SağlıkYaşam

Cereyanda Kalmak Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Halk arasında sıkça kullanılan cereyanda kalmak deyimi soğuk hava akımı oluşan yerde durmaktır. Karşılıklı esen rüzgar cereyan olarak tabir edilir. Açık olan iki cam, açık olan iki kapı gibi karşılıklı hava akımı oluşturan yerlerde durulmaması gerektiği söylenir. İki hava akımı arasında kaldığında kişi üşütebilir.

Cereyanda kalmanın son dönemlerde en çok yaşandığı durum klimalardır. Klima açık uyumak, klimayı çok soğuk derecede çalıştırmak, klima karşısında çok fazla durmak ve direkt olarak buz gibi havayla temas etmek üşütmenize neden olabilir. Klimaların serinletici etkisinin yanı sıra bu etkisini de unutmamak gerekir. Sıcaktan çok bunaldığınızda bile ısısını çok soğutmadan kontrollü şekilde kullanılmalıdır. Hava direkt soğuk hava dalgası olarak yüzünüze çarpacak şekilde değil, odadaki sıcağı kıracak şekilde ayarlanmalıdır.

Yaşça büyük olan insanlar cereyanda kalmak deyimini daha çok kullanır ve sürekli bu konuda uyarırlar. Hastalıklara davetiye çıkarmamak için cereyanda kalarak üşütmekten kaçınmalıyız. Cereyanda kalmanın belirtilerine birlikte göz atalım.

Cereyanda Kalmak Belirtlieri

cereyanda kalmak belirtisi

Özellikle yaz sıcaklarında genellikle çok bunaldığımızda bütün camları ve kapıları açarız, havanın bütün evde esmesini ve serinletmesini isteriz. Klimayı çok soğuk derecelerde çalıştırarak evi serinletmeye uğraşırız. Ancak özellikle terliyken bu şekilde cereyan olarak tabir edilen hava akımına maruz kaldığımızda üşütme olasılığımız artar. Direkt olarak soğuk hava ile temas etmek üşütmenize nede olabilir.

Kişi cereyanda kaldıktan sonra üşütebilir, soğuk alabilir, ateş ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Üşüdüğümüzü anlamadığımız için o an karşılıklı olarak esen havada kalmak güzel gelse de istemeden hastalıkları davet etmiş oluruz. Vücudumuzun savunmasız olduğu anlarda hastalığa yakalanma olasılığımız daha fazladır. Özellikle terli olduğumuzda veya uyku sırasında cereyanda kalmaktan kaçınmamız gerekir.

Cereyanda kalmanın etkilerinden biri de tutulmaktır. Eklem ve kas ağrıları, boyun ağrısı gibi durumlara neden olabilir. Fazla hava akımına maruz kalan vücudunuz halsizlik tepkisi gösterebilir. Vücudun gösterdiği tepkiler ve belirtiler herkese göre, her bünyeye ve bağışıklık sistemine göre farklıdır. Farklı vücut dirençlerine göre farklı etkiler gösterir ancak genel şikayetler yukarıda belirttiğimiz gibidir.

İlginizi Çekebilir:
Spirulina Nedir? Faydaları Nelerdir? 10 Madde

Cereyanda Kalmak Tedavisi

Cereyanda kalmak bir hastalık değil, hastalığa davetiye çıkarabilecek bir durumdur. Tıbbi olarak cereyanda kalmak diye bir tabir yoktur. Soğuk hava akımına maruz kalmanın etkisi olan üşütmek ve soğuk algınlığı diyebiliriz. Soğuk algınlığının etkileri arasında genel olarak; baş ağrısı, burun akıntısı, öksürme, mide bulantısı, kas ağrısı görülmektedir.

Vücudunuzda bu etkileri hissettiğinizde direnciniz daha fazla düşmeden bir doktora gözükebilirsiniz. İlaç tedavisi sayesinde birkaç günde kendinize geleceksinizdir. İstirahat etmek, düzenli beslenmek, vitamin içerikli beslenmek iyi gelecektir. Bunun yanı sıra bitki çayları, meyve ve sebzeler iyileşme sürecinizi hızlandıracak, vücut direncinizi geri kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Eklem ve kas ağrıları, tutulmaları gibi durumlarda doktor tavsiyesi dahilinde rahatlatıcı kremler de kullanabilirsiniz. Cereyanda kalmanın etkisi olan soğuk algınlığı ilaç tedavisi ve sağlıklı beslenme sayesinde kısa sürede geçecektir.

Cereyanda Kalmak ile İlgili Merak Edilenler

Cereyanda kalmanın belirtilerine ve tedavi yöntemine yazımızda değindik. Hakkında merak edilen diğer soruları aşağıda sizler için cevaplandırdık. Halk arasında sıkça kullanılan cereyanda kalmak tabiri ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Rüzgar Cereyan Ne Demek?

Kapalı ortamda açık olan iki yer arasında esen rüzgardır. Karşılıklı ve şiddetli olarak estiği için halk arasında cereyan olarak tabir edilir. Tıbben böyle bir ifade yoktur.

Cereyanda Kalmak Kalp Ağrısı Yapar mı?

Yaygın olarak görülmemekle beraber kalp ağrısı da kişi şikayetleri arasında yer almaktadır. Her vücutta farklı tepki gösteren soğuk algınlığı bazı kişilerde kalp ağrısı da yapabilmektedir ancak yaygın belirtiler arasında değildir.

Cereyanda Kalmak Karın Ağrısı Yapar mı?

Genel şikayetler arasında karın ağrısı yoktur ancak bu sizin bünyenize bağlı olarak değişebilir. Genellikle cereyanda kalma ve soğuk algınlığı sonucu karın ağrısı görülmez.

Cereyanda Kalmak Mide Bulantısı Yapar mı?

Evet, mide bulantısı ve istifra etme genel belirtiler arasında bulunmaktadır. Bitki çayları tüketmek, nane limon içmek soğuk algınlığı sırasında midenizi rahatlatır ve bulantınızı azaltır.

Soğuk algınlığının belirtilerini ve tedavi yöntemlerini uzman bir doktordan dinlemek için videodan faydalanabilirsiniz.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Damar Damar Üstüne Binmesi Durumu ve Belirtileri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu