Diyet & Beslenme

10 Madde ile İncirin Faydaları ve Besin Değeri

İncir meyvesi lezzetli olduğu kadar sağlıklıdır. Yaş ve kuru hali ile sevilerek tüketilen incirin faydalarını öğrenince daha çok tüketmek isteyeceksiniz. Faydaları arasında kabızlığı tedavi etmek, kolesterol seviyesini düşürmek, boğaz ağrısında iyileşmeyi hızlandırmak, kan basıncını kontrol etmek, meme kanserini önlemek ve kolon kanserini önlemek ilk sırada gelmektedir.

İncir Nedir? Ne Demektir?

İncir; kalıntılarının 5000 yıl öncesine kadar belgelendiği, şimdiye kadar bulunan en eski kayıtlı meyvelerinden biridir. Yeşilden kırmızıya hatta sarıya kadar çeşitli renklerde olabilir. Olgun incirler tatlı ve suludur. Olgunlaşmamış incirler dikkatli kullanılmadığında cildi tahriş edebilecek lateks içerdiği bilinmektedir.

İncir besleyicidir, kurutulmuş veya taze haliyle yenebilir ve çok yönlü kullanımı sayesinde birçok tarifte yer alır. Son zamanlarda incirin büyük çoğunluğu,kurutma işlemi ile kuru olarak tüketilmektedir.

İncirin Besin Değeri

İncir düşük kalorili bir besindir. İçerdiği zengin besin değerleri ile diyet yapan ve sağlıklı beslenmeye dikkat eden kişiler inciri tüketerek sindirim sistemlerine destek verebilir.

100 gr porsiyonu (yaklaşık iki incir) en az 75 kalori verir. İncirin içerdiği besin değerleri şu şekildedir:

  • Karbonhidrat 19 g
  • Diyet Lifi 2.9 g
  • Şeker 16.3 g
  • Protein 0.7 g
  • Vitamin A 142IU
  • Vitamin C 2.0 mg
  • Vitamin K 4.7 mcg
  • Folik Asit 6.0 mcg
  • Magnezyum 17.0 mg
  • Fosfor 14.0 mg
  • Potasyum 232 mg
  • Kalsiyum 35.0 mg

Vücudumuz için faydalı besin değerlerini içeren inciri kuru veya yaş halde tüketmek çok faydalıdır. İncirin faydalarına gelin yazımızın devamında birlikte göz atalım.

İncirin faydaları

incir

Her gün birkaç tane inciri düzenli olarak tüketmek vücudumuza birçok fayda sağlar. Kabızlık başta olmak üzere kolesterol hastalarına, şeker hastalarına ve daha birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir.

Kabızlık Tedavisinde Kullanılır

İncir, sertleştirilmiş atık malzemeye hidrasyon eklenmesine yardımcı olan makul miktarda çözünür lif içerir. Çoğu kişi kabızlığı tedavi etmek için zeytinyağında bekletme yöntemini tercih etse de olgun olarak tüketilebilir.

Kolesterolü Düşürür

İncirdeki yüksek pektin, kolesterolü bağlayan ve dışkı yoluyla vücuttan atılmasına yardımcı olan çözünür bir liftir. İncir ayrıca yüksek kolesterol ve trigliserit düzeylerini tedavi etmek için doğal alternatifler olarak kabul edilen fitosteroller içerir.

Diyabet Kontrolü Sağlar

İncir, makul miktarda şekere sahip olsa da lif içerdiğinden genel olarak ortalama GI indeksine sahiptir. Bu inciri şeker hastaları için mükemmel atıştırmalık yapar çünkü kan şekerini yüksek seviyelere çıkarmazlar. Potasyum kas hücrelerine glikoz emilimini tanıtımına yardımcı olur. Şeker hastalarının ara öğün olarak tükettiği bir veya iki incir, diyabet kontrolüne yardımcı olur.

Boğaz Ağrılarında Etkilidir

İncirde bulunan müsilaj bileşiklerinin yüksek içeriği boğaz ağrısı ile ilişkili tahriş ve iltihabı yatıştırmaya yardımcı olur ve bölgede koruyucu bir film oluşturarak iyileşmeyi hızlandırmaya katkı sağlar.

İlginizi Çekebilir:
10 Maddede Pırasanın Faydaları Nelerdir?

Kan Basıncını Kontrol Eder

İncirde bulunan potasyum fazla sodyumun atılımını teşvik ederek yüksek tansiyondan muzdarip kişilerin durumları üzerinde bir dereceye kadar kontrol sahibi olmalarına yardımcı olur.

Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Yüksek miktarda meyve lifi tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riski düşüktür. Lif, bazı hormon ve toksinlerin metabolizmasını teşvik eder.

Kolon kanseri gelişimini önlemenin en önemli yollarından biri dışkının vücutta fazla tutulmasını engellemektir. Bununla birlikte, bir nedenden dolayı insanlar kabızlığa yatkın hale gelebilir ve istemeden kolon kanseri riskini artırabilir. Uzun süren kabızlık güvenli olmadığı için, bu gibi durumlarda yüksek lifli bir beslenme kesinlikle zorunlu hale gelir. Bunun için bol bol incir tüketilmelidir.

Kemik Sağlığını Destekler

İncir, küçük miktarlarda bile olsa kemik sentezi ve bakımı için gerekli olan birçok temel besin maddesini içerir. Bununla birlikte, özellikle bir kişinin süt bazlı bir alerjisi veya kalsiyum elde etmesini zorlaştıran intoleransı varsa bu küçük miktarların tümü toplanabilir. Ancak kalsiyumun kemik sentezi için gerekli olan tek mineral olmadığını unutmayın çünkü diğer birçok destekleyici besin de rol oynar. Diğerleri arasında magnezyum, çinko, D vitamini ve K vitamini bulunur.

Kilo Vermeye Yardımcıdır

İnsülin ve ghrelin, her ikisi de açlığı uyardığı için kilo verme hedefini olumsuz etkileyebilecek iki önemli hormondur. Etkili bir şekilde kilo vermek için, kalori kısıtlandığında açlık caydırıcı olmamalıdır.

İncir; çok daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olan lif içermesi ve insülinin işlevini iyileştiren, daha fazla hassasiyete izin veren ve kan şekeri seviyelerini stabilize eden magnezyum ve potasyumun varlığı ile benzersiz bir çifte etki sunar. Sadece inciri çok fazla tüketmemeye dikkat edin, aksi takdirde farkında olmadan aşırı kalori yüküne maruz kalabilir ve kilo almaya neden olabilirsiniz.

Karaciğer Fonksiyonunu Destekler

İncir, karaciğerin en iyi şekilde çalışmasına, detoksifikasyona ve yüksek karaciğer enzimlerinin normale dönmesine yardımcı olabilir. Örneğin, alkolikler karaciğer metabolize eden enzimlerini yüksek baskı altına alırlar, ancak incir tüketimi bu yüksek enzim seviyelerini normale döndürmeye yardımcı olabilir.

Göz Sağlığında Etkilidir

Sağlıklı görüşü sürdürmek için en önemli besinlerden biri A Vitamini ve onun ilgili karotenoid antioksidan ailesidir. İncir, bu besinlerin son derece zengin bir kaynağı olmasa da, bunları küçük miktarlarda içerir. Tutarlı bir şekilde tüketildiğinde, göz sağlığınıza mükemmel bir destek sağlar, makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olur, gece görüşünü iyileştirir ve katarakt gelişme olasılığını azaltır.

İncir Günde Kaç Tane Tüketilmeli?

İncir doğal da olsa içerisinde şeker bulunan bir besindir. Bu tür gıdalarda doğal şeker deyip geçilmemeli, tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Her şeyin fazlası vücudumuz için zararlıdır. Bu yüzden porsiyonlarımıza dikkat etmeli ve inciri günde 2 tane olacak şekilde tüketmeliyiz. Peki çok incir yersek ne olur? İncirin içerisinde fruktoz çok yenildiği zaman karaciğer yağlanması başta olmak üzere birçok rahatsızlığa neden olacaktır.

Ayrıca göz atmak isteyebilirsiniz; Yeşil Sebzelerden Kabağın Faydaları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu