KadınCilt BakımSağlık

Göz Kapağında Çıkan Yağ Bezesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Görüşe engel olmayan ancak insanların görünüş açısından sorun ettiği yağ bezeleri cerrahi müdahale ya da lazer ile tedavi edilebilir. Tedavi şekli ve yöntemi yağ bezesinin boyutuna, konumuna ve tedavi edilecek kişiye göre değişiklik gösterir.

Tümör benzeri yapılar olan yağ bezeleri, lipom adı verilen içi yağ dolu ve büyüme gösteren dokulardır. Genellikle iyi huylu olan bu bezeler vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilir. Bezeler genellikle kolestrol ya da bağışıklık sistemi hücrelerinin birikmesiyle sarı ile beyaz renk arası renklerde, yumuşak yapılı olarak ortaya çıkar. 

Bezeler genellikle bir hastalık işaretçisi olmasa da estetik açıdan kaygıya yol açabilir. Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülen bezeler, orta ve ileri yaşlarda ortaya çıkma eğilimine sahiptir. Ancak bazı durumlarda genç yaştaki bireylerde de kendisini gösterebilir.

Göz kapaklarında ortaya çıkan yağ bezeleri genellikle buruna yakın noktada ortaya çıkar. Özellikle koyu tenli bireylerde bezenin olduğu nokta belirgin olarak görülebilir. Bazı nadir durumlarda tam yuvarlak olarak ortaya çıksa da genellikle oval veya ovale yakın şekillerde kendisini gösterir. Genellikle ufak 1-2 milimetrelik kütle halinde ortaya çıkar ve nadiren de olsa zamanla yayılarak 1-2 santimetrelik hale gelebilir.

Göz Kapağında Yağ Bezesi Neden Ortaya Çıkar?

goz kapaginda beze

Bezenin göz kapağında ortaya çıkmasında birden fazla faktör olabilir. Genetik olarak ortaya çıkışlar olabileceği gibi, obezite, beslenme tarzı, hareketsiz yaşam, metabolizmayı etkileyen hastalıklar ve/veya göz çevresinde bulunan damarların yağlanması nedeniyle de ortaya çıkabilir.

40-50 yaş grubunda bulunan bireylerde nedensiz olarak da ortaya çıkabilir. Bu bağlamda rahatsızlığın altında genetik nedenler aranılır. Kandaki yağ oranının yüksekliğine bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi şeker hastalıkları veya alkol tüketimine bağlı karaciğer hastalıklarında da görülebilir. Gençler ve çocuklarda görüldüğü durumlarda metabolizmayı etkileyen hastalıklardan şüphelenilir.

Göz kapağında çıkan yağ bezelerinin bulaşıcı olduğu konusunda endişelenmeye gerek yoktur. Rahatsızlık virüs ya da bakteri kaynaklı olmadığından bulaşıcı olması mümkün değildir.

Göz Kapağında Yağ Bezesi Teşhisi Nasıl Konur?

Yağ bezesi teşhisi için genellikle fiziksel tedavi yeterli olmaktadır. Doktor tarafından yapılan incelemede bezenin rengi, konumu ve boyutu bezenin türünü belirlemek açısından fayda sağlar. Bezelerin genellikle her iki göz kapağında simetrik olarak yerleşmiş olması tespiti kolaylaştırır.

Doktor yağ metabolizmasının işleyişinden şüphelendiği takdirde hastadan tam kan sayımı da isteyebilir. Test sonuçlarında dikkat edilen değerler kolesterol, trigliserid, düşük ve yüksek yoğunluklu lipoprotein seviyeleridir. Söz konusu değerlerin yüksek çıkması halinde hastada diyabet, hipotiroidi, karaciğer ya da böbrek hastalığı olup olmadığı kontrol edilir. Yağ bezesinin hastalık nedeniyle ortaya çıktığı saptanırsa, hastalığa yönelik tedaviyle birlikte yağ bezesi de tedavi edilebilir.

İlginizi Çekebilir:
10 Madde ile Pancar Suyunun Vücuda Faydaları Nelerdir?

Göz Çevresindeki Yağ Bezeleri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Göz kapağındaki veya herhangi bir bölgenizdeki yağ bezeleri için bir uzmana gözükmek istiyorsanız dermatoloji veya genel cerrahi uzmanına randevu almanız gerekmektedir. Bu iki bölümde de gerekli müdahale ve tedavi sağlanır.

Yağ bezesi aldırmaya hangi bölüm bakar derseniz genellikle genel cerrahidir. Yağ bezesi aldırma operasyonları bu bölüm doktorları tarafından gerçekleştirilir.

Göz Kapağında Yağ Bezesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yağ bezeleri zamanla kaybolma eğilimi gösteren dokular değildir. Bu bağlamda altında yatan hastalığın tedavisiyle ortadan kalkmıyorsa, genetikse çeşitli cerrahi müdahalelerle yağ bezeleri alınabilir. Krem ve ilaçla tedavisi mümkün olmayan bezelerin alınmasının bir diğer yolu da lazer tedavisidir.

Lokal anesteziyle gerçekleştirilen cerrahi müdahalelerde dikiş izleri doktor tarafından yapılan uygulamalarla gizlenir. Bu izler zamanla silikleşir ya da bir süre sonra tamamen ortadan kaybolur. Hem tedavi hem de ameliyat aşamaları hakkında muhakkak uzman bir doktora danışmak önem taşır.

Göz Kapağındaki Yağ Bezesi Görüşü Etkiler mi?

Yağ bezeleri yanma, kaşınma ya da acı gibi hislere yol açmaz. Yağ bezesine dair kaygılar genellikle estetik nedenlerle ortaya çıkar. Buna karşın tedavi görülmediği nadir durumlarda göz kapağı düşüşlerine yol açabileceği gibi görüş kısıtlanmasına da sebebiyet verebilir.

Alınan Yağ Bezesi Tekrar Çıkar mı?

Ameliyatla alınan yağ bezelerinin zamanla tekrar ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır. Bu ihtimalin altında yatan neden yağ bezesinin alındıktan sonra aynı bölgede vücudun yağ üretimine devam etmesidir. Uzmanlar lazer yöntemiyle alınan yağ bezelerinin tekrar ortaya çıkma ihtimalinin daha düşük olduğunu belirtmektedir.

Göz Kapağında Yağ Bezesi Sıkılır mı?

Vücudumuzdaki iyi huylu tümörlerden olan yağ bezelerinin sıkılması bir hayli sakıncalıdır. Yağ bezeleri kesinlikle sıkılmamalıdır. Rahatsız duyulan bir durum varsa uzman bir doktora gidilmeli ve tedavi olunmalıdır. Yağ bezelerinden kurtulmak için sıkılmaya çalıştığınızda ortaya çok daha kötü sonuçlar çıkabilir.

Yağ Bezeleri Kendiliğinden Geçer mi?

Evet, geçme olasılığı vardır. Zararsız olan kistler dediğimiz yağ bezeleri zaman içerisinde tedavi gerekmeksizin kendiliğinden küçülebilir veya tamamen kaybolabilir. Evde doğal tedavi yöntemleriyle de süreç hızlandırılabilir. Doğal tedavi yöntemlerinden biri de aloe veradır. Düzenli olarak bölgeye uyguladığınızda yağ bezesinin iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Yağ Bezesi Ameliyatsız Geçer mi?

Evet, geçer. Tedavi yöntemlerinin hepsinde ameliyat gerekmez. Ufak müdahale ve yöntemlerle de yağ bezesi tedavisi sağlanabilir. Bazen müdahaleye hiç başvurmadan kendiliğinden iyileşme durumu da gözlenir.

Bir uzman ağzından özetle dinlemek isterseniz;

Cilt sorunlarından biri olan deri bütünlüğünde bozulma ile ilgili yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

Timur Mertcan

Merhaba, kendimi kısaca tanıtmam gerekirse; Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) mezunuyum, kendi alanımda SEO uyumlu makale yazmayı seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu