Gezi

2022 Pasaport Çıkarma İşlemleri ve Gerekli Evraklar

İlk defa pasaport çıkaracaklar ya da pasaportunu yenileyecekler için pasaport çıkarma işlemlerini ve gerekli evrakları yazımızda adım adım anlattık.

Bir seyahat planladığınızda yapmanız gereken ilk adım pasaport çıkarma işlemlerine en kısa sürede başlamaktır. Pasaport farklı ülkelere gidecek olanlara ilgili makam tarafından verilen, yabancı ülke yetkililerince kimlik incelemesi sırasında geçerli olan belgedir.

Sağladığınız şartlara ve durumlara göre ülkemizde alabileceğiniz pasaport türleri farklıdır. Yeşil pasaport, bordo pasaport, gri pasaport ve siyah pasaport olmak üzere dört farklı pasaport çeşidi vardır. Hangi pasaportu almak için şartları sağladığınıza dair bilgileri pasaport türleri yazımızı okuyarak bulabilir, hangi tür pasaportu çıkarmaya hakkınız olduğunu öğrenebilirsiniz.

Pasaport ve vize birbiriyle karıştırılmamalıdır. Pasaport vatandaşı olduğunuz ülke tarafından verilen belge iken, vize ise girmek istediğiniz ülke tarafından girişinizin onaylanmasıdır. Yani vize, pasaport sahibine ülkeye girebilmesi için yapılan pasaport onayıdır.

Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport çıkarmak isteyenlerin ilk yapması gereken öncelik pasaport için gerekli evrakları toplamaktır. Pasaportun geçerlilik süresine karar verildikten sonra bu süreye göre pasaport harcı ve defter bedeli ödenir. Daha sonra pasaport randevusu alınarak evraklar gerekli yerlere teslim edildikten sonra pasaport teslimatı beklenir. Pasaport çeşidinize göre teslimat süresi farklılık gösterebilir.

Pasaport Çıkarma İşlemi Adımları

pasaport evrakları

Pasaport çıkarmaya karar verdiğinizde izlemeniz gereken belli başlı adımlar vardır. Planlı şekilde adımları takip etmeniz ve gerekli evrakları toplamanız gerekir. Pasaport çıkarma işlemi adımlarını kısaca özetleyecek olursak:

  1. Adım: Pasaport çıkarmak için gerekli evrakları toplayın.

2. Adım: Pasaport harcı ve defter bedelini ödeyin.

3. Adım: Nüfus Müdürlüğü web sitesinden randevu alın.

4. Adım: Randevu tarihinde gerekli evrakları teslim edip işlemleri gerçekleştirdikten sonra pasaport teslimatını bekleyin.

Pasaport çıkarma işlemi özetle bu dört maddede gerçekleşir. Gerekli evrakları toplayıp ücreti yatırdıktan sonra Nüfus müdürlüğü randevunuzda işlemleri hallederek pasaportunuzun teslimatını beklemeniz gerekir.

Pasaport Çıkarma için Gerekli Evraklar

Pasaport çıkarma işlemi için gerekli tüm evrakları eksiksiz şekilde ilgili kuruma teslim etmeniz gerekmektedir. TC kimlik numarası yazılı eksiksiz bilgiler olan kimlik kartınızla veya Nüfus Müdürlüğünden alabileceğiniz Geçici Kimlik Belgesi ile şahsen başvuru işlemlerine başlayabilirsiniz.

  • Kimlik kartı/Nüfus cüzdanı aslı
  • 2 tane Biometrik Fotoğraf (kesinlikle biometrik olmalıdır, vesikalık geçersizdir)
  • Eski pasaportlar (varsa daha önce alınan pasaportların aslı)
  • Pasaport Harcı ve Pasaport Bedeli Dekontları
  • Öğrenci Belgesi (Harçsız Pasaport talep edenler için)
  • Engelli veya reşit olmayan bireyler için Muvafakatname

Muvafakatname için farklı şartlarda farklı durumlar geçerlidir. İçinde bulunduğunuz durumun şartlarına göre gerekli olan muvafakatnameyi sağlamalısınız.

Pasaport başvurusunda bulunmadan önce tüm bu belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamalısınız. Pasaport başvurunuz ve gerekli evrakların teslimatını şahsınız tarafından yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir:
Gölyazı Gezi Rehberi | 10 Yer Listesi

Pasaport Harcı ve Pasaport Defter Bedeli

pasaport evrakları

Pasaport ücreti, bordo pasaport çıkarmak isteyenler için pasaport harcı ve defter ücretinin toplamıdır. Bu iki ücret aynı anda aynı kuruma ödenebilmektedir ve ücretler sürelere göre farklılık gösterir. 2022 pasaport ücretleri şu şekildedir:

6 aylık pasaport : 309 TL pasaport harcı + 225 TL pasaport defter bedeli = 534 TL toplam

1 yıllık pasaport : 450 TL pasaport harcı + 225 TL pasaport defter bedeli = 675 TL toplam

2 yıllık pasaport : 738 TL pasaport harcı + 225 TL pasaport defter bedeli = 963 TL toplam

3 yıllık pasaport : 1.048,70 TL pasaport harcı + 225 TL pasaport defter bedeli = 1.273 TL toplam

10 yıllık pasaport : 1.478 TL pasaport harcı + 225 TL pasaport defter bedeli = 1.703 TL toplam

Pasaport harcı ücreti pasaportun geçerlilik süresine değişiklik göstermektedir, pasaport defter bedeli sabit bir ücrettir. Gitmek istediğiniz ülkelerin istediği pasaport geçerlilik süresine göre sürenizi ayarlamalısınız. Bazı ülkeler 3 ay geçerli pasaport kabul ederken, bazı ülkeler en az 1 sene istemektedir. Pasaport geçerlilik sürenizin ziyarette bulunacağınız tarihleri kapsaması gerekmektedir.

Pasaport çıkarma için gerekli bu ücretleri banka kurumlarına yatırdıktan sonra dekontunu gerekli diğer evraklarla birlikte teslim etmelisiniz. Devlet bankalarından ve birçok özel bankadan bu ücret yatırma işlemi gerçekleştirilmektedir.

Pasaport Ücreti Nasıl Ödenir?

Pasaport çıkarma işlemlerini başlatmak için öncesinde pasaport ücretini ödemelisiniz. Pasaport harcı ücreti her sene değişiyor. Yukarıda 2021 yılı pasaport harcı ve defter bedelini belirttik. Peki pasaport harcı nereye ve nasıl ödenir? Pasaport ücreti PTT şubelerine, anlaşmalı bankalara, Vergi Dairesi Müdürlüklerine ve Gelir İdaresi Başkanlığına nakit şekilde ödenebilir. Kredi ve banka kartı seçeneği bulunsa genelde nakit olarak ödenmektedir.

Pasaport ücretini online ödemek istiyorsanız Vergi Dairesi sitesinden de ödeyebilirsiniz.

Pasaport Randevusu Almak

Pasaport çıkarma için gerekli olan bütün belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra il nüfus müdürlüğü veya ilçe emniyet müdürlüklerinden pasaport randevusu alarak işlemleri randevu tarihinizde başlatmanız gerekir. Nüfus Müdürlüğü internet sitesi veya ALO 199 numaralı telefondan pasaport çıkarma randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Pasaport türünüze göre hazırlamış olduğunuz belgelerle randevunuzun bulunduğu tarihte ilgili yere gereken bütün belgeleri eksiksiz teslim ettikten sonra geriye pasaportunuzun size teslim edilme süresini beklemekten başka bir adım kalmıyor.

Pasaport Teslimatı

Bütün bu pasaport çıkarma işlemleri eksiksiz tamamladığınızda geriye sadece pasaportunuzun belirtilen adrese teslim edilmesini beklemek kalıyor. Pasaportunuz belirttiğiniz adrese 5 – 10 iş günü içerisinde teslim edilecektir. Pasaportu sadece şahıs kendisi teslim alabiliyor, fakat randevu sırasında başka birisini de teslim alabilmesi için belirttiyseniz o kişiye de teslim edilebilir. Eğer pasaport teslimi sırasında evde yoksanız pasaportunuz en yakın PTT şubesine yönlendiriliyor ve 7 gün içinde teslim almanız gerekiyor. Belirtilen süre içerisinde almadığınız takdirde pasaportunuzun gönderildiği yere geri yönlendirilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu