Oyunlar

Lens Nasıl Takılır? Nasıl Çıkarılır? Kullanımı

Göz sağlığı için lenslerde doğru kullanım ve hijyen çok önemlidir. İlk defa kullanacak olanlar lens nasıl takılır merak etmektedir. Lensin doğru şekilde göze yerleşmesi, gözün içerisine tam oturması ve hijyenik kullanımının sağlanması gerekir. Göz sağlığı için ihmal edilmemeli ve her adım dikkatli şekilde uygulanmalıdır.

5 Adımda Lens Takma Yöntemi

lens takma cikarma 1

Lensi takarken dikkatli şekilde izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • Adım 1: Öncelikle ellerinizi yıkayın, kurulayın ve temiz olduğundan emin olun.

Hijyen için en önemli adım budur. Lense dokunmadan önce elinizi bol su ve sabun ile yıkayarak steril hale getirmelisiniz. Elinizdeki görünmeyen toz, kir ve mikroplar yıkanmadığında lense bulaşarak gözünüz için tehlikeli olabilir. Göz oldukça hassas bir organdır. Görme sağlığınız için hijyen kuralına mutlaka uymalısınız. Kurulama yönteminde de hijyenden ödün vermemek için herkes tarafından kullanılan havlular yerine tek kullanımlık peçete ve kağıt havlu kullanmanız daha doğru olacaktır.

  • Adım 2: Lens solüsyonunu sıkın.

Elleriniz ne kadar temiz olursa olsun takacağınız lensin de temiz olması gerekir. Lensin hijyeni açısından şüpheye düşmemek için lense solüsyonu sıkarak steril hale getirin. Kutudan çıkardığınız lensi elinize döktüğünüz solüsyon ile hafifçe ovaladığınızda temiz hale gelecektir. Olası hijyenik problemlere karşı solüsyon kullanmak daha faydalı olacaktır.

  • Adım 3: Lensi doğru şekilde tutun.

Lensinizin yönünü ve hangi gözünüze takacağınızı doğru şekilde ayarlayarak elinizde tutun. Her zaman aynı sırayla takmak daha kolay şekilde takmanızı sağlayacaktır. Lensi elinizde gözünüze oturacak şekilde tutmalısınız. Hangi parmağınız daha kolay geliyorsa onun üzerine alabilirsiniz.

  • Adım 4: Lensi gözünüze yerleştirin.

Bir parmağınızla göz kapağınızı tutarken diğer parmağınızla da lensi gözünüzün içerisine yerleştirin. Yukarı veya aşağı bakarken yerleştirmek daha kolay olacaktır. Gözünüzün içine lensi yerleştirdiğinizde tek seferde oturmayacaktır. Lensi yerleştirirken sağ göz ve sol göz lensini karıştırmamaya dikkat edin. Göz numaralarınız farklıysa karıştırdığınızda etkisiz olacaktır.

  • Adım 5: Lensin tam oturmasını sağlayın.

Lens tek seferde kolay kolay göz bebeğinize oturmaz. Başta gözünüzün içerisinde bir o tarafa bir bu tarafa hareket edecektir. Gözünüzü sağa sola ve aşağı yukarı olacak şekilde oynattığınızda lens yerini bulacaktır. Birkaç hareket ile kolayca lensinizi yerleştirebilirsiniz.

Lens nasıl takılır diye düşünüyorsanız bu şekilde beş adımda uygulayabilirsiniz. Doğru kullanım için her adımı dikkatli şekilde atlamadan uygulamaya özen gösterin.

Lens Nasıl Çıkarılır?

Lens çıkarma işlemi takmak kadar uğraştırıcı değildir. Çıkarma işlemi daha kolay ve kısadır. Lens takma işleminde olduğu gibi çıkarırken de hijyen en önemli kuraldır. Her adımda ve her işlemde ilk önceliğimizin hijyeni sağlamak olduğunu unutmamalıyız.

Öncelikle ellerimizi iyice yıkayıp temizliyoruz. Aynı şekilde tek kullanımlık kağıt havlu veya peçeteyle iyice duruluyoruz ve temizliğinden emin oluyoruz. İyice emin olmak için parmaklarınızı biraz lens solüsyonu ile ıslatarak işleme başlayabilirsiniz. Gözünüzü iki parmağınız ile iyice açtırın. Hangi elinizi daha çok kullanıyorsanız o elinizin iki parmağı ile lensi yerinden oynatın ve alın.

Çıkarma işlemi sırasında tırnaklarınızla gözünüze zarar vermemek için nazik davranın. Yavaş ve nazik hareketlerle lensi tek seferde çıkarmaya çalışın. Yerinden oynayan lens kolay şekilde çıkacaktır.

Lens Ters Düz Nasıl Anlaşılır?

Lensi takarken ters takmamaya dikkat etmek gerekir. Ters olarak elinize aldığınız lensi takmaya çalıştığında hem oturmayacak hem de lens zarar görecektir. Lenslerin şekli gözünüzün oval yapısına uygun çanak şeklindedir. Bir nevi kase tabağı andırır şekilde düşünebilirsiniz. Elinize aldığınız sırada dar kısmı parmağınıza temas ederken geniş kısmı havada kalacaktır. Gözünüzün şekline tam ayarlanmış lensi bu şekilde tuttuğunuzda düz bir şekilde yerleştirmiş olacaksınız.

İlginizi Çekebilir:
E-Spor Oyuncularının Maaşı Ne Kadar? 2023 Güncel

Lens Nasıl Kullanılır?

Görme bozukluklarında lens kullanımı dikkat isteyen bir konudur. Lens kullanırken dikkat edilmesi gerekenler, lensin takılması, çıkartılması ve temizlenmesi önemlidir. Herhangi bir adımı atlamadan dikkatli şekilde kullanmaya özen gösterilmelidir.

Lensinizi gün içerisinde uyanıkken kullanmalısınız. Gece yatarken mutlaka çıkarmalı, sabah geri takmalısınız. Lens ile uyumak gözde ciddi problemlere yol açabiliyor. Bunun haricinde takma ve çıkarma işleminde temizliğe çok dikkat etmelisiniz. Lensinizin süresini geçirmemeli, kullanım süreniz bittiğinde göz doktorunuzda kontrolden geçerek yeni lensinizi edinmelisiniz. Göz muayenenizi düzenli şekilde olmanız gerekir. Süresi dolan lensler yine aynı şekilde göz sağlığınız için tehlikelidir.

Lensiniz kesinlikle size özel olmalıdır. Bir başkası asla kullanmamalı hatta dokunmamalıdır. Olabildiğince steril bir ortamda kutusunda muhafaza edilmelidir. Başkasının lensi de aynı şekilde denenmemelidir.

Lens Nasıl Temizlenir?

Lens işleminin her adımında üzerinde özellikle durduğumuz hijyen ve temizlik çok önemlidir. Konu göz sağlığı olunca temizliğe ekstra dikkat etmek gerekir. Hijyen sağlanmadığında devamında göz hastalıkları peşi sıra gelecektir. Göz sağlığına bu derece dikkat çekilirken görme bozukluğu için takılan lenslerin temizliği de bir hayli özen gösterilmeli.

Lens temizleme işlemi birkaç dakikanızı alacak şekilde kolaydır. Tek gerekli olan temizleme solüsyonudur. Kutusundan veya gözünüzden çıkardığınız lensi elinizi yıkadıktan sonra avcunuzun içine alarak üzerine birkaç damla solüsyon damlatılır. Solüsyonu parmağınız ile iyice yedirdikten sonra lensiniz temizlenmiş olacaktır. Temiz şekilde kutusuna koyabilirsiniz.

Peki solüsyon yoksa lens nasıl temizlenir? Temizleme solüsyondan başka su, tükürük gibi herhangi bir sıvı kesinlikle kullanılmamalıdır. Solüsyon dışında başka bir malzeme lensin temizlenmesine etki etmeyecektir.

Lens Batması Nasıl Geçer?

Lens batması genelde ilk kullanmaya başlayan kişilerin en çok şikayet ettiği konudur. Özellikle ilk kullanımlarda göz alışana kadar lens batması yaşanır ve takılı olduğu sırada çok rahatsız eder. Batmanın geçmesi için lensi takmadan önce gözünüze doktorunuzun önerdiği göz damlası damlatabilirsiniz. Damlatıp bir süre bekledikten sonra lensi taktığınızda batma hissi azalacaktır.

Solüsyon damlatmanıza veya gözleriniz alışkın olmasına rağmen lens batıyorsa problem lenste olabilir. Lensin çizin olması, yırtık olması ve etkisiz hale gelmesi durumlarında batma yaparak rahatsız eder. Çizik lens göze takılmaz, çizildiğini düşünüyorsanız göz doktorunuza gözükerek lensini değiştirebilirsiniz.

Numaralı Lens Nasıl Alınır?

Lenslerin asıl amacı görme bozukluklarını gözlük kullanmadan düzeltmektir. Bunun dışında estetik amaçlı kullanılan renkli ve numarasız lensler de bulunur. Birçok kişi gözünde sorun olmasa da güzel görünüm sağlamak için renkli lens kullanmaktadır. Estetik amaçlı lensleri herkes edinebilirken numaralı lensler reçetesiz satılmaz.

Gözünüzde herhangi bir görme problemi varsa göz doktoruna muayene olduktan sonra numaralı lens kullanmaya başlayabilirsiniz. Doktorunuz gerekli görürse ve uygun bulursa reçetenize numaralı lensi yazacaktır. Reçeteniz ile birlikte optik mağazalardan numaralı lensinizi edinebilirsiniz. Sağ ve sol göz için ayrı ayrı numara belirtilerek ayrı ayrı lensler verilir. Lensi takarken de karıştırılmaması gerekir.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Yüz Serumu Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? 10 Öneri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu