Gezi

Suşehri Nerede? Gezilecek Yerleri ve Yapılacaklar

Suşehri nereye bağlı olduğu merak edilen şirin ilçelerden biridir. Sivas sınırları içerisinde yer alan bu ilçe tarihi anlamda gezilebilecek bir rotadır. Nüfusu 25 bin küsur olan büyük bir ilçedir. Suşehri tarihi çok öncelere dayanan bir yerleşim merkezidir. Eskiden Merkez yakınlarında küçük köylerden oluşan bir yerleşim yeriyken zamanla büyüyerek Sivas’ın ilçelerinden biri haline gelmiştir.

Roma, Bizans, Osmanlı Devleti gibi birçok devlete ev sahipliği yapmış ilçede tarihi Bakır Çağı’na kadar dayanan kalıntılara rastlanmıştır. Bulunan kalıntılar günümüzde halen daha Suşehri Hükümet Konağı ve Sivas Müzesinde sergilenmektedir.

Suşehri İsmi Nereden Geliyor?

Merak uyandıran ismi nereden geliyor sorusunun cevabı ise aslında akıllara gelen ilk anlamıdır, isim tamamen adını yansıtan bir olaydan gelmektedir. Eski adı Enderes (Endires) olan bu ilçeye 1900’lü yıllarda bölgedeki suların bolluğu nedeniyle bu ilçeye Suşehri ismi verilmiştir.

Suşehri Nerede? Sivas ile Arası Kaç Km?

sivas suşehri

Merak edilenlerden biri de hangi bölgede olduğudur çünkü bağlı olduğu Sivas ile aynı bölgede bulunmuyor. Sivas Karadeniz bölgesinde mi? derseniz cevabı hayır ama Suşehri Karadeniz’de mi? derseniz cevabı evet. Sivas İç Anadolu bölgesinde yer alıyorken, Suşehri Karadeniz bölgesindedir.

Sivas İç Anadolu’nun son topraklarıdır, Suşehri ise Karadeniz’in iç kısmındaki topraklarıdır. Bu yönüyle hem Karadeniz hem de İç Anadolu bölgesinin özelliklerini yansıtan bir yerdir. Suşehri Doğu Karadeniz’de, Sivas’ın kuzey doğusunda yer alan bir ilçedir. Sivas’ın Zara, İmranlı, Akıncılar ve Koyulhisar ilçelerine komşudur.

Sivas Suşehri arası 136 km mesafededir. Sivas Merkez ilçesinden araba ile yaklaşık 2 saat kadar sürmektedir. Aynı zamanda ilçeler arası birçok otobüs seferi de bulunuyor.

Sivas Suşehri Nasıl bir Yer?

Hem tarihi hem coğrafi olarak önemli bir etkiye sahip olduğu için Sivas gezilecek yerleri arasında görmeye değerdir. Coğrafi olarak Karadeniz bölgesinde olsa da Karadeniz ile İç Anadolu bölgesi arasında kalması nedeniyle iki bölgenin de kültürünü yansıtır.

İki bölgenin kültürüne ait izler görebileceğiniz ilçe kültürel faktörlerle de ön plana çıkıyor. Bölgede müziklerden yemeklere, halk oyunlarından günlük yaşantıya her yerde iki kültürün iç içe olduğunu görebilirsiniz.

Sivas Suşehri’nde Ne Yapılır?

İlçede yapılacak aktiviteler ve gezilecek yerler kısıtlıdır. İlçeye bağlı köy ve kazalardaki gezilecek birkaç yeri keşfedebilirsiniz. Yazın belirli aylarda düzenlenen şenliklere katılabilir, yöresel tarzda her yıl düzenlenen eğlencelerin tadını çıkarabilirsiniz.

Suşehri Gezilecek Yerleri

Suşehri Gölova Köyü, Çataloluk Köyü, Gökpınar Köyü, Işıklar Köyü gibi birçok köyün bağlı olduğu Sivas’ın büyük ilçelerinden biridir. İlçe ve köylerinde görülmeye değer tarihi yerleri sizler için listeledik. Suşehri’ne yolunuz düştüyse buraları görmek isteyebilirsiniz.

Kösedağ ve Köse Süleyman

kösedağ suşehri

Aksu Köyünde bulunan Kösedağ’daki Köse Süleyman bölgesinde her yıl Köse Süleyman Şenliği düzenlenir. Burası Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında gerçekleşen Kösedağ Savaşı’nın yapıldığı yerdir. Tarihi olaylara tanıklık eden Kösedağ’da Türk bayrağımız yanında geçmiş Türk Devletlerinin de bayrakları asılıdır.

Moğollar ve Selçuklu arasındaki bu savaşta Selçuklular yenilgiye uğrayarak Anadolu Moğollar tarafından istila edilmeye başlanmıştır. Halkın inanışına göre dağın tepesinde bulunan Köse Süleyman savaşta şehit olan bir komutandır. 2 bin metre yükseklikteki Köse Süleyman anıtı kabir ve namazgahtan oluşur.

Her sene Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü Kösedağ ve Köse Süleyman halk tarafından ziyaret edilir, bu bir gelenek haline gelmiştir. Ziyaret esnasında adaklık kurbanlar kesilir, namaz kılınır, dualar okunur ve yemekler pişirilir. Pişirilen yemekler şifa niyetiyle halka dağıtılır. Her yıl bu geleneklerle savaş günleri anılır.

İlginizi Çekebilir:
Bursa Kayapa Göleti Gezi Rehberi

Kılıçkaya Baraj Gölü

kılıçkaya baraj suşehri

İlçe merkezine 15 km mesafedeki Kelkit Vadisinde bulunan Kılıçkaya Baraj Gölü, Sivas mesire alanlarından biridir. Baraj Gölü etrafında piknik, doğa yürüyüşleri yapılarak doğa manzarasına karşı huzurlu zamanlar geçirilebilir. Harika manzaralarıyla etkileyen Kılıçkaya Baraj Gölü’nde tekne turlarıyla da bu manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Akçaağıl Kaplıcası ve Çermiği

Akçaağıl Kaplıcası ve Çermiği suşehri

İlçeye 9 km mesafedeki Akçaağıl Köyü’nde bulunan termaller, konaklama imkanları ve şifalı kaplıca sularıyla ziyaret etmeye değerdir. Birçok sinir hastalığına, romatizmaya, safra kesesi, karaciğer ve kadın hastalıklarına iyi geldiği söylenen içilebilir Akçaağıl sularından faydalanmak istiyorsanız Akçaağıl termallerinde birkaç gün konaklayarak şifalı suların tadını çıkarabilirsiniz.

Suşehri otelleri arasında termal kaplıcaları konaklama imkanı olarak hem rahat hem de dinlendirici bir yerdir. Akçaağıl Kaplıcalarında dinlendirici birkaç gün hem size hem vücudunuza çok iyi gelecektir.

Çobanbaba (Şeyh Çoban) Türbesi

Çobanbaba suşehir

Şeyh Çoban Türbesi tarihi geçmişi ve efsanesiyle bilinir. Yavuz Sultan Selim zamanında yaptırılan bu türbe sonraları restore edilerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Çobanlı Yaylası üzerinde bulunan türbe ilçe merkezine 50 km mesafededir. Yarım saatlik bir yolculuk ile türbeye ulaşılabilir.

Çobanbaba Türbesinin efsane hilayesi ise şöyledir:

Yavuz Sultan Selim koca bir orduyla Çaldıran Seferi’ne giderken Çobanlı Yaylası’nda yaşlı bir çobanla karşılaşır. Çoban Baba Yavuz Sultan Selim’e onu ve ordusunu misafir etmek, karınlarını doyurmak istediğini söyleyince padişah burada dinlenmeye karar verir.

Orduya koyunlarından keser, postunu yüzer, pişirir ve yedirir. Bütün orduyu verdiği ziyafetle doyurur. Yemekler yenildikten sonra keramet ehli çoban koyunun kemiklerini postuna geri doldurur ve koyun birden canlanır. Tekrar eski haline gelen koyun karşısında Yavuz Sultan Selim ve ordu şaşkınlık geçirir. Çobanın keramet ehli bir insan olduğunu anlar ve ondan dua ister.

Bütün bu olanların yayla üzerinde türbeye yakın yerlerde yaşandığı söylenir. Anlatılan rivayetler ve tarihiyle türbe hem Sivaslılar hem de diğer illerden gelenler tarafından ziyaret edilir.

Suşehri Karşıyaka Tabiat Parkı

suşehri tabiat parkı

İlçenin kamp ve piknik alanlarından olan Karşıyaka Tabiat Parkı Sivas kamp alanları dendiği zaman ilk akla gelen yerlerdendir. Özellikle hafta sonları yoğun ilgi gören tabiat parkında piknik yapabilir, karavan veya çadır kampı macerasının tadını çıkarabilirsiniz. Yemyeşil ağaçlara ve canlılara ev sahipliği yapan Karşıyaka Tabiat Parkı keyifli yeşil alanlarındandır.

Karşıyaka Tabiat Parkı ilçe merkezine 4 km, Sivas şehir merkezine 133 km uzaklıktadır. İlçeden buraya kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Kışlalar güzergahını takip ettiğinizde tabelalar sizi buraya ulaştıracaktır.

Tabiat parkı içerisinde yeme içme yerleri, piknik alanları, çocuklar için oyun parkları, mangal yerleri ve kamp alanları bulunur. Hem ailenizle hem sevdiklerinizle burada doğayla iç içe keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Geminbeli Geçidi

geminbeli geçidi suşehri

Sivas’ın Suşehri ilçesi ile Zara ilçesi arasında bulunan Geminbeli Geçidi, Karadeniz ve İç Anadolu bölgesini birbirine bağlayan geçittir. 2 bin küsur rakıma sahip bu geçit özellikle sonbahar aylarında adeta bir renk cümbüşüne dönüyor. Her yanı ağaçlarla kaplı geçitte yolculuk sırasında harika bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. Geminbeli Geçidinde sonbaharın bütün güzelliği gözler önüne seriliyor.

Çataloluk Kilisesi

suşehri çataloluk kilisesi

Çatalkoluk Köyü’nün batısında bulunan Çataloluk Köyü Kilisesi yıkılmış harabe durumdadır. 8 asırlık bu tarihi yapının gizemi korunmakla birlikte, Anadolu’ya ilk ayak basan Türkler tarafından da kullanıldığı düşünülür. Kilise, Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır. Çataloluk Kilisesi Suşehri’nin tarihi yapılarından biridir.

Bal (Belkıs) Hatun Camii

Belkıs Hatun Camii 18. yüzyılda Bal Hatun tarafından yaptırılmıştır. Depremde yıkılan bu cami1900’lü yıllarda onarılarak tekrar ilçeye kazandırılmıştır. İlçe merkezi İstanbul Caddesi üzerinde bulunan cami döneminin mimari örneklerini yansıtan tarihi yapılardandır. Yer zemini ve tavanı ahşap olan cami kendine has mimarisi yapısıyla günümüzde ilçe halkı tarafından ibadethane olarak kullanılmaya devam ediyor.

Gezi kategorisindeki bir diğer yazılarımızdan Fıstıklı Plajı ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu