Diyet & Beslenme

Kakule Nedir? 15 Madde ile Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Yemeklere lezzet veren faydalı baharatlardan olan kakulenin faydalarını öğrenince bu baharatı her yemeğinize eklemek isteyeceksiniz. Kakulenin sağlığa faydaları arasında sindirimi kolaylaştırması, kalp krizlerini ve felçleri önlemeye yardımcı olması, bakteriyel enfeksiyonları yönetmeye yardımcı olması, ağız sağlığını geliştirmesi, kan basıncını düşürmesi ve diyabeti yönetmesi gibi etkiler vardır. Diğer faydaları arasında iştahı teşvik eder, erkek cinsel sağlığını geliştirir, sağlıklı yaşamı teşvik eder, astımı yönetmeye yardımcı olur, hıçkırıkları giderir, kan basıncını düşürür ve uykuyu teşvik eder.

Kakule Ne İşe Yarar?

Dünyanın en pahalı baharatlarından kakule, ünlü olduğu Hint kültürü mutfağında önemli bir yer tutar. Hindistan’da elaichi olarak bilinen, Zingiberaceae familyasına ait olan ve bilimsel adı Elettaria kakule olan bu bitki, baharatlı yiyeceklerin önemli bir bileşeni olmasına rağmen doğal olarak tatlı bir tada sahiptir. Pahalı fiyatına rağmen günümüzde birçok yemekte kullanılan popüler bir baharattır. Günümüzde kakule baharatı hem tuzlu hem de tatlı yemeklerde kullanılır.

Kakule Besin Değeri Nedir?

Şifalı bitkilerden olan kakule genellikle baharat formunda kullanılır. Yüksek besin değerleri sayesinde eklendiği yemeğe hem lezzet hem fayda katar.

Kakule baharatının 100 gram başına besin değerleri şu şekildedir:

  • Kalori: 310
  • Toplam Karbonhidrat: 68.5 gr
  • Toplam Yağ: 6.7 gr
  • Protein: 11 gr %22 RDA
  • Vitamin C: 21 mg % 35 RDA
  • Vitamin B6: 0.2 mg %11 RDA
  • Niasin: 1.1 mg %6 RDA
  • Kalsiyum: 385 mg %38 RDA
  • Demir: 14 mg %78 RDA
  • Magnezyum: -229 mg %57 RDA
  • Fosfor: 178 mg %18 RDA
  • Tiamin: 0.2 mg %13 RDA
  • Potasyum: 1120 mg %32 RDA
  • Çinko: 7.5 mg % 50 RDA
  • Bakır: 0.4 mg %20 RDA
  • Manganez: 28 mg %1400 RDA
  • Riboflavin: 0.2 mg %11 RDA

Kakulenin Sağlığa Faydaları

kakule sağlığa faydaları

Mide problemlerine iyi gelmesi, ağız içi sağlığına faydalı olması, uyku sorununu çözmesi ve diyabeti düzenlemesi gibi birçok faydası bulunan bu doğal şifayı hafife almamak gerekiyor. Kakulenin faydalarını göz önünde bulundurarak günlük yemeklerimizde ve sofralarımızda yer vermeliyiz.

Sindirimi Destekler

Kakule, yiyeceklerin sindirimini iyileştirebilir ve yiyeceklerdeki yağların parçalanması için gerekli olan safra da dahil olmak üzere sindirim sularının üretimini uyarır. Yediğimiz yiyecekleri verimli bir şekilde parçalayarak, hidroklorik asidin midede uzun süre kalması gerekmediğinden mide ekşimesi veya asit reflüsü oluşma olasılığı daha düşüktür. Yağların sindirimi öncelikle bağırsaklarda gerçekleşir, ancak unutmayın sindirim her zaman ilk ağızda başlar.

Felç ve Kalp Krizi Riskini Azaltır

Kakule, kan damarı duvarlarında aterosklerotik plakların gelişmesini önlemeye yardımcı olan doğal antioksidan bileşikler açısından zengindir, Siyah ve yeşil çeşitleri gibi farklı kakule çeşitleri vardır, ancak kalp sağlığını iyileştirmeye gelince, siyah kakule bu konuda daha etkilidir.

Kakule ayrıca kan kolesterol seviyelerini iyileştirir, ancak daha benzersiz bir şekilde kandaki fibrinolitik aktiviteyi arttırır. Daha fazla fibrinolitik aktivite, pıhtıların daha iyi parçalanması anlamına gelir, böylece bir tıkanmanın sonucu olarak kalp krizi veya felç geliştirme olasılığını önemli ölçüde azaltır.

Ağız Kokusunu Önler

Kakule ağız kokusu önleyici etkisiyle de bilinmektedir. Özellikle Hindistan’da kakulenin çekirdek şeklindeki hali ağız kokusunu önlediği ve ağız problemlerine iyi geldiği için sakız gibi çiğnenmektedir.

Bakteriyel Enfeksiyonları İyileştirir

Kakule, antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, uçucu yağ olarak kullanmak enfekte olabilecek yaraları tedavi etmek için topikal olarak kullanılabilir.

Ağız Sağlığını Destekler

Kakule yağı ağız sağlığı konusunda mükemmeldir. Anti bakteriyel potansiyeli sayesinde insanoğlunun bildiği en kötü bakterilerin bir kısmından kurtulmaya yarar. Sadece bu değil, aynı zamanda yemekten sonra dişleri temizlemeye yardımcı olan tükürük akışını uyarır ve diş çürüğü geliştirme riskini azaltır. Kötü nefesten mi şikayetçisiniz? Sorun yok. Kakule yağı da nefesi ferahlatır.

İlginizi Çekebilir:
Vücutta Basen Tam Olarak Neresidir?

Kan Basıncını Düşürür

Araştırmalar bu baharatın kan basıncını düşürmede etkili olduğunu göstermiştir.Hindistan’da yürütülen araştırmalar, hastaların 12 haftalık bir çalışma süresi boyunca günlük kakule tüketimini takiben kan basıncının hem sistolik hem de diyastolik yönlerini iyileştirebildiğini bulmuştur.

Diyabet Yönetimi Sağlar

Kakule, şeker hastalığını yönetmeye yardımcı gıdalarda ideal olan yüksek lif içeriğine sahip olsa da, karbonhidrat içermez, ancak şeker hastalığının yönetimine farklı bir açıdan yardımcı olur. Manganezin çoğu şeker hastasının kanında düşük olduğu bulunmuştur, bu da bu mineralin kan şekeri yönetiminde bir rolü olduğunu gösterir. Kakule manganez bakımından zengindir.Buda onu diyabet kontrolünde önemli bir yere koyar.

İştahı Artırıcı Etkisi Vardır

Bu baharat yüzyıllardır iştahı arttırmak için kullanılmıştır ve özellikle hastalıktan sonra veya iyileşme döneminde yemeklerin iştah açıcı hale getirilmesinde faydalıdır. Ayrıca sindirimi başlatmak için tükürük salınımını uyarır.

Erkek Cinsel Deneyimini Artırabilir

Kakule, nane ve okaliptüs yağlarında da bulunan sineole olarak bilinen bir bileşik içerir. Tipik anlamda olmasa da bir afrodizyak olarak lanse edilir. Daha yoğun orgazmların elde edilebilmesi için penis sinir uçlarını uyardığına inanılır.

Daha Kaliteli Yaşam Sağlar

Yaşlanma kaçınılmazdır, ancak metabolik süreçlerin zarar verme hızını en aza indirmek için atabileceğiniz bir dizi adım vardır. Böyle bir yol, çeşitli bileşiklerin metabolizması yoluyla üretilen toksinleri vücuttan verimli bir şekilde uzaklaştırmak ve sağlıklı hücrelerle temas halinde geçirdikleri süreyi en aza indirmektir. Kakule karaciğerin verimliliğini artırır.

Astım Tedavisine Yardımcı Olur

Kakulenin, düzenli tüketimi astım ataklarının sıklığını azalttığı görülmüştür. Ancak bu konuda daha detaylı ataraştırmalar yapılır.

Hıçkırıkları Gidermede Etkilidir

Hıçkırıkların, akciğerleri yukarı doğru zorlayan ve aynı zamanda havayı dışarı atan diyafram kaslarının spazmlarından kaynaklandığı düşünülür. Kakule, düz kas spazmlarını yeniden yaşayan antispazmodik özelliklere sahiptir. Bu, pek çok hıçkırık vakasını iyileştirir.

Diüretik Özelliklere Sahiptir

Kakule, fazla suyu vücuttan atmaya yardımcı olarak böbreklerin sağlığını korumaya ve bu süreçte kan basıncını düşürmeye yardımcı olur . Bu, prostat sorunları olan erkekler gibi idrara çıkma zorluğu çeken kişilerde faydalıdır.

Uykuyu İndüklemeye Yardımcıdır

Uçucu yağı şeklinde kullanılan ve bir yağ difüzörüne yerleştirilen kakule, yüksek stres veya kaygı durumunda uykuyu getirmek için mükemmel bir çözümdür. Aroması kortizol seviyelerini azaltır, ruh halini iyileştirir ve uykuya hazırlanırken sakinleşmenize yardımcı olur.

Kakule biraz pahalı olsa da her gün biraz tüketmek sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.

Mide Sorunlarına İyi Gelir

Kakule bitkisi; mide bulantısı, hazımsızlık, sindirim sistemi rahatsızlıkları, iştahsızlık ve mide ağrısı gibi birçok mide problemine iyi gelmektedir. Bu gibi mide sorunları yaşayan kişiler midelerini rahatlatmak için doğal bir çözüm olarak kullanabilir.

Kakule Hakkında Merak Edilenler

Kakule bitkisi ve baharatı ile ilgili en çok merak edilen soruları sizler için listeledik. Nerede yetiştiği, nasıl ve ne şekilde kullanabileceğini gelin birlikte öğrenelim.

Kakule Nasıl Kullanılır?

Toz halindeki kakule baharatını yemeklerde, çaylarda, kahvelerde ve tatlılarda lezzeti desteklemek için kullanabilirsiniz. Az miktarda ölçülü şekilde kullanıldığında ekstra bir lezzet verecektir.

Kakulenin asıl hali ise çekirdek şeklidir. Peki çekirdek kakule nasıl kullanılır? Kakule çekirdek halinde çok kullanılmaz. Bazen faydaları göz önünde bulundurarak çekirdek hali ağızda çiğnenir. Bunun dışında genellikle çekirdek hali toz formuna dönüştürülerek kullanılır.

Kakuleyi Kimler Kullanamaz?

Ağır kronik hastalığı bulunan ve alerjik hastalıklara sahip olan kişilerin kullanılması önerilmez. Bu tip bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmadan tüketmemelisiniz.

Kakulenin Tadı Neye Benzer?

Tatlılarda ve tuzlularda kullanılabilen bu bitkinin tadı hafif tatlı hafif biberimsidir. Özellikle keskin ve ferah kokusu ile yemeklerde kendini belli eder. Sadece tuzlu yemeklerde değil tatlılarda da kullanılabilen lezzetli bir baharattır.

Kakule Ağacı Nerede Yetişir?

Kakule ağacı sıcak iklim görülen bölgelerde yetişmektedir. Kakule bitkisinin büyük bir kısmı Hindistan taraflarında üretilmektedir. Hint yemeklerinde kakule baharatı çok yaygındır.

Kakule Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Özellikle Hint mutfağı olmak üzere birçok mutfakta yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Genel olarak et ve bakliyat yemeklerine eklenir. Bunun dışında çay, kahve gibi sıcak içeceklerinize az miktarda katarak tüketebilirsiniz.

Kakule Nereden Bulabilirim?

Aktarlarda, baharatçılarda, büyük marketlerde ve online mağazalarda bu baharatı kolayca bulabilirsiniz. Fiyatı yüksek olsa da bilinen birçok büyük markette satılan bir baharattır.

Kakule Kokar mı?

Evet, diğer baharatlarda olduğu gibi kakulede de kendine has bir koku vardır. Hatta kokusu oldukça keskindir, kendini belli eder.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Kırkkilit Otunun Sağlığa 12 Faydası

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu