Hayvanlar AlemiYaşam

Köpeklerde Kemik Kırılması Nasıl Anlaşılır? 6 Kırık Türü

Köpeklerde kemik kırılması yaygın gerçekleşir çünkü çoğu zaman gözden kaçar. Köpeğiniz durumu anlatamadığı için acıyı belli etmeden çeker. Özellikle köpek yavruları oyun oynamayı daha çok sever ve biz de onlarla oynamayı severiz. Büyüyen yavru köpekler için oyun zamanı çok önemli olmakla birlikte, oyun ve egzersiz seviyesi onlar için uygun olmalıdır. Uygun olmayan egzersiz, kırık kemikler dahil olmak üzere yaralanmalara yol açabilir.

Köpek yavrularının dayanıklı ve güçlü olduğunu düşünebilirsiniz, ancak kemikleri oldukça zayıf ve kırılgandır. Köpeklerin kemikleri ergenlik döneminden sonra maksimum güce ulaşır. Buna göre daha az yoğun ve halk dilinde körpe kemikler, daha fazla kırılgandır. Köpeklerde kemik kırılmasının belirtileri ve tedavi yöntemleriyle devam edelim.

Köpeklerde Kemik Kırılmasının Belirtileri ve Tedavileri

köpeklerde kemik kırılması

Köpeklerde kemik kırılması olduğunda topallayabilir veya tek bacağını kullanamaz durumda olabilir. Bu en belirgin durumdur. Diğer belirtiler ise yaralanan bölgenin şişmesi veya yaralanan yeri koruma isteğidir. Ağlaması, oynamak istememesi veya mama yememesi de bu belirtilerden olabilir. Bazı köpeklerin ise hiç sesi dahi çıkmaz, bir belirti göstermez.

Köpeğiniz farklı tür belirtiler sezdiyseniz, zaman geçtikçe işler daha da kötüleşebileceğinden bir an önce veterinerden yardım istemelisiniz. Veteriner kapsamlı bir fizik muayene ile başlayacaktır. Yavru köpekler, özellikle acı çekerken hareketsiz oturmayı zor bulur, sakinleştirici gerekli olabilir. Röntgen çekimi kemiğin kırıldığını doğrulayacak ve kırığın ne kadar karmaşık olduğunu gösterecektir.

Kırığın ciddiyetine bağlı olarak onarım çeşitli teknikler ve implantlar içerebilir. Bazı kırıkların düzgün bir şekilde iyileşmesi için sadece bir atel gerektirebilirken, diğerlerinde iğne, plaka ve vida gerekebilir. Aşağıda köpeklerde görülen daha yaygın kırıklardan bazıları verilmiştir.

Köpeklerde Dirsek Kırıkları

Köpeklerde kemik kırılmadı dirsek kısmında görülebilir. Humerus, omuz ile dirsek arasındaki kolun kemiğidir. Bu kemiğe travma, dirseğin dış kısmının (lateral kondil olarak adlandırılır) kırılmasına neden olabilir. Mobilyadan, bir kişinin kollarından atlamak ve yanlış yere inmek gibi nedenlerden olur. Bu kırığın onarımı genellikle pim ve vidaların bir kombinasyonunu içerir.

Köpeklerde Yarıçap – Ulna Kırıkları

Köpeklerde ön ayak kemikleri yarıçap ve ulnadır. Tipik olarak bir köpeğin bir yerlerden veya birinin kollarından atladığında ortaya çıkan yaygın bir kırıktır. Çoğu zaman her iki kemik de bileğin hemen üzerinde kırılır. Tedavi, bu kırığı doğru şekilde yeniden hizalamak ve iyileştirmek için bir plaka ve vidalar gerektirir. Tek başına ateller küçük köpeklerde başarılı olmaz, çünkü kan damarları (besin sağlayan damarlar) daha büyük ırklardan farklıdır.

Köpeklerde Ayak Parmağı Kırıkları

Köpeklerde kemik kırılmasının yaygın olduğu yerlerden biri de ayak parmağıdır. Köpeklerde ayak parmağı kırıkları genellikle yüksek bir yüzeyden düşmek veya zıplamaktan kaynaklanır. Aynı zamanda insanlar tarafından yanlışlıkla üzerine basılmasından da kaynaklanabilir. Ayak parmağı kırıkları genellikle parçaların hizalanmasına ve doğru şekilde iyileşmesine yardımcı olmak için iğneler ve alçı gerektirir.

Köpeklerde Kalça Kırıkları

Köpeklerde kemik kırılması kalçada görüşüyorsa genelde düşmeden kaynaklanır. Ani düşüşler genelde kalçada hasarlara neden olur. Kırık bir kalça, iğnelerle onarılabilir. Diğer zamanlarda ise femur başının yani kalça ekleminin topunun çıkarılması için ameliyat yapılır.

Köpeklerde Kaval Kemiği Kırığı

Köpeğin kaval kemiği, insanların kaval kemiğine benzer. Tibial tepe kemiğin üst, ön kısmıdır. Düşme gibi travmalardan sonra köpeğinizde tibial kret kırığı oluşabilir. Bu tür bir kırığı onarmak için kırık kısımdan pimler gerekir. Köpeklerde kemik kırılmasının yaygın görüldüğü yerlerden biridir.

İlginizi Çekebilir:
Kedi Piresi Nasıl Temizlenir? İnsana Geçer mi?

Yavru Köpeklerde Büyüme Plakası Kırıkları

Büyüme plakları, büyüyen kemiklerin uçlarında bölünen hücreler içeren ve köpek yavrusu büyüdükçe kemiklerin daha uzun olmasını sağlayan alanlardır. Yavru ergenliğe ulaştığında, büyüme plakları sonunda kapanır.

Bu gerçekleşene kadar büyüme plakları yumuşaktır ve kolayca yaralanır. İki yaralanma olabilir:

  • Büyüme plakası boyunca bir kırık
  • Daha kısa bir kemiğe veya deforme olmuş bir bacağa yol açabilen “ezici” bir yaralanma
  • Bazı durumlarda bir atel işe yarasa da, genellikle bu kırığı onarmak için cerrahi önerilir. Ezilme yaralanması hakkında pek bir şey yapılamaz ve nadiren hemen teşhis edilir. Nihai sonuç (bükülmüş bir bacak) genellikle yaralanmadan haftalar veya aylar sonra teşhis edilir.

Köpeklerde Kırık Ne Kadar Sürede İyileşir?

Evcil hayvan sahipleri köpeklerde kemik kırılmasının ne kadar sürede iyileştiğini merak ediyor ve köpek kemiği kaç günde kaynar sorusunu araştırıyor. Köpeklerde kırık iyileşme süresi; kırığın ciddiyetine, köpeğin yaşına, sağlık durumuna ve tedavi yöntemine bağlı olarak değişir. Genellikle köpeklerde kırık iyileşme süreci insanlara göre daha hızlıdır ancak yine de zaman alır ve dikkatli bir tedavi gerektirir.

Küçük köpeklerde, kemikler daha ince olduğu için iyileşme süreci genellikle daha hızlıdır. Orta ve büyük boyutlu köpeklerdeyse iyileşme süreci daha uzun sürebilir. Ayrıca, kırığın bulunduğu kemik ve kırığın tipi de iyileşme sürecini etkiler.

Bir kırığın tamamen iyileşmesi genellikle 6 ila 8 hafta arasında sürer ancak bu süre köpeğin yaşına, sağlık durumuna ve kırığın ciddiyetine göre değişir. Kırığın tedavi edilme şekli de iyileşme sürecini etkiler. Örneğinİ kırık cerrahi olarak düzeltildiyse, iyileşme süreci daha uzun olabilir ve köpeğin hareketini kısıtlayan bir dönem geçirebilir.

Köpeğinizde bir kırık olduğunu düşünüyorsanız en kısa sürede veteriner hekime başvurmalısınız. Veterineriniz, kırığın ciddiyetini değerlendirerek uygun tedavi yöntemini belirleyecek ve iyileşme süreci hakkında size bilgi verecektir. İyileşme sürecinde köpeğinize veterinerinizin tavsiyelerine uygun şekilde bakım ve tedavi sağlamak gerekir. Köpeklerde kemik kırılması konumuza tedavi yöntemleriyle devam edelim.

Köpeklerde Kırık Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde kemik kırılmasının tedavisi kırığın türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişir. Veteriner hekim köpeğin durumunu değerlendirecek ve uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Köpeklerde kemik kırılmasının farklı şekillerde tedavileri olabilir. Yaygın yöntemler aşağıdaki gibidir.

  • Konservatif Tedavi: Kırık çok ciddi değilse konservatif tedavi uygulanır. Kırık bölgeye alçı ya da atel uygulanarak kemiklerin zamanla iyileşmesi sağlanır. Kullanılan atel köpeklerin hareketini kısıtlayarak kemiklerin birleşmesini sağlar.
  • Cerrahi Tedavi: Kırık kompleks yapıdaysa cerrahi müdahale gerekir. Kırık kemiklere cerrahi plaka, vida, tel veya dikişler uygulanarak kırığın doğru bir şekilde iyileşmesi sağlanır.
  • Eksternal Fiksasyon: Kırığın düzelmesi için metal çerçeve, pim veya teller kullanılabilir. Açık veya kompleks kırıklarda bu yöntem uygulanabilir.
  • İmplant: Cerrahi olarak yerleştirilen implantlar kırığın doğru şekilde iyileşmesini sağlar. Genellikle kemiğin içine yerleştirilir ve zamanla doğal kemikle birleşir.

Köpeklerde kemik kırılmasının tedavi şekilleri bu şekildedir. Köpeğin yaşına, cinsine, sağlık durumuna, durumun ciddiyetine, kırığın yerine göre tedavi yöntemi değişir. Tedavi sürecinde köpeğinizin düzenli veteriner kontrollerini sağlamalı ve bakımına özen göstermelisiniz.

Bonus: Yavru Köpeğiniz İçin Ufak bir Tavsiye

yavru köpeklerde kemik kırılması

Büyüyen yavru köpekler için hem fiziksel hem de zihinsel olarak egzersiz yapmak ve oyun oynamak çok önemlidir ancak ne tür bir egzersizin uygun olduğunu bilmek de aynı derecede önemlidir. Köpeğinizin cinsini, yaşını, kilosunu ve genel sağlığını göz önünde bulundurarak, uygun bir egzersiz ve oyun etkinliği belirlemelisiniz. Yavru köpeğiniz için uygun bir plan yapıldığında uzun yıllar oyun oynayarak ve kaliteli zaman geçirerek mutlu ve sağlıklı bir köpeğe sahip olabilirsiniz.

Köpeklerle ilgili bir diğer yazımıza bakabilirsiniz; Köpeklerde Cilt Kuruluğunun 10 Sebebi ve Tedavisi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu