Hayvanlar Alemi

Köpeklerde Cilt Kuruluğunun 10 Sebebi ve Tedavisi

İnsanlarda olduğu gibi belirli sebeplerden dolayı köpeklerde de cilt kuruluğu görülebilir. Cilt kuruluğunun farklı nedenleri ve tedavi yöntemleri vardır. Cilt geniş bir alanı kapsayan ve her türlü tehlikeye maruz kalan organdır. Köpeğinizin kuru cildi olduğunda bu sadece kötü bir görüntü olmayıp aynı zamanda altta yatan bir hastalığa işaret edebilir. Kuru cilt hem köpekler hem de sahipleri için sinir bozucu olabilmektedir. Sebebini belirlemek zor olabilir. İyi haber şu ki, kuru cilt (kseroz) kendi başına belirli bir hastalık değil, bir semptomdur. Genellikle tedavi edilebilir. Köpeğiniz veteriner kontrolü altında ise altta yatan nedeni belirleme şansınız yüksektir.

Köpeğimin Cildi Neden Kuru?

köpeklerde cilt sorunları

Köpek sahibi olan kişiler hayvanlarının ciltlerinde kuruluk gördüğü zaman nedenini anlamayıp paniğe kapılabiliyorlar. Halbuki köpeklerde cilt kuruluğu tedavi edilebilir bir durumdur. Paniğe kapılmadan bir veteriner hekime götürerek nedenini anlayabilir, tedaviye başlayabilirsiniz. Köpeklerde olası kuru cilt nedenlerini aşağıda sıraladık.

  • Dejeneratif veya Yaşlılık (yaşa bağlı): Evcil hayvanlarda görülen cilt kuruluğu yaşlı köpeklerde daha sık görülür. Yaşa bağlı olarak kuru cilt görülme olasılığı artar. Risk yaşla birlikte arttığı için evcil hayvanınız yaşlıysa endişe etmenize gerek yoktur. Bir veteriner hekimden destek alabilirsiniz.
  • Otoimmün: Anormal bir bağışıklık tepkisinden kaynaklanan Lupus ve Pemfigus gibi hastalıklar ciltte kuruluğa neden olabilir. Lupus, bağışıklık sisteminin çökmesi; pemfigus ise ciltte anormal durumların görüldüğü bir deri hastalığıdır. Böyle durumlarda tedaviyi mutlaka bir veteriner hekim ile yürütmeniz gerekir.
  • Metabolik durumlar (örneğin; endokrin veya hormon dengesizlikleri): Düşük tiroid seviyeleri veya Cushing hastalığında görüldüğü gibi hormonal dengesizlikler cilt kuruluğuna neden olabilir. Belirli testlerde bu durum tespit edilir ve tedaviye başlanır.
  • Beslenme Eksiklikleri: Köpeklerde en uygun beslenme dengeli beslenmedir. Bunun önemi gerekli vitamin ve mineralleri dengeli almasıdır. Ancak bazı durumlarda yağ asitleri gibi besin takviyeleri alması gerekebilir. Kuru cilt semptomları dengesiz ve eksik beslenmeden kaynaklanabilir. Köpeğinize verdiğiniz mamanın besleyici olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Enfeksiyonlar: Köpeğiniz enfeksiyon kapmışsa cilt enfeksiyonlarından veya seboreik dermatitten muzdarip olabilir. Bu durum ciltte çok fazla veya çok az yağ oluşmasına neden olur ve sonucunda cilt kuruluğu görülebilir.
  • Alerjiler: İnsanlar gibi hayvanlarda da alerjik hastalıklar görülebilir ve alerjilerin kendini belli ettiği belli başlı durumlar vardır. Köpeğinizin herhangi bir şeye alerjisi varsa bu durum da kuru cilde sebep olabilir.
  • Travmatik Etkiler: Köpeğinizin duygusal anlamda yaşadığı ve onu derinden etkileyen, onda travma etkisine neden olan durumlar kendini farklı şekilde dışa vurabilir. Bunlardan biri de cilt rahatsızlıklarıdır.
  • Çevresel Etkiler: Köpeklerde cilt kuruluğu, sıcaklık ve nem seviyelerinin düştüğü kış aylarında en yüksek seviyededir. Merkezi ısıtma veya odun sobası kullanmak nemi azaltır ve ayrıca kuru cilde katkıda bulunabilir.
  • Parazitler: İç veya dış parazitler hayvanlarda kendilerini farklı şekilde belli eder. Cilt kuruluğu, parazitlerin neden olduğu bir durum da olabilir. Böyle durumlarda iç ve dış parazit temizliği yapılır.
  • Fazla Yıkamak, Şampuan ve Sabunlar: Köpeğinizi aşırı şekilde yıkamak cildi kurutabilir. Köpeğiniz yoğun klorlu havuzlarda sık sık yüzebilir veya sürekli denize girebilir. Denizden ve havuzdan gelen klor ve tuz gibi artıkların ciddi kurutma etkileri olabilir. Bazı pire şampuanları ve hatta bakım şampuanları köpeklerin cildindeki nemi alır ve kuruluğa ve pullanmaya neden olur. Doğru kullanılmadığında aşırı derecede tahriş edicidir. Özellikle köpekler için üretilmiş kaliteli şampuanlar ve losyonlar alınmalıdır. Asla insanların kullandığı şampuanlar kullanılmamalı.
İlginizi Çekebilir:
Köpeklerde Diş Eti Tümörü Nedir? Belirtiler ve Tedavi

Köpeklerde Deri Hastalığı Neden Olur?

Köpeklerde deri hastalığına etki eden birçok olumsuz neden vardır. Deri hastalığı altında yatabilecek nedenleri yukarıda sizler için anlattık. Bakteri, pire, parazit, toz, alerjiler, bazı böcekler, çevresel ve travmatik nedenler deri hastalıklarını tetikleyebilir. Köpeğinizi bu etmenlerden olabildiğince korumaya çalışmalı, yaşadığı alanı ve yattığı yerleri olabildiğince temiz tutmalısınız. Gün içerisinde yediklerine dikkat etmeli, ilgili ve sevgi dolu davranmalısınız.

Köpeklerde Cilt Kuruluğu Belirtileri

Köpeklerde cilt kuruluğu belirli şekillerde kendini gösterir. Bu belirtilerden cilt kuruluğu anlaşılabilir ve geç kalmadan bir veteriner hekime gösterilir. Ne kadar erken fark edilirse tedavi o kadar kolay olacaktır. Bu belirtiler şu şekildedir:

  • Köpeğiniz aşırı derecede kaşınıyor ise (Basit kuru cilt çok kaşıntılı değildir)
  • Vücut bölgesinde bölgesel tüy döküntüsü varsa
  • Ciltte herhangi bir koku varsa? (Sağlıklı cilt hoş olmayan bir kokuya sahip değildir.)

Köpeğinizin kuru veya pul pul bir cildi varsa ne yapmalısınız?

Öncelikle veteriner hekime gitmeden önce köpeğinizin beslenme alışkanlıklarını kontrol etmelisiniz. Köpeğinize doğru ve uygun mamayı verdiğinizden emin olun ve evsel atıklar ile beslememeye özen gösterin. Aşırı baharatlı yiyecekler tüketmesini engelleyin.

İkinci adım ise köpeğinizin cilt bakımına dikkat etmek olacaktır. Doğru şampuanı kullandığınızdan emin olmalı, ucuz ve kalitesiz şampuanları kullanıyorsanız hemen değiştirmelisiniz. Köpeğinizin cildinin hassas olduğunu unutmayın.

Tüm bu önlemlere rağmen cilt kuruluğu devam ediyorsa mutlaka veterinere gitmelisiniz. Deride yaşanan döküntüler ve kültürler gibi teşhisler ile tüy tabakasının değerlendirilmesi, veteriner hekiminizin kuru cildin sebeplerini bulmasına yardımcı olacaktır. Bazı durumlarda kan testleri de önerilebilir.

Köpek Cildine Ne İyi Gelir?

En iyi gelecek etmen düzenli beslenmedir. Evcil hayvanınızın beslenme şekline dikkat etmeli, özellikle bol su tüketmesine özen göstermelisiniz. Güneşli bahar havalarında güneşten fazla etkilenmeyecek şekilde vücuduna doğal D vitamini almasını sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin temizliğine dikkat etmeli, temizliği sırasında doğal ve kaliteli malzemeler kullanmalısınız. En önemlisi de sevginizi ona hissettirmelisiniz.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Köpeğim Neden Sürekli Beni Yalıyor?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu