İznik Gezilecek Yerler ve Yapılacak Aktiviteler
Bursa’nın güzel ilçelerinden İznik gezilecek yerlerini anlattığımız yazımızda İznik’te görmeye değer yerlerden, tarihi ve doğal güzelliklerden bahsettik. İznik Askania, İznik Gölü ve diğer güzellikleriyle İznik ilçesi Bursa’da görmeye değer yerlerdendir.
Şehrin kalabalığından uzak sessiz sakin küçük bir ilçe olan İznik’te yapılacak aktiviteler kısıtlıdır. İznik gezilecek yerlerinin yanı sıra kamp severler için İznik kamp alanları da bir o kadar güzeldir. Bursa’ya yolunuz düştüyse İznik ilçesini de ziyaret edebilir, İznik Gölü manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
Bursa şehrinin diğer güzelliklerinden Bursa Mudanya Gezi Rehberi yazımıza da göz atabilirsiniz.
Başlıklar
İznik Nerede?
İznik, Bursa şehrinin İznik Gölü kıyısındaki ilçesidir. Bursa’nın küçük bir ilçesi olan İznik, Bursa Merkez ilçesine 77 kilometre uzaklıktadır. Şahsi araç ile 1 saat süren İznik, otobüs ile yaklaşık 1 buçuk saat sürmektedir.
İznik – İstanbul arası 137 km (yaklaşık 2 saat), İznik – Yalova arası 60 km (yaklaşık 1 saat) ve İznik – Kocaeli arası 122 km (1 buçuk saat) mesafededir.
İznik Gezi Rehberi
Bursa’nın küçük ama güzel bir ilçesi olan İznik, Bursa gezilecek yerleri içerisinde görmeye değer bir yerdir. Tarihi 5. yüzyıllara kadar dayanan İznik’te görmeye değer güzel yerleri sizler için bu yazımızda anlattık. İznik Gölü manzarası, göl kıyısındaki yürüyüş sahili ve konaklayacak sessiz sakin yerleriyle İznik ilçesi, Bursa’nın küçük ama şirin yerlerinden biridir. Geçmişi çok uzun yıllara kadar uzanan İznik ilçesinde tarihi yapılar da bulunmaktadır.
İznik Gölü başta olmak üzere İznik’in görmeye değer güzelliklerini aşağıda listeledik. Tarihi ve doğal güzellikleriyle İznik gezilecek yerleri sizleri bekliyor.
İznik Gölü
İznik gezilecek yerlerinin en başında harika manzaralara tanıklık edeceğiniz İznik Gölü geliyor. Manzarasının yanında tarihi geçmişiyle de dikkat çeken İznik Gölü, altında 1600 yıl önceden kalan batık tarihi yapılar bulunması bu gölü daha ilgi çekici bir duruma getiriyor.
Göl altında bulunan 1500 yıllık geçmişli batık bazilika göl kıyısının 20 metre açıklarında 2 metre kadar derinlerde bulunuyor. Bazilika formundaki bu tarihi kilise 2014 yılında keşfedilerek o yıl dünyadaki en önemli keşiflerinden biri olmuş, dünya basınında da adından söz ettirmiştir. Tarihi kaynaklarda Aziz Neophytos ansına göl kıyısına yaptırılan bir kiliseden bahsedilmektedir fakat bu kilise 740 yılındaki bir depremle gölün derinliklerine gömülerek unutulmuştur. İznik’te havadan fotoğraflama sırasında tesadüfen keşfedilen sualtındaki bu yapının kaynaklarda bahsedilen yapı olduğu tahmin ediliyor. Bunun dışında İznik Gölünden daha birçok tarihi eser ve lahitler çıkarılmış. Yukarıdan bakıldığında suyun altındaki bu tarihi yapılar görüntülenebiliyor.
İznik Gölü’nün keyfini göl üzerinde kano kiralayarak da çıkarabilirsiniz. İznik Gölü dibine batan bu eski yapılar üzerinde kanoyla geziyor olmak size daha bir ilginç hissettiriyor.
Özellikle gün batımı sırasında İznik Gölü manzarası bir başka oluyor, yolunuz düştüyse burada gün batımını kaçırmayın deriz. İznik Gölü kenarında yürüyüş yolunda ve piknik alanında da keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Uzun sahil yolu boyunca güzel manzaralar eşliğinde yürüyüş yapabilirsiniz.
İznik Rıhtımı
İznik Gölü manzarasını sadece göl üzerinde kano ile değil İznik Rıhtımında göl kenarında manzaraya karşı çay içerek de çıkarabilirsiniz. Gölün mavisi ve gün batımının turuncusuyla keyif veren bu manzaraya karşı çay keyfi başka güzel oluyor. Bunun haricinde rıhtım üzerinde oturup ayaklarınızı suya bırakarak göl içerisinden de manzaranın tadına doyabilirsiniz.
Rıhtım üzerinde bulunan kafelerde, yemek yerlerinde ve balık restoranlarında manzaraya karşı oturup kahvaltı veya akşam yemeği yiyebilirsiniz. Bu yeme içme yerleri 09:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
İznik Ayasofya Orhan Camii
Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Devleti gibi birçok farklı medeniyet ve kültüre ev sahipliği yapmış İznik’te bu medeniyetlerin tarihini yansıtan yapılar da bulunuyor. İznik Ayasofya Orhan Camii de bu tür farklı medeniyetlerin izlerini bir arada görebileceğimiz tarihi yapılardan biri.
Batı Roma’nın eski tarihinden kalma bu tarihi yapı geçmişte uzun süre Hristiyanlar tarafından ibadethane olarak kullanılmış. Osmanlı tarafından İznik fethedildikten sonra Orhan Gazi’nin buraya cami yaptırmak istemesi üzerine de ona kılıç hediyesi olarak burası verilerek cami yapılmış.
Orhan Gazi’nin isteğiyle mozaikleri sıva ile kapatılarak camiye çevrilen İznik tarihi yapılarından Ayasofya Orhan Cami daha sonradan Kanuni zamanında da Mimar Sinan tarafından restore edilmiştir.
Ayasofya Orhan Cami 1920 yılında Yunanlıların İznik’i işgaliyle diğer eserler gibi zarar görmüş ve kullanılamaz hale gelmiştir, 2007 yılında tekrar restore edilip onarılarak ibadete açılmıştır. Günümüzde ibadete açık olan Ayasofya Orhan Cami’yi ziyaret edebilirsiniz.
İznik Tarihi Kapıları
İznik’in geçmiş kalıntılarından en görkemli olanı da tarihi kapılarıdır. Bu tarihi kapıların geçmişi 4. yüzyıl Bithynia dönemine kadar dayanıyor. İznik ilçesinin İstanbul, Lefke ve Yenişehir adlı tarihi kapıları ilçenin sembolü haline gelmiş durumda. Bu üç kapı dışında bir de Göl kapı var ama diğer kapılara göre daha yıkık durumda olduğu için onlar kadar bilinmiyor.
Bu tarihi İznik kapılarının geçmişi ise Roma döneminden bile öncesine dayanıyor. Zaman sırasına göre Bithynia, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Devleti olmak üzere birçok farklı medeniyetin izlerini taşıyan bu kapılar çok eski olduğu için haliyle tamamen sağlam halde değil. İç içe geçiş şeklinde olan bu tarihi kapılar eski zamanlarda şehrin savunması amaçlı yapılmış. Bu kapılar üzerinde Eski Yunan ve Roma dönemine ait yazılar bulunuyor. Tarihi ve görkemli yapılarıyla İznik Kapıları, İznik gezilecek yerleri arasında görmeye değer tarihi yerlerdendir.
İznik Roma Tiyatrosu
Tarihi 1. yüzyıllara kadar dayanan İznik Roma tiyatrosu gölün kıyısında kurulmuş tarihi bir yapı. Bölge içerisinde güncel olarak hala arkeolojik çalışmalar yapıldığı için henüz kesin ve net bir bilgi yoktur. Bu yapının bölgenin en büyük antik tiyatrosu olduğu biliniyor. Gelecek yıllarda arkeoloji çalışmasının nasıl sonuçlanacağı zamanla belli olacaktır. Tarihi bir yapıya sahip İznik bölgesinde böylesine tarihi alanlara rastlamak da olasıdır.
Bursa İznik Ulaşım
Bursa şehrinden İznik ilçesine ulaşım servis tarzı küçük otobüsler ile sağlanmaktadır. Yaz aylarında 07:00 – 24:00, kış aylarında 07:00 – 23:00 saatleri arasında her 20 dakikada bir Bursa terminalinden İznik ilçesine araçlar hareket etmektedir.
İstanbul’dan gelecekler için ise feribot ile Yalova’ya ulaşım sağlayıp, Yalova’dan 1 saate İznik ilçesine ulaşabilirsiniz. Feribot ile Mudanya ilçesine gelirseniz İznik’e buradan ulaşım sağlamak daha zor olacaktır.
Bursa İznik Konaklama ve Oteller
İznik ilçesini tamamıyla gezmek için bir gün bile gayet yeterli bir süre. Yine de güzel İznik’te sakinliğin ve güzelliklerinin tadını çıkarmak için konaklamak istiyorsanız İznik içinde ve İznik Gölü kenarında konaklama yapabileceğiniz yerler mevcuttur. İznik’te uzun süreli konaklama yapmak istiyorsanız keyfini rahat çıkarabileceğiniz yaz ve bahar aylarını tercih edin deriz.