Ekonomi

2022 Muhtar Maaşı Ne Kadar Oldu?

Mahalle ve köy yönetiminde söz sahibi olan yöneticilerden biri olması sebebiyle muhtar maaşının ne kadar olduğu merak edilir. Çünkü insanlar, seçtikleri kişilerin aldıkları maaş ile yaptıkları iş arasında bir değerlendirme yapmak istemektedir. Bu değerlendirmenin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için muhtarların tam olarak ne kadar maaş aldığının ve yaptıkları görevlerin bilinmesi gerekmektedir.

Yerel yönetimde sahibi olmanın en kolay yollarından biri muhtarlık olduğu için de pek çok kişi bu mesleğin maaşını ve sorumluluklarını merak ediyor. Muhtar maaşlarına ve merak edilen diğer konulara yazımızda değinelim.

Muhtarlar Ne Kadar Maaş Alıyor?

Muhtar maaşı her sene belirli oranlarda artış gösterir. Enflasyon oranı göz önünde bulundurularak yapılan zamlar neticesinde muhtarların maaşı yükselir. Son yapılan zamlar neticesinde muhtar maaşı 8.506 TL olmuştur.

Memurlar bu ücretlerin yanında bazı durumlarda ek görevlerde bulundukları için de ücret alabilir. Yukarıda bulunan tutarların muhtarların alacağı net maaş olarak yazılmıştır. Çünkü 690 numaralı KHK dahilinde, muhtarların SGK primi devlet tarafından ödenir.

Emekli Muhtar Maaşı Ne Kadar?

Muhtarların emeklilik kapsamında değerlendirilebilmeleri ve emekli maaşı alabilmeleri için en az 1260 gün görev yapmış olmaları gerekir. Yerel seçimler sonucunda muhtarlar 5 yıllığına seçildiği için istifa, görevden alınma gibi durumlar olmadığı sürece dönemlerini tamamlayan muhtarlar emekli maaşı alabilir.

Emekli muhtar maaşı almak isteyen kişilerin özel talepte bulunması gerekir. Talebi olumlu sonuçlanan emekli muhtarlar Bağ-Kur kapsamında değerlendirilmekte ve 8.506 TL emekli maaşı alır.

Muhtar Nasıl Olunur?

muhtar olmak için gerekenler

Mahallesindeki ya da köyündeki yerel yönetimde söz sahibi olmak isteyen kişiler nasıl muhtar olunduğunu merak edilir. Kişilerin muhtar olabilmeleri için ilk olarak adaylıklarını koymaları gerekir.

Adaylık işlemleri yerel seçimlerden en az 6 ay önce başlatılmalıdır. Aday olacak kişilerin gerekli şartlara sahip olmasına özen gösterilir. Koşulları sağlayan muhtar adayları eğer 1.000’den daha az nüfusa sahip bir yerde adaylığını koyuyorsa 8, 1.001 ile 2.000 arasında nüfusa sahip bir yerde adaylığını koyuyorsa 10, 2.000’in üzerinde nüfuslu bir yerde adaylığını koyuyorsa 12 üyelik ekip oluşturur. Adayın seçilmesi durumunda üyelerin yarısı asil yarısı yedek üye olur.

Muhtar adayı olmak isteyen kişilerin üyeleri oluşturduktan sonra seçimde kullanılmak üzere kendi oy pusulalarını hazırlamaları gerekir. Oy pusulaları, A4 kağıdının dörtte biri boyutunda ve beyaz olmalıdır. Kağıtların üzerine hangi mahallenin muhtar adayı olunduğu, adayın ve üyelerin ismi yazılmalıdır. Oy pusulaları matbaalarda çoğaltılabilmekte ya da elle yazılabilir. Çoğaltılan pusulalar mahalle sakinlerine dağıtılmalıdır. Seçimlerde galip çıkan adayların göreve başlayabilmeleri için ilçe seçim kurumlarından mazbata almaları gerekir.

Muhtar Olma Şartları Nelerdir?

Muhtar olmak isteyenlerin gerekli şartları karşılamaları gerekmektedir. Şartları karşılamayan adaylar seçimi kazansa dahi işe başlayamamaktadır. Geçerliliğini koruyan olan köy kanunu kapsamında muhtarların taşımaları gereken özellikler aşağıda listelenmiştir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Alınan eğitimin en düşük ilkokul olması.
  • Son 6 ayda adaylığın koyulduğu mahallede ikamet etmek.
  • 25 yaşından büyük olmak.
  • Kamu hizmetlerinden kısıtlı ya da yasaklı olmamak.
  • Ağır hapis cezası almamak.
  • Taksirli suçlar haricinde, 5 yıldan uzun süreli cezaevinde bulunmamış olmak.
  • Rüşvet, zimmet, sahtecilik, irtikap, ihtilas ve dolandırıcılık gibi yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak.
İlginizi Çekebilir:
Avukatlar Ne Kadar Kazanıyor? 2023 Güncel Maaşlar

Muhtarın Görevleri Nelerdir?

Muhtar maaşı almak isteyen kişilerin seçimi kazanmaları durumunda sahip olacakları görev ve sorumlulukları bilemeleri gerekmektedir. Muhtarın görevleri tüm mahalleye hitap edebileceği gibi belirli kişiler dahilinde de olabilmektedir. Göreve gelen kişilerin eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gereken görevler aşağıda listelemiştir.

  • Köyün ya da mahallenin çeşme ve yol gibi ortak kullanım alanlarındaki ihtiyaçların onarım, bakım ve inşasını yönetmek. İnşa söz konusu olduğunda üst yönetime bilgi vermek.
  • Bölgede merkezi yönetimi temsil etmek ve bu görev dahilinde yönetmelik ve uygulamalar hakkında köy, mahalle halkını aydınlatmak.
  • Salgın hastalığa ya da kritik sağlık durumuna sahip olan mahalle, köy sakinlerini sağlık kuruluşlarına bildirmek.
  • İmece usulünün köylerde uygulanmasını sağlamak.
  • Askerlik çağına gelen genç erkeklerin kimlik çizelgelerini oluşturmak.
  • Seçim dönemi geldiğinde, sandık seçim kurullarına başvurmak.
  • Mahallede ya da köyde bulunan engelli, yaşlı veya muhtaçların ihtiyaçlarını tespit edip bunları devlete bildirmek.

Muhtarlar için oluşturulan “Muhtar Bilgi Sistemi” pek çok sorunuzun yanıtını alabileceğiniz bir platformdur.

Muhtarlık ile İlgili Merak Edilen Sorular

Muhtar maaşlarına değindiğimiz yazımızda maaşlara dair merak edilenlere yer verdik. Muhtar maaşlarından sonra mesleğe dair merak edilen diğer sorulara bakalım.

Muhtarlara Sigorta Ödeniyor mu?

Evet, muhtarların sigortası ödenmektedir. Mahalle muhtarlarının sigorta primleri il özel idaresi tarafından ödenmektedir.

Muhtar Devlet Memuru mu?

Hayır, muhtarlar devlet memuru kategorisi içinde sayılmamaktadır. Devletin mahalleye veya köye hizmet etmekler görevlendirdiği idari bir görevlidir.

Köy Muhtarının Yetkileri Nelerdir?

Köy muhtarlarının evlendirmek, defin ruhsatı verme, kimlik paylaşım sistemini kullanmak, hayvan alım ve satım yeri belirleme, hayvan panayırlarını açma vb. gibi yetkileri bulunmaktadır.

Muhtar Ceza Verebilir mi?

Köy muhtarına görevde olduğu süre dahilinde, köyün faydası için gerçekleştirdiği faaliyetler esnasında engel olmaya çalışan, kötü davranan veya kötü konuşan kişiler ceza almaktadır.

Köy Muhtarlığı Nasıl Düşer?

Görevini gerektiği gibi yerine getirmediği anlaşılan köy muhtarlarının muhtarlığı ilçe idare kurulu kararı ile düşmektedir. Vali veya kaymakamlar da muhtarın köye faydası olmayan kararlarını bozabilmektedirler.

Muhtar İhtiyar Heyeti Nedir? Kaç Kişiden Oluşur?

Köy muhtarını denetleyen, köylüler ile iletişim halinde olan ve köydeki birtakım işlerin ilerleyişini kontrol eden heyettir. İhtiyar heyeti dört asil ve dört yedek olmak üzere sekiz kişiden oluşmaktadır.

Muhtarlıkta Yaş Sınırı Var mı?

Evet, vardır. Yerel yönetimlik kapsamına giren muhtarlarda da diğerlerinde olduğu gibi yaş sınırı bulunmaktadır. Muhtarlıkta yaş sınırı 18 yaştır.

Muhtar İl Dışına Çıkabilir mi?

Evet, çıkabilir. Kanuni ve hukuki olarak il dışına çıkmalarını engelleyen bir durum yoktur. Görev süresi ve mesai saatleri içerisinde olmadıkları sürece il dışına çıkabilirler.

Sözleşmeli İmam Maaşları Ne Kadar? Biliyor musunuz?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu