Ekonomi

2023 Psikiyatrist Maaşı Ne Kadar? Nasıl Olunur?

Üniversite adaylarının merak ettiği konulardan biri psikiyatrist mesleği maaşlarıdır. Psikiyatrist maaşı çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu faktörler arasında en belirgin fark ise kamu ve özel klinik arasındaki farktır. Bunun yanı sıra yeni mezun olmuş bir psikiyatrist uzmanı ile kıdem olarak bu mesleğe yıllarını vermiş olan bir kişinin maaşları elbette aynı olmaz. Burada tecrübe faktörü gibi detaylar devreye girer. Psikiyatrist maaşı üzerinde hizmet verdiği yer, kıdem yılı, tecrübesi ve tanınırlığı gibi faktörler etki eder. Psikiyatrist mesleği ile ilgili merak edilen detaylara yazımızda yer verdik. Maaşlar ve eğitimi hakkında merak ettiklerinize yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Psikiyatrist Nedir?

Psikiyatrist, ruh hekimliği olarak da bilinen bir kavramdır. Psikiyatrist aynı zamanda bir tıp dalı olarak karşımıza çıkar. Psikiyatristin ilgi alanları arasında ruh hastalığı, akıl sağlığı ve kişinin aşırı sinirli olma durumları yer alır. Günümüz dünyasında psikologlar ile psikiyatristlerin yaptıkları işler sürekli olarak karıştırılıyor. Hatta insanların büyük bir kısmı bu iki dalın aynı olduğunu dahi iddia ediyor. Halbuki psikolog ve psikiyatristler arasında çok ciddi farklar vardır. Psikolog ve psikiyatrist arasındaki farklara yazımızın devamında değineceğiz.

Psikolog ve psikiyatrist arasındaki farklar arasında en belirgin olanı ise eğitimleridir. Psikologlar ilgili bölümleri okuyarak mezun olurlar ancak psikiyatristler tıp eğitimi alırlar. Psikiyatristler olaylara tıbbi olarak yaklaşır, psikologlar ise konuşma ve psikolojik testlerle tedavi eder. İki meslek grubu arasında ciddi farklar vardır. Psikiyatrist ne iş yapar sorusunu açıkladığımızda arasındaki farkları da anlayacağız.

Psikiyatrist Ne İş Yapar?

psikiyatrist maaşları

Psikiyatristlerin ne iş yaptığı merak edilen sorulardan biridir. Psikiyatrist maaşı kadar yaptıkları işin detayı da merak konusudur. Psikiyatristler ilk olarak hastayı dinler ve akabinde hastayı muayene eder. Panik atak, anksiyete, depresyon ve şizofreni gibi psikolojik rahatsızlıklara ilgilenir. Kişideki duygu durum bozukluklarını inceler ve hastayı tedavi eder. Teşhis ve tedavi için hastanın eksiksiz ve doğru bilgi vermesi bu noktada çok önemlidir Psikiyatrist, ilaç tedavisi dışında insanlara psikoterapi de uygular. Hastalıkların derinine inerek hastaları ilaçla ve konuşma yoluyla tedavi eder.

Psikiyatriste Gidersem Memur Olabilir miyim?

Ruhsal problemleri olan ve daha çok üniversiteden yeni mezun olan kişilerin en çok düşündüğü problemlerin başında psikiyatriste gidersem memur olabilir miyim sorusu geliyor. Bu zamanda en çok olunmak istenen mesleklerin başında hiç şüphesiz memurluk geliyor. Doğal olarak memur adayları da geçmiş psikiyatrist tanılarından dolayı endişe ediyor ve psikiyatriste gitmeye çekiniyor.

Psikiyatrist geçmişi olan kişilerin bazı memur alımlarında başvurularının olumsuz sonuçlanacağını belirtmek gerekir. Örneğin polis, asker, bekçi gibi silahlı kuvvetlere yapılan alımlarda tüm sağlık geçmişiniz inceleniyor ve başvuru şartlarında da bu durum açık bir şekilde belirtiliyor. Ruhsal sağlık bu mesleklerde büyük önem arz ettiği için geçmişinizde psikiyatri tedavisi varsa başvurularınız olumsuz sonuçlanabiliyor. Bunun dışında yapılan memur alımlarında ise genel olarak problem çıkmadığını belirtmek gerek. İlgili alımların başvuru şartları incelendiği takdirde en sağlıklı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Psikiyatrist Nasıl Olunur?

Psikiyatrist olabilmek ve psikiyatrist maaşı alabilmek için oldukça uzun ve meşakkatli bir yolculuğa hazırlanmalısınız. Psikiyatrist olabilmek için öncelikle altı yıllık tıp fakültesi eğitimini bitirmeniz gerek. En yüksek bölüm olan tıp fakültesini kazanmalı ve başarıyla tamamlamasınız. Tıp fakültesinden sonra ise 4 yıllık uzmanlık eğitimi sizi bekliyor. Uzmanlık alabilmeniz için toplamda on yıllık eğitim sürecinizi başarılı bir şekilde tamamlamanız gerekiyor. Görüldüğü üzere psikiyatrist olma koşulları bu şekildedir. Tüm bunların başlangıcı için üniversite sınavlarına çok iyi bir şekilde hazırlanmalı ve tıp fakültesini kazanmalısınız.

İlginizi Çekebilir:
2023 Dul Maaşı Ne Kadar Oldu?

Psikiyatrist ile psikolog benzer olsa da birbiriyle karıştırılmamalı. Psikiyatrist olabilmek için altı yıllık tıp eğitimi ve dört yıllık psikiyatri uzmanlığı eğitimi gerekirken, psikolog olabilmek için ise dört yıllık psikoloji bölümünü bitirmeniz yeterlidir. Psikiyatri eğitimi daha uzun ve çetrefillidir.

Psikiyatrist Kaç Yıl Okur?

Psikiyatrist olabilmek ve psikiyatrist maaşına hak kazanabilmek için öncelikle tıp eğitimi almanız gerekir. Ülkemizde yer alan herhangi bir tıp fakültesinden mezun olmanız ve alanınızı psikiyatrist olarak seçmeniz yeterlidir. Psikiyatrist olabilmek için almanız gereken eğitim süresi altı yıl tıp eğitimi ve üzerine dört yıl uzmanlık eğitimidir. Uzmanlığınızı tamamlamak için on yıllık bir eğitimi göze almalısınız. On yıllık eğitiminizi başarıyla tamamladıktan sonra psikiyatrist unvanını kazanır ve mesleğine başlarsınız.

Bilinenin aksine dört yıllık psikoloji bölümü mezunu olarak psikiyatrist olamazsınız. Psikoloji mezunu kişiler psikolog unvanı alırken altı yıllık tıp eğitimini ve dört yıllık uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayan kişiler psikiyatrist unvanını alır. 

Psikiyatrist Maaşları Ne Kadar?

psikiyatri maaşları

Psikiyatrist olmak isteyenlerin merak ettiği konulardan biri de psikiyatrist maaşı konusu olmuştur. Tıp fakültesini başarıyla bitiren kişiler psikiyatrist unvanı alır ve mesleklerini dilerlerse hastanelerde dilerlerse özel kliniklerde sürdürebilir. Psikiyatrist maaşlarına etki eden en önemli faktörde bu ayrımdır. Hastaneler içerisinde kamu ve özel hastane ayrımının yanı sıra hastanede çalışmak ile klinikte çalışmak arasında da maaş açısından ciddi farklar vardır. Psikiyatrist maaşları devlette kıdeme göre artarken özelde ise tanınırlık faktörü devreye girer.

Kariyer.net psikiyatrist maaşlarına baktığımızda en düşük 59.000 TL, en yüksek 85.000 TL maaş aldıklarını görüyoruz. Ortalama maaş 47.000 TL olarak belirlenmiştir. Devlette çalışan psikiyatristler 50.000 TL ile 120.000 TL arasında maaş alabilir. Kıdem yılınıza göre maaşınız her sene artış gösterir. Özelde ise psikiyatrist maaşları ekstra değişkendir. Tanınırlığınız, danışan sayınız, muayene ücretiniz ve kliniğinizin yeri gibi birçok faktör maaş üzerinde etkili olacaktır. Özel klinikte çalışan bir psikiyatristin kendisini çok iyi bir şekilde yetiştirmesi son derece önemlidir. Çevrede tanınmalı ve güven kazanmalıdır.

Psikiyatrist maaşları bu şekilde özel ve kamuda belirli faktörlere bağlı olarak değişir. Mesleğe atılmak isteyenler kendilerini eğitim süreci boyunca geliştirmeli, emin adımlarla yola çıkmalıdır. Bu sayede tatmin edici kazançlar ve meslek hayatında başarı elde edebilirler.

Psikiyatrist Sözel mi Sayısal mı?

Tıp fakültesinin branşlarından olan psikiyatri bölümü sözel mi sayısal mı sorusu okumak isteyenlerin merak ettiği konulardandır. Psikiyatri bölümü sayısaldır. Psikiyatri olarak direkt bir üniversite bölümü yoktur. Önce sayısal alandan sınava girip tıp fakültesini kazanmanız ve sonra uzmanlığınızı psikiyatri üzerinde yapmanız gerekir. 10 yıllık tıp ve uzmanlık alanlarını başarıyla tamamladıktan sonra psikiyatrist olabiliyorsunuz.

Psikiyatri ve Psikoloji Arasındaki Fark Nedir?

Psikiyatri bir tıp bilimiyken psikoloji farklı bir bölümdür. Psikiyatri sayısal iken psikoloji eşit ağırlık bölümüdür. İkisi de terapi uygulayabilir fakat psikologlar tıp okumadıkları için ilaç yazma yetkisi yoktur, psikiyatristler ilaç yazabilir. Tanım, yaklaşım, eğitim, yetki, tedavi yöntemi ve kapsam gibi birçok faktör bu iki alanı birbirinden ayırır. Ne kadar benzer zannedilse de detayına inildiğinde birbirinden farklıdır.

Psikoloji ve psikiyatri ruh sağlığı hakkında farklı perspektifler ve yaklaşımlar sunar. Her ikisi de insanların zihinsel ve duygusal sağlığını iyileştirmeyi amaçlar ancak kullandıkları yöntemler farklıdır. Psikologlar insan davranışlarına geniş bir yelpazeden ve çeşitli analizlerden bakar, psikiyatristler ise zihinsel sağlık sorunlarına odaklanır. Psikologlar psikoterapi gibi konuşma yöntemlerini kullanırken psikiyatristler ilaçlı tedavi yöntemini kullanır.

Psikolog Maaşları Kamuda ve Özelde Ne Kadar? yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu