Gezi

Büyükada Gezi Rehberi | 15 Yer Listesi

İstanbul’un görmeye değer adalarından olan Büyükada gezilecek yerlerini anlattığımız yazımızda adanın güzelliklerini sizler için derledik. Prens adaları olarak da bilinen İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğü Büyükada’dır. Görmeye değer güzellikleriyle keyifli bir gezi rotasıdır.

Peki Büyükada nerededir? Büyükada’da neler yapılır? İşte bu soruları ve daha fazlasını yazımızda sizler için cevapladık. Adada yapılacak aktiviteler ve gezilecek yerleri listeleyerek anlattık. İster günübirlik bir geziyle ister birkaç gün konaklama yaparak siz de adanın güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Adada bisiklet turuyla her yeri kolayca gezebilirsiniz. Bisiklet kiralayarak veya yürüyerek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Büyükada Nerede?

Büyükada, ülkemizin İstanbul iline bağlı bir adasıdır. İstanbul açıklarındaki Büyükada 5,4 km² alanıyla Marmara Denizindeki adalardan en büyük olanıdır. İstanbul’un Maltepe ilçesinden 2 bin 300 metre uzaklıktadır.

Büyükada hangi ilçeye bağlı derseniz Adalar ilçesinin merkezidir. Adalar ilçesi Büyükada Maden Mahallesi, Büyükada Nizam Mahallesi, Kınalıada, Burgazada ve Heybeliada olmak üzere beş mahalleden oluşmaktadır. İstanbul açıklarında bulunan adaya ulaşım oldukça kolaydır.

Büyükada’ya Nasıl Gidilir?

Büyükada’ya İstanbul’dan Kadıköy, Maltepe, Bostancı, Beşiktaş, Avcılar, Yeşilköy ve Kabataş gibi semtlerden vapur veya deniz otobüsüyle ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul Beşiktaş İskelesi üzerinden 07:30’da başlayan Adalar vapuru sırasıyla Kınalıada, Burgazada, Heybeliada ve en son durak olan Büyükada’ya uğrar. Adaları gezmeyi düşünüyorsanız bu vapur ile İstanbul’dan kolayca ulaşabilirsiniz.

Büyükada’ya İstanbul’dan gidiş vapur ile Eminönü iskelesinden 1 saat 15 dakika, Kabataş iskelesinden 1 buçuk saat, Beşiktaş iskelesinden 1 saat 45 dakika, Bostancı ve Kartal iskelelerinden yaklaşık yarım saat sürmektedir. İstanbul ile deniz ulaşımı olan şehirlerden de bazen Büyükada’ya direkt seferler düzenlenmektedir.

İstanbul Büyükada Gezi Rotası

İstanbul’un güzel adası kendine has mimari yapısı, sessiz sakin oluşu, rengarenk sokakları ve keşfetmeye değer gezilecek yerleriyle özellikle İstanbulluların nefes almak için sık sık kaçtığı yerlerdendir. İstanbul gezilecek yerleri arasında Büyükada gezi rotaları ayrı bir güzeldir. Büyükada’da gezilecek yerler arası mesafe birbirine çok uzak değildir. Sabahtan başlayarak akşama kadar bütün gününüzü ayırırsanız bir günde bütün adayı gezebilirsiniz. Bütün gezi rotasını yürüyerek veya bisiklet kiralayarak gezebilirsiniz.

Büyükada Sokakları

büyükada sokakları

Büyükada gezisine rengarenk sokaklarından başlayalım. Tarihi mimarisini geçmişten günümüze hala korumayı başaran Büyükada sokaklarında gezerken rengarenk ahşap evler ve deniz manzaralı sokaklar size eşlik ediyor. Tarihi köşkler ve rengarenk çiçeklerle dolu ada sokaklarını ister yürüyerek isterseniz de bisiklet kiralayarak gezebilirsiniz. Gezerken bazı sokaklarda gözüken deniz manzarası da ayrı bir güzellik katıyor bu sokaklara, yorulduğunuzda bu güzel sokaklardaki kafelerden birine oturup dinlenebilirsiniz.

Adaya indiğiniz iskeleden herhangi bir sokağa girdiğiniz gibi Büyükada sokaklarını keşfetmeye başlayabilirsiniz, Büyükada’nın sokakları birbirine benziyor ama her bir sokağı ayrı güzel. Rengarenk evler, ağaçlar, çiçekler ve denize çıkan bu güzel sokakları gezerken içiniz huzur doluyor.

Büyükada Sahili

büyükada sahili

Vapurdan indikten sonra Saat Meydanına doğru yürürken karşılaşacağınız Büyükada Sahilinde sizi rengarenk çiçekler, sıra sıra dizilmiş mekanlar ve deniz manzarası karşılıyor. Büyükada sokaklarına sapmadan önce deniz kıyısı sahil boyunca yürüyerek adayı keşfetmeye başlayabilirsiniz. Yürüyüş yapabileceğiniz bu sahil şeridi boyunca isterseniz deniz manzaralı restoranlardan birine oturup manzara eşliğinde keyif yapabilirsiniz.

Sahil kıyısında Büyükada’da denize girilebilecek yerler de bulunuyor. Birçok koy ve plajı bulunan Büyükada İstanbul’da denize girilebilecek yerler arasında tercih edilen yerlerdendir. Büyükada plaj ve koylarını anlattığımız detaylı yazımızda denize girilecek yerler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Büyükada Çarşısı

buyukada carsi

Büyükada gezisinde Sahil Şeridi ve Saatli Meydanın arkasında kalan Büyükada Çarşısı; marketlerin, alışveriş yerlerinin ve el sanatları dükkanlarının bulunduğu bir sokaktır. Güzel restoranların ve tatlıcıların bulunduğu bu sokak Büyükada gezilecek yerlerinden biridir. Çarşı içindeki güzel tatlıcılardan birinde güzel bir tatlı yiyip adanın şirin dükkanlarını gezebilirsiniz. Ada merkezinde yemek yiyebileceğiniz yerler de bulunuyor. Çarşısını gezdikten sonra buralarda yemek molası verebilirsiniz. Büyükada’da da diğer deniz kıyısı yerler gibi et balık restoranları yoğunluktadır. Leziz balık restoranlarından birinde adanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Adakule

adakule

Adakule, Orman Genel Müdürlüğü’ne ait Büyükada’nın beş katlı yangın kulesidir. Kulede bulunan termal kameralar sayesinde ada içindeki yangın riskleri buradan tespit edilerek itfaiye ve orman ekipleri anında devreye sokulur. Büyükada’nın en yüksek tepesinde yer alan Adakule’nin yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görmesinin nedeni harika bir manzarası olmasıdır. Adakule manzarasından hem Heybeliada’yı hem de Rum Yetimhanesini görebilirsiniz. Bulunduğu konum ıssız olduğu için gündüz vakitlerinde buraya etmek daha iyi bir tercih olacaktır. Aya Yorgi kilisesine gidilen yolun sonunda sağda kalan patikadan devam ederek Adakule’ye ulaşabilirsiniz.

Adalar Müzesi

adalar müzesi

Büyükada gezisinde görmeye değer müzelerden İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi, 2010 yılında Büyükada’da açılmıştır. Adalar Müzesi, Büyükada’nın tarihini ve kültürünü başarılı şekilde anlatan bir müzedir. Müzede adanın geçmişinden günümüze kadar Büyükada’yla ilgili tarihi belge ve eserler sergilenmektedir. Fotoğraflar, belgeseller ve Osmanlı arşivleri sergilenen müze İstanbul’daki önemli müzeler arasındadır. Adalar Müzesi pazartesi günleri hariç haftanın bütün günleri ziyarete açıktır, pazartesi günleri kapalıdır. Yaz aylarında 09:00 – 18:00 saatleri arası, kış aylarında 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

İlginizi Çekebilir:
Eskişehir Gezi Rotası | 10 Yer Listesi

Saatli Meydan

saatli meydan

Vapur iskelesinin karşısında kalan Saatli Meydan, Büyükada’nın sembollerinden biri haline gelmiştir. Meydana ismini veren tarihi saat 1923 yılında yapılmış ve günümüze kadar gelmiştir. Büyükada gezilecek yerler listesinde Saatli Meydan daha çok herkesin gezerken geçtiği ve gördüğü yeridir. Saatli Meydan çevresinde adanın tatlıcıları, alışveriş ve konaklama yerleri bulunmaktadır.

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

sait faik muzesi

1959 yılında açılan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, açıldığı tarihten beri adada yoğun bir ilgi görmektedir. Türkiye’nin en önemli yazarlarından biri olan Sait Faik’in yaşadığı üç katlı bir köşk olan bu ev daha sonradan müzeye çevrilmiştir. Müze yazarın yaşamından önemli izleri yansıtmaktadır. Sait Faik Müzesi edebiyat ve tarih açısından ülkemizdeki oldukça önemli müzelerden biridir.

Müzede Sait Faik’in eserleri, kartpostalları, mektupları gibi birçok eşya ve belge sergilenmektedir. Müze, pazartesi ve salı günleri hariç haftanın kalan diğer günleri 10:30 – 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzeye girişler ücretsizdir. Müze ile ilgili merak ettiklerinize Sait Faik Müzesi adresinden göz atabilirsiniz.

Yücetepe

yücetepe

Adanın en bilindik yerlerinden olan Yücetepe, Büyükada gezilecek yerleri arasında manzarasının muhteşemliği ile mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Tepeye ulaşmak için uzun bir yokuş çıkmanız gerekse de ulaştıktan sonra manzarasının buna değdiğini görüyorsunuz. Bir yanda masmavi bir deniz manzarası, bir yanda yemyeşil ormanlar, karşınızda da İstanbul manzarası ile Yücetepe’de keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Yücetepe’nin güzel manzarasına karşı oturup bir çay içebilir veya güzel bir yemek yiyebilirsiniz.

Büyükada Rum Yetimhanesi

büyükada rum yetimhanesi

Adanın tarihi yapılarından olan Rum Yetimhanesi, 1898 yılında inşa edilmiştir. Tamamen ahşaptan inşa edilmesiyle farklı bir mimari yapıya sahip olan yetimhane binası dünyanın en büyük ikinci ahşap binası olarak bilinmektedir. İnşa edildiği dönemde otel – gazino amacıyla kullanılmak istense de Osmanlı döneminde buna izin verilmemiş ve bina Rum ailesine satılmıştır. Daha sonraları kimsesiz Rum çocukların bakımı için yetimhaneye dönüştürülmüştür.

Rum Yetimhanesine vapurdan indikten sonra 45 dakikalık bir orman yürüyüşünden sonra ulaşabilirsiniz. Bina bakımsız ve terkedilmiş olduğu için harabe durumdadır. Binanın içine girmek yasaktır ama çevresinde dolaşabilirsiniz.

Hamidiye Camii

hamidiye cami

1895 yılında Abdülhamit’in isteğiyle inşa edilen bu tarihi yapı ilk olarak okul amacıyla yapılsa da adadaki Müslüman nüfus artınca camiye çevrilmiştir, zaten dışarıdan bakıldığında ilk bakışta camiyi andırmadığı gözüküyor. Hamidiye Camii dışarıdan bakıldığında da klasik tarzdaki camilerimiz gibi değildir, bu yönüyle dikkat çeken bir mimari yapıdır. Halk arasında “Selvili Cami” olarak da bilinen Hamidiye Camii içerisinde dönemin mimarisi ve güzel çini örneklerini görebilirsiniz.

Prenses Koyu

prenses koyu

Büyükada’nın gizli saklı köşelerinde kalan Prenses Koyu Plajı, adadaki en meşhur ve en çok tercih edilen plajlardandır. Prenses Koyuna vapur iskelesi yanındaki özel motorlarla 10 dakikalık bir yolculuktan sonra ulaşabilirsiniz. Plaj içerisinde duş, tuvalet, kabin vb. gibi ihtiyacınızı karşılayacak birçok hizmet mevcuttur. Prenses koyu yakınlarında eğlence, konaklama ve yeme-içme yerleri mevcuttur. Burada gün batımını izlemek ayrı bir güzelliktir.

Troçki’nin Evi

toriçki nin evi

Gerçek adı Sivastopol Köşkü olan bu tarihi köşk 1850 yıllarında ermeni bir tüccar tarafından yaptırılmıştır. Dönemin Marksist aktivistlerinden olan Lev Troçki, Stalin tarafından Rusya’dan sürgün edildikten sonra bu evde yaşamış ve buranın adı halk dilinde Troçki Evi olarak kalmıştır. Günümüzde harabe bir yapıda olduğu için içine girilmesi önerilmemektedir. Etrafında dolaşabilir, dışarıdan eski tarzdaki mimari yapısına göz atabilirsiniz.

Aya Yorgi Kilisesi

aya yorgi kilisesi

Büyükada gezilecek yerlerinden biri de adanın meşhur yapılarından Aya Yorgi Kilisesi’dir. Vapur iskelesinde indikten sonra 1 saatlik mesafede bulunan kilise ülkemizde hala aktif olarak ibadethane olarak kullanılan yerlerdendir. Aya Yorgi Kilisesi, Hristiyanların Türkiye’deki iki hac noktasından biridir. Diğeri ise Efes’teki Meryem Ana Evi’dir. Hristiyanlarca kutsal kabul edilen bu kilise 23 Nisan – 24 Eylül tarihleri arasında yoğun bir ziyaret akınına uğramaktadır. Aya Yorgi Kilisesi bulunduğu konumda harika manzarasıyla da adanın görmeye değer yerlerinden biridir.

Sedef Adası Plajı

sedef adası plajı

Büyükada yakınlarında özel mülk olan Sedef Adası Plajı görmeye değer yerlerden biridir. Adada denize girebileceğiniz birkaç plaj ve vakit geçirebileceğiniz restoranlar bulunmaktadır. Burada denize girebilir, plajlarda güneşlenebilir ve akşamları mekanların tadını çıkarabilirsiniz. Büyükada’dan deniz taksisi veya tekne ile buraya ulaşım sağlamak mümkündür.

Reşat Nuri Güntekin Evi

reşat nuri güntekin evi

Edebiyatımızın usta isimlerinden Reşat Nuri Güntekin’in yaşamış olduğu ev Büyükada Yılmaz Türk Caddesi üzerinde yer alır. Ünlü yaşar 1937 yılında satın aldığı bu evde yaşamaya başlamış ve burada yaşamını yitirmiştir. Adayla uyumlu şekilde dizayn edilen dış cephesi ve denize sıfır konumuyla görmeye değerdir. Müze olarak hizmet vermemekte ve içi gezilememektedir.

Büyükada Ulaşım

Büyükada gezisinden sonra ulaşımına değinelim. Büyükada içinde motorlu araç kullanımı yasaktır. Ada içinde ulaşım bisiklet ve maalesef ki faytonlar ile sağlanmaktadır. Yakın zamanda hayata geçirilen elektrikli ufak araçlar bunların yerini umarız ki biran önce alır ve atlı fayton geleneği son bulur. Ada içi mesafeler çok uzak olmadığı için Büyükada’da bisiklet kiralayarak keyifli bir yolculuk yapabilir ve her yeri keşfedebilirsiniz. Yürüyerek de her yere kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ülkemizin bir diğer güzel adası olan Avşa Adası Gezilecek Yerler ve Plajlar için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu