Diyet & Beslenme

Kale Bitkisi Nedir? 15 Maddede Faydaları Nelerdir?

Kara lahananın bir türü olan kale bitkisinin faydaları göz önünde bulundurulduğunda mutlaka tüketilmesi gereken bitkilerdendir. Kale bitkisi bugün tüm sebzelerin en yüksek lutein seviyelerine sahip ve aynı zamanda önemli turpgiller ailesine ait olan, dünyanın besin açısından en önemli sebzelerinden biridir.

Kale lahanası nerede yetişir derseniz en iyi serin iklimlerde yetişir diyebiliriz. Özellikle Akdeniz bölgelerinde, Kuzey Amerika ve Avrupa dahil dünyanın birçok bölgesinde yetişir. Binlerce yıldır yavaş yavaş yabani olarak yetiştirilen bitki günümüzde yaygınlaşıyor.


Kale bitkisinin faydaları arasında göz sağlığını geliştirme, vücudu detoksifiye etme, cildin sağlığını geliştirme, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olma, güçlü antioksidan desteği, kolesterolü düşürmeye yardımcı olma ve diyabetin yönetimine yardımcı olma yer alır.

Diğer faydaları arasında kemik sağlığının desteklenmesi, kilo vermeye yardımcı olması, mide ülserinin önlenmesi, kansızlığın tedavisi, kanserin önlenmesine yardımcı olunması ve sağlıklı hamileliğin desteklenmesi yer alır.

Kale Kara Lahana mı?

Evet, Kale bitkisi kara lahananın bir türü olarak kabul edilir. Yani kara lahanadır diyebiliriz. Kale otu, kıvırcık lahana ve kale lahana olarak da bilinir. Günümüzde bulunan en yaygın kale lahana türü, Brassica oleracea türüdür. Görünüm açısından lahana yaprakları düz veya kıvırcık görünebilir. Yeşil, mor ve süs beyazı ve lavanta çeşitleri de dahil olmak üzere farklı renklerde oluyor.

Kale Bitkisi Besin Değeri

Kale bitkisi vücudumuz için birçok faydalı vitamin ve besin kaynaklarını içermesiyle oldukça sağlıklı bir bitkidir. Günlük almamız gereken birçok besin değerini içeriğinde barındırır.

Kale bitkisinin 1 porsiyon başına (67g) besin değerleri şu şekildedir:

  • Karbonhidrat: 6.7g
  • Diyet Lifi: 1.3g %5 RDA
  • Vitamin A: 10302IU206RDA
  • Vitamin C: 80mg %134 RDA
  • Vitamin K: 547mcg %684 RDA
  • Vitamin B6-0.2mg 9% RDA
  • Riboflavin: 0.1 mg 5% RDA
  • Tiamin: 0.1mg %5 RDA
  • Protein: 2.2g %4 RDA
  • Kalsiyum: 90.5mg 9% RDA
  • Demir: 1.1mg 6% RDA
  • Magnezyum: 22.8mg 6% RDA
  • Fosfor: 37.5 mg 4% RDA
  • Potasyum: 299mg 9% RDA
  • Bakır: 0.2mg 10% RDA
  • Manganez-0.5mg %26 RDA
  • Folat: 19.4mcg 5% RDA

Kale bitkisinin besin değerlerine baktığımızda vücudumuz için birçok faydalı vitamin, lif ve protein kaynağını barındırdığını görüyoruz. Bu bakımdan kale bitkisini günlük beslenme rutinimize dahil etmeliyiz.

Kale Bitkisinin Faydaları

kale bitkisinin faydaları nelerdir

Kale bitkisinin faydalarına baktığımızda tüketmeniz için birçok neden vardır. Hem çok faydalı hem çok besleyici olan bu bitki adeta vücudumuz için doğal şifa kaynaklarındandır. Siz de bu kale bitkisini günlük beslenmenize dahil etmelisiniz.

  • Göz Sağlığını Destekler

Kale lahana aslında doğada bulunan en yüksek doğal lutein kaynağıdır. Lutein diğer karotenoid antioksidanlarla birlikte erken yaşa bağlı makula dejenerasyonunun, katarakt gelişiminin ve görmenin bozulmasının önlenmesi de dahil olmak üzere göz sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Kale bitkisi, gözleriniz için güçlü koruma sağlar.

  • Vücuttaki Atıkların Detoksifikasyonu

Kale bitkisi içinde bulunan özel bileşikler sayesinde atıkların vücut tarafından detoks etmeyi teşvik etme yeteneği ile bilinir. Bu en önemli bileşiklerden biri glukozinolatlardan oluşan izotiyosiyanatlar olarak bilinir. Kale bitkisi ayrıca enzimlerin yükselip vücut üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğinden karaciğerin metabolizmadaki rolünü de destekler.

  • Cildi Destekler

Tüm sebzelerin cilt üzerinde küçük koruyucu etkileri olsa da kale bitkisi C vitamini içeriği sayesinde bunu biraz daha iyi yapar. C vitamini, kolajen sentezi için temel bir ön koşuldur ve bu da cilt ve eklem sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Kolajen cildin fiziksel özelliklerini bozulmadan tutan, erken kırışma, sarkma ve yaşlılık lekelerinin ortaya çıkmasını engelleyen yapısal bir proteindir. Bir fincan kale lahanası, büyük bir portakaldan nispeten daha fazla C vitamini içerir.

  • Kale Bitkisi K Vitamini İçerir

K vitaminini çeşitli süreçlerde önemli bir rol oynadığı için bu vitaminden yeterince almak çok önemlidir. Örneğin; K Vitamini kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur, kemikteki kalsiyum mineralizasyonunu iyileştirir ve kalp hastalığı ve osteoporozun oluşmasını önler. Tek bir fincan porsiyon bu vitaminin günlük ihtiyacının %700’ünden fazlasını sağladığından kale lahanası tüketmek mükemmel bir K Vitamini kaynağı sağlar.

  • Güçlü Bir Antioksidan

Kale bitkisi, bol miktarda doğal antioksidan içerir. Bunlar; karotenoidler ve C Vitamini gibi yaygın olanları ve aynı zamanda benzersiz polifenolleri ve flavonoidleri içerir. Bu flavonoidlerden ikisi güçlü antioksidan yeteneklere sahip olan kersetin ve kaempferoldir. Bunlar serbest radikallerin stresini tamponlamaya yardımcı olabilir. Bu da erken yaşlanmayı yavaşlatır, ayrıca kalp krizi riskini ve kanser riskini azaltabilir.

  • Kolesterolü Azaltabilir

Kolesterol vücutta birçok önemli işleve sahiptir ancak çoğu zaman oldukça sağlıksız seviyelere yükselebilir. Bu işlevler arasında yağ metabolizmasını destekleyen enzimler içeren safra asitlerinin üretimi yer alır. Bu metabolizma tamamlandıktan sonra bu safra asitlerinin çoğu parçalanır ve yeniden kolesterole dönüştürülür. Kale, bu geri dönüşümü engelleyen ve safranın atılımını destekleyen bileşikler içerir.

  • Diyabetin Yönetilmesine Yardımcı Olur
İlginizi Çekebilir:
Fıstık Ezmesi ve Reçel Arasındaki Fark Nedir?

Kale bitkisi neredeyse şekersizdir, daha büyük ölçekte son derece düşük karbonhidrattır ve besleyiciliği yoğundur. Tüm bu faktörler, lahananın kan şekerini düzenleyici etkilerine katkıda bulunur, aynı zamanda bol miktarda lif içerir. Tek bir porsiyon kale bitkisi günlük önerilen lif alımınızın yaklaşık %5’ini sağlar ve bu da karbonhidrat açısından zengin diğer gıdalarla birlikte tüketildiğinde kandaki glikoz emiliminin hızını azaltmaya yardımcı olur.

  • Kemik Sağlığını Destekler

Kalsiyum gereksinimlerini karşılamanın yollarını arayan veganlar, lahananın kemik sağlığını geliştirmeye ve osteoporozu önlemeye yardımcı olan mükemmel bir kalsiyum kaynağı olduğunu bilmekten memnun olacaklardır. Bir fincan kale bitkisi, özellikle süt ürünleri tüketmiyorsanız yaklaşık %10 kalsiyum sağlar.

  • Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kale bitkisi son derece doyurucu, düşük kalorili bir besindir. Ağır bir kalori yükü olmadan daha fazla miktarda yemeye izin verir, ayrıca lifin varlığı tok hissetmeye yardımcı olur. Kale bitkisini kahvaltıda tüketmek, yalnızca besin yoğunluğunu arttırmakla kalmaz aynı zamanda bir sonraki öğüne kadar tok kalmanıza da yardımcı olur.

  • Mide Ülserlerini Önlemeye Yardımcı Olur

Kale lahanası tüketmek, mide duvarlarının aşınmasına veya ülserleşmesine neden olabilen bakteriler olan H-pylori ile ilişkili mide ülserlerinin oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Bu yararın kale bitkisinin, bakterilerin midenin mukus astarına yapışmasını önleyen glukozinolat içeriğinden kaynaklandığına inanılır.

  • Anemi Tedavisine Yardımcı Olur

Birçok insan beslenmelerinde yeterince demir tüketemedikleri için anemi geliştirir. Bununla birlikte, vücut C vitamini eksikliği veya diğer faktörler nedeniyle demiri verimli bir şekilde ememez. Kale, demir emilimini artırmaya yardımcı olan C Vitamini ile yüklüdür ve ayrıca az miktarda demir içerir. Bu ko-faktörler aynı zamanda yeni kırmızı kan hücrelerinin üretimiyle yakından ilgilidir ve düşük kan sayımının da dengelenmesine yardımcı olur.

  • Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Kale, vücuttaki atıkların atılmasını teşvik etmek ve sağlıklı hücrelerin bağırsaklardaki atıklara maruz kalmasını en aza indirmek de dahil olmak üzere kanseri önlemede çeşitli mekanizmalar aracılığıyla çalışır. Kale ayrıca hücrelerde kanserli değişiklikleri hızlandırabilen serbest radikal hasarını tamponlayan antioksidanlarla da yüklüdür.

  • Sağlıklı Gebeliği Destekler

Folat alımı fetüste çeşitli nörolojik kusurların gelişmesini engelleyebileceği ve ayrıca spina bifida ve deformiteleri önleyebileceği için hamilelik sırasında son derece önemlidir. Kale, özellikle doğum öncesi takviye kullanmıyorsanız mütevazı miktarda folat içerir. Folat, istenmeyen mutasyonların oluşmasını önlemek için normal DNA sentezi ve hücre replikasyonu için de önemlidir.

  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

İçerdiği zengin besin değerleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek sizi hastalıklardan korur. Özellikle içerdiği C vitamini zararlı molekülleri vücudunuzdan atarak sağlıklı hücreleri korur. Vücudunuzun hastalıklarla savaşmasında etkilidir.

  • Düşük Kalorili ve Faydalıdır

Düşük kalorili olmasıyla diyet yapanlar için de ideal bir besindir. Yemeklerinizde kalori hesabı yapıyor ve yüksek kalorili beslenmemeye özen gösteriyorsanız kale tam size göre bir besindir.

Kale Nasıl Tüketilir?

Kale bitkisinin en faydalı şekli çiğ halidir. Çiğ halini üzerine zeytinyağı, limon gibi eklemeler yaparak salata gibi tüketebilirsiniz. Bunun dışında buharda haşlayarak veya zeytinyağlı şekilde yemeğini yapabilirsiniz. Normal yemeklerinize, çorbalarınıza ekleyerek hem daha lezzetli hem daha faydalı yemekler ortaya çıkarabilirsiniz.

Kale Bitkisi Türkiye’de Var mı?

Evet, Türkiye’de de yetişen bir bitkidir. Genellikle soğuk bölgelerde daha iyi yetiştiği için ülkemizde çeşitli bölgelerde bulunabilir. Çeşitli türleri yetiştirilen kale, genelde salatalarda ve sulu yemeklerde kullanılır. Çok yaygın olmasa da organik ürün satan marketlerde ve bazı pazarlarda bulunabilir.

Kale Bitkisi Çiğ Yenir mi?

Kale, çiğ olarak da tüketilebilen bir bitkidir. Salatalarda veya smoothie içeceklerde çiğ olarak tüketilebilir. Besin değeri yüksek olan bu yeşil sebze vitamin, mineral ve antioksidan bakımından çok zengindir. Çiğ olarak tüketildiğinde vücuda birçok faydası vardır. Çiğ olarak acı geliyorsa biraz haşlayarak da tüketebilirsiniz.

Kale Hangi Mevsimde Yetişir?

Kale, iklim koşullarına bağlı olarak farklı mevsimlerde yetişir. Dört mevsim boyunca yetişmesine rağmen genelde serin iklimleri sever. Genelde sonbahar ve ilkbahar mevsiminde daha iyi gelişir. Kışınsa don riski olmayan iklimlerde rahatlıkla yetişir. Kale, aşırı sıcak yaz mevsimlerini sevmez. Sıcak yaz günleri bitkinin acılığını artırır ve lezzetini bozar.

Daha farklı şekilde tüketmek istiyorsanız yağlatıp baharatlar ekleyerek fırına verebilir, fırında kızarmış halini yoğurtla tüketebilirsiniz.

Göz atabilirsiniz; Hünnap Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu