EkonomiGündem

2023 Kadrolu ve Sözleşmeli İmam Maaşı Ne Kadar?

Yeni zamlardan sonra imam olarak göreve başlayacak kişiler yeni yılda imam maaşlarını merak ediyor. İmamlık mesleği özellikle Müslüman çoğunluk toplumlarda halk tarafından büyük saygı gören mesleklerden biridir. Türkiye de tamamına yakını Müslüman olan bir ülke olduğu için imamlık mesleğine olan itibar oldukça fazladır.

Hem dini açıdan yol gösterici olmak hem de hayatını bu işten kazandığı para ile geçindirmek isteyen kişiler imam maaşı ne kadar diye merak ediyor. Bu merakın bir diğer sebebi ise yurdun her köşesinde sık sık yeni cami açılmasıdır. Bu da yeni imamlara ihtiyaç duyulmasına sebep olmaktadır. İstihdam oranının yüksek olması son yıllarda bu mesleğe olan talebin artmasına sebep olmuştur.

İmam Ne Kadar Maaş Alır?

imam ne kadar maaş alır

İnsanların büyük bir çoğunluğu maddi sebepler nedeniyle iş sahibi olmaktadır. Ancak imamlık bunların aksine öncelikle büyük ölçüde maneviyat gerektiren bir iştir. Kişilerin sadece maddi kaygılar sebebiyle bu işe adım atmaları önerilmemektedir, imamlık mesleğinde manevi boyut daha ağır basmaktadır. Bu mesleği yapmaya manevi açıdan hazır olan ve maddi koşullarını merak eden kişiler aylık maaşlar hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir.

2023 yılında yapılan son zamlar sonucunda imamların maaşları aylık 12.400 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Bu maaşın üstüne imamlar ek ödeme alır ve kazançları artar. Ek ödemelerin yanında imam maaşı birçok memur maaşı gibi hizmet sürelerine göre de değişkenlik göstermektedir. 25 yıldan daha uzun süredir bu görevi icra etmekte olan imamlar meslektaşları arasında en yüksek maaşları alır.

İmam Nasıl Olunur?

İmamlık mesleğini yapmak ve kariyerini bu yönde çizmek isteyen öğrencilerin tercih edebilecekleri iki farklı yol bulunur. Tercih edilebilecek ilk yol ortaokul eğitimini tamamladıktan sonra imam hatip liselerinde okur. Türkiye’de bulunan dört binin üzerindeki imam hatip lisesinden herhangi biri tercih edilerek mesleğin eğitim gereksinimi karşılanabilir. İmam hatip okullarında bu yönde eğitim öğretim alabilirler.

Erkek öğrenciler imam hatip liselerinde verilen dini ve bilimsel bilgileri öğrendikten ve eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı’na girmelidir. Yarım milyonun üzerinde rakip ile yarışılan bu sınavda başarılı olmak için kişilerin yüksek puan alması gerekir.

İmam hatip lisesinde okumayan ancak imam olmak isteyen kişilerin tercih edebileceği bir yol bulunur. Bu imam olmak için kişilerin tercih edebileceği ikinci yol olarak da kabul edilebilir. İkinci yolda, lisans bölümü olarak kişilerin İlahiyat okuması gerekir. Üniversite tercihi olarak İlahiyat bölümlerini seçtiklerinde de imam olma şansları bulunur.

İki yıllık verilen bu eğitim başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra kişiler tıpkı imam hatip lisesi mezunları gibi Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı’na girmelidir. Sınav sıralamaları esnasında imam hatip mezunları dahil edilmediği için ön lisans mezunlarının imam olma şansı daha yüksektir.

İmamlık Sınavları Hangileridir?

İmam olmak için girilen sınavlardan Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı’nda iki farklı bölüm bulunur. Bu bölümlerden ilki sözlü sınavdır. Sözlü sınav kısımda kişilerin namaz kılabilme, Kur’an-ı Kerim okuyabilme ve mevlit yönetebilme gibi imamlık için gereken becerileri test edilir. Bunların yanında, İslam ahlakı, tecvit, hitabet ve tilavet yetenekleri de ölçülür. Sözlü sınavdan sonra benzer bilgilerin ölçüldüğü yazılı sınav yapılır. Yazılı sınavdan kişilerin en az 60 puan alması beklenir. 60’dan daha düşük alan kişiler KPSS’den yüksek alsa dahi imam olarak atanamaz.

İlginizi Çekebilir:
Doktor Maaşları 2023 Yılında Ne Kadar?

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı’ndaki adımlar tamamlandıktan sonra kişilerin her memur adayı gibi KPSS’ye girmesi gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre adayların KPSS’den 50 alması yeterli olur. Ancak kişiler başka adaylar ile yarışacağı için daha yüksek puan almak için çalışmaları önerilir. KPSS B grubu için girilen bu sınav iki yılda bir kere yapıldığı için adayların iyi çalışması önerilir. Sınav puanları ve sıralamaları açıklandıktan sonra sık sık Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alımlar yapılır.

Sınavlar hakkında duyuru ve bilgilere Diyanet Resmi Web Sitesinden ulaşabilirsiniz.

İmam Olmak İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

Her memurluk gibi imamlık mesleği için de kişilerin karşılaması gereken bazı şartlar bulunur. Eğitim, vatandaşlık ve yaş şartlarının yanında memurluk için karşılanması gereken standart şartlar da vardır. Bu standart şartların yanında imam olmak isteyenlerin aşağıdaki koşulları yerine getirmesi beklenir.

  • Devlet Memurları Kanunu kapsamında bulunan kırk sekizinci maddenin A bendinde bulunan şartların taşınması.
  • DİB’in yönetmeliğinde din hizmetleri çalışanlarıyla ilgili bulunan ortak niteliklere sahip olunması.
  • İmamlık kadrolarına başvuru tarihinde en az imam hatip lisesi mezunu olmak.
  • Lisans mezunlarının KPSS P-124 puanlarının, ön lisans mezunlarının KPSS P-123 puanının, lise mezunlarının ise KPSS P-122 puanının en az 60 olması.

Gerekli şartları karşılayan adaylar diledikleri kadroya başvurabilmekte ve kısa süre içerisinde işe başlayabilir.

İmamlar Ne İş Yapar?

İmamlar namaz kıldırmanın aksine pek çok iş yapar. Hem imam adayları hem de toplum tarafından yapılan işlerin bilinmesi bu mesleğe olan yaklaşımın değişmesine fayda sağlar.

  • İmamlar, mescit ya da camilerin gereken zamanlarda ibadete açılmasını sağlar.
  • Camiyi ziyaret eden kişileri hem ahlaki hem de dini konuda aydınlatır.
  • Caminin bulunduğu mahallede herhangi birinin vefat etmesi durumunda bunu mahalleye bildirmekte, cenaze işlemlerinden olan yıkama ve defnetme işlerini üstlenir.
  • Namaz vakti gelmeden önce Kur’an okumakta ve namazdan sonra yetkililerin belirlediği hutbeleri okur.
  • Namaz vakti öncesinde camide yapılacak hazırlıklarla ilgilenir.
  • Camide çalışan diğer yetkililer ile birlikte çalışmakta ve ibadet yerinin onarımı ve bakımı için yardım toplar.
  • Mescitlerde ve camilerde mevlit okur.
  • Kur’an kurslarında öğrencilere öğretmenlik yapar.

İmamın Aldığı Maaş Haram mıdır?

İmamlık mesleği gibi din görevinde bulunan insanların para almalarının haram olup olmadığı merak edilir. Bu düşünce dinde maneviyatın ön planda olması, maddiyatın önemli olmamasıdır. Bu yüzden para karşılığı dini hizmet vermek de dinen uygun değildir. Fakat buradaki ayrım paranın ne için ödendiğidir. Günümüzde insanlar geçimini sağlamak, temel ihtiyaçlarına karşılamak için para kazanmaya mecburdur. Para kazanmak için de bir meslek sahibi olmaları gerekir. İmamlar dini hizmette bulunurken bunu aynı zamanda bir meslek olarak yaparlar.

Mesleği imamlık olan kişiler parayı kıldırdıkları namaz karşılığı değil, harcadıkları vakit karşılığı alırlar. Camilerde imamlık mesleğini yapan kişiler bütün gün vakitlerini burada geçirirler. Dolayısıyla başka bir meslek yapmaları mümkün değildir. Bu yüzden geçimlerini sağlamak için para almaya mecburdurlar.

Asgari Ücret 2022’de Ne Kadar? Sorusunu yanıtladığımız haberimize göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu