Cihazlar

Ram Nedir? Ne Demek? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar donanım parçalarından RAM açılımı Random Access Memory yani Rastgele Erişimli Bellek anlamına gelmektedir. Bilgisayardaki önemli donanım parçalarından biridir. Bilgisayardaki görevi özetle verileri kısa süreli depolamaktır. Cihazın çalıştığı sırada ihtiyaç duyacağı bütün veriler ramlerde tutulur. İhtiyaç anında hızlı şekilde bu veriler okunur ve işlenmesi sağlanır.

Bilgisayarda anakart üzerinde ram slotlarının içerisinde bulunur. Her cihazda farklı sayıda bulunabilir. Genelde en az 4 GB olarak karşımıza çıkar. Ram ne işe yarar diyorsanız bilgisayardaki görevlerini detaylandıralım.

Ram Ne İşe Yarar?

ram ne işe yarar

Bilgisayardaki hafıza türlerinden biri olan RAM anlamı Rastgele Erişimli Bellektir. Peki Rastgele Erişimli Bellek ne demektir? Verilerin rastgele şekilde yazıldığı ve okunduğu, geçici bellek deposudur. Rastgele erişimli denilmesinin nedeni veriler okunurken herhangi bir sıra gözetilmemesidir. Rastgele olarak içerisindeki bütün verilere aynı sürede erişilir.

RAM, bilgisayardaki CPU yani Merkezi İşlem Biriminin ihtiyaç duyduğu kodları içerisinde barındırır. Bu yüzden RAM kapasitesi bilgisayarın hızını direkt olarak etkiler. RAM kapasitesi arttıkça bilgisayarın hızı da artacaktır. Tabii hıza etki eden birçok faktör vardır. RAM kapasitesi, ekran kartı, depolama alanı, işlemcisi, kullanılan yazılım ve hatta bilgisayarın markası bile hız üzerinde etkilidir.

RAM içerisindeki veriler geçici olarak saklanır. Bilgisayara elektrik akışı sağlandığı ve bilgisayar kapatılmadığı sürece veriler silinmez, kullanılır. Herhangi bir elektrik kesintisinde veriler kaybolur. İçerisindeki veriler geçicidir.

Ram içerisindeki verilerin geçiciliğini şu şekilde örneklendirebiliriz; bilgisayarı ilk açtığınızda bir uygulamaya girdiğinizi düşünün. Açılır açılmaz ilk defa girdiğinizde uygulama yavaş açılacaktır. Daha sonra uygulamayı kapatıp ikinci kez tekrar açtığınızda daha hızlı açılır. Ancak bilgisayarı yeniden başlatıp üçüncü kez uygulamayı açtığınızda tekrar yavaş açıldığını göreceksiniz. Burada RAM işlevini anlayabiliriz. Bilgisayarı açtığımızda ve uygulamaya ilk defa girdiğimizde uygulama verileri RAM tarafından depolanır, daha sonra tekrar girdiğimizde veriler hazırda tutulduğu için daha çabuk açılır. Bilgisayarı kapattığımızda ise bu veriler silinir ve baştan çağrılır. Bu yüzden açılması daha geç sürer.

Bilgisayar alırken kaç GB RAM almalıyım diye düşünüyorsanız en yüksekleri seçmeye çalışın. RAM kapasitesi arttıkça fiyat artacaktır ancak aynı şekilde bilgisayar performansı da artar. 32 bit bilgisayarlar 4 GB’a kadar RAM desteklerken 64 bit bilgisayarlar 2 TB’a kadar RAM destekler. Bilgisayarda çok fazla işlem yapmıyorsanız günlük olarak 4 GB yeterli olacaktır ancak işiniz bilgisayardaysa, yoğun programlar kullanıyorsanız (video, fotoğraf düzenleme, kodlama vs.) veya bilgisayarda oyun oynuyorsanız en az 8 GB işinizi görecektir.

İlginizi Çekebilir:
TCL Akıllı Saat Önerileri ve Özellikleri

Yaptığınız işlere göre RAM kapasitesi yeterli olmadığında bilgisayardan aldığınız verim azalır. Bilgisayar çok fazla ısınırken aynı zamanda programlar oldukça yavaş işler. Normalde kısa sürede yapacağınız iş uzayarak zorlaşır. Bu yüzden istediğiniz performansa göre hafıza kapasitesi seçmeniz gerekir.

Ramlar statik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılır. Statik durağan, dinamik ise sürekli taze kalan bellek türüdür. İkisi arasında belirli farklar bulunur. Özellikleri ve performansları birbirinden farklıdır.

SRAM

Güç aldığı sürece sürekli veriler korunur, tazelenmesi gerekmez.

  • Statik ramdir.
  • Ön belleği kullanır.
  • Çok hızlıdır.
  • Pahalıdır.

DRAM

Her bir veri tipi ayrı kapasitörde tutulur. Kapasitörler boşaldıkça sürekli yenilenmesi gerekir.

  • Dinamik ramdir.
  • Ana belleği kullanır.
  • Normal hızdadır.
  • Daha uygun fiyatlıdır.

Sram içeren cihazların fiyatı daha fazladır. Performans olarak çok daha güçlü ve hızlıdır. Bu nedenle fiyatları yüksektir.

RAM ile ROM Farkı Nedir?

Bilgisayarda ROM ve RAM kavramları çok karıştırılır. İkisi de bir hafıza türüdür ancak görevleri farklıdır. ROM yani Read-Only Memory salt okunabilir bellek anlamına gelir. RAM gibi sonradan yazılıp silinemez. Elektronik cihazlarda sadece ilk üretim sırasında yazılır ve sonradan kullanıcı tarafından değiştirilemez. Cihazın doğru şekilde çalışmasını sağlayan yazılımları içerisinde barındırır. Cihaz başlarken ROM içerisindeki verileri okur ve bu şekilde çalışır. Veriler okunabilir ancak silinemez veya değiştirilemez.

RAM içerisindeki veriler ise geçicidir, sürekli olarak kalmaz. ROM ile en büyük farkı verileri saklama şeklidir. Veriler cihaz tarafından okunur ancak silinebilir ve değişebilir. İkisi de farklı görevleri olan önemli donanımlardır.

Rom Nedir? Ne Demek? Çeşitleri Nelerdir? yazımıza göz atabilir, ROM kavramının detaylarını inceleyebilirsiniz. RAM ve ROM arasındaki farkın animasyon ile anlatıldığı aşağıdaki videodan faydalanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu