Gezi

Kapadokya Gezi Rotası | Gezilecek 20 Yer Listesi

Turizmin her daim canlı olduğu Kapadokya gezilecek yerleri her mevsim ayrı güzeldir. Siz seyahat severler için gezi rotalarını yazımızda derledik. Kapadokya’nın görülecek yerleri, tarihi, ulaşım ve konaklama imkanları ile ilgili bilgileri Kapadokya gezi rehberi niteliğindeki yazımızda bulabilirsiniz.

Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri şehirlerini kapsayan Kapadokya bölgesinin merkezi Nevşehir şehridir. Her mevsim gezginlerin uğrak yerlerinden olan Kapadokya önemli turizm bölgelerindendir. Yazları ayrı kışları ayrı güzel manzaralar size eşlik edecektir.

Coğrafi ve tarihi olarak birçok güzelliğe sahip Kapadokya gezilecek yerleriyle mevsim fark etmeksizin ülkemizin tatil yapılabilecek güzel yerlerindendir. En bilinen şehirlerinden Göreme ve Ürgüp başta olmak üzere görülecek birçok yeri vardır. Doğal yerleri, müzeleri, harika manzaralı yeme içme yerleri, kendine has mimarideki otelleriyle sizlere güzel bir tatil yaşatacaktır.

Tüm detaylarıyla ve güzellikleriyle Kapadokya gezi rotalarına birlikte göz atalım. Görmeye değer güzelliklerini sizler için yazımızda listeledik.

Tarihi ve Coğrafi Güzellikleriyle Kapadokya

kapadokya gezi rotaları

Kapadokya’nın en bilinen yerleri Göreme ve Ürgüp başta olmak üzere Avanos, Uçhisar ve diğer yerlerinde de görülmeye değer birçok güzellik vardır. Bu yerler haritada birbirine yakın olarak gözükse de yol koşulları bazı yerlerde göründüğü kadar elverişli olmadığı için ulaşım çok kolay değildir. Farklı yerleri görmek istiyorsanız özel araçla seyahat etmeniz gezerken işinizi kolaylaştıracaktır.

Tarihi ve coğrafi güzellikleriyle kendine hayran bırakan Kapadokya; peribacaları, yeraltı şehirleri, eski taş evleri, geniş vadileri ve daha birçok güzelliğiyle ülkemizin turizm ve tatil denince akla gelen güzelliklerindendir. Kapadokya’da günün her vakti birbirinden güzel birçok manzaraya tanıklık edecekseniz. Kapadokya gezilecek yerlerini bölgelere göre ayırarak listeledik.

Ürgüp Kapadokya Gezilecek Yerler

Ürgüp, Kapadokya gezi rotalarından birçoğuna ev sahipliği yapmaktadır. Nevşehir’in en gelişmiş ilçesi olan Ürgüp Kapadokya’nın en kalabalık ve en canlı yeridir diyebiliriz. Nevşehir Merkez’e 20 km uzaklıkta bulunan Ürgüp aynı zamanda Kapadokya’nın simgesi peribacalarının yoğun oluşum yerlerindendir. Birçok tarihi uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Kapadokya’nın güzellikleriyle büyüleyen birçok yerini barındırıyor. Peribacaları başta olmak üzere gezilecek diğer yerlere birlikte göz atalım.

Üç Güzeller

kapadokya üç güzeller

Kapadokya gezi rotasına Ürgüp merkezine 5 dakikalık mesafede bulunan Üç Güzeller peri bacaları ile başlayabilirsiniz. Üç Güzeller, Ürgüp’ün hatta Kapadokya’nın simgelerinden biridir. Adından anlaşıldığı gibi ikisi büyük ve biri küçük olmak üzere üç peribacasından oluşan bu coğrafi yapıya Üç Güzeller adı verilmiştir. Yıllardır bölgedeki varlığını koruyan Üç Güzeller peribacaları Kapadokya’da görülmesi gereken yerlerdendir.

Yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen, fotoğrafı çekilen yer Üç Güzeller peribacalarıdır. Aynı zamanda Ürgüp’ün birçok yerinden görülebilen heybetli bir yapıdır.

Temenni Tepesi

temenni tepesi

Ürgüp’ün en yüksek tepesi olan Temenni Tepesi’nin tarihi 13. yüzyıla kadar dayanıyor. Temenni Tepesi’nde Tahsin Ağa Halk Kütüphanesi adında bir kümbet ve bir anıt mezar bulunuyor. Kümbetin içinde birkaç tarihi eser ve el yazması kitap bulunuyor. Kapadokya gezi durakları içerisinde hem tarihi hem de doğal bir güzelliktir.

İnsanların zaman içerisinde bu tarihi kümbete gelip dilek dilemeleri, temennilerde bulunmaları nedeniyle bu yer Temenni Tepesi olarak adlandırılıyor. Bölgenin en yüksek yeri olan Temenni Tepesi’nden bütün Ürgüp’ü kuşbakışı izlemek mümkün. Akşam vakti tepenin üzerinden Ürgüp manzarasını izlemek ayrı bir keyifli oluyor.

Mazı Yer Altı Şehri

mazı yer altı şehri

Kapadokya gezi rotaları içerisinde yer altı şehirleri ayrı güzeldir. Ürgüp’e 18 km uzaklıktaki Mazı Yeraltı Şehri bölgedeki diğer yeraltı şehirleri gibi geçmişte korunmak ve sığınmak amacıyla yapılmıştır. Uzun süre çıkmadan yaşanılacak şekilde yapılmış ve günümüze kadar kalmıştır.

Yazları 10:00 – 19:00, kışları 08:00 – 17:00 saatleri arasında haftanın her günü ziyarete açıktır.

Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi

kapadokya sanat ve tarih müzesi

Kapadokya gezi rotasında yöresel noktalarla da karşılıyorsunuz. Sanat ve Tarih Müzesinde Kapadokya’nın sanat eserleri, kültürü ve tarihi yapısına dair yöresel bilgiler 200 küsür yerel kostümlü bebekler sergilenerek anlatılmıştır. Eskiden bir konak olan Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi özel bir müzedir, aynı zamanda butik otel ve restorandır. İçinde yöresel motiflerin bulunduğu bu müzede Kapadokya ve Ürgüp kültürüne dair izleri göreceksiniz.

Ortahisar Kalesi

ortahisar kalesi

Ortahisar, Ürgüp – Nevşehir yoluna 1 km uzaklıktaki Kapadokya gezi rotasında görülmeye değer yerlerindendir. Bizans döneminden kalma Ortahisar Kalesi Kapadokya bölgesinin en büyük peri bacasıdır. Hititler zamanında insan eliyle şekillendirilen bu peri bacası birçok farklı medeniyet tarafından sığınak amacı ile kullanılmıştır. Tırmanarak ulaşabileceğiniz Ortahisar Kalesi’nden Ürgüp, Avanos ve Göreme’nin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz.

Etnografya Müzesi

etnografya müzesi

Ürgüp’e bağlı Ortahisar bölgesinde yer alan Etnografya Müzesi de Ortahisar’daki görülmeye değer yerlerdendir. Kapadokya bölgesine özgü yöresel eserler sergilenen bu müzede Kapadokya yöresinin yaşam biçimi mankenlerle canlandırılarak anlatılmaya çalışılmıştır.

12 odadan oluşan müzenin her bir odasında Kapadokya’ya ait başka bir kültür sergilenmektedir. Yaşam biçimi, ev düzeni, topluma ait izler, tarım hayatı ve tarımda kullanılan malzemeler, köy odası, köy meydanı, halı ve kilim dokumacılığının yapıldığı dokuma odası, düğün merasimi ve gelin odası gibi olaylar tüm yöreselliğiyle aktarılmaya çalışılmıştır.

Asmalı Konak

asmalı konak evi

Yılların dizisi, hepimizin bildiği Asmalı Konak dizisinin çekildiği Kapadokya’da meşhur olmuş bu konak günümüzde halen ziyaretçi akınına uğramaktadır. Tabii ziyaret etmeye değer mi bu tartışılır. Kapadokya’nın geleneksel mimarisini yansıtan Asmalı Konak yolunuzun üstüyse görmeye değer fakat özel olarak sadece burası için gidip ziyaret etmeye çok değmez. Çünkü konakta iki oda hariç bütün odalar kilitli ve sergilenen pek bir şey yok, konağı dışarıdan fotoğraflarına bakarak görmekle aynı şey diyebiliriz. Yine de merak ediyorsanız Ürgüp’te bulunan Asmalı Konak’ı görebilirsiniz.

Gomeda Vadisi

gomeda vadisi

Kapadokya’nın Güvercinlik Vadisi ve Kızılçukur Vadisi kadar bilinmeyen Gomeda Vadisi ziyaret etmeye değer doğal alanlarındandır. Roma döneminde yaşanılan bir yeraltı şehri olan bu vadi gezerken biraz ürkütücü gelebilir. Bu vadiye Ürgüp’ün Mustafapaşa kasabasından girilmektedir. Vadi adını girişinde bulunan Gomeda Harabelerinden almıştır. İçerisinde Şeytan Deresi, güvercinlikleri, yemyeşil ağaçları ve uçuşan kelebekleriyle Ürgüp’ün görmeye değer güzelliklerindendir.

Devamındaki Üzengi Vadisi ile birlikte Gomeda Vadisi güvercinlikleriyle bilinen vadilerdir. Kimi tek katlı, kimi yüksek bina görünümündeki güvercinlikler kaleye benzer görünümleriyle vadideki meşhur yapılardır. Vadide bulunan yürüme parkurundan devam ederek sırayla Gomeda ve Üzengi vadilerini gezebilirsiniz. Aynı zamanda içindeki Aziz Basil Kilisesi ve Aziz Nicola Manastırı ile gezerken size tarihi yapısını hissettiriyor.

Gomeda Vadisi bölgedeki efsane ve söylentileriyle de meşhur bir vadi. Vadi içerisinde bulunan uçsuz bucaksız tünel ve mağaraların da bu söylentilerde payı büyük. Rivayetlere göre burası perilerin uğrak yerlerinden. Başka bir rivayete göre ise iyilik ve kötülüğün savaştığı yer. Kötülük kaybedince buradaki karanlık mağaralara uykuya çekildiği söyleniyor.

Vadi içinde bulundurduğu ürkütücü mağara ve tünelleriyle 2007 yılında çekilen yerli korku/gerilim filmi “Gomeda”ya da ev sahipliği yapmıştır. Bu vadi üzerinde çekilen film yine konusunu da vadinin ürpertici mağaralarından almıştır. Bütün ürperticiliği ve doğallığıyla Kapadokya gezi rotalarından Gomeda Vadisi bölgede görülmeye değer yerlerden biridir.

Göreme Gezilecek Yerler

Nevşehir’in Merkez ilçesine bağlı Göreme beldesinde Kapadokya’nın görülmeye değer güzellikleri bulunuyor. Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alan Göreme bölgesi tarihi, coğrafi ve kültürel yapısıyla Kapadokya gezilecek yerlerinden biridir.

Aşk Vadisi

aşk vadisi

Bağlıdere Vadisi olarak da bilinen bu vadiye Aşk Vadisi isminin verilmesinin sebebi evlilik tekliflerinin en çok burada yapılmasıymış. Kapadokya ve balonların güzel manzaralarına şahit olacağınız bu vadide romantik anlara da şahit olabilirsiniz. Aşk Vadisi’ndeki Aşıklar Tepesi de manzara seyri için doğru bir tercihtir. Manzara seyir noktalarının da bulunduğu vadide balon manzaralarına yakından tanıklık edebiliyorsunuz.

İlginizi Çekebilir:
Bursa'nın Nesi Meşhur? Bursa Meşhur Yemekleri Top 10

Göreme Açık Hava Müzesi

göreme açık hava müzesi

Kapadokya gezilecek yerleri arasında Göreme Açık Hava Müzesi tarihi noktalardan biridir. Müze tarihte manastır eğitimi verilen ilk yerlerdendir. Bununla birlikte içinde birçok tarihi manastır, kilise, mezarlık, yemekhane, şapel ve şarap mahzeni gibi tarihi yapıları bulunduran eski bir kaya yerleşim yeridir. Kaya içindeki yerlere merdivenlerle tırmanarak gezebiliyorsunuz. 1985 yılından beri Unesco Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi bölgenin mutlaka gezilmesi gereken yerlerindendir.

Göreme Açık Hava Müzesi haftanın her günü 08:00 – 18:15 saatleri arasında ziyarete açıktır. Oldukça geniş bir alana sahip müzede her yeri gezmeye çalışırken 2 – 3 saatiniz geçiyor. Müzeye giriş ücreti 100 TL’dir.

Güllüdere Vadisi

güllüdere vadisi

Güllüdere Vadisi’nde Kapadokya’nın simgesi olan peri bacalarının alıştığımız şekli dışında şekillerini görebiliyoruz. Peribacalarının en değişik şekline şahit olduğumuz bu vadide tarihi kiliseler ve manastırlar bulunmaktadır.

4 kilometrelik bir alana yayılmış Güllüdere Vadisi aynı zamanda Kapadokya’nın en bilinen trekking rotalarından. İçerisinde yürüyüş yaparken hem peribacalarını hem de tarihi kiliseleri gibi yapılarını görebilirsiniz.

Üçhisar Gezilecek Yerler

Kapadokya’nın giriş kapısı olarak bilinen Uçhisar bölgenin güzel manzaralarına şahit olacağınız seyir noktalarındandır. Nevşehir’in Merkez ilçesine bağlı belde Göreme’ye birkaç kilometre uzaklıktadır. Konaklama imkanı olarak da Uçhisar’da Kapadokya’nın birçok güzel oteli vardır.

Üçhisar Kalesi

üçhisar kalesi

Kapadokya bölgesinde çoğu yerden görülebilen en yüksek peribacası Uçhisar’da bulunan Uçhisar Kalesidir. Muhteşem seyir manzarasıyla kendisine hayran bırakan Uçhisar Kalesi bölgenin en büyük ve en ihtişamlı peribacasıdır. En güzel gün batımı manzaralarına eşlik edebileceğiniz, balon manzaralarını izleyebileceğiniz Uçhisar Kalesi’ne mutlaka uğramalısınız.

Binlerce yıllık tarihe sahip Uçhisar Kalesi’nin Roma ve Bizans dönemlerinden kaldığı söyleniyor. O zamanlardan beri oyularak bir yerleşim yeri haline gelmiş durumda.

Uçhisar Kalesi haftanın her günü saat 07:00 – 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Girişler ücretlidir. Giriş ücreti öğrenci 4 TL, tam 8 TL’dir

Güvercinlik Vadisi

Adını kayalara oyulmuş güvercin yuvalarından alan Güvercinlik Vadisi doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için Kapadokya’nın güzel bir noktasıdır. Güvercin yuvaları ve harika manzarası ile Güvercinlik Vadisi görülmeye değer yerlerdendir, aynı zamanda içinde küçük bir şelale de vardır.

Güvercinlik Vadisindeki nazar boncuklu ağaç olarak bilinen seyir tepesindeki dilek ağacı ise yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken yerlerden. Ağaca nazar boncuğu bağlayarak dilek dilemek burada gelenek haline gelmiş. Vadiye uğradığınızda burayı da görebilirsiniz.

Avanos Gezilecek Yerler

Ürgüp’e araçla 15 dakika uzaklıkta bulunan Avanos ilçesi Kapadokya’nın görülmeye değer güzelliklerini içinde barındırmaktadır. Yeraltı şehirleri, müzeleri ve vadileriyle Kapadokya gezilecek yerleri arasındadır.

Özkonak Yer Altı Şehri

özkonak yeraltı şehri

Avanos’a 14 km mesafede bulunan Özkonak Yeraltı Şehri, Hititler zamanından kalma tarihi kalıntılarıyla Kapadokya’nın tarihi yerleşim yerlerinden biridir. Dört katı bulunan yeraltı şehrinde katlar arası haberleşmeyi sağlayan uzun delikler bulunmaktadır.

Ziyaret etmek isteyenler için Özkonak Yeraltı Şehri haftanın her günü 08:00 – 19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Çavuşin Köyü

çavuşin köyü

Kapadokya gezilebilecek köylerinden Çavuşin Köyü, Avanos ilçesine bağlı eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarihi evleri ve mimarisiyle bilinen bu köyde Rahipler Vadisi’ni ve geçmişte yaşam yeri olan harabe evleri görebilirsiniz, köy içinde birçok tarihi kilise de bulunuyor. Göreme – Avanos yolu üzerinde bulunan Çavuşin Köyü Göreme’ye 2 km mesafededir.

Avanos Saç Müzesi

avanos saç müzesi

Kapadokya gezi rotaları içerisinde en ilginç müze Saç Müzesidir. Guinness Rekorlar Kitabı’na giren dünyanın en ilginç 15 müzesinden biri olan Saç Müzesi, Avanos ilçesindedir. İçerisinde 16 bin kadının saç tutamı asılı olan Saç Müzesi ilginçliğiyle görmeye değerdir. Müze aynı zamanda kurucusu olan Chez Galip’in (Galip Kömrükçü) çömlek dükkanının bir bölümüdür.

Müzenin hikayesi ise geçmişte Chez Galip ile sevgili olan Fransız bir kadının diplomatik olaylardan dolayı ülkesine dönmek zorunda kalması ve dönerken ona bir tutam saçını bırakmasıyla başlar. Dönmeden önce saçından bir tutamı keserek buraya bırakmasından sonra ziyaret edenlerin de aynı şeyi yapması sonucu içinde 16 bin saç tutamının bulunduğu garip bir müzeye dönüşür. Müzeyi ziyaret edenler halen daha saç tutamı bırakabiliyor. Her sene buraya saçını bırakanlar arasından seçilen 10 kişiye de Kapadokya tatili hediye ediliyor.

Devrent Vadisi

devrent vadisi

Hayal Vadisi veya Perili Vadi olarak da bilinen Devrent Vadisi, deve ve insan şekline benzetilen meşhur peribacalarının bulunduğu vadidir. Farklı oluşumlardaki peribacalarını görmek istiyorsanız Kapadokya gezinize bu vadiyi ekleyebilirsiniz. Vadide köylüler tarafından getirilen gerçek develer de bulunuyor.

Devrent Vadisi Avanos’a 6 km yani yaklaşık 15 dakika mesafededir fakat özel aracınız yoksa vadiye ulaşım mümkün değildir. Ürgüp – Devrent Vadisi arası ise 5 buçuk km mesafedir.

Yeraltı Seramik Müzesi

güray müzesi

Kapadokya gezilebilecek müzelerden biri de Yeraltı Seramik Müzesidir. Güray Müze, dünyanın ilk ve tek yeraltında kurulan seramik müzesi olarak bilinmektedir.  Ünlü seramik sanatçılarının eserlerinin sergilendiği müzede geçmiş medeniyetlerin bulunan kalıntıları, farklı medeniyetlere ait seramik ve çömlek eserleri sergilenmektedir.

Müze haftanın her günü 09:00 – 18:00 saatleri arası ziyarete açıktır.

Kapadokya Tarihi ve Önemi

Kapadokya gezilecek yerleri dışında tarihi olarak da büyük bir role sahiptir. 60 milyon yıl önce Hasandağı, Göllüdağı ve Erciyes Dağı volkanik dağlarının püskürttüğü lav ve küllerden oluşan yumuşak dokulu tabakanın milyonlarca yıl rüzgar ve yağmur doğa olaylarıyla aşınması sonucu ortaya çıkmıştır. Kapadokya Bölgesi’ndeki coğrafi şekiller doğa olayları sonucu oluşsa da bu şekiller üzerindeki insan eliyle oluşmuş oyuklar ve mağaralar bölgeye ayrı bir önem katmaktadır. Bölgede tarih boyunca birçok farklı medeniyet yaşamış ve izler bırakmıştır.

Kapadokya Nerededir?

Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri şehirlerini kapsayan Kapadokya İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Kapadokya Nevşehir Merkez’ine 13 km uzaklıktadır. Aynı zamanda kapsadığı iller olan; Aksaray’a 73 km, Kayseri’ye 80 km, Kırşehir’e 91 km, Niğde’ye 81 km uzaklığındadır. Nevşehir hariç diğer illerin küçük kısımlarını kapsamaktadır.

Kapadokya: Ürgüp ve Göreme Nerededir?

Ürgüp ve Göreme Kapadokya gezi rotalarında büyük ilgi görmektedir. Ürgüp, Nevşehir iline bağlı bir ilçe; Göreme ise Nevşehir Merkez ilçesine bağlı bir beldedir. Nevşehir’in en meşhur bölgesi olan Kapadokya’nın önemli iki yeridir. Her mevsimde seyahat severler için uğrak yerler olmaktadır.

Ürgüp, Nevşehir ilinin 20 km doğusunda; Göreme ise Nevşehir merkezine 12 km uzaklığındandır. Ürgüp ve Göreme birbirine araç ile 15 dakikalık mesafede bulunan yerlerdir. İki bölge arası mesafe 8 km’dir. İkisi de Kapadokya olarak bilinen bölge sınırları içindedir.

Kapadokya Ulaşım Hakkında

Uçak ile Kapadokya’ya ulaşım sağlamak isteyenler için İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyük şehirlerden her gün uçak seferi bulunuyor. İstanbul’dan Kapadokya’ya uçak yolculuğu ile yaklaşık 1 saat 30 dakika sürüyor ve Nevşehir Kapadokya Havalimanına iniş yapılıyor. Havalimanından merkez uzaklığı 30 km fakat direkt olarak buralara ulaşım imkanı bulunmuyor. Bu yüzden tercih ettiğiniz uçak firmasının Nevşehir Merkez veya Ürgüp’e servisi olmasına dikkat ederek tercihinizi yapmalısınız. Onun dışında taksi veya birkaç vesait minibüs ve otobüsle ulaşımınızı sağlamanız gerekecektir. Nevşehir havalimanından kalkan Tuzköy minibüsüyle Gülşehir’e, Gülşehir’den de belediye otobüsleriyle Nevşehir Merkez’e gidecekseniz. Tabii bu oldukça zaman kaybettirici olacaktır. Kapadokya’dan uçakla dönecekseniz de Çarşı merkez, Nevşehir Üniversitesi ve Forum Kapadokya yerlerinden kalkan havalimanı servislerine binebilrsiniz.  

Araçla gidecekler için Kapadokya’yı oluşturan Nevşehir, Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Niğde ve Konya tabelalarını takip etmek sizi doğru adrese ulaştıracaktır.

Kapadokya’ya Ege bölgesinden geldiğinizde İzmir – Afyon – Konya – Aksaray- Nevşehir,

Akdeniz Bölgesi Antalya’dan çıktığınızda Akseki – Seydişehir – Konya – Aksaray – Nevşehir,

Eğer Karadeniz bölgesinden geliyorsanız Samsun – Merzifon – Çorum – Yozgat – Boğazlıyan – Nevşehir istikametini izlemelisiniz.

Otobüsle gitmek isteyenler için ise birçok farklı sefer ve turizm şirketi mevcuttur. Fiyatlar çıkış şehrinize göre değişiklik göstermektedir.

Trenle seyahat etmek isteyenler için İstanbul ve Ankara’dan kalkan trenle Kayseri şehrine gidebilir, buradan Kapadokya’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Kayseri-Kapadokya arası 80 km’dir.

Kapadokya gezilecek yerlerini Dünyayı Geziyorum programından dinlemek istiyorsanız videodan faydalanabilirsiniz.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Muğla Gezilecek Yerler Rehberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu