Gündem

2022’de Zabıta Maaşları Ne Kadar Oldu?

Yüksek maaşları ve toplumda itibarı olması gibi nedenlerle tercih edilen mesleklerden olan zabıtalık maaşları mesleğe dair merak edilenlerdir. Zabıtalar il ve ilçelerdeki belediyelere bağlı olarak çalışan memurlardır. Görevleri belediye sınırları içerisinde halk güvenliğini sağlamaktır. Sizin için zabıta memurları ile ilgili tüm bilgileri bu yazımızda derledik.

Zabıta Memuru Maaşı Ne Kadar?

Zabıtalar memur sınıfında olduklarından dolayı, zabıta maaşları normal devlet memurları ile aynı denilebilir. Bunun yanı sıra zabıta memurlarının kendilerine özel yönetmelikleri olduğundan dolayı net maaşları dışında ek ödeme alma imkanları vardır.

Zabıta maaşlarını memur kesiminde olduğu gibi etkileyen birçok etmen vardır ama ortalama bir sayı vermek gerekirse 8.000 TL civarında maaş alabilirler. Bu maaş her yıl memurlara gelen zamlar ile beraber artabilmektedir.

Taşeron zabıta maaşları ise genel olarak bulundukları belediyeye göre değişkenlik gösterebilir. Rakam söylemek gerekirse asgari ücret ve üstünü alabilmektedirler.

Kariyer.net üzerinde 21 kişi tarafından yapılmış bir ankette zabıta maaşları, ortalama 9.810 TL, en düşük 7.360 TL, en yüksek ise 12.590 TL’dir. Bu verilerin doğru olduğuna dair herhangi bir bilgi yoktur.

Belediye Zabıtası Ne Kadar Maaş Alıyor?

Belediyeye bağlı olarak çalışan belediye zabıta memurlarının maaşı belli aralıklarla zam alarak artmaktadır. 2022 yılı zabıta memuru maaşları ortalama 7.000 TL civarı maaş almaktadır. Bu maaş tutarları görev yapılan bölgeye, çocuk sayısına, aile yardım ödeneği tutarına ve fazla mesai yapıp yapmadığına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Zabıta Maaş Hesaplama

Her memuriyette olduğu gibi zabıta memurunun maaşını da etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler dikkate alınarak zabıta memuru maaşını hesaplamak mümkündür. Ayrıca memurlar.net üzerinden hızlıca zabıta maaş hesaplaması yapabilirsiniz.

Zabıta maaş hesaplamasında en önemli etkenler şunlardır:

  • Zabıtalıktaki hizmet yılınız
  • Derece ve kademeniz
  • Medeni durumunuz
  • Çocuğunuz ve sayısı
  • Sendika üyeliğiniz
  • Görev yeriniz

Bu gibi faktörler maaş hesaplamayı etkileyen faktörlerdir. Bu yüzden her zabıta memurunun maaşı birbirine göre değişiklik gösterebilir.

Nasıl Zabıta Olunur?

nasıl zabıta olunur

Devlete bağlı zabıta memuru olabilmek için ilk öncelik olarak KPSS üzerinden gerekli puanı alıp, atamanızın yapılması gerekmektedir. Atamanız yapıldıktan sonra devlete bağlı zabıta memuru olarak işe başlayabilirsiniz.

Diğer bir zabıta olma imkanı ise belediyelere işe girmek olabilir. Belediyeler isteğe ve ihtiyaca göre taşeron işçi olarak zabıta alımı yapabilmektedir. Bu şekilde KPSS sınavına girmeden zabıta olabilirsiniz.

Zabıta Olabilmek İçin Aranan Şartlar

Her meslekte olduğu gibi zabıta memuru olabilmek içinde belli başlı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar ağır olmamakla beraber en önemlileri şunlardır;

  • En az lise ve dengi öğretim mezunu olmak
  • KPSS’den 60 ve üstü puan almış olmak
  • 25 yaşını doldurmamış olmak
  • Yüz kızartıcı bir suçtan ceza almamak olmak
  • Herhangi bir olaydan hüküm giymemiş olmak
  • Erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış olmak
  • Erkekler için boyun en az 1.75, kadınlar için ise 1.67 metreden kısa olmamak.
İlginizi Çekebilir:
2022 Pilot Maaşları Ne Kadar? Nasıl Pilot Olunur?

Zabıtanın Görevi Nedir?

Zabıta bağlı bulunduğu belediye sınırlarının içinde yetki sahibidir ve bu sınırlar içerisinde görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür. Zabıta, bağlı bulunduğu görev bölgesinde halk sağlığını korumak, halk düzenini korumak ve huzurun sağlanması gibi görevleri vardır. Bunun yanında belediye tarafından verilen görevleri yerine getirmelidir.

Zabıta mesleğinde bazı zabıtalar, sabit bir yerde görev alırken diğer zabıtalar gezici olarak görev alabilmektedir. İki grubunda asıl amacı halk sağlığını ve düzeni korumaktır.

En önemli görevlerinden birisi ise görev alanlarının içerisindeki gıda üretimi yapan firma ve esnafları düzenli olarak denetlemektir. Bu denetlemeleri, önceden haber vermeden ani baskın olarak yapmalıdır. Halk sağlığına zarar verebilecek herhangi bir unsurda cezai işlem yapmak yetkileri vardır.

Herhangi bir işyeri açılabilmesi için belediyeden verilmiş bir işletme ruhsatı gereklidir. Zabıtanın bir diğer görevi ise belediyeden ruhsat olmadan çalışan işletmeleri tespit edip, gerekli cezai işlemleri uygulamak ve o işletmeyi kapatmaktır.

İşletme ruhsatı olan işyerlerini ise idarenin kurallarına uyup uymadığını denetlemelidir. Haftanın herhangi bir günü oluşturulan pazarlardaki gerekli denetimleri sağlamak ve gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

Zabıtaların mesai saatleri diğer memurların aksine 7/24 olabilmektedir.

Zabıtalık ile İlgili Merak Edilenler

Maaşları ve sağladığı olanaklar nedeniyle tercih edilen mesleklerden olan zabıtalık ile ilgili merak edilen soruları aşağıda sizler için açıkladık. Kaç ay eğitim alınması gerektiği, alımlarının ne zaman olduğu vb. konularla ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Zabıta Eğitimi Kaç Ay?

KPSS’den yeterli puanı alarak devlete memur olarak girmeye hak kazanan zabıta adaylarının eğitim süresi 2 aydır. 2 aylık bir eğitim sürecini başarıyla tamamladıktan sonra yemin ederek zabıta memurluğu görevine başlamaktadırlar.

Zabıta Memur mu İşçi mi?

KPSS ile atanarak devlete bağlı olarak çalışan zabıtalar memur kategorisindedir. Bunun dışında belediyelere bağlı olarak çalışanlar işçi kategorisinde yer alır. Yani çalıştığı duruma göre işçi veya memur kategorisinde olup olmadığı değişiklik göstermektedir. Memur kategorisinde olmak isteyenlerin KPSS’den yeterli puanı alarak devlete bağlı memur olarak çalışmaya hak kazanması gerekmektedir.

Zabıta Alımı Ne Zaman Oluyor?

Zabıta alımları belediyelerin ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir. Her sene zabıtalık için başvuru yapan adaylar arasından ihtiyaca göre merkezi atama sistemiyle zabıta alımı gerçekleştirilir. Başvuru yapan zabıta adayları arasından puana göre sıralama yapılarak mülakata çağırılır. Mülakat ve sınav tarihleri her sene değişiklik göstermektedir.

Bayanlar Zabıta Memuru Olabilir mi?

Evet, belirlenen şartları taşıdığı sürece bayanlar da zabıta memuru olabilmektedir. Zabıta memuru görevine erkekler kadar bayanlar da başvurabilmektedirler. Gereken şartları taşıyorsanız sorunsuz şekilde başvurunuzu yapabilirsiniz.

Emekli maaşlarını merak ediyorsanız ilgili yazımıza göz atabilirsiniz; 2022 SSK Emekli Maaşı Ne Kadar?

Timur Mertcan

Merhaba, kendimi kısaca tanıtmam gerekirse; Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) mezunuyum, kendi alanımda SEO uyumlu makale yazmayı seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu