Elazığ Gezi Rehberi | Gezilecek 10 Yer Listesi
Doğu Anadolu Bölgesi’nin kadim şehirlerinden biri olan Elazığ şehri gezilecek yerlerini bu yazımızda sizler için derledik, Elazığ gezilecek yerler arasında tarihi ve kültürel derinliği yüksek olan birçok yapı bulabilirsiniz. Çünkü köklü geçmişiyle birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış önemli yerleşim yerlerindendir. Bu yüzden şehrin yöreye özgü özellikleri de dikkate alındığında, Elazığ’ın gezginler için kültürel ve tarihi yönden iyi bir rota olduğu söylenebilir.
Gezi rehberi niteliğindeki bu yazımızda sizler için Elazığ gezilecek yerlerinden, tarihi ve kültürel yapılarından bahsettik.
Başlıklar
Elazığ’da Nereler Gezilir?
Elazığ gezi rehberi listenizde yer verebileceğiniz birçok önemli alan bulunuyor. Bu yüzden şehirdeki önemli noktaları ziyaret etmek için, en az 3-4 günlük bir zamana ihtiyacınız bulunuyor. Bazı keşif noktalarını sizler için listeledik. Gelin birlikte göz atalım.
Buzluk Mağarası
Elazığ gezilecek yerler listesine doğa harikası bir rotayla başlayalım. 150-200 metre derinlikte, kayalıkların arasında ki bu doğal mağaranın içerisinde jeomorfolojik özelliklere ve klimatolojik şartlara bağlı olarak yaz aylarında doğal buz oluşur. Kış aylarında herhangi bir buzlanmanın olmadığı bu mağara kışları sıcak, yazları ise soğuktur.
Buzluk mağazasının üzerinde yer alan 110 metre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindeki çöküntü içerisinde yağmur suları toplanmaktadır. Daha önceki dönemlerde insanlar, yaz aylarında bu mağarada oluşan buzları çıkarıp kullanmakta veya Harput’a getirip satmaktaydı.
İzzet Paşa Camii
Elazığ gezi rehberi listesinde tarihi yerlerden biri de İzzet Paşa Cami’sidir. Osmanlı Valisi Hacı Ahmet İzzet Paşa tarafından, 1866 yılında inşa edilen bu yapı çökme tehlikesi ile karşı karşıya kalınca 1967 yılında yıkılarak bugünkü İzzet Paşa Camisi yaptırılmıştır.
Çift minareli ve çift şerefeli olarak Osmanlı mimarisine sahip olan İzzet Paşa Camii Türkiye’deki ilk asansörlü cami olma özelliğini taşımaktadır. Ana kubbesi 7 metre çapında olan İzzetpaşa Camisi’nin minaresi 55 metre yüksekliğe sahiptir.
Harput Kalesi
Elazığ gezilecek yerler arasında tarihi ve yapısal özellikleri ile dikkat çeken bir kaledir. Urartu Krallığı tarafından milattan önce 8. yüzyılda inşa edilen bu kale Pers, Roma, Sasani ve Bizans, Çubukoğulları, Artukoğulları ve Selçuklular gibi birçok devlet ve medeniyetin yönetimde kalmıştır.
Akkoyunlular’ın da hâkimiyetinde kalan Harput Kalesi, Yavuz Sultan Selim döneminde 1515 yılında Osmanlı idaresine geçmiştir. Kalenin harcında su yerine süt kullanıldığı ve bundan dolayı bu kaleye Süt Kalesi adı verildiği, bu kale ile ilgili anlatılan efsaneler arasında yer almaktadır.
Su sarnıcı, cami, cephanelik, hastane ve tahıl ambarı gibi yapıların olduğu bu kale sarp bir kayalık üzerine inşa edilmiş olup dış surları günümüze kadar ulaşamamıştır. Artuklu döneminde büyük onarımlarını yapıldığı Harput Kalesi daha sonra Akkoyunlar ve Osmanlılar döneminde de restore edilmiştir.
Harput Ulu Camii
Harput Ulu Camisinin Harput Hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından, 1156-1157 tarihinde yapıldığı kabul edilmektedir. 2,000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen Harput Ulu Camisi Anadolu’daki en eski Türk camileri arasında yer almaktadır.
Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber caminin minaresi ilginç bir şekilde eğik durmaktadır. İç cami, son cemaat yeri ve iç havlu olarak üç kısımdan oluşan bu cami dikdörtgen bir plan üzerine inşa edilmiş olup daha sonraki yıllarda restorasyonlara tabi tutulmuştur.
Mansur Baba Türbesi
Sekizgen bir plan üzerine iki katlı olarak inşa edilen bu türbenin içindeki mezarların Artuklu hanedanına ait olduğu düşünülmektedir. Görülen bir rüya üzerine yapılan kazıda ortaya çıkan lahidin içindeki 3 mezardan, içinde erkek cesedi olan mezarın içinde çürümemiş bir cesetle karşılaşılmış ve buna binaen bu mezarların üzerine türbe yapılmıştır.
Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
1965 yılında Harput Müzesi olarak açılan bu yapı, Karakaya ve Keban barajları kazı çalışmalarında bulunan arkeolojik eserlerin korunması amacıyla Fırat Üniversitesi Yerleşkesi içerisindeki yeni yerine taşınmıştır.
Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi halı ve kilim galerisi, etnografya salonu, arkeolojik eserler ve sikke salonu ile salonu olarak 3 farklı sergi salonuna sahiptir. Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Helenistik Dönem, Demir ve diğer dönem ve medeniyetlere ait bulunan 31.000 eserden yaklaşık 3000 âdeti bu müzede sergileniyor.
Keban Gölü
1965-1975 yıllar arasında Fırat Nehri üzerinde Keban Barajını yapılmasıyla yaklaşık 64,000 hektar büyüklüğünde oluşan bu baraj gölü yaklaşık 125 kilometre uzunluğa sahiptir.
Ülkemizdeki en büyük yapay göllerden biri olan Keban Gölü’nün etrafında mesire yeri ve eğlence alanları mevcuttur. Keban baraj gölünün üzerinde balık üretimi ve feribotla taşımacılık faaliyetleri de yapılmaktadır.
Meryem Ana Kilisesi
Milattan sonra 179 yılında bir putperest tapınağı olarak inşa edildiği düşünülen bu yapı daha sonra Yakubi Hristiyanlar tarafından kiliseye çevrilmiştir. 20 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğinde olan Meryem Ana Kilisesi, Süryani Kilisesi ve Kızıl Kilise gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Dört bölümden oluşan bu kilise çeşitli dönemlerde onarımlar görmüş ve günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Elazığ gezilecek yerler arasında görmeye değerdir.
Hazar Gölü
Sivrice ilçesinde bulunan bu tektonik göl 22 kilometre uzunluğa, 5-6 kilometre genişliğe ve 200 ile 250 metre arasında bir derinliğe sahiptir. Etrafında çeşitli kurum ve kuruluşlara ait tatil siteleri ve kamp merkezleri bulunan Hazar Gölü halka açık plajları ve mavi sularıyla bir cazibe merkezi olma özelliğini taşımaktadır.
İçerisindeki Batıkent birinci dereceden arkeolojik sit alanı olmakla beraber, çeşitli spor etkinliklerinin yapıldığı Hazar Gölü Avrupalı seçkin destinasyonlar arasında yer almaktadır. Doğal güzelliklere merakınız varsa, bambaşka bir deneyim yaşamak için Elazığ gezilecek yerler listenize, Hazar Gölü ve çevresini ekleyebilirsiniz.
Arap Baba Mescidi ve Türbesi
Elazığ gezilecek yerleri arasında manevi noktalardan biridir. Aslı adı Yusuf, babasının adı ise Arap Şah olan Arap Baba, Harput’un fethine katılan Selçuklu komutanlarındandır. Kayalık üzerine inşa edilen bu yapı, türbenin alt katta bulunduğu klasik Selçuklu Devri türbe yapımı özelliklerine sahiptir.
Arap Baba’nın vefat tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, Selçuklu Hükümdarı Keyhüsrev Döneminde yapılan türbe içerisindeki Arap Baba’ya ait naaşın günümüzde bozulmadığı görülmüştür.
Göz atmak isteyebilirsiniz; Gümüşhane Gezilecek Yerler | 10 Yer Listesi