Diyet & BeslenmeSağlık

Hünnap Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Az bilinen meyvelerden olan hünnapın sağlığa faydaları indirgenemeyecek kadar çoktur. Hünnapın vücudumuza birçok olumlu etkisi vardır. Hünnapın faydaları arasında uykusuzluğu önlemesi, kemik hastalıklarını tedavi etmesi, kaygı ve stresi ortadan kaldırması, kanser etkileriyle savaşması, sağlıklı sindirimi desteklemesi, yeterli kan basıncını koruması, bağışıklık sistemini güçlendirmes. ve obeziteyi kontrol etmesi gibi etkenler yer alır. Cildi iyileştirme, solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etme ve kanı detoks etme gibi etkileri de vardır.

Hünnap, oksidatif hasarla savaşan ve karaciğer sağlığını geliştirmeye yardımcı olan bol miktarda antioksidan ve besin içerir. Aynı zamanda anti-inflamatuar özelliği sayesinde eklem ağrısını hafifletmeye yarar. Sindirim enzimleri yağları ve karbonhidratları metabolize eder. Amino asit açısından zengin olduğu için vücudunuzu hızlı bir şekilde iyileştirir. Bu da vücudunuzun proteinleri daha hızlı emmesini sağlayarak iyileşmeyi hızlandırması anlamına gelir. Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre hünnapın metal zehirlenmesi yaşayan insanları tedavi etmek için kullanılabileceği de tespit edilmiştir.

Hünnap Nasıl Bir Meyvedir? Nasıl Yenir?

Cehri ve Rhamnaceae familyasına ait olan ve ziziphus olarak da anılan lezzetli bir meyvedir. Hünnap, büyüme ve gelişme için gerekli olan bir dizi etkileyici besin, vitamin ve mineral içerir. Büyük ölçüde Çin tarafından üretilir ve Güney Asya’ya özgüdür. Ayrıca eski zamanlarda bitkisel ilaç yapımında da kullanılmıştır.

Sadece kırmızı hünnap görmüş olsanız da, bu meyve kahverengi, mor ve siyah gibi çeşitli renklerde de olmaktadır. Boyut olarak hurmaya benzer. Bu meyveyi daha önce tattıysanız, meyvenin etli kısmının tıpkı bir elma gibi tadı olduğunu fark etmişsinizdir.

Mutfak Kullanımı: Hünnap çoğunlukla kurutulmuş olarak tüketilir. Bütün olarak yiyebilir veya suyunu sıkabilirsiniz. Kurutulmuş hünnap tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır.

Çin’de hünnaplar, hongzaojiu adı verilen şarap yapmak için işlenir. Hünnapları bir kavanozda saklayarak korumak için baijiu (Çin likörü) kullanırlar. Bu ürün özellikle kış aylarında lezzetini uzun süre korur. Korunmuş hünnaplara jiuzao denir. Çinliler ayrıca hünnaptan şekerli çay şurubu yaparlar. Cam kavanozlarda, teneke kutularda ve poşet çay olarak da satın alabilirsiniz.

Hünnabın Sağlığa Faydaları

hünnapın faydaları nelerdir
  • Uykusuzluğu Tedavi Eder

Hünnapta bulunan tohum uykusuzluk çekenlerin tedavisi için gerekli bir besin olarak kabul edilir. Hünnaptaki vitamin ve mineraller kendinizi rahat hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca flavonoidler, polisakkaritler ve saponinler içerdiğinden sinir sistemini sakinleştirir.

  • Kemik Hastalıklarının Tedavisine Yardımcı Olur

Yaşlandıkça kemikleriniz zayıflar ve beslenmenize hünnap eklemek osteoporoz gibi kemik hastalıklarından korunmanıza yardımcı olur. İçeriğinde bulunan kalsiyum, mineral, fosfor ve demir, meyve günlük olarak tüketildiğinde kemikle ilgili birçok sağlık komplikasyonundan kurtulmanıza yardımcı olur.

  • Kaygı ve Stresi Ortadan Kaldırır

Anksiyete ve uzun vadeli stresten muzdarip insanlar çiğ ya da meyve suyu şeklinde bu meyveyi tüketmesi tavsiye edilir. Hünnap, anksiyolitik içerir buda vücudu yatıştırmaya yardımcı olur ve hormonal seviyeyi olumlu yönde etkiler. Vücudu kortizol gibi stres hormonlarının etkisinden korur.

  • Anti Kanser Etkisi

Hünnaptaki biyoaktif bileşiklerin varlığı vücudunuzun kanserle ilişkili semptomlara neden olan serbest radikal hücre gelişimine yenik düşmesini engeller. Hünnapın antioksidan özelliği, kanser ve diğer kalp hastalıklarıyla mücadelede etkili olmasını sağlar.

Tıbbi müdahale dışında tüm hücre zarlarını parçalayarak kanserli hücreleri öldürme yeteneğine sahiptir. Hünnap çayı ile kanserli hücrelerle savaşabilirsiniz. Vücudunuzdaki kötü hücrelerle savaşır, tümör büyümesini ortadan kaldırır.

  • Sağlıklı Sindirimi Destekler

Araştırmalara göre günde 40 miligram kadar hünnap tüketmek bağırsak mukozanızı amonyak gibi zararlı bileşiklerden koruduğunu ortaya koydu. Ayrıca kontamine gıdalar sayesinde vücudunuzda biriken toksik maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur ve gastrointestinal sağlığınızı iyileştirir.

  • Yeterli Kan Basıncını Koruyun
İlginizi Çekebilir:
7 Günlük Glutensiz Diyet Listesi Örnekleri

Hünnap zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu potasyum içeriği kan basıncınızı korumak için gereklidir. Kan damarlarınızı rahatlatır ve kan akışını düzenler, hipertansiyona yakalanmanızı engeller. Günlük önerilen %15 potasyum dozunu hünnap ile karşılayabilirsiniz.

  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kronik hastalıkların ve akut hastalıkların başlıca nedeni vücutta serbest radikallerin ve toksik maddelerin varlığından kaynaklanmaktadır. Ancak hünnapın antioksidan özellikleri sayesinde vücudunuz temiz ve serbest radikal hücrelerden arınmış kalabilir. Hünnap içeriğinde bulunan C vitamini, bağışıklık sistemini korumaktan sorumlu olan nötrofillerin üretimini düzenler.

  • Obeziteyi Kontrol Eder

Hünnap vücuda düşük kalori değeri ile lif ve protein sağlar. Düşük kalorinin vücudun atardamarlarda yağ birikmesini engellediğini ve kolesterol seviyelerini düşürdüğünü de çok iyi biliyorsunuz. Fazla kilolardan kurtulmak istiyorsanız hünnapı diğer sulu sebzelerle birlikte deneyin.

  • Cilt İçin İyidir

Egzama, akne ve sedef hastalığı gibi cilt iltihabı ve cilt tahrişini tedavi etmek için kullanabilirsiniz. Cildinizi sivilce, kırışıklık, pigmentasyon ve lekelerden korumak için de tüketebilirsiniz. Aynı zamanda kan dolaşımını teşvik eder ve cilde oksijenli kan sağlar.

  • Solunum Enfeksiyonlarını Tedavi Eder

Tıp bilimi, solunum yolu hastalıkları için doğal tedavi olduğunu kanıtlamıştır. Hünnapda bulunan Potasyum, A Vitamini ve C Vitamininin bolluğu bağışıklığı geliştirmek için etkilidir. Zencefil çayı ve meyan kökü çayı ile birlikte hünnap çayı tüketmek soğuk algınlığı, grip, öksürük tedavisine yardımcı olur ve sert ve ağrılı boğazı yatıştırır.

  • Kanı Detoksifiye Edici

Saponinler, alkaloidler ve tripterpenoidler olarak bilinen bileşikler kanın saflaştırılması için oldukça faydalıdır. Hünnap, toksik maddeleri vücudunuzdan uzaklaştırabilen bu elementleri içerir. Ayrıca bu besinler vücudu bir çok hastalığa neden olan çok sayıda mikroorganizmadan korur. Kan dolaşımını ve bağışıklık sistemini üzerindeki stresi azaltır.

Hünnapın Zararı Var mı?

Evet, fazla tüketildiğinde zararı vardır. Listelenen faydalarının yanı sıra hünnap, bol miktarda karmaşık karbonhidrat içerdiğinden diyabetli insanlar üzerinde zararlı etki yaratır. Bu da kan şekeri seviyesini yükseltir. Bu tip hastalıkları olanlar tüketmeden önce doktora danışması önerilir. Fazla yenildiğinde şişkinlik ve gaz problemlerine de neden olabilir.

Hünnap Meyvesi ile İlgili Sorular

Hünnap çok yaygın olarak bilinen bir meyve olmadığı için hakkında merak edilen sorular vardır. Nasıl saklanacağı, nasıl tüketileceği, günde kaç kere yenilebileceği merak edilen konulardandır.

Hünnap Bir Günde Ne Kadar Yenmeli?

Hünnap hem çay olarak hem de taze meyve olarak tüketilebilecek bir besindir. Çay halini tüketecekseniz günde bir bardak, meyve olarak tüketecekseniz de günde 1 – 2 tane hünnap yenebilir. Bu şekilde düzenli olarak tükettiğinizde vücudunuzda faydalarını hissedecekseniz.

Taze Hünnap Nasıl Saklanır?

Taze hünnap direkt olarak tüketilmeyecekse güneşte kurutularak saklanabilir. Peki hünnap güneşte nasıl kurutulur? Kurutma işlemi oldukça kolaydır. Toplanan taze hünnap meyveleri ister yıkanarak ister yıkanmadan temiz bir kağıda sererek fırında kurutabileceğiniz gibi serin ve kuru bir odaya sererek de kurutabilirsiniz. Kuru halini her mevsim ister meyve şeklinde ister çay şeklinde tüketebilirsiniz.

Şeker Hastaları Hünnap Yiyebilir mi?

Günde fazlaya kaçmadan yiyebilir. Fazla yenilmediği sürece kan şekerini düşüren bir etkisi vardır. Günde 1 – 2 taneden fazla tüketmek ise şeker hastaları için sakıncalıdır. Tüketilen porsiyon miktarına dikkat etmek gerekir.

Hünnap Derin Dondurucuda Saklanır mı?

Hünnap meyvesinin hava almayacak şekilde saklanması önerilir. Hava almayan cam kavanozlarda veya buzdolabı poşetlerinde derin dondurucularda saklanabilir. Bu şekilde 1 yıl boyunca bozulmadan tüketilebilir.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Elma Sirkesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Zeynep Teksöz

Ben Zeynep! 9 Senedir profesyonel içerik editörlüğü yapmaktayım! Yazılarımı umarım beğenirsin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu