Ekonomi

2023 Yılında Kaymakamların Maaşı Ne Kadar Oldu?

Toplumda saygı değer bir meslek olması ve kazançlarının yüksek olması sebebi ile kaymakam maaşları ne kadar soruları sık sık soruluyor. Ayrıca kişilerin ilçe yönetim ve işleyişinde söz sahibi olabilmeleri ve buna bağlı olarak yüksek statü elde etmeleri de mesleğe olan isteğin artmasına neden olur. Kaymakam olabilmek için esnek kriterler olması pek çok kişinin bu mesleği kariyer planı olarak seçebilmesine imkan sağlar. Bu kriterler ve kaymakam olma süreci ile ilgili detaylı bilgilere sahip olmak için yazımızın devamını olabilirsiniz.

Kaymakam Ne Kadar Maaş Alır?

Kaymakam maaşlarını öğrenmek isteyen kişilerin öncelikle bu miktarı etkileyen çeşitli değişkenler olduğunu bilmesi gerekir. Aylık maaşı en çok etkileyen faktör hizmet süresidir. Kaymakamların hangi yılda işe başladığı ve ne zamandır bu görevi sürdüğü olduğu elde edilen maaşın değişmesine neden olur. Emekli kaymakamlar için görev süresi ve 2000 yılı öncesinde mi yoksa sonrasında mı işe başladığı dikkate alınır.

Kaymakam maaşları belirlenirken hesaplamaya dahil edilen faktörler arasında memura yapılan zam oranı da bulunur. Memurlar genellikle 6 ayda bir maaşlarına zam aldıkları için aylık kazanç sene içerisinde iki kere değişir. Yeni yıl itibariyle en son zam ocak ayında yapılmıştır. Bu yapılan zamlar neticesinde bir kaymakamın maaşı 38.380 TL olmuştur. Bu miktar, yapılan sigorta ve vergi kesintileri sonrasında düşebilir.

Kaymakam Nasıl Olunur?

Aylık maaş hakkında bilgi sahibi olan pek çok kişi kaymakam nasıl olunur merak etmektedir. Kaymakamlar ilçe yönetiminde kayda değer oranda söz sahibi olduğu için mesleğe sahip olacak kişilerin doğru seçilmesi adına bazı kriterler koyulmuştur. Bu kriterlerden ilki 4 senelik ilgili lisans programlarının herhangi birinden mezun olmaktır. İlgili bölümler mühendislik, tarih, maliye, finans, siyaset bilimi, işletme, hukuk, uluslararası ilişkiler, psikoloji, sosyoloji, kamu yönetimi ve halkla ilişkiler olarak belirlenmiştir. Bunların herhangi birinden lisans derecesi olmayan adayların ilgili bölümlerle en az %80 oranında benzerlik gösteren programlardan herhangi birinden mezun olması gerekir. Eğitimini yurt dışında tamamlamış adaylar ise başvuru yapabilmek için mutlaka YÖK’ten denklik belgesi almalıdır.

Kaymakamlık için başvuru yapmak isteyen kişilerin eğitim dışında da karşılaması gereken bazı şartları bulunur. En güncel şartlara göre başvuru sahiplerinin 35 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Bu sınır kurumdaki alt üst ilişkisinin darbe görmesini engellemek amacıyla koyulmuştur. Bunun yanında kaymakamlık başvurusu için adayların en az 5 yıllık kamu tecrübesi olması beklenir. Çünkü kamu kurumlarındaki işleyişe hakim adayların kaymakam olması tercih edilir. Son olarak tüm adayların Devlet Memurları Kanunu kapsamında yer alan 48. madde çerçevesindeki tüm koşulları eksiksiz olarak karşılaması gerekir.

Kaymakamlık Sınavları

kaymakamlık sınavları hakkında

Koşul ve kriterlerin tamamını karşılayan adayların kaymakamlık yolundaki ilk adım için yazılı sınava başvurmaları gerekir. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bu sınav genellikle yılda bir kere yapılır. Adaylar sınavla ilgili başvuru işlemlerinin tamamını ÖSYM’nin web sitesi üzerinden yapabilir.

İlginizi Çekebilir:
2023 Psikiyatrist Maaşı Ne Kadar? Nasıl Olunur?

Kaymakamlık için ilk olarak adayların yazılı sınava girmesi gerekmektedir. Yazılı sınavda adaylara toplam 100 tane çoktan seçmeli soru yöneltilir. Sınavda genel kültür, Türkçe, idare hukuku, ekonomi, anayasa hukuku, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, Türkiye’nin idari, sosyal ve ekonomik yapısı, insan hakları, ve Türkiye’de mahalli idareler ile ilgili sorular bulunur. Toplam 150 dakika süren bu sınavdan adayların en az 70 alması gerekir. 70 puan ve üzerinde puan alan kişiler mülakata katılma şansı elde eder. Ancak kesin olarak mülakata katılabilmeleri için belirlenen aday kontenjanı içerisine girmeleri beklenir.

Kaymakamlık için yapılan sözlü sınava (mülakata) çağrılacak aday sayısı belirlenirken alınacak kaymakam sayısı dört ile çarpılır. Yazılı sınavı geçen kişilerin mülakata çağrılma ihtimalini artırabilmeleri için yazılı sınavdan 80’in üzerinde bir not almaları önerilir. Mülakatta adaylara temsil kabiliyeti, analitik zeka, çağdaşlık ve genel kültür seviyelerini ölçen sorular sorulur. Sorulara verilen doğru cevapların yanı sıra adayların mülakat esnasındaki hal hareketlerine, duruşuna, bilgisine ve hitap yeteneğine de dikkat edilir.

İki sınavı da başarılı bir şekilde geçen adaylar “Kaymakam Adayı” olur. Kaymakam Adayı olarak çalışmaya başlayan kişiler 1 sene yurt dışında, 2 ay il merkezinde, 3 ay kaymakam refikliğinde ve 2 ay mülkiye müfettişliğinde staj yapmalıdır. Ardından 9 ay kaymakam vekilliği yapılmakta ve 4 aylık kaymakamlık kursu alınır. Stajları ve eğitimleri eksiksiz bir şekilde tamamlayıp kaymakamlık tezini başarıyla sunan adaylar kura çekilerek atanır.

Kaymakamlık Sınavı Yazılı mı?

Kaymakamlık sınavları yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama yazılı, ikinci aşama ise sözlü mülakat şeklinde gerçekleştirilmektedir.

Kaymakamın Görev Süresi Kaç Yıldır?

Kaymakamlık görev süreli 2 yıl ile 5 yıl arasında değişir. Bu süre kaymakam olarak atandıkları ilçelere göre değişiklik gösterir.

Kaymakamlık Sınavına Kimler Girebilir?

Kaymakamlık sınavına başvuru şartlarında henüz 35 yaşını doldurmamış ve askerlik görevini yapmış olmak şartı bulunur. Bu şartları sağlayan bireyler sınava girebilir.

Kaymakam Olmak Zor mu?

Bütün bir ilçenin sorumluluğunun altına girilen kaymakamlık mesleği belirli bir bilgi ve sorumluluk bilinci bulunan kişilerin hak ettiği bir meslektir. Kaymakam olmak isteyen kişiler kaymakam olmak zor mu diye düşündüklerinde kendilerinde bu bilgi ve becerilerin olup olmadığını düşünmelidirler. Kaymakam olmak için geçilmesi gereken süreçler kolay olmasa da gerçekten hak eden bireyler doğru bir çalışmayla başarılı olacaktır.

Kaymakamlık Sınavı Kaç Yılda Bir Yapılır?

Kaymakamlık sınavı genelde her sene yılda bir kere yapılır. Sınav sayısı, sınavın tarihi ve kaymakam alımları gibi detaylarda bakanlıklar ve müdürlükler tarafından tartışılarak karara varılır.

Kaymakamlık 5 Yıl Şartı Kaldırıldı mı?

Evet, kaldırıldı. Kaymakam olmak isteyenlerin aklındaki sorulardan biri de kamuda 5 yıl çalışma şartı var mı sorusudur. Kaymakamlık sınavları için bir ara getirilen kamuda 5 yıl çalışma şartı uygulamaya girmeden kaldırılmıştır.

Ayrıca bakabilirsiniz; Muhtar Maaşı Ne Kadar Oldu?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu