Ekonomi

Psikolog Maaşları Kamuda ve Özelde Ne Kadar?

İnsanların ruhsal ve fiziksel sağlığını sağlayan bir meslek olması, buna bağlı olarak ilgi çekmesi sebebiyle psikolog maaşları merak ediliyor. Psikolog maaşları psikoloji lisans mezunlarının işe başlaması ile kazandıkları maaşlardır. Bunlar kurumdan sektöre birçok etkene bağlı olarak değişir. Bu yazımızda psikoloji öğrencileri ve psikoloji bölümünü seçmek isteyenler için psikologlar nerede çalışır ve çalıştıkları yerlerden ne kadar maaş kazanırlar gibi sorulara değineceğiz.

Psikolog maaşları hakkında bilgi sahip olmadan önce öğrenmeniz gereken şey, klinik psikoloji üzerine uzmanlaşmak ya da psikoterapist olmak istiyorsanız harcamanız gereken önemli bir para olduğudur. Psikoloji alanında sadece lisans eğitimi yetmeyecektir. Eğitim ve sertifikalar alarak da kendinizi geliştirmeniz sektördeki rekabette yerinizi yükseltir.

Psikolog mezunu maaşları için böyle bir zorunluluk gerekmez fakat lisanstaki eğitimin tamamı ile kendinizi geliştirmediğinize inanıyor ya da başvuru yaptığınız yerler tarafından tercih edilmek istiyorsanız siz de eğitimlere katılabilirsiniz. Bunun için birçok eğitim kurumu ve eğitimci vardır. Bunlar arasından gerçek ve doğru eğitimi vereni seçmek ise maalesef ki gün geçtikçe ve eğitim piyasası büyüdükçe zorlanıyor. Psikoloji alanında iyi bir yere gelmek için kariyer planınızı yapmalı ve iyice araştırarak doğru adımlar atmalısınız.

Psikolog Olmak İçin Kaç Yıl Okumak Gerekir?

Psikolog unvanı kazanmak için okunması gereken psikoloji bölümünün lisans süresi 4 yıldır. Psikolog olmak için en az 4 yıl okumak gerekir. Fakat genelde psikoloji bölümünde yüksek lisans eğitimi yaygın olduğu için öğrenim süresi 6 yıla kadar çıkabilir. Psikoloji bölümü kişinin kendisini akademik olarak da geliştirmesi gereken detaylı ve uzun süreçli bir bölüm olduğu için yüksek lisans psikolog adayları için oldukça gereklidir.

Çocuk Psikoloğu Olmak İçin Ne Yapılır?

Psikoloji oldukça geniş, alt dalları olan bir alandır ve çocuk psikolojisi de bu alt dallardan biridir. Çocuk psikoloğu olmak isteyenler 4 yıllık psikoloji lisans bölümünün ardından 2 yıl yüksek lisanslarını bu alanda yapmalıdır. 2 yıllık lisansüstü eğitimin ardından çocuk psikolojisi bölümünde uzmanlık kazanarak meslek hayatlarına bu yönde devam edebilirler.

Psikolog Olmak İçin Sayısal mı Sözel mi?

Lisede psikoloji bölümünü hedefleyen öğrencilerin merak ettiklerinden biri de psikolog olmak için TM mi MF mi seçeceği konusudur. Psikoloji bölümü eşit ağırlık ile alan bir bölümdür. Hedefi psikoloji olan öğrenciler lisede eşit ağırlık bölümünü seçer. Üniversitede psikoloji lisans bölümünde sözel dersler ağırlıktadır. Siz de psikoloji bölümünü düşünüyorsanız lise döneminde buna göre seçim yapabilirsiniz.

Kamuda Psikolog Maaşları Ne Kadar?

psikolog maas

Kamuda psikolog olarak işe başlamanız için KPSS’ye girebilir ve aldığınız puan ile seçtiğiniz bakanlıklara tercih verebilirsiniz. Bunlar Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi bakanlıklardır. Bakanlıklarda çalışmanız halinde 657 sayılı kanuna bağlı memur olarak işinize başlarsınız. Bu bakanlıklarda kamuda psikolog maaşları bakanlığa bağlı olarak değişir. Bu maaşlar 15.210 TL ile 16.550 TL arasında değişir. Bu maaş meslekte döneminiz ve yılınız arttıkça artar.

Özel Sektörde Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde psikolog maaşları işinizin kendinize ait olması ya da nerede çalıştığınıza bağlı olarak değişir. Psikologlar özel sektörde rehabilitasyon ve eğitim merkezlerinde, anaokullarında, huzur evlerinde, okul, hastane ve psikiyatri kliniklerinde çalışabilirler. Psikologların en çok tercih ettiği alan rehabilitasyon merkezleridir. Buralarda maaş asgari ücretin üstünden başlayarak deneyiminize bağlı olarak değişir. Eğer kendi işinizi kurarsanız ise maaşınız tamamıyla farklıdır. Psikolog maaşı 2023 etmenlere göre çok fazla değişir.

Kariyer.net psikolog maaşlarına baktığımızda psikolog maaşlarının 11.340 TL ile 32.680 TL arasında değiştiğini görüyoruz. Kamuda maaşlar çok fazla değişiklik göstermezken özel sektörde çalıştığınız yere göre maaşlar değişir. Bu durum görev yaptığınız yere, görev şeklinize, alanınıza ve tecrübenize bağlıdır. Belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra kendi kliniği olan psikologlarda zaman geçtikte maaşlar 2 – 3 katına kadar çıkabilir. Alanınızdaki başarınız ve tanınırlığınız maaşınız üzerinde direkt olarak etkili olur. Kendinizden emin olduğunuzda klinikte hizmet vererek daha çok kazanabilirsiniz.

Psikoterapi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezinde Çalışan Psikolog Maaşları

Psikolog maaşları psikoterapi ve psikolojik danışmanlık merkezlerinde de çok fazla değişkenlik gösterir. Bu merkezlerde çalışan psikologlar yaptıkları seans üzerinden ücret alır. Burada seans bazında psikolog ücreti almanın mantığı ise şöyledir; İstanbul gibi büyükşehirlerde lokasyonun önemi çok büyüktür. İstanbul’un lüks semtlerinde seanslar 1.000 – 1.500 TL’yi bulurken diğer semtlerinde 500 – 700 TL bandındadır. Birçok psikolog terapi merkezlerinden komisyon üzerinden seans satın alır.

Kendi kliniği bulunmayan psikologlar buralarda hastaları ile terapi yapar. Kazandıkları ücretin ise bir kısmını bu terapi merkezlerine verirler. Bu yüzden psikoterapistlerin aylık geliri sürekli değişir. Ne kadar hastanız varsa ve ne kadar fazla terapi yapıyorsanız o kadar fazla para kazanırsınız bunun için ise düzenli ve sistemli bir şekilde çalışmanız gerekir.

Günümüzde her ne kadar özel sektörde düşük olsa da şu an psikoloji okumakta olan birçok genç bulunur. Bu gençler kendilerini bir diğerinden farklılaştırmak için sürekli okumak ve çalışmak zorundadır. Bu yüzden her psikoloğun lisans ya da terapi bilgisi aynı olmaz. Kişilerin iyi bir hizmet alabilmesi için psikologların aldıkları maaşlardan ziyade eğitimlerine özen göstermeleri tavsiye edilir.

İlginizi Çekebilir:
Asgari Ücret Kaç TL Oldu? 2022 Asgari Maaş

Kendi Kliniğini Açan Psikolog Ne Kadar Kazanır?

Kendi kliniği açan uzman psikologların ne kadar kazandığı kişiden kişiye değişen bir durumdur. Bu kişinin kendisini ne kadar geliştirmiş olduğu, ne kadar çevre edinmiş olduğu, ne kadar iyi izlenimler bıraktığı hatta kliniği nerede açmış olduğuna göre bile değişecek bir durumdur. Özel kliniği olan psikologların kazancını bu şekilde birçok etmen belirler. Her psikoloğun seans ücreti ve kazandığı maaş bu gibi etmenlerle farklılık gösterir. Maaş bandı çok geniş olduğu için net bir şey söylemek mümkün olmaz ancak kendi kliniğinden çok kazanan ünlü psikologların olduğu bir gerçektir.

Psikolog Ücretleri Ne Kadar?

Psikolog ücretleri tüm özel ve kamu kurumlarına göre değişirken bu alanda en çok çalışanlar ise klinik psikologlardır. Bu yüzden psikoloji öğrencileri arasında en popüler alan daima klinik psikoloji olmuştur. Klinik psikologlarda hastane ve psikiyatri kliniklerinde çalışabilirler. Buralardan aldıkları psikolog maaşı 2023 yılında ortalama 15.000 TL civarıdır ancak kendi polikliniğinizi açtığınız takdirde bu ücret katlanarak artar. Bunlardan ayrı olarak özel şirketler insan kaynakları, işe alım, hizmet içi personel eğitimi gibi konularda çalışabilmesi için psikolog ihtiyacı duyar. Buralarda çalışabilmeniz için gerekenlerden biri de iyi bir seviyede İngilizce bilmektir fakat bu sektörün çok fazla istihdamı bulunmaz. Özel şirketlerde psikolog maaşı asgari ücretten başlar, bu maaş miktarı şirketin hacmine bağlı olarak değişir.

Ücretsiz Psikolog Var mı?

Evet, ücretsiz psikolog vardır. Ücretsiz psikolog hizmeti bazı devlet hastanelerinde, belediyelerde, belediyeler tarafından açılan Psikolojik Danışmanlık Merkezleri ve Sosyal Hizmet Merkezleri gibi yerlerde verilir. Siz de gerek duyuyorsanız bu gibi kurumlarda verilen ücretsiz psikolog desteklerinden randevu alıp yararlanarak ruhsal sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Bonus: Psikoloji ve Psikiyatri Farkı

Psikoloji ve psikiyatri alanları insan zihni ve davranışlarıyla ilgilenir. Konuları benzer olsa da işleyiş olarak farklılık gösterir. Psikoloji ve psikiyatri arasındaki farklara baktığımızda birbirinden ayrıldığını görüyoruz.

Psikiyatri ve psikoloji arasındaki farklar şu şekildedir:

  • Psikoloji bireysel ve toplumsal olarak insanların zihinsel süreçlerini ve davranışlarını anlamaya çalışır, psikiyatri ise psikolojik rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisini konu alır.
  • Psikologlar psikoloji lisans derecesine sahipken psikiyatristler tıp lisansı ve psikiyatri uzmanlık derecesine sahiptir.
  • Psikiyatristler, psikiyatrik teşhis ve tedavi konularında uzmanlaşmışlardır ve ilaç tedavisi de reçete edebilirler. Psikologların ise ilaç yazma yetkisi yoktur.
  • Psikologlar, psikolojik rahatsızlıkların belirtilerini değerlendirerek psikolojik testler ve değerlendirmeler yapar. Psikiyatristler ise hem psikolojik hem de tıbbi değerlendirmeleri kullanır.

Sonuç olarak; psikoloji insan davranışını, zihinsel süreçleri ve duygusal durumları anlamaya odaklanan bir bilim dalıdır. Psikiyatri ise psikolojik rahatsızlıkların teşhis ve tedavisini konu alan tıbbi bir disiplindir.

Kamuda psikologlar 09.00 – 17.00 saatleri arasında günlük 8 saat sadece hafta içi çalışır. Özel sektörde ise çalışma saatleri artabilir. Özel hastanelerde yine aynı saatler arasında çalışır ancak özel kliniklerde yoğunluğa çalışma saatleri değişebilir ve psikoloğun cumartesi çalışması istenebilir.

Psikoloji bölümü her dönemde talep olan ve gelecek vaat eden bir meslektir. Kişilerin ruh sağlığının korunması ve iyileştirilmesi için psikologlara ihtiyaç duyulur. Hem günümüzde hem de gelecekte her daim psikolog ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle günümüzde olduğu gibi gelecekte de psikoloji bölümüne ihtiyaç olacaktır.

Psikolojide iş imkanı vardır ancak her alanda olduğu gibi kişinin kendine geliştirmesine bağlıdır. Kamuda çalışmak istiyorsanız yeterli KPSS puanı almanız, özel sektörde çalışmak istiyorsanız başarılarınızla kendinizi kanıtlamanız gerekir. Yaptığınız araştırma ve çalışmalarla öğrencilik yıllarınızda kendinizi geliştirerek iş imkanı bulabilirsiniz.

4 yıllık psikoloji eğitimini bitirdikten sonra psikolog unvanı kazanılır. Dilerseniz psikolog unvanıyla kamuda veya özelde çalışabilir, dilerseniz de 2 yıl daha okuyarak belirli bir alanda uzmanlaşabilirsiniz. 4 yıllık psikoloji eğitiminden 2 yıllık yüksek lisans eğitimiyle bir alt dalda uzmanlık kazanabilirsiniz.

Hayır, psikoloji bölümü tıp değildir. Psikoloji bölümü psikiyatri bölümüyle karıştırıldığı için tıp sanılabilir ancak tıp bölümüyle alakası yoktur. Psikoloji 4 yıllık ayrı bir lisans bölümüdür. Bölümü bitirenler psikolog unvanıyla çalışır ve kişilerin ruh sağlığı üzerine çalışmalar yürütür. Konuşmayla gerçekleşen terapilerle kişileri ruhsal yönden iyileştirmeyi amaçlar.

Hayır, psikoloji bölümü okuyarak psikiyatri olunamaz. Psikoloji ve psikiyatri birbiriyle benzer görünse de temelinde farklıdır. Psikiyatri olmak için 6 yıllık tıp eğitimini bitirdikten sonra 4 yıl daha okuyarak psikiyatri alanında uzmanlaşmak gerekir.

Hayır, tıp okuyarak psikolog olunamaz ama psikiyatri olunabilir. Tıp okuyanlar doktor unvanını kazandıktan sonra uzmanlık sınavlarına girerek psikiyatri alanında uzmanlaşabilir. Psikolog olamaz ancak psikiyatri doktoru olabilir.

Hayır, psikologların ilaç yazma yetkisi yoktur. Yalnızca konuşma ve belirli taktiklerle seanslara devam ederler. Tıp alanına girmediği için danışanlara ilaç yazamazlar.

Kişi psikoloğa istediği her şeyi anlatabilir. Ne olursa olsun meslek etiği olarak kişiyi yargılama, aşağılama, kızma ve sinirlenme gibi hakları yoktur. Kişiyi sakin şekilde dinleyerek tarafsız yorumlar yapmak ve anlatılanları saklamak zorundadır. Kişi rahatsız olduğu her durumu psikoloğuna anlatabilir.

Ayrıca bakmak isteyebilirsiniz; Psikiyatrist Maaşı Ne Kadar? Nasıl Olunur?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu