Dana Kavurma Bozulmadan Nasıl Saklanır?
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden dana kavurma yemeği birçok farklı yöntemle daha sonra pratik şekilde yemek için saklanabilir. Sofralara ayrı bir lezzet katan dana kavurma yaz kış her mevsim sevilerek tüketilen bir yemektir. Türk mutfağında özellikle bayram sabahlarının olmazsa olmazı kavurma yemeği lezzetiyle olduğu kadar pratikliğiyle de seviliyor.
Dana etinin küp küp doğranarak yağ ve baharatla beraber kavrulmasıyla elde edilen adı üstünde kavurma yemeği daha sonra yenmesi için birkaç yöntemle bozulmadan saklanabilir.
Başlıklar
- 1 Dana Kavurma Buzlukta Nasıl Saklanır?
- 2 Dana Kavurma Saklama Tüyoları
- 2.1 Kavurma Dolapta Ne Kadar Durur?
- 2.2 Kışlık Et Kavurma Nasıl Saklanır?
- 2.3 Kavrulmuş Et Bozulur mu?
- 2.4 Bozulmuş Kavurma Nasıl Anlaşılır?
- 2.5 Bozuk Et Yersek Ne Olur?
- 2.6 Kavrulmuş Et Nasıl Muhafaza Edilir?
- 2.7 Kavrulmuş Et Dolapta Kaç Gün Durur?
- 2.8 Kavrulmuş Et Dondurucuya Konur mu?
- 2.9 Donmuş Kavurma Nasıl Çözülür?
- 2.10 Pişmiş Et Ne Kadar Sürede Bozulur?
- 2.11 Kavurma Kaç Derecede Saklanır?
- 2.12 Kavanozda Kavurma Ne Kadar Dayanır?
- 2.13 Kahvaltılık Kavurma Nasıl Saklanır?
Dana Kavurma Buzlukta Nasıl Saklanır?
Dana kavurma Türk mutfağının hem pratik hem de vazgeçilmez lezzetlerindendir. Kavurma yemeği hemen hemen herkesin damak zevkine hitap eden bir Türk yemeğidir. Kolay yapılışıyla et yemekleri arasında ayrı bir yere sahiptir.
Kavurma yemeğini fazla yapıp daha sonra pişmesini beklemeden hemen ısıtıp yemek yaygın bir durumdur. Birçok üründe olduğu gibi kavurma da buzluğa koyup daha sonra yenmek için kaldırılabilir. Önemli olan doğru yöntemlerle bozulmadan saklayabilmektir.
Kavurmayı bozulmadan saklamak için yaygın yöntemlerden biri kavanoza koymaktır. Kavrulan etler bir kavanoza ağzına kadar doldurulur ve kavanozun kapağı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılarak kavanoz ters çevrilir. Soğuduktan sonra buzluğa veya derin dondurucuya atarak bu şekilde 1 seneye kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kavanoza benzer yöntemlerden biri de pet şişe yardımıyla saklamaktır. Aynı şekilde kavrulan etleri pet şişeye koyduktan sonra ağzını kapağıyla kapatarak hava almasını engellemiş olursunuz. Tüketileceği zaman yenilecek kadar olan kısım pet şişeden kesilerek rahatça çıkarılabilir.
Saklamak için bir diğer yöntem de alüminyum folyoya veya bir poşete hava almayacak şekilde sararak saklamaktır. Eti ilk sıcağı çıktığında içerisine hava almayacak şekilde sararak buzluğa kaldırabilirsiniz. Aynı şekilde herhangi bir kapaklı kap içerisine konularak da buzluğa kaldırılabilir.
Saklama yöntemlerinde en önemli detay hava almamasını sağlamak ve içerisine iç yağından da eklemektir. İç yağı etin uzun süre bozulmamasını sağlarken aynı zamanda lezzetini artırır. Et hava aldığında ise kuruyabilir, lezzetini kaybedebilir veya yenmeyecek duruma gelebilir. Sonradan yemek için buzluğa kaldırdığınız etin hava almaması çok önemlidir.
Dana Kavurma Saklama Tüyoları
Sofraların beğenilen lezzeti kavurmayı pratik şekilde ısıtıp yemek için yapıp saklamak yaygın bir alışkanlıktır. Kavurmayı en lezzetli şekilde saklamak için yapmanız gereken birkaç ufak tüyo ve detay bulunmaktadır. Dana kavurmayı saklama detaylarıyla ilgili bilgileri birlikte öğrenelim.
Kavurma Dolapta Ne Kadar Durur?
Kavurmayı yakın bir zamanda tüketecekseniz buzdolabında 3-4 gün kadar, uzun bir zaman sonra tüketmek için saklıyorsanız buzdolabının buzluk kısmı veya derin dondurucuda bir seneye kadar ömrünü uzatarak saklayabilirsiniz. Buzlukta saklasanız bile yine de çok uzun süre geçmeden birkaç ay içinde tüketmek daha sağlıklıdır. Normal buzdolabında ise 3-4 günden fazla tutmanız önerilmez.
Kışlık Et Kavurma Nasıl Saklanır?
Kışlık yemek için kavurma saklamanın birçok farklı yöntemi vardır. Eğer yazdan yapıp kışa kaldırmayı düşünüyorsanız en uzun bekletme yöntemi kavanoz yöntemidir. Eti sıcakken kavanoza koyduktan sonra ters çevirip bekletiniz. Bu şekilde ilk sıcağı çıktıktan sonra buzluğa kaldırabilirsiniz.
Kavrulmuş Et Bozulur mu?
Evet, doğru şekilde muhafaza edilmediğinde bozulur. Kavrulmuş eti sonradan yemek için saklamak istiyorsanız hava almayacak şekilde sararak buzluğa koymalısınız. Dışarıda kaldığında bozulur. Hatta ertesi gün yemek için bile soğuk bir ortamda tutmanız gerekmektedir.
Bozulmuş Kavurma Nasıl Anlaşılır?
Etin renginden, kokusundan ve dokusundan bozulduğu anlaşılabilir. Rengi olduğundan koyuya dönmüşse (çiğ ette mora, kavrulmuş ette koyu kahverengi), et kokusundan ziyade rahatsız edici bir kokusu varsa ve dokusunda küfe benzer yeşil veya siyah izler varsa et mutlaka bozulmuştur. Böyle durumlarda gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için eti kesinlikle tüketmeyiniz.
Bozuk Et Yersek Ne Olur?
Bozulmuş et yemek gıda zehirlenmesine yol açacak bir durumdur. Bozulmuş ette insan vücudu için zararlı olan birçok bakteri içermektedir. Bu bakterilerin vücuda girmesiyle ishal, ateş, kusma, karın ağrısı gibi belirtiler gözlemlenir. Bu belirtilen gözlemlendiğinde hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Kavrulmuş Et Nasıl Muhafaza Edilir?
Kavrulmuş et bir buzdolabı poşetine, kavanoza veya folyoya sarılarak saklanabilir. Hava ile teması kesilen et soğuk bir ortamda tutulmalıdır. Buzdolabının buzluk kısmı veya derin dondurucuda hava almadan muhafaza edilebilir.
Kavrulmuş Et Dolapta Kaç Gün Durur?
Kavrulmuş et buzdolabının normal yiyecekleri koyduğumuz alt kısmında 3-4 gün kadar durabilir. Ne kadar çabuk tüketilirse o kadar iyi olacaktır. Uzun süre durması isteniyorsa buzlukta saklanmalıdır.
Kavrulmuş Et Dondurucuya Konur mu?
Evet, konulur. Eğer eti uzun bir süre geçtikten sonra tüketmek için saklayacaksanız mutlaka dondurucuya koyulmalıdır. Birkaç gün içerisinde tüketecekseniz buzdolabına koyabilirsiniz.
Donmuş Kavurma Nasıl Çözülür?
Donmuş kavurmanın çözünmesi için en sağlıklı yöntem yemeden 5-6 saat önce kadar dışarıya çıkarıp zamanla çözülmesini beklemektir. Fakat aceleniz varsa ve o kadar vaktiniz yoksa ılık bir su yardımıyla eti kolayca çözebilirsiniz. Donmuş olan eti ılık bir suda beklettiğinizde daha çabuk çözüldüğünü göreceksiniz.
Pişmiş Et Ne Kadar Sürede Bozulur?
Pişmiş et normal bir oda sıcaklığında buzdolabına koyulmadığı sürece en fazla 2-3 saat dayanabilmektedir. 2-3 saat içerisinde sağlıklı bir şekilde tüketilebilir. Bu süre oda sıcaklığına ve mevsime göre farklılık gösterebilmektedir. Yaz aylarında veya çok sıcak olan bir ortamda et pişirildiği gibi tüketilmelidir.
Fazla saat dolaba konulmadan dışarıda kaldığında sıcağa bağlı olarak ette bozulma meydana gelebilir. Pişmiş et fazlaysa yenilecek kadar olanın dışındaki kalan yemek buzdolabına konularak soğuk bir ortamda durmalıdır. Bu sayede yeme ömrü birkaç güne uzatılabilir.
Kavurma Kaç Derecede Saklanır?
Kavurma için buzdolabında saklanma derecesi en yüksek 4 derecedir. Birkaç içerisinde tüketilecekse buzdolabında 0-4 derece arasında kavurma saklanabilir. Eğer uzun süreli bir saklama söz konusuysa buzlukta eksi derecelerde dondurularak saklanmalıdır.
Kavanozda Kavurma Ne Kadar Dayanır?
Kavanoza konularak buzlukta saklanan kavurma bozulmadan 1 yıla kadar dayanır. Yine de ne kadar erken tüketilirse o kadar iyidir. Erken tüketildiğinde daha lezzetli olacaktır.
Kahvaltılık Kavurma Nasıl Saklanır?
Kahvaltılık olarak tüketeceğiniz kavurmaları alüminyum folyoya veya hava almayan kapaklı küçük kaplara az az bölüp koyarak saklayabilirsiniz. Bu sayede bütün eti çıkarmaya gerek kalmadan kahvaltıya yeterlik olacaktır.
Kavurma saklama yöntemlerine videoda göz atabilirsiniz;
İlginizi çekebilir: Fıstık Ezmesi ve Reçel Arasındaki Farklar