Ekonomi

2023 Bilirkişi Maaşı Ne Kadar? Bilirkişi Nedir?

Ek iş yaparak daha fazla gelir elde etmek isteyen kişiler bilgi ve deneyime dayalı mesleklerden bilirkişi maaşı ne kadar olduğunu merak edilir. Sahip olunan bilgi ve deneyimin kullanılmasına dayanan bu iş için hem yüksek ücretler alınması hem de fazla mesaiye gerek kalmaması insanların bu mesleğe yönelmesine sebep olur.

Kişilerin fiziksel ya da psikolojik zorlanma yaşamadan icra edebileceği bu meslek kişiye sağladığı avantajlar sebebiyle de ilgi çeker. Kişinin sahip olduğu uzmanlık alanı dahilinde görevlendirilmesi ve bu nedenle ek deneyime gerek duyulmaması kişilerin bu mesleği icra ederken sahip oldukları en büyük avantajlardan biri olarak görülür. Ancak bilinmesi gerekir ki kişi ne kadar uzmansa alacağı bilirkişi maaşı da o kadar artar.

Bilirkişi Ne Kadar Ne Kadar Para Kazanıyor?

Alanındaki uzmanlığı kullanmak ve bu yöntemle para kazanmak isteyenlerin kafalarında oluşan ilk sorulardan biri bilirkişi maaşı ne kadar sorusudur. Bu soruya cevap verilebilmesi için kişilerin aldıkları bilirkişi dosyalarının kaç tane olduğunun ve dosya başına ne kadar ücret alındığının bilinmesi gerekir. Dosya ücretleri değişmekle beraber kişilerin alacağı dosya sayısı uzmanlık seviyelerine ve ünlerine göre değişir.

Bilirkişiler yeterli profesyonelliğe sahip oldukları taktirde istedikleri durumlarda yılda 300’ün üzerinde dosya alabilir. Dosya başına bilirkişilerin en az 500 TL aldığı bilinir. Bazı durumlarda dosya başına alınan bilirkişi maaşı 2.000 TL’ye kadar çıkabilir. Adalet Bakanlığı bünyesinde bilirkişilik görevini sürdürmekte olan kişiler ise dosya başına daha yüksek kazanç elde edebilir.

Bilirkişi Nasıl Olunur?

bilirkişi maaşları ne kadar

Bilirkişi nasıl olunur merak eden kişilerin öncelikle hangi alanlarda çalışacağını bilmeleri gerekir. İş mahkemelerinde görev almak ve buradaki dosyalar üzerinde çalışmak isteyen kişilerin bilirkişi unvanına sahip olabilmesi için en az 25 yaşını doldurmuş olması beklenir. Başvuru esnasında 25 yaşını doldurmadığı için başvurusu geri çevrilen kişiler ise yaş şartını taşıdıklarında tekrardan başvuru yapabilir. Yaş şartını karşılayan adayların bu görevi yerine getirebilmeleri için fiil ehliyetine sahip olmaları beklenmektedir. Yani bilirkişi adaylarının ayırt etme gücüne sahip ve resmi olarak ergin olması gerekir.

Yaş ve ehliyet kriterlerini karşılayan bilirkişi adayları meslekleri ile ilgili profesyonelliklerini kanıtlamak zorundadır. Bu zorunluluğu karşılamak için kişilerin sahip oldukları mesleği en az 3 senedir icra ettiklerini belgelemeleri gerekir. Daha kısa deneyime sahip olduğu için başvurusu reddedilen adayların gerekli kriteri karşıladıklarında tekrar başvuru yapma hakları bulunur. Bilinmesi gerekir ki bilirkişi görevine sahip olmak ve bilirkişi maaşı almak isteyen kişilerin mesleğini güncel olarak devam ettiriyor olması beklenir.

İlginizi Çekebilir:
2023 Yılı Milletvekili Maaşı Ne Kadar?

Önemli dosyalarda kararı değiştirecek pozisyonda bulunacak ve bilirkişi maaşı alacak kişilerin sicil şartlarını da yerine getirmeleri beklenir. Yapılan son değişiklikler dahilinde bilirkişi adaylarının affa uğrama ve erteleme söz konusu olsa dahi kaçakçılık, hileli iflas, zimmet, hırsızlık, rüşvet, sahtecilik, yalan yere yemin, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, irtikap, gerçeğe aykırı bilirkişilik, ihale ya da alışverişlere fesat karıştırma gibi suçlardan hükümlülüğü olmaması gerekir. Ek olarak devletin güvenliğini ve birliğini tehlikeye atacak herhangi bir suçtan hükümlü olunması bilirkişi olmaya engel bir durumdur. Bunların yanında bilirkişi adaylarının memuriyetten ya da meslekten herhangi bir sebeple çıkarılmamış olması gerekir.

Bilirkişi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yukarıda bulunan şartlara sahip olan kişiler bu mesleğe sahip olup bilirkişi maaşı almak için farklı yollarla başvurularını gerçekleştirebilir. Başvuruda bulunmak isteyen kişiler çalışmakta oldukları kurum ya da kuruluş aracılığıyla bu taleplerini gerçekleştirebilir.

Bunun yanında ticaret, esnaf odası gibi kurumlar aracılığıyla da bilirkişi başvuruları yapılabilir. İnternet üzerinden bilirkişi başvurusu yapmak isteyenlerin UYAP Bilirkişi Bilgi Sistemi’ne girmeleri gerekir. Nitelikli Elektronik İmza aracılığıyla bu sistem üzerinden bilirkişi başvuruları alınır.

Bilirkişi başvurusu esnasında kişilerden bazı bilgiler talep edilir. Başvuru formunda bulunan ilgili bölümlere adres ve isim soy isim gibi bilgilerin girilmesi gerekir. Bunun yanında başvuru sırasında kişilerden, pasaport, kimlik kartı, nüfus cüzdanı ve ehliyet gibi kimliği kanıtlayan belgelerden biri de istenir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ancak yine de bilirkişi görevini yapmak isteyen yabancıların ise pasaport ve çalışma izinlerini sunmaları gerekir. Bu belgelerin yanında uzmanlık seviyelerini kanıtlayan sertifika, diploma, ruhsatname ya da yetki belgesi de talep edilir. Ek olarak 2 fotoğraf, 3 yıllık deneyimi kanıtlayan evrak ve disiplin cezası alınmadığını gösteren  belgeler de istenebilir.

Bilirkişi Ayda Kaç Dosya Alabilir?

Bilirkişi bir ayda normal dosya olarak en fazla 30, seri dosya olarak ise 60 dosya alabilir. Aylık 30 dosya sayısına ulaştığında başka dosya alamaz. Kontroller UYAP tarafından sağlanır.

Bilirkişi Ücretlerini Kim Belirler? Nereden Alınır?

Bilirkişi ücreti her yıl Adalet Bakanlığının çıkardığı tarifeler sonucu belirlenir. Bilirkişi ücreti adliyeye bağlı veznelere yatırılarak yine oradan alınır. Adliyedeki harç ve yargılama giderleri içerisinde sayılır.

Bilirkişi Raporu Ücretini Kim Öder?

Bilirkişi ücreti davacı tarafından ödenir. Mahkemenin belirlediği ödenecek bilirkişi ücretinin davacı tarafından mahkeme gerçekleşmeden önce verilen kesin süre içinde ödenmesi lazımdır. Peki bilirkişi ücreti ödenmezse ne olur? Bilirkişi ücreti ödenmezse davacının delilden vazgeçtiği sayılır.

Dikkatinizi çekebilir; Mali Müşavir Maaşları Ne Kadar?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu