Otomobil

2023 Otomotiv Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Ülkemizde günden güne değerlenen mesleklerden olmasıyla gençlerin ilgisini çeken otomotiv mühendisliğinin maaşları merak edilir. Son zamanlarda otomotiv sanayisinin gelişmesiyle bu mesleğe olan ilgi de artmıştır. Sizin için otomotiv mühendisliği maaşlarını ayrıntılı olarak inceledik ve birçok önemli bilgiye değindik.

Otomotiv mühendisliği tüm araç ve taşıtların üretiminin yapıldığı bir sanayi koludur ve gün geçtikçe değeri artan bir meslektir fakat kesin bir ücret söylemek mümkün değildir. Çalıştığı firmadaki pozisyonu, deneyimler, yaptığı iş durumuna göre alınan ücrette değişiklikler olması muhtemeldir. Fakat ortalama bir ücret söylemek gerekirse otomotiv mühendisi olarak  kamu sektöründe çalışanlar 25.000 – 30.000 TL arasında bir ücret alırken özel sektörde çalışanlar ise 30.000 – 55.000 TL arasında bir ücret almaktadır.

Kariyer.net üzerinde 88 kişi tarafından yapılmış olan otomotiv mühendisliği maaşları hakkındaki bir değerlendirmede en düşük maaş 23.000 TL,  en yüksek maaş 55.000 TL olarak değerlendirilmiştir. Ama bu değerler günümüz şartlarında güncelliğini yitirmiş ve eski verilerdir diyebiliriz.

Otomotiv Mühendisliği Maaşları Almanya’da Ne Kadar?

Otomotiv mühendisliği maaşları Almanya‘da ülkemize göre çok daha fazladır. Bunun sebebi ise Almanya, otomotiv sektörünün kalbidir diyebiliriz. Bundan dolayı Almanya’nın başarılı otomotiv mühendislerine diğer ülkelere göre daha çok ihtiyaç duymasıdır. Yeni mezun olmuş bir otomotiv mühendisi Almanya’da ortalama en az 4.000 Euro maaş almaktadır. Alanında başarılı ve yıllarını geçirmiş, tecrübe edinmiş bir otomotiv mühendis maaşı ise 4.000 Euro ile 10.000 Euro arasında değişkenlik gösterir.

Otomotiv Mühendisliği Ne İş Yapar?

otomotiv müh maaşları

Otomotiv mühendisi kamyon, otobüs, motor ya da otomobil gibi kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir. Kara taşıtlarının üretiminde neredeyse tüm tasarım sürecinde yer alırlar ve tüm üretim işlemleriyle ilgilenirler. Otomotiv mühendisleri çalışma alanına göre tasarım mühendisliği, AR-GE mühendisliği, üretim mühendisliği ve servis mühendisliği olarak dört farklı grupta yer alır.

Tasarım mühendisliği belirli parça ve sistemleri tasarlamakta ve test ediyor. Örneğin araba da yer alan silecek kısmını tasarlar ve yeterli işlevde olup olmadığını da test ediyor.  AR-GE mühendisleri çalıştığı firmada yeni sistemler geliştirir ve bunun yanı sıra maliyeti düşürmek içinde çalışmalar sergiliyor. Çalıştığı pazar üzerinde araştırmalar yaparak trend olan analizleri gerçekleştiriyor. İlgili bölümlerle kondisyonlu bir çalışma sergiliyor. Aynı zamanda yeni tasarımlar yaparak süreci de kontrol ediyor. Üretim mühendisleri üretilen otomobilin hangi sayıda üretileceğini tasarlıyor. Servis mühendisleri ise araçların bakım ve tamir işlerinin nasıl ilerlemesi gerektiğini kontrol ediyor.

Otomotiv Mühendisliği Dersleri

Otomotiv mühendisliği lisans dersleri arasında otomotiv mühendisliğine giriş, dinamik, otomotiv mühendisliği prensipleri, otomotiv elektroniği, taşıt teknolojisi, makine elemanları, taşıt iklimlendirme sistemi, mekatronik, içten yanmalı motorlar, arazi taşıtları, raylı taşıtlar, yağlar ve yağlama sistemleri, alternatif enerji kaynakları, yakıt sistemi gibi pek çok ders yer alıyor.

İlginizi Çekebilir:
Dizel Araba Nedir? Dizel Araç Vurdurulur mu?

Otomotiv mühendisliği yüksek lisans dersleri arasında motor teknolojisi, güç aktarma organları, ileri sayısal analiz, gürültü ve titreşim, dinamik ve kontrol ve ergonomi gibi pek çok ders yer alıyor.

Otomotiv Mühendisliği İş İmkanları

Otomotiv mühendisliği ülkemizde gün geçtikçe gelişen bir sektördür. Bu sayede iş imkanları da git gide artış göstermektedir. Türkiye’de özel sektöründe artış göstermesiyle birlikte otomotiv mühendisleri için pek çok iş imkanı ortaya çıkmıştır. Otomotiv mühendisi olarak ilk işe başlanıldığında şirket bir süre uyum sağlaması adına oryantasyon eğitime başlıyor. Daha sonra mühendis olarak işe devam ediyor. Kişi gösterdiği başarılara göre firmanın da isteğiyle alanında yükselebilir.

Otomotiv mühendislerinin özel sektör ya da kamu alanında iş bulacağı pek çok yer bulunur. Kamuda çalışmak için TCDD, MKEK ve THY iş imkanı bulunacağı gibi özel sektörde Ford, Opel, Nissan, Audi gibi pek çok araba markalarının firmasında da iş bulmak mümkündür. Özellikle Marmara bölgesi büyük illerde iş olanakları daha geniştir. Şuan günümüzde mühendislik alanında lisans eğitimini tamamlamış kişiler işletme alanında yüksek lisans yaptığı taktirde pek çok şirketin yönetici kadrosunda yer alabilir.

Otomotiv Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Var?

Otomotiv mühendisliği bölümü lisans eğitimi veren üniversiteler Türkiye’nin pek çok yerinde bulunmaktadır. Bunlar arasında Adıyaman Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi yer almaktadır. Bu üniversitelerde lisans eğitimi alarak otomotiv mühendisliği adına diploma almak mümkündür.

Otomotiv Mühendisliği Taban Puanları

Mühendislik fakültesi otomotiv mühendisliği için aşağıda verilen taban puanları, alınan adaylara ait puanlardır. Özel üniversiteler arasında yer alan Ankara Atılım Üniversitesi İngilizce ve burslu eğitim için taban puanı 397 iken otomotiv mühendisliği bölümü olan  İstanbul Okan Üniversitesi İngilizce ve burslu eğitim için taban puanı 372 puandır.

Türkiye’nin en iyi üniversiteleri içerisinde yer alan Gazi Üniversitesi otomotiv mühendisliği bölümü taban puanı 261,47853’tür. Bursa Uludağ Üniversitesi 338 taban puanı ile öğrenci alırken, Çukurova Üniversitesi 271 taban puanı ile öğrenci almıştır. Pamukkale Üniversitesinde taban puanı 278’dir. Kocaeli Üniversitesi otomotiv mühendisliği için taban puanı ise 315 puandır.

Otomotiv Mühendisliği Ne Zaman Açıldı?

Türkiye’de otomotiv mühendisliği bölümü ilk kez 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde açılmıştır. 10 yılı aşkın süredir ülkemizde lisans programı olarak eğitim verilen otomotiv mühendisliği bölümü günümüzde birçok üniversitenin mühendislik fakültesinde bulunan bir programdır.

Ayrıca bakabilirsiniz; Güncel Grafiker Maaşları Ne Kadar?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu