İnternet
Usb Den Format Atma Nasıl Olur
Bir Bilgisayara USB den Format Atma
Bir bilgisayara format atmak aslında birkaç tıklama yapmak kadar kolay bir işlemdir. Ama bazen öyle durumlarla karşılaşırsınız ki, yükleme diski tanınmamaktadır veya disk sürücünüzde okunamamaktadır. Bazı durumlarda ise yükleme CD veya DVD’niz kırılmıştır, belki de laptopunuzda bir CD sürücüsü bulunmamaktadır. Bu durumlar, bilgisayarınızı çalıştırılabilir bis yükleme CD’si ile formatlayamadığınız için son derece can sıkıcıdır. Fakat siz yine de üzülmeyin zira bu sorunun gayet güzel bir çözümü bulunmakta. Bilgisayarınızı USB flash sürücüsü kullanarak formatlayabilirsiniz. Usb Den Format Atma işlemi giderek daha fazla kullanılan bir işlem haline gelmiştir.
[wp_ad_camp_1]Şimdi Usb Den Format Atma işlemini basamak basamak anlatmaya geçelim.
- Çalıştırılabilir Bir Flash Bellek Oluşturma
- Öncelike Flash belleğinizin amacına karar verin. Genellikle kullanılan araç, MS-DOS çalıştırılabiir sürücüdür. MS-DOS’a başlatmanız, çeşitli tespit ve tamir tool’ları kullanabilmenizin yanısıra, eski Windows kurulumlarında sorun gidermenize de imkan tanıyacaktır. Çalıştırılabilir bir MS-DOS Flash bellek oluşturmak için HP USB Disk Storage Format Tool ile Windows 98 sistem dosyaları ile birlikte boş bir flash diske ihtiyaç duyacaksınız.
- Windows 98 sistem dosyaları internette ücretsiz bir şekilde bulunabilmektedir. Bunları indirmek de tamamen yasaldır (örnek indirme linki).
- Bu dosyalar genellikle zip dosyası formatındadır. Bu dosya içindeki dokümanları masaüstü gibi bir yerde kolayca erişebilmenize imkan tanıyacak şekilde geçici bir dosyada konumlandırın. USB’yi oluşturma işini tamamladıktan sonra bu dosyayı silmek sizin takdirinizdedir. USB ile format atma işlemine başlayabilirsiniz.
- HP USB Disk Storage Format Tool’u internetten indirin ve kurun (örnek indirme linki). Bu herhangi bir Flash sürücüsünü hızlıca formatlamanızı sağlayan, Hewlett-Packard firmasınca geliştirilmiş bedava bir yazılım aracıdır. Ön yükleme kesimi/sektörü olan bir Flash bellek oluşturmak için bu yazılıma ihtiyacınız bulunmakta. HP format Tool’u yüklediğiniz bilgisayara uygun bir USB belleği takın ve Format Tool’u çalıştırın.
- Açılır menüde bulunan Cihaz kısmından Flash belleği seçin. Doğru sürücüyü seçtiğinizden emin olun.
- İkinci menüdeki kutu Dosya Sistemi’dir ve FAT32 olarak seçilmelidir.
- Format Seçeneklerinin altında bulunan, “DOS başlatma diski oluştur/Create A Dos Startup Disk” yazılı kutucuğu seçin. Şimdi de “şurada yer alan DOS sistem dosyalarını kullan/using DOS system files located at” ifadesinin altındaki “…” butonunu tıklayın.
- Şimdi Windows MS-DOS sistem dosyalarını kaydettiğiniz dosyayı bulun ve bu dosyayı seçin ardından da OK’i tıklayın.
- Şimdi Start/Başlat butonuna basın. Bu, sürücüdeki tüm verilerin kaybedileceği uyarısını gösterdikten sonra, işlemin ilerlemesini sağlayacaktır. Şu anda çalıştırılabilir MS-DOS Flash belleğiniz hazır bulunuyor.
- Çalıştırılabilir Flash belleğiniz için kullanılabilecek başka unsurları araştırın. Genel olarak tercih edilen, netbook gibi sürücüsüz bir bilgisayara Windows’un yüklenmesidir.
- Oluşturduğunuz Flash Sürücüyü Başlatma
- Flash diski formatlayacağınız bilgisayara takın. USB’nin direk bilgisayara takılı bulunduğundan emin olun.
- Bilgisayarı açın. Her bilgisayar markasının farklı başlatma/boot ekranları vardır. Bilgisayar açılırken ekranda logoyu gördüğünüzde, BIOS menüsüne girmek için F2, F10 veya DEL tuşlarından birini basmanız gerekir. Bunlar BIOS menüsünü açmak için kullanılan en yaygın tuşlardır. Kullanmanız gereken tuş zaten logonun altında da yazılı olacağı için kendiniz de göreceksiniz.
- Başlatma sürecinin bu kısmı çok hızlı gelişebilir, BIOS menüsüne girme anını kaçırırsanız bilgisayarınızı restart yapmanız gerekecektir.
- Bilgisayar açılırken doğru tuşu bilip tuşlarsanız, BIOS Menüsü açılmış olacaktır. Burası, işletim sistemi yüklenmeden evvel, temel bilgisayar fonksiyon ayarlarının yapıldığı paneldir. Bu BIOS ekranında Boot Menüsünü bulun. HEr bilgisayar markasının farklı BIOS ayarları vardır. Bazı bilgisayarlarda yanyana sütunlar vardır. Bazılarında ise ekranın üst kısmında sekmeler bulunur.
- Önyükleme sırasını değiştirin. Boot Menü’ye girdiğinizde, cihazların listesini görüntüleyeceksiniz. Bu bilgisayarın bulmaya çalışacağı işletim sistemine ilişkin cihazların sıralamasıdır. Tipik olarak buradaki ilk sırada bilgisayarın sabit diski, ikinci sırada CD/DVD sürücüsü yer alır.
- Birinci Önyükleme Cihazı’nı seçin ve onu Flash sürücünüz olarak değiştirin. Burada ya Taşınabilir Disk ya da Flash diskinizin markası ve modeli yazılı olacaktır. Bu açıldıktan sonra bilgisayarınızın sabit disk yerine flash belleğe yönelmesini sağlayacaktır.
- Şimdi Kaydet ve çık deyin. BIOS ekranındaki çıkış menüsüne yönelin. Değişiklikleri Kaydet ve Çık seçeneğini tıklayın. Alternatif olarak birçok BIOS ekranında tek tuşla kaydet ve çık işlemini yapmanızı sağlayan butonlar mevcuttur.
- Kaydet ve Çık dediğinizde bilgisayarınızda önyükleme başlayacaktır.
- Flash diskinizin otomatik olarak yüklemeyi tamamlamasını bekleyin. Birkaç saniye içinde, Flash belleğinizin türüne bağlı olarak, yükleme sürecini kontrol etmeye başalayacaksınız. MS-DOS Flash belleği oluşturmuş iseniz, süreci başlatma sizin konutunuzla olacaktır. Windows 7 Flash belleği oluşturmuş iseniz yükleme süreci kendiliğinden başlayacaktır. Böylece Usb Den Format Atma işlemini tamamlayabilirsiniz.