Ekonomi

2022 Yılında Kaymakamların Maaşı Ne Kadar Oldu?

Toplumda saygı değer bir meslek olması ve kazançlarının yüksek olması sebebi ile kaymakam maaşları ne kadar soruları sık sık sorulmaktadır. Ayrıca kişilerin ilçe yönetim ve işleyişinde söz sahibi olabilmeleri ve buna bağlı olarak yüksek statü elde etmeleri de mesleğe olan isteğin artmasına neden olmaktadır. Kaymakam olabilmek için esnek kriterler olması pek çok kişinin bu mesleği kariyer planı olarak seçebilmesine imkan sağlamaktadır. Bu kriterler ve kaymakam olma süreci ile ilgili detaylı bilgilere sahip olmak için yazımızın devamını olabilirsiniz.

Kaymakam Ne Kadar Maaş Alır?

Kaymakam maaşlarını öğrenmek isteyen kişilerin öncelikle bu miktarı etkileyen çeşitli değişkenler olduğunu bilmesi gerekmektedir. Aylık maaşı en çok etkileyen faktör hizmet süresidir. Kaymakamların hangi yılda işe başladığı ve ne zamandır bu görevi sürdürmekte olduğu elde edilen maaşın değişmesine neden olmaktadır. Emekli kaymakamlar için görev süresi ve 2000 yılı öncesinde mi yoksa sonrasında mı işe başladığı dikkate alınmaktadır.

Kaymakam maaşları belirlenirken hesaplamaya dahil edilen faktörler arasında memura yapılan zam oranı da bulunmaktadır. Memurlar genellikle 6 ayda bir maaşlarına zam aldıkları için aylık kazanç sene içerisinde iki kere değişmektedir. 2022 yılı itibariyle en son zam ocak ayında yapılmıştır. Bu yapılan zamlar neticesinde bir kaymakamın maaşı 13.648 TL olmuştur. Bu miktar, yapılan sigorta ve vergi kesintileri sonrasında düşebilmektedir.

Kaymakam Nasıl Olunur?

Aylık maaş hakkında bilgi sahibi olan pek çok kişi kaymakam nasıl olunur merak etmektedir. Kaymakamlar ilçe yönetiminde kayda değer oranda söz sahibi olduğu için mesleğe sahip olacak kişilerin doğru seçilmesi adına bazı kriterler koyulmuştur. Bu kriterlerden ilki 4 senelik ilgili lisans programlarının herhangi birinden mezun olmaktır. İlgili bölümler mühendislik, tarih, maliye, finans, siyaset bilimi, işletme, hukuk, uluslararası ilişkiler, psikoloji, sosyoloji, kamu yönetimi ve halkla ilişkiler olarak belirlenmiştir. Bunların herhangi birinden lisans derecesi olmayan adayların ilgili bölümlerle en az %80 oranında benzerlik gösteren programlardan herhangi birinden mezun olması gerekmektedir. Eğitimini yurt dışında tamamlamış adaylar ise başvuru yapabilmek için mutlaka YÖK’ten denklik belgesi almalıdır.

Kaymakamlık için başvuru yapmak isteyen kişilerin eğitim dışında da karşılaması gereken bazı şartları bulunmaktadır. En güncel şartlara göre başvuru sahiplerinin 35 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu sınır kurumdaki alt üst ilişkisinin darbe görmesini engellemek amacıyla koyulmuştur. Bunun yanında kaymakamlık başvurusu için adayların en az 5 yıllık kamu tecrübesi olması beklenmektedir. Çünkü kamu kurumlarındaki işleyişe hakim adayların kaymakam olması tercih edilmektedir. Son olarak tüm adayların Devlet Memurları Kanunu kapsamında yer alan 48. madde çerçevesindeki tüm koşulları eksiksiz olarak karşılaması gerekmektedir.

Kaymakamlık Sınavları

kaymakamlık sınavları hakkında

Koşul ve kriterlerin tamamını karşılayan adayların kaymakamlık yolundaki ilk adım için yazılı sınava başvurmaları gerekmektedir. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bu sınav genellikle yılda bir kere yapılmaktadır. Adaylar sınavla ilgili başvuru işlemlerinin tamamını ÖSYM’nin web sitesi üzerinden yapabilmektedir.

İlginizi Çekebilir:
2022 Güncel Grafiker Maaşları Ne Kadar?

Kaymakamlık için ilk olarak adayların yazılı sınava girmesi gerekmektedir. Yazılı sınavda adaylara toplam 100 tane çoktan seçmeli soru yöneltilmektedir. Sınavda genel kültür, Türkçe, idare hukuku, ekonomi, anayasa hukuku, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, Türkiye’nin idari, sosyal ve ekonomik yapısı, insan hakları, ve Türkiye’de mahalli idareler ile ilgili sorular bulunmaktadır. Toplam 150 dakika süren bu sınavdan adayların en az 70 alması gerekmektedir. 70 puan ve üzerinde puan alan kişiler mülakata katılma şansı elde etmektedir. Ancak kesin olarak mülakata katılabilmeleri için belirlenen aday kontenjanı içerisine girmeleri beklenmektedir.

Kaymakamlık için yapılan sözlü sınava (mülakata) çağrılacak aday sayısı belirlenirken alınacak kaymakam sayısı dört ile çarpılmaktadır. Yazılı sınavı geçen kişilerin mülakata çağrılma ihtimalini artırabilmeleri için yazılı sınavdan 80’in üzerinde bir not almaları önerilmektedir. Mülakatta adaylara temsil kabiliyeti, analitik zeka, çağdaşlık ve genel kültür seviyelerini ölçen sorular sorulmaktadır. Sorulara verilen doğru cevapların yanı sıra adayların mülakat esnasındaki hal hareketlerine, duruşuna, bilgisine ve hitap yeteneğine de dikkat edilmektedir.

İki sınavı da başarılı bir şekilde geçen adaylar “Kaymakam Adayı” olmaktadır. Kaymakam Adayı olarak çalışmaya başlayan kişiler 1 sene yurt dışında, 2 ay il merkezinde, 3 ay kaymakam refikliğinde ve 2 ay mülkiye müfettişliğinde staj yapmalıdır. Ardından 9 ay kaymakam vekilliği yapılmakta ve 4 aylık kaymakamlık kursu alınmaktadır. Stajları ve eğitimleri eksiksiz bir şekilde tamamlayıp kaymakamlık tezini başarıyla sunan adaylar kura çekilerek atanmaktadır.

Kaymakamlık Sınavı Yazılı mı?

Kaymakamlık sınavları yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama yazılı, ikinci aşama ise sözlü mülakat şeklinde gerçekleştirilmektedir.

Kaymakamın Görev Süresi Kaç Yıldır?

Kaymakamlık görev süreli 2 yıl ile 5 yıl arasında değişmektedir. Bu süre kaymakam olarak atandıkları ilçelere göre değişiklik göstermektedir.

Kaymakamlık Sınavına Kimler Girebilir?

Kaymakamlık sınavına başvuru şartlarında henüz 35 yaşını doldurmamış ve askerlik görevini yapmış olmak şartı bulunmaktadır. Bu şartları sağlayan bireyler sınava girebilmektedir.

Kaymakam Olmak Zor mu?

Bütün bir ilçenin sorumluluğunun altına girilen kaymakamlık mesleği belirli bir bilgi ve sorumluluk bilinci bulunan kişilerin hak ettiği bir meslektir. Kaymakam olmak isteyen kişiler kaymakam olmak zor mu diye düşündüklerinde kendilerinde bu bilgi ve becerilerin olup olmadığını düşünmelidirler. Kaymakam olmak için geçilmesi gereken süreçler kolay olmasa da gerçekten hak eden bireyler doğru bir çalışmayla başarılı olacaktır.

Kaymakamlık Sınavı Kaç Yılda Bir Yapılır?

Kaymakamlık sınavı genelde her sene yılda bir kere yapılmaktadır. Sınav sayısı, sınavın tarihi ve kaymakam alımları gibi detaylarda bakanlıklar ve müdürlükler tarafından tartışılarak karara varılır.

Kaymakamlık 5 Yıl Şartı Kaldırıldı mı?

Evet, kaldırıldı. Kaymakam olmak isteyenlerin aklındaki sorulardan biri de kamuda 5 yıl çalışma şartı var mı sorusudur. Kaymakamlık sınavları için bir ara getirilen kamuda 5 yıl çalışma şartı uygulamaya girmeden kaldırılmıştır.

Ayrıca bakabilirsiniz; 2022 Muhtar Maaşı Ne Kadar Oldu?

Timur Mertcan

Merhaba, kendimi kısaca tanıtmam gerekirse; Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) mezunuyum, kendi alanımda SEO uyumlu makale yazmayı seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu