3-D Secure Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Online alışveriş yaparken e-ticaret sitelerinde ödeme sırasında karşımıza çıkan 3-d secure nedir ve nasıl kullanılır gelin birlikte öğrenelim. Artık online alışveriş imkanları son derece çeşitli ve yaygın bir seviyeye gelmiş durumdadır. İnternet üzerinden alışveriş yaparak alınamayacak ürün neredeyse kalmadı diyebiliriz. Hatta bazı ürünler internetten daha ucuz ve pratik olarak temin edilebilir.
İşte bu alışverişlerimizde kullandığımız temel ödeme aracı kredi kartları. Online mağazalarda almak istediğimiz ürünü seçtikten sonra, ödeme modülüne yönlendiriliyoruz. Bu aşamada da bizden kredi kartımızın üzerindeki bazı bilgileri ekrandaki ilgili yerlere yazmamız isteniyor.
Peki bu kadar önemli ve suistimal edilmesi halinde pahalıya mal olabilecek bilgileri internet ortamında paylaşmak ne kadar doğru? Alışveriş yaptığımız online mağazanın kredi kartı bilgilerimizi irademizin hilafına kullanma ihtimali var mı? 3-D Secure Nedir sorusu ile birlikte Online alışverişlerde işlem güvenliğini sağlayan ve müşterisi olduğumuz banka ile satıcı arasında müşteri olarak bizi koruyan bir sistem işliyor mu? İşte bütün bu soruların cevabını bu yazınızda açıklamaya çalışacağız.
3-D Secure Nasıl Kullanılır?
Bankalar ödeme işlemlerini uzatıyor ve gereksiz teferruatlarla bizi uğraştırıyor mu? Online alışveriş yaparken kredi kartı bilgilerinizi girdikten sonra bankanız tarafından size şifre içeren bir mesaj gönderilmesini gereksiz bir prosedür olarak mı görüyorsunuz? Kredi kartı bilgilerinizi girdikten sonra ödeme hemen tamamlansın mı istiyorsunuz?
O halde 3-D Secure hakkında aşağıda anlattıklarımıza bir göz atmanızda fayda var. Çünkü 3-D Secure kapsamında telefonunuza gelen mesajdaki şifreyi kullanarak online alışveriş işleminizi güvenli hale getirmiş oluyorsunuz. Yani, sizin, bankanızın ve satış yapan/hizmet sunan firmanın arasında bir güvenli işlem üçgeni teşkil edilmiş oluyor.
Online Alışverişlerde Kullanılan 3-D Secure Nedir?
3-D secure nedir sorusuna yanıt vermeye çalışalım. 3-D Secure, kredi kartı veya banka kartıyla yapılan online işlemler için ilave bir güvenlik katmanı olarak XML tabanlı geliştirilmiş bir protokoldür. İlk olarak Arcot Systems (güncel adı CA Technologies) adlı firma tarafından geliştirilmiş olup, internet ödemelerinde güvenliği artırmak amacıyla ilk defa Visa tarafından kullanıma konulmuştur. Ardından Mastercard ve JCB International ve American Express de bu protokolü uygulamaya koymuştur.
3-D Secure’un temel çalışma modeli finansal izin verme sürecini online bir doğrulamayla bağlantılandırır. Bu süreç 3lü alan modeli (3 Domain/3-D model) temellidir. Bu 3 domain (alan) ise;
- Devralan/edinen (acquirer) domain (paranın ödeneceği banka ve ticari işletme)
- Düzenleyen (issuer) domain (ödemede kullanılan kartı veren banka)
- Karşılıklı işlerlik (interoperability) domaini (3-D Secure protokolünü desteklemek için kartı düzenleyen tarafın sunduğu altyapı): bir manada internet, sunucu, yazılım altyapısı.
Bu yolla yapılan bir online işlemde, işleme onay verilmesi için işlemde kullanılan kartın düzenleyen bankaya bir yönlendirme gerçekleştirilir. Her finansal kurum işlemin onaylanabilmesi için kendine özgü, şifre vb. yöntemler kullanır. Yani kart sahibinin kayıtlı cep telefonunu hattına tek kullanımlık şifre içeren bir anlık mesaj iletilir. Bu mesajdaki şifre süresi içerisinde bilgisayar ekranındaki ilgili yere yazılarak işlemin onaylanması sağlanır. Bunun sonucunda alışveriş tutarının kredi kartı hesabından satıcı firmanın hesabına müşterisi olunan banka aracılığıyla güvenli bir şekilde aktarılması sağlanır.
3-D Secure Nedir yazımız ile sizleri 3D secure hakkında bilgilendirmeye çalıştık.