Hayvanlar Alemi

Bullmastiff Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Bullmastiff özellik olarak büyük kare başlı, kompakt, güçlü ve kaslı bir köpektir. Bakımı zor bir köpek değildir ancak büyük boyutlu bir köpek ırkıdır. Yetişkin köpekler 64 – 69 cm boyunda ve 50 – 59 kg ağırlığındadır; yetişkin dişiler 61 – 66 cm boyunda ve 41 – 50 kg ağırlığındadır. Yapılı ve büyük köpek ırkı grubuna girer.

Kürkündeki tüyleri kısa ama sert ve hava koşullarına karşı koruyucudur. Yüzü çizgili ve siyah maskeli bir görünümü vardır, kürkünün rengi açık kahverengidir.

Belirgin özellikleri şunlardır:

  • Köpek bakma konusunda tecrübeli kişiler için uygun bir köpek ırkıdır.
  • Yavruluğundan yetişkinliğine kadar İyi bir eğitim gereklidir
  • Düzenli ve tempolu yürüyüşleri sever.
  • Günde en az bir saat yürümeyi sever.
  • Büyük köpek ırkıdır.
  • Diğer evcil hayvanlarla birlikte yaşaması için yavruyken eğitim almalıdır.
  • Gözlerinde çapaklanma minimum derecede olur.
  • Haftalık düzenli temizlik gerekir.
  • Hipoalerjenik olmayan bir cinstir.
  • Sakin bir köpek ırkıdır.
  • Anormal durumlarda havlar sahibini uyarır ve sahibini korumaktan çekinmez.
  • Çocuklarla yaşamak için eğitim gerektirebilir

İlk defa köpek bakacaksanız bu cins sizin için yorucu olabilir. Köpek bakmaya alışkın olmayanlar büyük bir cins ile başladıklarında zorluk yaşayabilirler ve alışmaları zor olur. Köpek bakma konusunda deneyiminiz yoksa Bullmastiff cinsinin sizi zorlayabileceği konusunda uyarmalıyız.

İkinci bir konuda yavru haldeyken sahiplenmeniz size alışmasını daha kolay hale getirecektir. Biraz sert mizaçlı olan bu cinsin sizinle beraber büyümesi ve yavru döneminden itibaren sizi görmesi daha çabuk alışmasını ve size karşı daha ılımlı bir tavır sergilemesini sağlayacaktır.


Bullmastiff Menşeisi Neresi?

Bu cins eskiden kaçak avcıları yakalamak için kullanılan bir köpekmiş. Başlangıçta bu köpeklere “avcıların gece bekçisi” denmekteydi. Genetik temeli ise %60 İngiliz mastiff’ten ve %40 bulldog’dan oluşmaktadır.

1800’lü yılların sonlarında av bekçileri tarafından köpek desteğine duyulan ihtiyaç azaldığı için bakımı azalmış ve daha sonra çeşitli rekabetçi aktiviteler için kullanılmaya başlanmıştır. Bazı yerlerde insanları arama kurtarma için kullanılan Bullmastiff cinsi sonrasında bu tür işler için eğitildi ve böylece günümüze kadar gelmiştir.

Bullmastiff Cinsi Karakteri Nasıldır?

bullmastiff karakteri

Bu köpekler çok güvenilirdir. Ailelerine ve diğer evcil hayvanlara karşı koruyucudur. Ev içerisinde aile ortamına ve çocuklara uyum sağlayabilmeleri için küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmeleri gerekir.

İlginizi Çekebilir:
Köpeklerde Kemik Kırılması Nasıl Anlaşılır? 6 Kırık Türü

Yabancılara alışık değildir ve pek hoş karşılamaz. Yalnızca güvendiği biri tarafından kendisine tanıtılırsa yabancıları kabul eder. Diğer ziyaretçiler ve yabancılar onun gözünde tehlike arz ettiği için reddedecektir. Gücü, inatçılığı ve aşırı korumacı doğası nedeniyle deneyimsiz bakıcılar için uygun bir cins değildir.

Bullmastiff Irkında Olası Sağlık Sorunları

En az 12 aylık olana kadar hem ağırlık hem de egzersiz miktarı açısından yakından izlenmelidir. Gençken çok ağır ve fazla çalışan bir köpekte yaşlılık sırasında kemik ve eklem sorunları görülme olasılığı yüksektir.

Ailece egzersiz yapmaktan ve oyun oynamaktan hoşlanırlar. Güvenilir ve huzurlu bir yetişkin köpek için birkaç saatlik günlük egzersiz yeterli olacaktır. Beraber uzun yürüyüşlere çıkabilir, açık alanlarda oyunlar oynayarak eğlenceli aktiviteler yapabilirsiniz.

Bullmastiff Cinsinde Beslenme


Büyük cins köpekler, büyük bir oburluğa sahip olmanın yanı sıra mineraller ve vitaminler de dahil olmak üzere küçük köpeklerden farklı bir besin dengesine ihtiyaç duyarlar.

Büyük cinslerden biri olan Bullmastiff için dengeli beslenme çok önemlidir. Sağlıklı bir besin düzeni ile fazla kilo almasının önüne geçilmelidir. Fazla kilo onların beden yapısına uygun değildir.

Çok yediklerinde mide bulantısı yaşarlar. Kullanılan mamanın günlük ölçülerine göre az az ve sık beslemelisiniz. Ayrıca dışarıdan bir şey yeme eğilimindedirler. Bu konuda ufak bir eğitim ve mama ödülleri vererek dışarıdan verilen şeyleri yememe konusunda köpeğinizi alıştırabilirsiniz.

Bullmastiff Tüy Bakımı

Kürkündeki tüyler oldukça kısa olduğu için fazla tüy dökme sorunu görülmez. Tüy konusunda az bakım gerektirdiği için çok tüylü köpeklere göre bakımı nispeten basittir. Ölü ve gevşek tüyleri çıkarmak için ihtiyacınız olan tek şey bir bakım eldivenidir. Eldiven ile bir yeri siler gibi tüy bakımını yapabilirsiniz.

Bullmastiff Fiyatları

Bullmastiff yavrusu alarak yanınızda eğitmek istiyorsanız yavru halde fiyatları 2.000 TL gibi fiyatlardan başlamaktadır. Köpeğin boyutuna göre fiyatlar 5.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Satın almak yerine sahiplenmek isterseniz birçok barınakta bullmastiff cinsini bulabilirsiniz. Sosyal medyada verilen sahiplendirme ilanlarını takip ederek bir köpeğe yuva olabilirsiniz.

Bulldog Köpek Özellikleri ve Bakımı ile ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu