Gündem

2023 Arama Kurtarma Teknisyeni Maaşı Ne Kadar?

AFAD kurumunun toplumdaki öneminin farkında olan ve bünyesinde çalışmak isteyen kişiler arama kurtarma teknisyeni maaşlarını merak ediyor. Toplumun en önemli birimlerinden olan AFAD, özellikle son dönemlerde dikkatleri üzerine çekmeyi başaran meslek grupları arasında yer alıyor.

Yaşanan tüm doğal afetler, savaşlar vb. olaylarda devreye girerek arama kurtarma operasyonlarının yanı sıra kişilere ilk yardım uygulamalarını da uygulayabilen bu teknisyenler, toplumda minnet ve saygı ile anılıyor. Dikkat çeken meslek gruplarından olan AFAD teknisyeni maaşı konusu da merak ediliyor.

Arama Kurtarma Teknisyeni Nedir?

afad

Arama kurtarma teknisyeni, yukarıda da belirtildiği gibi ülkemizin en önemli birimlerindendir. Yaşanan her doğal afet ve savaşlarda devreye giren bu ekipler, insan hayatını en kısa sürede kurtarmak için mücadele ederler. Özellikle deprem ve sel durumlarında daha çok görmeye alışkın olduğumuz ekipler, enkaz altında kalan tüm canlıları en kısa sürede ve sağlıklı bir biçimde bulundukları yerden kurtarmakla yükümlüdürler.

Kurtarılan hayatlara aynı zamanda ilk yardım uygulaması da yaparak kişinin hayata tekrar bağlanmasını sağlarlar. Olay yerine ilk gelen ekipler olarak görmeye alıştığımız AFAD aynı zamanda nükleer savaşlarda, nükleer sızıntılarda ve biyolojik savaşlarda da sahneye ilk çıkan birimler arasında yer alırlar. Bu sebepten dolayı tüm toplum tarafından büyük takdir toplarlar.

Arama Kurtarma Teknisyeni Ne İşe Yarar?

Arama kurtarma teknisyenlerinin temel görevi, yaşanan tüm olumsuzluklara karşın en kısa süre içerisinde olayı kontrol altına almak ve zarar gören insanları bulundukları konumdan uzaklaştırmak, tahliye etmektir. Bunun yanı sıra kurtarılan insanlara ilk yardım müdahalesinde de bulunurlar.

Televizyonlarda daha çok deprem enkaz çalışmalarında görmeye rastladığımız AFAD personellerinin görev tanımları çok daha geniştir. Deprem, sel ve heyelan durumlarında devreye giren AFAD ekipleri bunun yanı sıra nükleer ve endüstriyel kirlenmelere karşı da görev yapar. Kaybolan insanları arama, kurtarma faaliyetleri ile birlikte sivil toplum kuruluşların eğitilmesinde de görev alırlar.

Arama Kurtarma Teknisyeni Nasıl Olunur?

Arama kurtarma teknisyeni olabilmek için bazı şartları taşıyor olmanız gerekmektedir. İlk olarak kamuya alım olacağından dolayı KPSS sınavına girmiş olmalısınız. Resmi gazete yayınlanan ilandan sonra başvurularınızı il ya da ilçe müdürlüklerine yapabilirsiniz. Erkek adaylar için boy 1.60 cm ile 1.90 cm arasında olmalı. Kadın adaylar için ise boy 1.55 cm ve 1.80 cm arasında olmalı. 

Fiziksel özelliklerin dışında AFAD personeli olabilmek için yüksekokul ya da lisans bölümlerinden ilgili bölümlerden mezun olunması gerekiyor. Mezun olan adaylar KPSS’ye girdikten sonra ilgili puanı alıp AFAD alımlarını beklemesi yeterlidir.

İlginizi Çekebilir:
2023 Malulen Emekli Maaşı ve Hesaplama Rehberi

Arama Kurtarma Teknisyeni Olma Şartları Nelerdir?

Arama kurtarma teknisyeni olma şartı temel olarak KPSS’dir. İki yıllık ya da dört yıllık üniversitelerden ilgili bölümlerden mezun olan adaylar KPSS’ye girdikten sonra açılacak olan yeni alımı beklemeli. Her yıl alınacak olan personel sayısını AFAD Başkanlığı belirliyor. Yapılacak olan alım Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra başvurunuzu yapabilirsiniz. 

AFAD teknisyeni olmak için bazı şartlarında yerine getirilmiş olması gerekiyor tabi. Erkek ve kadın adaylarda boy şartlarının tutması, vücut kitle indekslerinin de belirtilen sınırlar içerisinde olması gibi bazı özellikler adaylarda aranır.

AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Boy Kilo Şartı

Arama kurtarma teknisyeni olmak isteyenlerin bazı şartları yerine getirmesi gerektiğini söylemiştik. AFAD personeli olmak isteyen adaylarda birtakım şartlar aranır. Bu şartlardan en önemlisi tabi ki boy ve kilo orantısıdır. Arama kurtarma teknisyeni olabilmek için erkek adaylar 160 cm’den küçük ve 190 cm’den uzun olamaz. Kadın adaylarda ise bu rakam en az 155 cm ve en fazla 180 cm olmalıdır.

Boy hesabının yanı sıra vücut kitle indeksinin de belirtilen sınırlar içerisinde olması gerekiyor. Vücut kitle indeksi +-10 olmalıdır.

AFAD Çalışanları Ne Kadar Maaş Alıyor?

İki yıllık üniversite personeli 7/1 kademesinden başlayacağı için alacağı maaş 8.900 TL olacaktır. Aynı şekilde dört yıllık üniversite mezunu da 7/1 kademesinden başlayacak ve alacağı maaşta 13.000 TL olacaktır. Kıdeme göre kişinin alacağı miktarda elbette farklılık gösterecektir. 10 yıllık hizmet süresinin tamamlayan personeller 18.419 TL alacaktır. 

Bunun dışında ülkede gerçekleşen felaketlerde gönüllü olarak da AFAD çalışanı olarak görev alabilirsiniz. Bir ücret talep etmeden yardımcı olmak istiyorsanız gönüllü olarak çalışabilirsiniz. AFAD gönüllüsü maaş almadan çalışanlarla beraber sahada görev alır.

Mezunlar il afet ve acil durum müdürlüklerinde, sivil savunma arama ve kurtarma ekiplerinde, belediyelerde, 112 acil servislerde ve itfaiyelerde çalışabilir. Bu alanlarda koordinatör ve yönetici konumuna da gelebilir.

Gönüllülük kapsamı altında AFAD bünyesinde görev almak isteyenler için verilen eğitimler ücretsizdir. Hiçbir ücret beklenmeksizin kişilere bu alanda eğitimler verilir.

AFAD sisteminde 6 adet online eğitim bulunur. Ücretsiz olan ve tamamen gönüllülük esasına dayanan bu eğitimleri tamamlayan kişiler bulundukları illerde saha eğitimi alabilir.

Veteriner Hekim Maaşlarını merak ediyorsanız ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu