Yaşam

30+ Soru ile Uçağa Alınan ve Alınmayan Eşyalar

uçağa alınan ve alınmayan eşyalar

İlk defa uçağa binecek olan kişiler uçağa alınır mı diye merak ettikleri eşyaları araştırarak kurallara göre valizlerini gözden geçirmektedir. Uçağa alınan ve alınmayan eşyalar uçak firmalarına göre değişiklik gösterebilir ancak belirli kurallar her firmada geçerlidir.

Uçağa Alınır mı Merak Edilen Eşyalar

Her havayolu şirketi için kurallar hemen hemen benzer olsa da istisnalar bulunabilir. Yolcular için tehlike oluşturabilecek eşyalar her havayolu şirketinde kesinlikle yasaktır. Bunun dışındaki eşyalar için kurallar havayolu şirketlerine göre farklılık gösterebilir.

Uçağa alınıp alınmadığı merak edilen eşyalar maddeler halinde yer verdik ancak yine de net bir şekilde emin olmak istiyorsanız uçak biletinizi aldığınız firma ile görüşebilirsiniz.

  • Uçağa Powerbank Alınır mı?

Evet, uçağa powerbank alınır. Güvenlik sorunları nedeniyle uçağa her teknolojik alet alınmaz ancak powerbanklarda böyle bir sorun yoktur. El bagajınıza veya kargo kısmına koyarak taşıyabilirsiniz. Uçak içerisinde taşımanızın ve kullanmanızın herhangi bir mahsuru yoktur.

  • Uçağa İlaç Alınır mı?

Evet, raporunuz olduğu sürece ilacınız uçağa alınmaktadır, sorun olmaması nedeniyle ilaç raporunun gösterilmesi gerekir. Raporunuzu ve reçetenizi göstererek uçuş sırasında kullanmanız gereken ilaç miktarını yanınızda bulundurabilirsiniz. Geri kalanı uçak bagajına teslim edebilirsiniz.

  • Uçağa Termos Alınır mı?

Boş termosu yanınızda bulundurabilirsiniz ancak içerisi dolu olan termos uçağa alınmaz. Sıvılar için yalnızca 100 ml kuralı geçerlidir. 100 ml üstü sıvılar uçak içerisine alınmamaktadır. Binmeden önce kabine teslim etmeniz gerekir.

  • Uçağa Pasta Alınır mı?

Havalimanlarındaki dış hatlar terminallerinde bulunan duty free yani vergiden muaf marketlerden aldığınız katı gıdalar uçağa alınır, bunun dışındakiler alınmaz. Uluslararası havalimanlarında bulunan duty free marketlerden aldığınız yiyeceklerinizi uçak içerisinde yanınızda bulundurabilirsiniz.

  • Uçağa Tıraş Makinesi Alınır mı?

Hayır, alınmaz. Kesici kategorisinde değerlendirilen hiçbir eşya uçağa alınmamaktadır. Tıraş makinesi, jiet, iğne, makas vb. gibi eşyalar her uçak firmasında yasaktır.

  • Uçağa Çiçek Alınır mı?

Sadece ağırlığı 5 kg altı olan çiçekler uçağa alınmaktadır. Fazla yer kaplayan ve ağırlığı 5 kilogramdan büyük olan çiçek veya bitkiler uçağa alınmaz. Taşıyacağınız çiçek el bagajına sığabilecek boyutta olmalıdır.

  • Uçağa Bıçak Alınır mı?

Hayır, kesinlikle alınmaz. İster meyve bıçağı ister süs bıçağı olsun yine de uçak içerisine kesici ve delici alet hiçbir şekilde alınmamaktadır. Uçuş güvenliği açısından zarar verebilecek her türlü eşya yasaktır.

  • 150 Ml Deodorant Uçağa Alınır mı?

100 ml ve altında olan sıvıları el bagajında taşıyabilirsiniz ancak 100 ml üstündeyse uçak bagajına teslim etmeniz gerekir. Yanınızda 150 ml deodorant taşıyamazsınız.

  • Uçağa Oje Alınır mı?

100 ml ölçüsünü aşmadığı sürece uçağa oje alınır. Çoğu oje 100 ml ölçüsünden az olduğu için evet yanınızda taşıyabilirsiniz. Ölçüyü aşan sıvıların uçak bagajında taşınması gerekir.

  • Uçağa Saç Maşası Alınır mı?

Maşa, saç düzleştiricisi, fön makinesi gibi aletler uçak içerisinde yanınızda değil uçak bagajında taşınabilir. Sıcaklık ve ateş içeren bu gibi eşyalar kişinin yanında taşınamaz.

  • Uçağa Takım Elbise Alınır mı?

Evet, alınır. Yanınızda veya uçak bagajında taşıdığınız kıyafetler uçağın kilo sınırını geçmediği sürece sorun yoktur. Takım elbisenizi de ister yanınızda ister uçak bagajında bulundurabilirsiniz.

  • Saç Köpüğü Uçağa Alınır mı?

Saç köpüğü sıvı kategorisi içerisinde değerlendirilen ürünlerdendir. Uçak içerisinde 100 ml sınırını aşmadığı sürece yanınızda veya el bagajınızda taşınabilir. Sınırı aştığında uçak bagajındaki çantanızda taşımak zorundasınız.

  • Uçağa Bardak Alınır mı?

Porselen, cam vb. gibi eşyalar uçak firmalarına göre değişiklik gösterebilir. Uçak bagajına alınmasında herhangi bir sorun yoktur. Kırılabilir ibaresi yapıştırılarak rahatlıkla taşınabilir ancak el bagajı içerisinde taşınıp taşınmadığı firmalara göre değişiklik gösterdiği için net bir cevap verilemez. Kendi firmanızı arayarak müşteri temsilcisinden bilgi edinebilirsiniz.

  • Uçağa Su Alınır mı?

Yanınızda 100 ml ölçüsünü aşmadığı sürece su bulundurabilirsiniz. Bunun için en ufak su şişelerini tercih edebilirsiniz. Ölçüyü aşan herhangi bir sıvı güvenlik kontrolü sırasında çöpe atılacaktır.

  • Uçağa Jilet Alınır mı?
İlginizi Çekebilir:
Doğru Kimyevi Madde Kullanmanın Önemi

Hayır, kesici ve delici aletlerin hiçbiri uçak içerinde el bagajına alınmaz. Yalnızca uçak bagajına vereceğiniz çantanın içerisinde taşınabilir.

  • Uçağa Makyaj Malzemesi Alınır mı?

Makyaj malzemesinde de ana kural 100 ml altında olmasıdır. Çoğu makyaj malzemesi (fondöten, krem, ruj vb.) 100 ml altında olduğu için uçağa alınırken bir sorun olmaz. Fazla ölçüdeki malzemelerinizi uçak bagajında taşıyabilirsiniz.

  • Uçağa Bebek Arabası Alınır mı?

Uçak içerisinde yolcu kısmına bebek arabası alınmaz ancak bagaj kısmına verilebilir. Uçağın içerisinde fazla yer işgal edeceği ve yolcuları rahatsız edebileceği için bebek arabası alınmaz. Kucağınızda taşıyabileceğiniz puseti yanınızda taşıyabilirsiniz ancak bebek arabasını görevlilere teslim etmeniz gerekir.

  • Uçağa Kedi Alınır mı?

Evcil hayvanlar firmalara göre değişiklik gösterse de genellikle aşıları tam olan evcil hayvanlar taşıma kabı içerisinde el bagajına alınabilmektedir. Bazı firmalar el bagajına kabul ederken bazıları uçak bagajına kabul etmektedir. Kedi, köpek ve kuş dışında herhangi bir evcil hayvan taşınmamaktadır.

  • Uçağa Çakmak Alınır mı?

Hayır, yanıcı maddeler uçak içerisinde el bagajına kesinlikle kabul edilmez. Çakmak taşımak istiyorsanız uçak bagajına vermeniz gerekmektedir.

  • Uçağa Kalem Alınır mı?

Hayır, uçak içerisinde yanınızda kalem gibi delici özelliği olan eşyaları taşıyamazsınız. Bu tür eşyalarınızı valiz içerisinde uçak bagajına vermeniz gerekir.

  • Uçağa Kuş Alınır mı?

Evcil hayvan kategorisindeki kuşlar uçağa alınmaktadır ancak ne şekilde alındığı firmalara göre değişir. Bazı firmalar el bagajında kabul ederken bazı firmalar uçak bagajında kabul etmektedir. Uçak biletini aldığınız firmayı arayarak öğrenebilirsiniz.

  • Uçağa Tırnak Makası Alınır mı?

Tırnak makası uçak içerisine alınması yasak olan kesici eşyalardandır. Tırnak makası, jilet, cımbız gibi eşyalarınızı uçak bagajı içerisinde taşımanız gerekir.

  • Uçağa Peynir Alınır mı?

Peynir, reçel, bal gibi gıdalar dökülmesi ve başka yerlere bulaşması muhtemel ürünler olduğu için sıvı kategorisinde değerlendirilir. Dolayısıyla sıvılardaki 100 ml kuralı bu ürünlerde de geçerlidir. 100 ml olacak şekilde el bagajında yanınızda taşınabilir ancak aşan gıdalar kabul edilmez.

  • Uçağa Et Alınır mı?

Çoğu uçak firması kabul etmemektedir, kabul ettiğinde ise birçok detaylı şart istemektedir. Örneğin; etin etrafında 3 gün koruyacak şekilde belirli soğukluğu sağlayacak kuru buz bulunmalı gibi şartlar vardır. Et ürünleri genellikle yolcu uçaklarına kabul edilmez ancak kargo uçaklarıyla gönderebilirsiniz.

  • Uçağa Ütü Alınır mı?

Sıcaklık ve ateş içeren hiçbir eşya uçakta el bagajına alınmaz. Ütü de bunlardan olduğu için yanınızda taşıyamazsınız ancak valiz içerisinde uçak bagajına teslim edebilirsiniz.

  • Uçağa Kuruyemiş Alınır mı?

Duty free mağazalarından aldığınız tüm katı gıda ürünlerini yanınızda bulundurabilirsiniz. Kuruyemiş, cips, atıştırmalık, kek, bisküvi vb. fark etmeksizin el bagajınızda taşıyabilirsiniz.

  • Uçağa Baston Alınır mı?

Bastonun şekline, ağırlığına, maddesine ve uçak firmanıza göre değişiklik gösteren bir eşyadır. Bagaj içerisinde taşıyabilirsiniz ancak yanınızda bulundurup bulunduramayacağınızı uçak bileti firmanızdan öğrenmeniz gerekir.

  • Uçağa Tereyağı Alınır mı?

Tereyağı katı bir madde olsa da uçak kurallarına göre yağlar sıvı kategorisinde değerlendirilir. Tereyağı eriyebilen ve akışkan hale gelebilen bir madde olduğu için uçak içerisinde 100 ml kuralına tabii olan ürünlerdendir.

  • Uçağa Zeytinyağı Alınır mı?

Sıvı kategorisinde değerlendirilen zeytinyağı 100 ml altında olduğu sürece el bagajında taşınabilir. Uçak bagajında sıkı sarılmış ve muhafaza edilmiş şekilde taşınabilir.

  • Uçağa Çakı Alınır mı?

Hayır, kesici ve delici kategorisinde yer alan hiçbir eşya uçak içerisinde yanınızda taşınmaz. Güvenliği tehdit eden, yolcuları rahatsız edebilecek ve olumsuz koşullara neden olabilecek eşyalar hiçbir firmada el bagajına kabul edilmez.

Göz atmak isteyebilirsiniz;

Zeynep Teksöz

Ben Zeynep! 9 Senedir profesyonel içerik editörlüğü yapmaktayım! Yazılarımı umarım beğenirsin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu