilerini sürekli olarak geliştirmeleri gerekir. Bunun yanında perspektif, doku, ışık ve desen kullanımının sektördeki başarılı çalışmalar üzerinden analiz edilmesi tavsiye edilir. Bu sayede üniversite okumuş kişilerin arasından sıyrılıp başarılı bir grafiker olunabilir.

Grafiker Tam Olarak Ne İş Yapar?

Grafikerlik dijital dünyanın ve reklamcılığın gelişmesiyle ön plana çıkmış bir meslektir. Gelişen teknoloji dünyası ve hayatımıza yoğun derecede giren bilgisayarlar sonucu dijital işlerin bu denli yükselmesiyle grafikerlik istihdam sağlanan bir meslek haline gelmiştir. Günümüzde grafik tasarımcı veya grafiker dediğimiz meslek sahibi insanlar yeterli bilgi ve beceriye sahipse, alanında yetenekli ve başarılıysa kolay bir şekilde iş bulabilir.

Peki grafikerler tam olarak ne yaparlar? Grafikerler özetle söyleyecek olursak bilgisayar ortamında belirli programları kullanarak dijital çizimler yaparlar. Ortaya görsel olarak göze hitap eden dijital ürünler çıkarırlar. Bu şekilde birçok farklı sektörde iş bulabilirler.

Günümüzde her şeyin çizimi artık sanal ortamda programlar sayesinde gerçekleştirilmektedir. Kıyafetimizin üzerindeki bir desenden sokakta gördüğümüz bir afiş tasarımına her şey sanal ortamda grafik tasarımcılar tarafından çizilir. Grafikerler kendi ilgisine göre bu alanlardan herhangi birinde çalışabilirler. Ajanslar, grafik tasarım firmaları, reklamcılık şirketleri, sosyal medya departmanları vb. gibi yerlerde mesleklerini icra edebilirler.

Grafiker Olmak İçin Hangi Programları Bilmeli?

grafikerler hangi programları kullanıyor

Grafikerler bilgisayar ortamında dijital çizimler yaptıkları için bilmeleri gereken bilgisayar programları vardır. Kullandıkları detaylı programlara ne kadar çok hakim olurlarsa ve ne kadar çok program biliyorlarsa o kadar kolay ve hızlı bir şekilde işlerini yürütebilir, ortaya dikkat çekici tasarımlar çıkarabilirler. Hepsini bilmeseler de en azından birkaç programı profesyonel bir şekilde kullanabiliyor olmaları gerekir.

Grafik tasarım için bilinmesi gereken programlar şunlardır:

  • Adobe Photoshop
  • Adobe Illustrator
  • Adobe InDesign
  • Adobe Dreamweawer
  • Adobe Flash – ActionScript
  • Free Hand
  • 3DS Max
  • Corel Draw

Grafik tasarım için kullanılan bilgisayar programları bu şekildedir.

Grafik Tasarım Kursu ile Grafiker Olmak

Sürekli gelişen teknoloji dünyasının ve dijital ortamların artmasıyla grafik tasarım gereksinimini de paralel olarak artmaya devam eder. Geniş bir çalışma sahası bulunan ve iş imkanı olan grafik tasarım popüler bölümlerden biri haline gelmiştir. Sadece lise veya üniversite olarak bu bölümü okuyanlar değil, bölüme ilgisi ve yeteneği bulunanlarda bir şekilde grafik tasarım sahası içerisinde çalışırlar.

Popülerleşen ve talep edilen bu bölümü öğretmek için bu yüzden grafik tasarım kursları açılmıştır. Açılan bu kurslar sayesinde hem grafikerlere farklı bir alanda istihdam sağlanmış hem de öğrenmek isteyenlere kolaylık sağlanmıştır. Bazı şehirlerde halk eğitim ve belediyelere bağlı olarak da grafik tasarım kursu bulmak mümkündür. Bunun birçok yerde bulunan özel grafik tasarım kursları sayesinde meslek için gereken programlar öğrenilebilir. Grafik tasarım kursları farklı ücretler karşılığında verilen yaklaşık 2 – 3 aylık bir süreçten oluşan eğitimlerdir.

Grafiker maaşlarından ve mesleğe dair merak edilenlerden yazımızda bahsettik. Dikkatinizi çekebilir bir içerik: Muhtar Maaşları Ne Kadar?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu