Gündem

2023 SSK Emekli Maaşı Ne Kadar? Hesaplama Rehberi

Emeklilik hayali kuran ve yaşlandığında ne kadar maaş alacağını merak eden kişiler SSK emekli maaşının ne kadar olduğunu merak eder. Gerekli yaş, çalışma ve prim gibi şartların yerine getirilmesi durumunda vatandaşlar SSK’dan emekli maaşı alabilir. Emekli maaşı şartları belirlenirken kişilerin sigorta başlangıç tarihlerine bakılır. Sigorta başlangıç tarihine göre hangi yaşta ne kadar SSK emekli maaşı alacağını merak eden kişiler makalemizdeki bilgilerden yararlanabilir.

2023 Emekli Maaş Zammı Ne Kadar Oldu?

SSK emekli maaşı 2023’te ne kadar yatacak öğrenmek isteyen kişilerin öncelikle dahil oldukları sigorta programını öğrenmeleri gerekmektedir. Pek çok kişi SGK ile SSK’yı karıştırmakta ve alacakları aylık miktarının düşüklüğünden şikayetçi olmaktadır.

Son yapılan zamlar dahilinde en düşük SSK emekli aylığı 7.500 TL olmuştur. 2023 yılında yapılan zamla emekli maaşları da artmıştır. En düşük miktarın yanında yaptığı sigorta ödemesine göre aylık ne kadar SSK emekli maaşı alacağını öğrenmek isteyen kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web sitesi üzerinden kimlik numarası ve SSK sicil numarası ile sorgulama yapabilir.

SSK Emekli Maaşı Şartları Nelerdir?

emekli maas

SSK emekli maaşı şartları her dönemde yapılan düzenlemeler dahilinde değişir. Bu bağlamda kişilerin sigorta ödemeye başladıkları tarih ile yaşları dahil oldukları gruba dair fikir sahibi olunmasına imkân vermektedir. Son yapılan düzenlemeler dahilinde:

  • 09.1976 tarihinden önce sigorta ödemeye başlayan SSK’lılar, en az 5.000 gün prim ödemiş, 55 yaşını doldurmuş ve yaşlılık, ölüm, malullük sigortaları gibi sigortaların primlerini ödemiş olmalıdır.
  • 09.1999 tarihinden sonra sigorta girişi yapılmış SSK’lıların 60 yaşını tamamlamış, ölüm, malullük sigortaları gibi sigortaların primlerini ödemiş ve 7.000 gün prim ödemiş olmaları gerekmektedir.
  • 05.2008 tarihinden sonra işe giren erkek SSK’lılar ise en az 7200 gün prim ödemelidir. Bu grupta bulunan kişilerin emeklilik yaşı doldukları gün tarihine göre 60 ile 65 arasında değişmektedir. Bu şartların haricinde kişiler 5.400 gün ve 4.500 gün şartlarından da emekli olabilmektedir.
  • 05.2002 tarihinden önce 15 yıllık sigorta süresini ve 3.600 prim gününü tamamlayan kadınlar 50 yaşında emekli olmakla beraber bu tarihten sonra gerekli şartları tamamlayan kişilerin emeklilik yaşı 58’e kadar çıkabilmektedir.
  • 05.2008’den sonra sigortalılığı başlayan kadınlar ise 7.200 günü tamamladıkları taktirde 58 yaşında emekli olabilir.
İlginizi Çekebilir:
2022 Yılında Hangi Sektör Tercih Edilmelidir?

SSK Emekli Maaşı Hesaplama ve Sorgulama

SSK emekli maaşı hesaplama işlemini SGK üzerinden yapabilirsiniz. SGK maaş hesaplama sayfasında istenen TC kimlik numarası, sicil numarası, babası adı, nüfus il ve doğum tarihi bilgilerinizi girerek “sorgula” butonuna bastıktan sonra ayrıntılı maaş bilgilerinizi görebilirsiniz.

SSK Emekli Maaşı ile İlgili Merak Edilenler

SSK emekli maaşının ne kadar olduğunun yanı sıra maaşlar ile ilgili merak edilen soruları sizler için aşağıda derledik. En yüksek ve en düşük maaş, maaşlara gelen zam oranları ve daha fazlası ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

En Düşük ve En Yüksek SSK Emekli Maaşı Ne Kadar?

SSK Emeklileri ve Bağkur emeklilerinin en düşük maaşı 7.500 TL civarıdır. Aldıkları en yüksek işçi emekli maaşı ise 24.790 TL olarak belirlenmiştir.

T.C Kimlik No ile Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

TC Kimlik no ile emekli maaşı öğrenmek için öncelikle E-devlet‘e, ardından e-Hizmetler bölümüne giriş yapınız. SSK’ya bağlı kişiler 4A Hizmetlerden Bağ-kur’a bağlı kişiler ise 4B Hizmetler kısmından bağlanacak maaşı görebilirler.

2023 Emekli Maaş Zammı Ne Kadar Olacak?

2023 Ocak ayında enflasyon farkı ile yapılacak zam oranı %9 – %10 civarında olacağı tahmin edilse de zam oranı enflasyona göre %25 olarak açıklanmıştır.

Bağkur Emekli Maaşı Ne Kadar?

BAĞ-KUR’dan 2000 yılından önce emekli olan SSK emeklisi kişiler en az 7.500 TL alırken en düşük esnaf emeklisi maaşı 5.500 TL’dir.

Memur zammı ve maaşlar hakkında bilgi almak için; Memur Maaşları Ne Kadar? Zam Oranları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu