Kişisel GelişimEkonomi

Mali Müşavir Maaşları Ne Kadar? 2023 Güncel

Türkiye’de sık tercih edilen bölümlerden birinin Maliye olması sebebiyle öğrenciler tarafından mali müşavir maaşı ne kadar sorusu soruluyor. Bu sorunun net olarak verilebilmesi için, mali müşavirin unvanının, yaptığı işin ve çalıştığı kurumun bilinmesi gerekir. Bu bilgiler dahilinde net bir değerlendirme ve yorum yapılarak aylık müşavir maaşı tahmin edilebilir. Yazımızda mali müşavir maaşlarına ve mesleğe dair merak edilenlere değineceğiz.

2023 Yılı Mali Müşavirin Aylık Geliri Ne Kadar?

mali müşavir aylık geliri

Maliye bölümünü bitirdikten sonra kişilerin müşavir maaşı alabilmeleri için belirli şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Gerekli stajlar yapıldıktan ve sınavlara girildikten sonra başarılı olması durumunda “Serbest Muhasebeci Mali Müşavir” unvanı dahilinde özel kurumlarda ya da devlet kurumlarında çalışılarak aylık maaş alınabilir. Bu seçeneklerin yanında kişiler bireysel olarak çalışabilmekte ve yaptıkları işleme göre aylık ücret alabilmektedir. Özel ya da devlet kurumunda çalışacak kişilerin 2023 dahiliyle alacakları maaşlar aşağıda listelenmiştir.

  • Mesleğe yeni başlamış mali müşavir 18.740 TL,
  • Meslekte uzun yıllar deneyim kazanmış mali müşavir 45.820 TL,
  • Mesleğe yeni başlamış mali müşavir yardımcısı 11.750 TL,
  • Meslekte uzun yıllar deneyim kazanmış mali müşavir yardımcısı 25.190 TL
  • Devlet bünyesinde çalışan mali müşavir 20.000 TL maaş alır.

Maaşlar deneyim, çalıştığı kurum ve tanınırlık gibi faktörlerden dolayı değişiklik gösterebilir.

Yeminli Mali Müşavir Maaşı Ne Kadar?

Yeminli mali müşavir olabilmek için serbest muhasebeci mali müşavirlerin belirli sürede deneyim sahibi olması ve bazı özel prosedürleri yerine getirmesi gerekmektedir. Gerekli işlemleri tamamladıktan sonra “Yeminli Mali Müşavir” unvanına sahip olan kişiler genellikle daha yüksek maaş alır. Mali müşavir maaşlarından sonra sahip oldukları deneyime göre kişilerin aldıkları yeminli mali müşavir maaşı aşağıdaki gibidir.

  • Yeminli mali müşavir unvanını yeni elde etmiş kişiler özel kurumlarda aylık 40.000 TL’ye kadar maaş alabilir.
  • Alanında uzun yıllar deneyim sahibi olmuş mali müşavirler aylık 60.000 TL’nin üzerinde gelir elde edebilir.
  • Tanınmış ve kendini kanıtlamış yeminli mali müşavirler kendi ofislerini açarak aylık 100.000 TL’ye kadar kazanabilir. Özel ofis açılması durumunda elde edilen gelir pek çok faktöre bağlı olarak değişeceği için kişilerin kazançları bu miktarın üzerinde dahi olabilir.

Yeminli mali müşavir maaşları tecrübeye ve çalıştığı kuruma göre değişecektir. Mali müşavir maaşlarından sonra nasıl olunur sorusuna açıklık getirelim.

Mali Müşavir Nasıl Olunur?

Meslekte ilerleme imkânı sunması ve iş imkanının çok olması mali müşavir nasıl olunur merak edilmesine sebep olur. Kişilerin mali müşavir olarak çalışabilmeleri için ilk olarak eğitim şartlarını karşılamaları gerekir. Eğitim şartı karşılandıktan sonra adayların en az 3 sene staj yapması ve bu staj sonrasındaki yeterlilik sınavını başarıyla geçmeleri beklenir. 3 yıl içerisinde en fazla 9 kere girilebilecek bu sınavın başarıyla geçilmesi durumunda kişiler kendi ofislerini açabilir ya da özel şirketlerde işe girebilir.

Mali Müşavir Olma Şartları Nelerdir?

Mali müşavir olmak isteyen kişilerin ilgili bölümleri yazmadan gerekli şartları bilmeleri, geleceklerini garanti altına almalarına yardımcı olabilir. Yapılan son değişiklikler kapsamında mali müşavir olacak kişilerin taşımaları gereken şartlar şöyledir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Kamu haklarından mahrum olmamak.
  • Dört yıllık muhasebe, hukuk, maliye, kamu yönetimi, siyaset, iktisat, bankacılık veya siyasal bilimler bölümlerinin birinden mezun olmak.
  • Medeni hakları kullanma konusunca kanunca belirlenmiş ehliyete sahip olmak.
  • Kasıtlı olarak işlenmiş bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha uzun bir süre hapiste yatmamış olmak.
  • Süresi fark etmeksizin hırsızlık, rüşvet, irtikap, zimmet, sahtecilik, dolandırıcılık, hileli iflas, güveni kötüye kullanma gibi yüz kızartıcı suçlardan ve devleti tehlikeye atan, anayasal düzene ve milli savunmaya karşı işlenen suçlardan cezaevinde bulunmamış olmak.
İlginizi Çekebilir:
Sarı Öküz Hikayesi Nedir? Kısaca Felsefesi

Yeminli Mali Müşavir Nasıl Olunur?

Mesleğinde ilerlemek ve daha fazla mali müşavir maaşı almak isteyen kişiler yeminli mali müşavir nasıl olunur merak etmektedir. İlgili bölümleri bitirip, stajı yapıp daha sonrasında sınavı geçen kişilerin en az 10 yıllık mali müşavirlik deneyimine sahip olmaları gerekmektedir. Yeterli deneyime sahip olan kişiler yeminli mali müşavirlik sınavına girebilmektedir. Sınavda başarılı olanlar hem devlette hem de özelde bu unvanı kullanarak çalışma yetkisine sahip olmaktadır.

Mali Müşavirin Görevleri Nelerdir?

Mali müşavir maaşı almak isteyen kişilerin kariyerlerini bu yolda çizmeden önce sahip olacakları görevleri ve sorumlulukları bilmeleri gerekmektedir. Bu görev ve sorumlulukların özveriyle yerine getirilmesi hem özel şirketlerde hem de bireysel alanda hızlı bir şekilde yükselmeye imkân tanıyacaktır.

  • Vergi mevzuatına hâkim olmak ve bu mevzuat dahilinde işlemleri gerçekleştirmek
  • Bordro, kredi, yatırım ve harcamaları kaydedip yönetmek
  • Finansal raporları düzenli bir şekilde tutmak
  • Müşteriler ya da çalışılan kurumun yönetimi için iş planı, bütçe ve finansal tablolar hazırlamak
  • Aylık ve yıllık hesapların tutulmasını ve analiz edilmesinden sorumlu olmak
  • İflasın eşiğindeki müşterilere finansal çözüm önerilerinde bulunmak
  • Mevcut finansal sistemleri kontrol etmek ve öğrenmek
  • Müşterinin ya da çalışılan kurumun finansal olarak risk analizini yapmak, usulsüzlükleri belirlemek ve bunların düzeltilmesini sağlamak
  • Tedarik edilecek malların fiyatlarını tedarikçiler ile görüşmek
  • Belirli bir proje hakkında müşterilere ya da çalışılan kuruma bilgilendirici maliyet raporu hazırlamak ve tavsiye vermek

Mali Müşavirlik ile İlgili Merak Edilenler

Mali müşavir maaşlarından bahsettiğimiz yazımızda maaşlardan sonra mesleğe dair en çok merak edilenlere değinelim. Mali müşavirlerle ilgili soru işaretlerini gidermeye çalışalım.

Mali Müşavirler Ne Yapamaz?

Mali müşavirlik mesleğini icra eden bireyler serbest meslek faaliyetleri, ticari vekillik, mümessillik, acentelik gibi faaliyetler yapamazlar.

SMMM’nin Açılımı Nedir?

SMMM kısaltmasının açılımı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir anlamına gelmektedir.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ne Yapar?

SMMM yani Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşmalı olduğu kurumun finansal işlerini takip ederler. Kurumun vergileri, finansal bilgi analizleri, yasal sorumlulukları vb. gibi işlemlerle ilgilenmektedirler.

Mali Müşavir Kaç Yılda Olunur?

Mali müşavir olmak için lisans senesini de sayarsak 8 senelik bir eğitim süresi gerekmektedir. Lisans dönemlerinden sonra mesleki yeterlilik sınavını kazanan adaylar 3 senelik staj döneminden sonra mali müşavir olabilmektedir.

Yeminli Mali Müşavirler Ne Yapamaz?

Yeminli mali müşavirler defter tutamazlar. Defter tutmak haricinde mali müşavirlerin yaptığı bütün işleri yapma yetkileri vardır, defter tutmaları yasaktır.

Yeminli Mali Müşavir Nerede Yemin Eder?

Yeminli mali müşavirler görevlerini icra etmeye başlamadan önce kanunlar gereği Asliye Ticaret Mahkemesinde yemin ederek görevlerine başlamaktadırlar.

Yeminli Mali Müşavirlik Sınavına Kimler Girebilir?

Maliye, İktisat, Siyasal bilimler, Muhasebe, Bankacılık, Kamu Yönetimi ve Hukuk gibi 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olan kişiler yeminli mali müşavirlik sınavına girebilirler.

Yeminli Mali Müşavirlik Sınav Hakkı Kaç Kere?

Yeminli mali müşavir olmak isteyen kişilerin 7 dönem sınav hakları bulunmaktadır. En fazla 7 döneme kadar sınava girebilirler.

Mali Müşavir Olmak için Yüksek Lisans Şart mı?

Hayır, mali müşavirlik için yüksek lisans şartı bulunmamaktadır. Tek fark yüksek lisans mezunlarında staj süresinin 1 sene daha kısa yani 2 sene olmasıdır.

Mali Müşavirlik Sınavından Kaç Almak Gerekir?

Mali müşavir olmak isteyen kişilerin SMMM staj sınavından 60 ve üzeri puan alması gerekmektedir.

Mali müşavir maaşlarıyla ilgili merak edilenleri sizlerle paylaştık. Gardiyanlar Ne Kadar Maaş Alır? merak ediyorsanız diğer yazımıza hemen tıklayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu