Spirulina Nedir? Faydaları Nelerdir? 10 Madde
Spirulina, tatlı ve tuzlu suda yetişebilen bir deniz yosunu türüdür. Spirulinanın faydalarına baktığımızda ona süper gıda denmesinin nedenini anlayabiliriz. Var olan en güçlü ve koruyucu süper gıdalardan biri olarak bilinen koyu mavi-yeşil bir algdir.
Son yapılan araştırmalar yeşil çayın tahtını sallayacak cinsten olmuş ve bitkiler arasında vitamin ve mineral bakımın ilk iki sıraya girmiştir. Tek hücreli mikroorganizmalar ailesinin (siyonabakteri) bir üyesidir.
Sağlığa faydaları arasında kilo vermeye yardımcı olması, oksidatif stresle mücadele etmesi, iyi bir protein kaynağı olması, iltihapla mücadele etmesi, kan şekeri seviyesini düzenlemesi, bağışıklığı güçlendirmesi, enerji sağlaması ve kas performansını artırması gibi etkiler vardır.
Başlıklar
Spirulina’nın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 10 Faydası
Birçok gıda “süper gıda” olarak etiketlenmiş olsa da spirulina bu unvanı gerçekten hak eden bir besin takviyesidir. Tablet şeklinde veya sıvılara karıştırılmak üzere toz olarak satın alınabilir. Nasıl kullanıldığı fark etmeksizin vücudunuza pek çok faydası vardır.
- Protein Açısından Zengindir
Zengin besin değerlerinden öncelikle C – Phycocyanin adlı bir proteinden oluşur. Bir araya toplanma eğiliminde olan ve adını alglerin koyu mavi – yeşilinden alan bir proteindir.
Ağırlığına göre inanılmaz derecede iyi bir protein kaynağıdır. İçeriğinde %50 ila %70 arası protein vardır. Yüksek proteinli bir atıştırmalık olsa da kalorisi inanılmaz derecede azdır. Yüksek protein içeriği kilo vermeyi, kas dokusu gelişimini ve egzersiz sonrası hasarlı dokuların iyileşmesini teşvik eder.
- Anti-oksidan Özelliktedir
Diğer birçok koyu yeşil sebzede olduğu gibi (örneğin ıspanak), oksidatif stresle mücadele için harika bir besindir. Düzenli olarak sürekli ve yoğun egzersiz yapanlar (uzun mesafe koşanlar gibi) , kanser gelişimi ve diğer olumsuz sağlık etkilerine maruz kalanlar bu deniz yosunundan faydalanabilirler.
- Anti-inflamatuar Özellikltedir
İçinde bulunan fitokimyasallar ve proteinler de iltihaplanma için faydalı olabilir. Ön çalışmalar, öncelikle erkeklerin spirulina tüketerek olumlu değişiklikler elde edebildiğini göstermiştir. Enflamatuar değişiklikler, sağlığın korunmasında ve olumsuz fizyolojik süreçlerin (daha spesifik olarak, bağırsakların veya eklemlerin iltihaplanması gibi) azaltılmasında son derece etkili olabilir.
- Kan Glikozu ve İnsülin Duyarlılığı Sağlar
Takviye olarak alımının kan şekeri üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu öne süren bazı ön veriler vardır. Bunun başlıca nedeni, deneklerin insülin duyarlılığındaki hafif ancak önemli gelişmelerdir.
- Kan Lipidleri Üzerinde Etkilidir
Fazla kilolu, obez veya metabolik sendromun etkileriyle mücadele edenler arasındadır. Takviye olarak alınmasının kan trigliseritleri ve kolesterol seviyeleri üzerinde önemli etkileri olduğu kaydedilmiştir. Bu değişiklikler, kötü kan sağlığı riskinin azalması, kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesi ve kardiyovasküler hastalık üzerindeki koruyucu etkiler ile ilişkilidir.
- Kas Performansı: Güç ve Dayanıklılık Sağlar
Takviye olarak spirulina almanın kasların gücünü ve dayanıklılığını arttırdığı bilinmektedir. Kaydedilen ana faydalar güç sporlarında, koşma gibi egzersizlerde ve egzersiz sonrası kas iyileşmesiydi.
- Karaciğer Sağlığı: Yağlı Karaciğer ve Enzimler
Karaciğer, vücudun işleyişini sağlayan ve genel sağlık ve metabolizmayı kolaylaştıran çeşitli temel besinlerin ve kimyasalların geliştirilmesinden sorumludur. Alkol, kötü beslenme, sigara, steroid kötüye kullanımı, reçeteli ilaçlar ve çeşitli diğer çevresel faktörler karaciğerimizi ciddi bir risk altına sokabilir.
Bireylerin “yağlı karaciğer” gibi durumları yani yağın karaciğer dokusunda biriktiği bir durumdur. Bu karaciğerin performansını ve lokalize sağlığını olumsuz etkiler. Spirulina takviyesi, bu durumla ilişkili bir dizi vaka çalışmasında inanılmaz derecede etkili oldu ve yan etkilerin olmaması da olumlu bir özelliğidir.
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Spirulinanın gıda veya ek olarak alınması, bağışıklık sistemindeki bazı önemli hücrelerin aktivitesini iyileştirdiği kaydedilmiştir. Çalışmalar, doğal öldürücü hücrelerin spirulina takviyesi yoluyla belirgin şekilde iyileştirildiğini göstermektedir.
- Alerji Kontrolü Sağlar
Spirulina mikrobiyal enfeksiyona ve hücre tümörlerine karşı bağışıklığın artmasını sağlar. Alerjik reaksiyonlara yatkın kişilerin yaşadığı semptomlardaki iyileşmelerde başarılı olmuştur. Çalışma, burun ve sinüs yoluyla alerjik tepkilere odaklanmıştır.Saman nezlesi gibi semptomlar üzerindeki çalışmalar devam etmektedir.
- Detoksifiye Edici bir Besindir
Tüketimiyle ilgili en ilginç ve en az tahmin edilebilir etkilerden biri, gerçekten detoksifiye etmesidir. İçerisindeki aktif bileşen C – Phycocyanin’in çeşitli gerçek toksinlerin etkilerini azalttığı, aynı zamanda bağışıklık fonksiyonunu ve organ sağlığını iyileştirdiği bulunmuştur.
Spirulina Hakkında Merak Edilenler
Güçlü bir besin takviyesi olan bu gıdanın nasıl tüketilmesi gerektiği, tüketim miktarı ve kimlerin tüketmemesi gerektiğine dair merak edilen soruları cevaplandırmaya çalıştık.
Spirulina Nasıl Tüketilmeli?
Toz veya tablet formunda satın alınarak su ile beraber tüketilebilir.
Spirulina Kim Kullanamaz?
Bebekler, çocuklar ve hamileler kesinlikle kullanamaz. Vücutları hassas olduğu için faydasından çok zararı dokunabilir. Kronik rahatsızlığı bulunan kişiler de kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır.
Günde Ne Kadar Alınmalı?
Hap formunda olanından günde bir adet, toz formunda olanından ise günde bir çay kaşığı almak yeterli olacaktır. Dozun aşırıya kaçılmamasına dikkat edilmeli, üzerinde yazan kullanım talimatına uyulmalıdır.
Kansızlığa İyi Gelir mi?
Evet, gelir. İçerisindeki bileşenler vücudumuzdaki kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin artmasına destek verdiği için kansızlık tedavisinde kullanılabilecek bir gıdadır.
Spirulina En İyi Marka Hangisi?
Assos ve Solgar piyasadaki bilinen markalardandır. Yurt dışı kaynaklı olan bu markalar memnuniyet açısından başarılır. Yerli markalardan ise Ersağ spirulina faydalarına baktığımızda memnuniyet sağladığını görmekteyiz.
Göz atmak isteyebilirsiniz; Hünnap Nedir? Faydaları Nelerdir?