Hayvanlar Alemi

Köpeklerde Anal Kese Hastalıkları ve Tedavisi

Köpeklerde anal kese hastalıklarının belirtileri ve bazı nedenleri vardır. Bu belirtileri sık fark ediyorsanız köpeğinizi mutlaka veterinere götürmelisiniz. Köpek sürekli poposunu yalıyor veya poposunu yere, mobilyalara sürüklüyorsa anal kase sorunu yaşıyor demektir.

Anal keseler, anüsün her iki tarafında birer tane olmak üzere iki küçük kesedir. Çok kokulu bir sıvı üretirler. Hayvan her dışkıladığında küçük miktarlar salınır. Kokmuş madde muhtemelen bölgeyi işaretlemek ve yırtıcıları korkutmak için kullanırlar.

Anal Kese Hastalıkları Nelerdir?

Köpeklerde anal kesede görülen yaygın hastalıklar kesenin tıkanması, enfeksiyon kapması veya apse durumudur. Bunun dışında bu bölgelerde kötü huylu tümörlerde görülebilir. Tıkanma, enfeksiyon ve apse birbirinin sonucu olarak gelişen hastalıklardır. Tedavi edilmediği sürece ilerleyerek daha kötü sonuçları doğurur. Dışkıların birikmesi, yabancı cisimlerin kaçması, hijyenin sağlanmaması gibi durumlarda bu hastalıklar gelişir. Durum fark edildiğinde hemen gerekli tedavilere başlanmalıdır.

Köpekler Neden Anal Keselerinde Sorun Yaşar?

köpeklerde anal kese hastalıkları nedir

Köpeklerde bazen anal keseler tıbbi bir problem haline gelir. Anal kese problemlerine yatkın belirli bir cins, renk veya boyut yoktur. Belirgin bir sebep olmaksızın, bazı evcil hayvanlarda bu sorun yaşanmaktadır. Evcil hayvan sahipleri köpeklerde anal kese iltihabı neden olur merak etmektedir. Anal kese sorunu köpeklerde kedilerden çok daha fazla gözükmektedir.

Köpeklerde anal keseler kokulu, yeşilimsi veya kahverengi temiz bir sıvı üretir. Köpeğin dışkısını yapması esnasında anal keselerden bu temiz sıvılar dışarı atılır. Bu dışkı yapılmasını kolaylaştıran bir durumdur. Anal keselerin salgı taşıyıcı kanalları tıkanabilir ve yaşanan enfeksiyonlar sebebi ile görevlerini yerine getiremez.

Köpekler fazlasıyla toplanan veya tıkanan sıvının atılması için popolarını genellikle yerlere sürterler hatta bazıları buldukları her yere sürter. Bu ortamı kötü bir kokuya maruz bırakır. Eğer bu sürtünme ile problem çözülürse herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Çoğu köpekte bu problem geçicidir ama sorun çözülmez ve köpeğiniz rahatsızlığı ciddi duruma dönüşürse cerrahi müdahale gerekebilir.

Köpeklerde Anal Kese İltihabı Nasıl Geçer?

Köpeğinizin hastalığı ciddi ise mutlaka veteriner hekimin muayene etmesi gerekir. Eğer anal kese sorunu ileri boyutta ise tedavi yöntemi ameliyattır. Anal kase ameliyatının bazı riskleri olabilir fakat iyi bir müdahale ile köpeğiniz eski sağlığına kavuşacaktır.

Köpeklerde anal kese ameliyatı riskleri ise şunlardır:

  • Küçük bir enfeksiyon riski vardır. Ameliyattan önce bölge iyice temizlenmiş olsa da anüs yakınında çalışmak pek steril bir işlem değildir. Anal keselerin içeriği oldukça pis ve aşırı derecede bakteri doludur.
  • Köpeklerde anal kesenin tamamı çıkarılmazsa gelecekte küçük bir sorun riski vardır. Geride küçücük bir parça bile kalsa enfeksiyona neden olur ve bu drenaj kanalına yol açar. Deride anüsün yakınındaki küçük bir delikten irin ve salgılar sürekli olarak sızar. Bu durum drenaj yolunu ve soruna neden olan dokuyu çıkarmak için ikinci bir ameliyat gerektirecektir.
  • Küçük bir inkontinans riski vardır. Kontinans veya kakayı kontrol etme yeteneği, inkontinansın tersidir. Bir köpek idrarını tutamadığı zaman farkında bile olmadan hemen hemen her yere dışkılar. Anal sfinkter adı verilen Kontinans, özel bir kas tarafından kontrol edilmektedir. Biri içeride, diğeri dışarıda iki anal sfinkter vardır.
  • Köpeklerde anal keseler, iç ve dış sfinkter kasları arasında bulunmaktadır. Anal keseyi çıkarmak için sfinkter kesilmek zorundadır. Bu nedenle ameliyatın sonunda ince kas tam olarak dikilmezse idrar kaçırma riski vardır.
İlginizi Çekebilir:
Erkek ve Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi

İyi bir veteriner gözetiminde köpeğiniz eski sağlığına kavuşacaktır. Anal kese problemleri ciddi olup mutlaka önlem alınmalıdır.

Köpeklerde Anal Kese Hastalıklarından: Anal Bez Kanseri

köpeklerde anal bez kanseri

Köpeklerde anal bez kanseri (tıp dili ile adenokarsinom) ciddi bir sorundur. Çoğu zaman gizli seyreder ve fark edinceye kadar hastalık ilerlemiş olur. Anal bezlerden çıkan bir madde, köpeklerin dışkı yaptıklarında bölgelerini işaretlemelerine yardımcı olmasını sağlar. Gerçekte anal bezler köpeklerde (bazen de kedilerde) her türlü soruna neden olabilir. Bunun sonucunda enfekte olabilir ve hatta kansere dönüşebilir.

Adenokarsinom Nedir?

Adenokarsinom, köpeklerde en sık görülen kanserli anal bez tümörüdür. Çok agresif bir kanserdir ve lenf düğümlerine, diğer organlara yayılma olasılığı yüksektir. Ağırlıklı olarak kalp ve dalağa daha çok bulaşır. Tedavi için öneri, mümkün olan en kısa sürede cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu ameliyat zor ve düzgün yapılmadığı takdirde yüksek bir başarı oranına sahip değildir. Ameliyat düzgün yapılsa bile kanser geri dönebilir çünkü tümörün çevresinde çok sınırlı alan vardır ve kanserin tamamen çıkarılmasını zorlaştırır.

Anal Bez Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Ameliyata ek olarak, kanserin o bölgede geri dönme şansını azaltmaya yardımcı olmak için, kemo boncukları kullanılmaktadır, cisplatin adı verilen bu kemo boncukları, kemo ilacı dozu içeren küçük incilerdir.

Kemo ilaçları, kanser hücreleri gibi hızla çoğalan hücreleri öldürür. Ayrıca cilt gibi iyileşen dokuda çoğalan hücreleri de etkileyebilirler. Kemo boncuklarının birkaç yan etkisinden biri, iyileşmeyi yavaşlatmasıdır. Ameliyattan ve kemo boncuklarının yerleştirilmesinden sonra, köpeğiniz cildin iyileşmesiyle ilgili sorunlar yaşayabilir, ancak sonunda bir çok köpek tamamen iyileşir.

Anal Bez Kanseri ile İlgili Tavsiyeler

Köpeklerde anal kese rahatsızlıkları arasında ciddi bir hastalık olan anal kese kanseri en başından itibaren ciddiye alınmalı ve süreç uzman bir veteriner hekim ile birlikte yürütülmelidir.

  • Kanser ile sonucu asla bilemezsiniz. Kanser, kendi şartlarını belirleyen korkunç bir hastalıktır.
  • Ameliyat mutlaka gereklidir. Ameliyat olmayan anal bez kanseri köpekler üzgünüz ki ölmektedirler. Ameliyat ile onların iyileşmesine bir şans vermiş olursunuz. Bir çok köpek ameliyat ile eski sağlıklarına geri dönmektedir.
  • Tedavi edildikten sonra kanser teşhisi konmuş köpeklerin % 60-70 ‘i 2 yıldan fazla yaşarlar.
  • En önemlisi tedaviden sonra köpeğinizi düzenli kontrollere götürmektir.

Köpeklerde anal kese rahatsızlıklarını uzman bir görüşten dinlemek isterseniz;

Göz atmak isteyebilirsiniz; Köpeklerde Diş Eti Tümörü Nedir? Belirtiler ve Tedavi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu