Gezi

Bursa Mudanya Gezi Rehberi | 10 Yer Listesi

Bursa’nın deniz kenarı güzel ilçelerinden olan Mudanya gezilecek yerlerini anlattığımız bu yazımızda görmeye değer güzelliklerini sizin için listeledik. Mudanya’da yapılacakları, görmeye değer güzellikleri ve denize girilecek yerleri birlikte keşfedelim.

Mudanya’ya hem Bursa’dan hem de çevre illerden gelen çoktur. Özellikle feribot ile sağladığı kolay ulaşım sayesinde çevre illerden günübirlik burayı keşfetmeye gelen çok kişi oluyor. Geniş yürüyüş sahili, kumsalları, rengarenk sokaklara sahip Trilye’si, muhteşem deniz havası ile Mudanya, Bursa’ya yolunuz düştüyse görmeniz gereken deniz kenarı güzel yerlerindendir.

Mudanya Nerede?

Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan Mudanya, Marmara Bölgesi’nde Bursa şehrine bağlı bir ilçedir. Bursa şehir merkezine 30 kilometre uzaklıktadır.

İstanbul – Mudanya arası 240 km uzaklıktadır ve İstanbul’da birçok yerden Mudanya’ya deniz seferleri bulunur. İdo ve Budo gibi deniz seferleri sayesinde İstanbul sahillerinden kolayca Mudanya’ya ve Mudanya Güzelyalı’ya ulaşım sağlanabilir. Feribot ile yolculuk yaklaşık 2 saat civarı sürer.

Bursa şehir merkezinden ise sık sık bulunan toplu taşıma seferleriyle Mudanya’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Mudanya’ya Nasıl Gidilir?

Mudanya’ya Bursa şehir içinden birkaç farklı ulaşım yolu mevcuttur. Eğer Bursa terminalinden Mudanya’ya gitmek istiyorsanız F/1 otobüsüne binerek ulaşabilirsiniz.

Peki Bursa şehir merkezinden Mudanya’ya nasıl gidilir? Şehir merkezinden Mudanya’ya gitmek istiyorsanız ‘Osmangazi’ veya ‘Şehreküstü’ durağından 1 numaralı Emek yönüne giden metro hattına binerek son durak olan Emek durağında iniyorsunuz. İndiğiniz duraktan Mudanya’ya ve Mudanya’nın Güzelyalı bölgesine direkt otobüsler bulunuyor. Güzelyalı için 1/GY, Mudanya için 1/M otobüsüne binerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bir diğer ulaşım şekli ise Mudanya’ya giden minibüslerdir. Minibüsle daha hızlı şekilde gitmek istiyorsanız yine 1 numaralı Emek metrosu hattına binerek Küçük Sanayi durağında inip Güzelyalı veya Mudanya’ya giden minibüslere binebilirsiniz.

İstanbul’dan Mudanya’ya nasıl gidilir derseniz İstanbul’dan gelmek isteyenler için İDO ve BUDO en kolay yoldur. Gün içerisinde iki yer arası birçok deniz seferi bulunmaktadır. İstanbul’dan İDO ile Güzelyalı iskelesine, BUDO ile Mudanya iskelesine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Mudanya Gezilecek Yerler

mudanya gezi

Mudanya’yı; Merkez, Güzelyalı ve Trilye olmak üzere üç şekilde ayırabiliriz. Mudanya Merkez’i ve Güzelyalı feribot seferlerinin yapıldığı yerdir. Merkezden ilerleyince Güzelyalı ve Trilye’ye ulaşabilirsiniz. Bu üçü arası mesafe özel araç veya minibüslerle çok fazla sürmemektedir. Bursa’nın deniz kenarı güzel ilçelerinden Mudanya gezilecek yerlerini de sizler için bölgelerine göre ayırarak anlattık.

Mudanya Merkez Gezilecek Yerleri

Mudanya gezi rotasına geniş bir kordona sahip olan Merkez ilçesinden başlayabiliriz. Yeni yapılan sahiliyle deniz havası almak için Bursa’da harika bir tercihtir. Deniz kıyısında sahil boyunca yürüyebilir, deniz manzaralı birçok yerde oturabilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Sahil boyunca kafeler, restoranlar ve birkaç alışveriş yeri bulunmaktadır. Sıcak yaz günlerinde deniz havasının serinleten etkisiyle mis gibi manzaraya karşı Mudanya sahilinde dolaşmak çok keyiflidir. Deniz manzaralı restoran ve kafelerde de manzaraya karşı oturmanın tadı bir başka güzeldir.

Mudanya gezilecek yerlerinden Merkez’de bulunanları aşağıda listeledik. Mütareke Evi ve tarihi yerleri başta olmak üzere Mudanya gezi rotaları keşfetmeye değer yerlerdendir.

  • Mudanya Mütareke Evi
mudanya mütareke evi

Mudanya gezilecek yerleri arasında tarihi öneme sahip Mütareke Evi adından da anlaşılacağı üzerine 11 Ekim 1922’de Türk – Yunan Savaşı’nı sonlandıran Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı konaktır. Bu konak Atatürk tarafından Ankara Hükümeti’nin kabul edildiği ilk yer olmasıyla da oldukça önemlidir.

1937’den beri müze olarak sergilenen bu konak yapılan anlaşma dolayısıyla Barış Evi olarak da bilinmektedir. İki katlı olan konağın 13 odası ve 2 büyük salonu vardır. 19. yüzyıldan kalma bu konak dönemin mimarisini başarılı bir şekilde yansıtmaktadır.

Müze içerisinde Kurtuluş Savaşı ve mütarekeye ait belgeler, döneme ait eşyalar ve balmumu heykelleri bulunmaktadır. Tarihi önemiyle Mudanya Mütareke Evi, Mudanya’da görmeye değer yerlerden biridir.

Mudanya Mütareke Evi Müzesi pazartesi günleri hariç haftanın bütün günleri açıktır, pazartesi günleri kapalıdır. 08:00 – 18:30 saatleri arasında burayı ziyaret edebilirsiniz, 11:30 – 13:00 saatleri arasındaki molada kapalıdır. Müzeye giriş ücreti 5 TL’dir, müze kart ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

  • Girit Mahallesi
girit mahallesi mudanya

Mudanya iskelesi güzergahında sahile yakın olan ufak Girit Mahallesi, Mudanya’da görmeye değer tarihi yerlerdendir. Mübadeleden önce Rumların yaşadığı bir mahalle olan Girit Mahallesi, Eski Rum Mahallesi olarak da bilinir. Eskiye dair mimari özelliklerini halen koruyan Girit Mahallesi, rengarenk evleriyle Mudanya’da gezilecek güzelliklerden biridir.

Girit Mahallesi Mudanya’daki ufak ve şirin bir mahalledir. Rengarenk ahşap konaklardan oluşan mahalle 18. yüzyıl mimarisini yansıtmaktadır. Yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi gören bir mahalledir. Girit Mahallesi’nde zaman geçirilecek yeme içme mekanları da bulunmaktadır.

  • Tahir Paşa Konağı
tahir paşa konağı

Mudanya gezilecek yerlerinden Tahir Paşa Konağı, Osmanlı Lale Devri mimarisini yansıtan en güzel örneklerden biridir. 18. yüzyılda özel mülk olarak inşa edilen bu konak daha sonra ev halkının da isteğiyle kamulaştırılarak müzeye dönmüştür. Tarihi yönüyle Tahir Paşa Konağı, Mudanya gezilecek yerleri listesinde yerini alıyor. Dışarıdan bakıldığında eski mimariyi yansıtan bu konağın içine girdiğinizde tarihi olduğunu daha çok hissediyorsunuz.

Tahir Paşa Konağı’nda bir zamanlar Fransa’da yaşayan Tahir Paşa ve ailesinden kalma eski eşyalar, Mudanya ile ilgili tarihi belgeler ve eserler sergilenmektedir. Konağın görmeye değer en dikkat çekici yanı iç ve dış mimarisidir. Özellikle içinde Lale Devri’ni mimari örneklerini yansıtan çok ince işçilikler vardır. Duvarlarından tavanına ince bir işçilikle yapılmış olan bu konağı gezerken Lale Devri mimari tarzını en somut şekilde görüyoruz.

İlginizi Çekebilir:
Ayvalık Küçükköy'de Gezilecek Yerler 10 Madde

Tahir Paşa Konağı pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır, pazartesi günleri kapalıdır. Konağa girişler ücretsizdir.

  • Mudanya Yıldız Tepe
mudanya yıldız tepe

Mudanya – Trilye güzergahında bulunan Yıldıztepe sahip olduğu harika deniz manzarasıyla Mudanya’da manzaranın tadını çıkarabileceğiniz yerlerdendir. Muhteşem deniz manzarasıyla Mudanya’nın görülmesi gereken yerleri arasındadır. Mudanya’daysanız mavi ve yeşilin buluştuğu yerlerden olan Yıldıztepe’yi de gezi rotanıza ekleyebilirsiniz.

Yemyeşil zeytin ağaçları, masmavi deniz ve mis gibi deniz havasıyla manzaranın keyfine doyasıya varacağınız Yıldıztepe’de bu güzel manzaraya karşı oturup keyfini sürebileceğiniz kafe ve restoranlar da mevcuttur.

Mudanya Trilye

trilye

Trilye, Mudanya gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Ufak bir sahil kasabası olan Trilye, denize çıkan rengarenk sokakları, tarihi evleri ve birbirinden güzel manzaralarıyla görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

Trilye, Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir. Mudanya Merkez – Trilye arası mesafe 11 kilometredir. Araç ile 15 dakikada Mudanya’dan Trilye’ye ulaşım sağlayabilirsiniz. Mudanya’dan minibüslerle kolayca Trilye’ye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Mudanya kadar büyük olmayan Trilye, Mudanya bölgesindeki eski ve tarihi bir Rum köyüdür. Bu yönüyle eski dönem Rum ve Bizans mimarisini yansıtan kilise, manastır gibi tarihi kalıntıları da içerisinde barındırmaktadır. Günümüzde hala tarihi yapısını yansıtan Trilye, Mudanya gezilecek yerleri içerisinde ayrı bir güzelliğe sahiptir.

Mudanya’ya yolunuz düştüyse Trilye’nin rengarenk sokaklarında mutlaka dolaşmalısınız. Trilye, İstanbul’a da yakınlığıyla her sene şehir içinden ve şehir dışından birçok ziyaretçi almaktadır. Buraya geldiğinizde önce kendinizi Trilye’nin tarihi sokaklarına bırakın ve yorulana kadar dolaşın. Sonra deniz kenarı bir yerde oturarak muhteşem deniz havasının ve manzaranın tadını çıkarın.

Mudanya Güzelyalı

mudanya güzelyalı

Mudanya merkezi kadar gelişmiş olmasa da yine harika manzaralara tanıklık edeceğiniz Mudanya Güzelyalı çoğunlukla denize girmek isteyenler tarafından plajları için tercih edilmektedir. Denize girmek istemeseniz de deniz kıyısı yürüyüş sahili oldukça güzeldir. Merkezine göre daha sakin olan Güzelyalı’da deniz manzarası eşliğinde ve mis gibi deniz kokusuyla yürüyüş yapabilirsiniz.

Güzelyalı’da Mudanya Merkezi gibi deniz kenarı yürüyüş sahili, yeme içme yerleri ve harika manzaralardan oluşmaktadır. Güzelyalı’da farklı olarak geniş kumsalında da yürüyüş yapabilir, kumsalda denize karşı oturup denizin tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle yaz akşamları kumsalda piknik tadında manzaraya karşı deniz havası eşliğinde oturmak çok keyiflidir. Günbatımı sırasında buraya giderseniz muhteşem renklerle oluşan manzaralara tanık olabilirsiniz.

Mudanya Plajları

mudanya plajları

Mudanya şehir merkezinden kolay ulaşabilir konumda olması ve geniş kumsal sahilleriyle Bursa’da denize girmek isteyenler tarafından da oldukça tercih edilen bir yerdir. Özellikle sıcak yaz günlerinde Mudanya merkezinde bile sıcaktan bunalıp denize girenleri görebilirsiniz.

Mudanya denizi biraz yosunlu olsa da Bursa şehrine kıyasla yüzülebilir kıvamdadır. Tabii Akdeniz ve Ege sahilleriyle kıyaslanamaz bile. Marmara Bölgesi’ne göre kıyasladığımızda denize girmek yer yer uygundur. Sahilleri genellikle geniş kumsallardır, denizin dibi bazen kum bazen taşlıktır. Denizine tertemiz demek doğru olmaz, çoğu yer yosunlu olsa da girişteki birkaç metrede yüzülebilir.

  • Coşkun Öz Halk Plajı

Mudanya Güzelyalı’daki Coşkun Öz plajı ücretsiz bir halk plajıdır. Plajda tuvalet, şezlong, şemsiye ve duş gibi imkanlar mevcuttur, şezlong ve şemsiye kiralamak ücretlidir. Plajda market ve kafe gibi yeme içme ihtiyacınızı giderebileceğiniz seçenekler de vardır.

Coşkun Öz Halk Plajı kumsalı çoğunlukla çakıl şeklindedir, kum olan yerleri de vardır. Mudanya’da denize girilebilecek yerler arasında tercih edilen bir plajdır.

  • Kumyaka Halk Plajı

Kumyaka Plajı küçük bir plaj olmakla birlikte diğer yerlere göre biraz daha yosunludur, bu yüzden diğer plajlara daha sakindir. Plaj ücretsiz halk plajıdır, plajda şezlong ve şemsiye gibi imkanlar bulunmamaktadır.

  • Burgaz Altınkum Plajı

Mudanya Altıntaş Köyü’ndeki Burgaz Altınkum plajı bölgede en çok tercih edilen plajdır. Denizi biraz yosunlu olsa da geniş ve kum sahili ile halk tarafından tercih edilen bir plajdır. Plajda şezlong ve şemsiye kiralama imkanları bulunmamaktadır.

  • Eğerce Halk Plajı

Bize sorarsanız Mudanya’da denize girilecek en iyi seçenek Eğerce plajıdır. Eğerce köyünde bulunan bu plajın hem denizi hem de sahili diğer plajlara göre çok daha temizdir. Denizi derin değildir ve plajı kumsaldır.

Plajda şezlong ve şemsiye kiralama hizmeti vardır. Aynı zamanda plaj çevresinde konaklama yerleri ve kamp alanları mevcuttur. Yaz aylarında geniş kumsalıyla kamp severler tarafından da tercih edilen bir yerdir.

  • Eşkel Halk Plajı

Eşkel Halk Plajı, Mudanya Esence Köyü’nde İmralı Adası karşısındadır. Eşkel bölgesi, Karacabey – Karadağ – Ovakurusu Yaban Hayatı Koruma Sahası içerisinde inşaatın yasak olduğu bölgede kaldığı için doğası korunan yeşil alanlardandır. Kumsalın etrafı yemyeşil ormanlı tepelerle çevrilidir.

İncecik kumlu bir sahile ve temiz bir denize sahip Eşkel plajı yazın Mudanya’da en çok tercih edilen plajlardandır. Eşkel plajında tuvalet, duş, kabin, şemsiye gibi imkanlar mevcuttur.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Bursa Kayapa Göleti Gezi Rehberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu