KadınAnne - Çocuk

Bebek Diş Fırçası Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Anneler bebek diş fırçası seçerken hassas diş ve damak yapısına uygun, işlevli ve doğru ürünleri seçmeye dikkat etmelidir. Bebeğin diş ve ağız hijyenini sağlarken aynı zamanda narin yapıdaki dişlerini ve damaklarını acıtmamalıdır. Bebeği rahatlatmalı ve ona dişleri fırçalamayı eğlenceli bir hale getirmelidir. Bebeklere diş fırçası seçerken dikkat edilmesi gereken detaylara birlikte göz atalım.

Bebek Diş Fırçası Nasıl Olmalı?

Pek çok anne baba çocukların dişlerine ya da diş etlerine zarar verebileceği düşüncesiyle dişlerini fırçalamasına izin vermezler. Ancak bebeklerde diş çıkardıktan hemen sonra küçük dişlerinin sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesi açısından diş bakımının doğru bir şekilde yapılması önemlidir. Bebeklerde dişlerin temizlenmesi genel itibariyle, dişler ilk çıktıkları zamandan itibaren başlanabilir. Yaklaşık olarak 6 ile 8 aylar arasında bebeğin diş gelişimine bağlı bir şekilde meydana gelen çeşitli çürük, iltihaplanma durumlarına karşı dişlerin temizlenmesi gerekir.

Bebeklerde diş fırçalama 2 buçuk ile 3 yaşları arasında başlamaya uygundur. Bu alışkanlık bebeklere bu yaşlardan itibaren kazandırılmalıdır. Olası tahrişlere yol açabilecek çeşitli pas ve iltihaplanma durumlarına karşı yeni çıkan bebek dişlerinin fırçalanması gerekir. Bu sebeple de bebeğin narin dişlerine uygun yumuşak bezleri ile ilk dişlerin temizlenmesi uygundur. Diş fırçası seçimi her kişi açısından oldukça önemlidir. Özellikle de bebeğin diş fırçalama sağlığı ve alışkanlığı açısından diş fırçası seçimi dikkat edilmesi gereken hususların başında gelir.

Bebek Diş Fırçası Seçerken Bilmeniz Gerekenler 

bebek diş fırçası seçme hususları

Anne ve babalar, bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde nasıl zorluklarla karşılaştıklarını dile getirmeye çalıştıklarında gerçekten de çok meşakkatli bir süreçten geçtikleri bilinir. Bebeğin, yeni çıkan küçük dişlerini görmek anne babaları mutlu eder.

Dişin çıkmasından sonraki en önemli aşama ise dişlerin sağlıklı kalmasının sağlanmasıdır. Bu nedenle de diş temizliğini çocuğa alışkanlık olarak kazandırmak gerekir. Bebek o dönemde öğrendikleriyle bunu ömür boyu sürdüreceği bir davranış haline getirmelidir. Bu aşamada ilk olarak bebeklerde diş fırçalama hususunda hangi diş fırçalarının seçileceğine karar verilmelidir. Bebek diş fırçası seçerken dikkat edilmesi gerekenlerle başlayalım.

Parmak Diş Fırçası Seçilirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 

bebeklerde parmak diş fırçası

Parmak diş fırçası bebekler için kurtarıcı ve pratik ürünlerden biridir. Parmak diş fırçaları bebeğinizin dişlerini temizlemede yardımcı olurken aynı zamanda damaklarının kaşıntısına da iyi gelir.

  • Bebek açısından parmak diş fırçası en uygun seçimdir. Özellikle de beklerin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle besledikten sonra ek gıdaya geçmelerinde dişlerde çeşitli birikimler ile yağlanmalar oluşacaktır. Bu sebeple de diş temizliği oldukça önemlidir.
  • Bebeğin dişleri daha yeni çıkmış ise eğer diş etine zarar vermeyecek biçimde kullanılacak bir fırçasının tercih edilmesi gerekir.
  • Silikondan yapıldığı için özellikle de fırçalarken,  diş etlerine zarar vermeyecektir. Bu nedenle de parmak diş fırçası, anne babalar tarafından en çok tercih edilen diş fırçası çeşidi olmaktadır.
  • Bebeğin dişleri, daha yeni çıkmış ise diş etine zarar vermeyecek olan fırça  olacaktır. Parmak diş fırçası da anne babalar tarafından bebeklerin dişleri için tercih edilen en ideal diş fırçasıdır.
  • Silikonun içeriği, silikon bebek diş fırçası seçiminde en önemli içeriktir. 
  • Fırçanın bazı kısımları silikondan üretildiği için esnek bir parçadır. Bebeğin ilk diş fırçası seçimi oldukça ideal olacaktır. Bebeğin 12. Ayına kadar silikon diş fırçası kullanılabilir. 
  • Hem fırça gibi oluşu hem de yumuşak olması sebebiyle bebeğin fırçasını kendisinin tutabilmesini sağlar. Diş etlerine zarar vermediği için özellikle de sağlık açısından çok daha idealdir. 
  • Kaynar su ile yıkanabilir ve böylelikle de bakteriler başta olmak üzere çeşitli enfeksiyon rahatsızlıklara karşı bebeği korur.
İlginizi Çekebilir:
Evde Lazer Epilasyon Aleti Nasıl Kullanılır?

İlerleyen aylarda parmak diş fırçasından yuvarlak ve küçük başlı diş fırçasına geçilir. Parmak diş fırçasından sonra yuvarlak ve küçük başlıklı diş fırçasıyla devam edelim.

Yuvarlak ve Küçük Başlıklı Diş Fırçası Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir? 

Bebeklere diş fırçası seçerken belirli hususlara dikkat etmek gerekir. Narin diş ve damak yapası gereği diş fırçası seçiminde göz önünde bulundurulması gereken özellikler vardır.

  • Fırçanın yumuşak ve ince yapıda olmasına özellikle dikkat edilmelidir.
  • Çocuğun ağız yapısına göre boyutlarına bakarak seçimi yapılmalıdır. 
  • Bu fırçalar, bebeğin dişlerini kendi kendine fırçalaması açısından oldukça uygundur.
  • Bebeklerin ağızları küçük olduğu için fırçanın da aynı şekilde küçük olmasına dikkat edilmelidir 
  • Yuvarlak başlıklı diş fırçası seçimi yapmak, aslında bebeğin diş fırçalama alışkanlığı açısından oldukça iyi bir tercihtir. 

Fırça sapını, özellikle de bebeğin artık büyümeye başlamış olduğu ve bütün dişlerinin tamamladı dönemlerde önem arz eder. Çünkü bebeğin  kendisi de fırçalama hareketlerini öğreneceği için sapın fazla uzun olmamasına dikkat edilmelidir. 

Bebeklerin elleri de tıpkı kendileri gibi küçük olduğundan dolayı, ince sapa sahip bir fırçayı tutmakta zorlanabilirler. Bu sebeple fırça dağının oval ve geniş bir yapıda olmasına dikkat edilmelidir. 3 yaşına yaklaşan bir bebeğin, dişlerini kendi kendine fırçalaması kaçınılmazdır. Bu nedenle de bebeğin, daha 6 aylıktan itibaren 1 yaşına kadar diş fırçası ile ilgili temel eğitim verin tamamını yavaş yavaş öğrenmesi gerekir.

Bebek Ne Zaman Kendi Kendine Diş Fırçalamayı Öğrenir? 

Bir bebeğin, normal şartlar altında kendi kendine diş fırçalama öğrenme yaşı 2 buçuk ile 3 yaşları arasındadır. Esnek saplı fırçalar bu dönemde tercih edilebilir. Bebeğin, başta diş ve ağız sağlığı başta olmak üzere çeşitli bakteri ve enfeksiyon hastalıklardan korunması amacıyla diş fırçalamayı ve diş temizliğine önem verilmesi kesinlikle öğretilmelidir. 

Bebek Diş Fırçası Ne Zaman Kullanılır?

Bebeklerde diş fırçalama işlemine 6 aydan itibaren ilk dişleri çıktığında başlanmalıdır. Dişlerin ve ağız içinin temizliği ilk dişler çıktığından itibaren sağlanmalıdır. Hem dişler hem de damaklarda bu sayede rahatlık sağlanır. Ağız ve diş sağlığı için diş fırçalamaya ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olacaktır. Hassas bebek diş fırçası kullanarak başlanabilir.

Bebek Diş Macunu Ne Zaman Kullanılmalı?

Bebek diş fırçasından sonra merak edilen bir diğer konu bebek diş macunudur. Uzmanlar 0 – 3 yaş arası çocuklarda diş macunu kullanılmaması gerektiğini söyler. 3 yaşından büyük çocuklarda belirli kurallara uyarak diş macunu kullanılabilir. Diş macunu seçerken hassas davranılmalı, olabildiğince doğal içerikli olan güvenilir ürünler seçilmelidir.

Bebek Silikon Diş Fırçası Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Silikon diş fırçası bebeklerin damaklarını rahatlatmak için kullanılan pratik bir eşyadır. Bebeğin ilk dişleri çıkmaya başladığı zaman kaşındığını fark ediyorsanız işaret parmağınıza taktığınız fırçanın kaşıma yüzüyle damaklarını kaşıyabilir, fırçalama yüzüyle dişlerini fırçalayabilirsiniz. Bu bebeğinizde büyük bir rahatlama sağlar. Bebek diş fırçası seçerken göz önünde bulundurulmalıdır.

1 Yaşındaki Çocuğun Dişleri Fırçalanır mı?

Evet, 1 yaşında bazı dişleri çıkmış olan bebeklerin dişleri fırçalanabilir. Bebeklerin dişleri çıktığı andan itibaren onları diş fırçalamaya alıştırmak gerekir. Narin hareketler ve hassas bebek diş fırçası kullanarak alıştırmalara başlanabilir. Ebeveynler ilk diş fırçalama alıştırmalarında bebeklere yardım ederek onlara nasıl fırçalamaları gerektiğini öğretmelidir.

Bebek diş fırçası seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri ve merak edilenleri yazımızda anlattık. Bir diğer yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz; Ailelerin gözbebeği bebeklere kitap okumanın faydaları nelerdir? Biliyor musunuz?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu