Gündem

Uzman Çavuş Maaşları Ne Kadar? 2023 Güncel

TSK’de görev yapmak isteyen kişilerin ilk aklına gelen meslek olan uzman çavuşluk maaşlarını mesleği hayal eden birçok kişi merak etmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapmaya gönül vermiş kişiler her ne kadar bu mesleği severek yapsa da çoğu kişi uzman çavuş maaşlarını merak etmektedir. Uzman çavuşlukta maaşları etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu yazımızda çeşitli faktörleri ve bilgileri derleyerek, uzman çavuş maaşı 2023 yılı hakkında tüm bilgileri size sunduk.

2023 yılı itibari ile yapılan zamlar ile mesleğe yeni başlamış bir uzman çavuş maaşı 16.280 TL’den başlamaktadır. Maaşları etkileyecek birçok faktör bulunmaktadır. Biz çoğu faktörü hesaplamadan genel anlamda bir bilgi vermekteyiz. Ama en önemli faktörlerden birisi görev yaptığı bölgedir. Türkiye`nin doğu şehirlerinde ve batı şehirlerinde görev yapan uzman çavuş maaşları farklılık göstermektedir.

Doğuda Görev Yapan Uzman Çavuş Maaşı

Doğu bölgesinde yani risk bölgelerinde özellikle üs bölgelerde ve Türkiye sınırında görev yapan uzman çavuş maaşları, normalden daha yüksektir. Ortalama maaş aralığı 18.000 ile 30.000 TL arasında değişiklik gösterebilir. Görev yerine ve tecrübeye göre maaşlar çok fazla değişiklik gösterir.

Batıda Görev Yapan Uzman Çavuş Maaşı

Batıda görev yapan uzman çavuş maaşları ise doğuda görev yapan uzmanlara göre daha az riski olduğu için daha düşüktür diyebiliriz. Devlette ortalama 16.000 ile 18.000 TL arasında maaş alabilirler.

Ayrıca kariyer.net sitesi üzerinde 88 kişi tarafından yapılan bir değerlendirmeye göre ortalama maaş 22.000 TL olarak gözükmektedir. Tabii ki bu verilerin güncelliği hakkında herhangi bir açıklama bulunmamaktadır.

Uzman Çavuş Maaşı Suriye’de Ne Kadar?

Uzman çavuşu maaşı Suriye’de ülkemize göre çok çok fazla olabilmektedir. Bunun nedeni ise yurtdışı görevi olması diyebiliriz. Suriye’de riskli bir bölgede görev yapan bir uzman çavuş 30.000 TL ile 50.000 TL arasında maaş alabilir. Uzman çavuş Suriye maaşının bu kadar yüksek olması yurt dışı görevi ve riskine bağlıdır. Yurt dışı görevi bittikten sonra normal olarak ülkemizde ki maaşları almaya devam ederler.

Uzman Çavuş Eğitimi Kaç Ay Sürer?

uzman çavuşluk

Her askerin olduğu gibi uzman çavuşlarda belli başlı eğitimlere tabii tutulmaktadır. Bu eğitimler hayati önem taşıdığı için oldukça zorlu ve eğiticidir. Sahaya çıkmadan önce bu zorlu eğitimlere tabii olmak şarttır. Uzman çavuş yaklaşık 4 buçuk ay arası eğitim görmektedir.

İlginizi Çekebilir:
2023 Malulen Emekli Maaşı ve Hesaplama Rehberi

Uzman Çavuş Eğitimleri şunlardır:

  • Yanaşık düzen eğitimi
  • Silah eğitimi
  • Terörle mücadele eğitimi
  • Uzman çavuşluk temel kursu

Eğitimler normal bir askerin aldığı eğitimden çok daha zordur ve birçok uzman çavuş adayı eğitim aşamasında zorluktan dolayı vazgeçmektedir. Mesleği isteyen kişilerin bu konuda çok iyi düşünmesi gerekir. Eğitimleri başarı ile tamamlayan uzman çavuşlar, kısa süre içerisinde görev yapacakları birliklere atanmakta ve mesleklerini icra etmeye başlamaktadır.

Uzman Çavuş Maaşları Ne Zaman Yatar?

TSK’da görev yapan uzman çavuş maaşlarının ne zaman yattığı yeni mesleğe başlamış kişiler tarafından merak edilmektedir. Askeri maaşlar genel olarak her ayın başında yani takvimler ayın 1’ini gösterdiğinde kişisel banka hesabına yatmaktadır.

Uzman Çavuş Kaç Yıl Zorunlu?

Uzman çavuş eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri ile 1 ile 5 yıl arasında bir sözleşme yapmaktadır. Bu sözleşmeye uyulduğu taktirde mesleklerine devam edebilmektedir. Sözleşme süreleri bittiğinde duruma göre tekrar TSK ile sözleşme yapabilirler. Sözleşme süreleri içerisinde meslekten istifa etmek isterseler, ceza olarak ücret ödeyebilme durumları vardır.

Uzman Çavuş Olma Şartları Nedir?

Her meslekte olduğu gibi uzman çavuş olmanın da belli başlı şartları vardır. Askeriye disiplin ve nizam gerektiren bir ortam olduğu için şartların harfiyen sağlanması gerekir. Bu şartlar önemli ve olanları kısaca şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Erkek olmak
  • 20 yaşından gün almamış olmak ve 27 yaşını geçmemiş olmak
  • En az lise ve dengi okul mezunu olmak
  • Askerliği yapmış adayların, terhisi üzerinden 5 sene geçmemiş olması
  • Askerlik yaptıysanız, herhangi bir disiplin suçunuzun olmaması gerekli
  • Sağlığınızda herhangi bir sorun olmamalı
  • Herhangi bir terör örgütü vs. ilginizin bulunmaması gerekli
  • Askerliği devam eden adaylar için birlik komutanınızdan en az 80 ve üzeri puan almanız gerekli
  • Boyunuzun 164 cm’den kısa ve 210 cm’den uzun olmamalıdır
  • Yazılı ve fiziki mülakatlarda gerekli şartları tamamlamış olmak

Bütün şartları tamı tamına sağlamadığınız müddetçe uzman çavuş olma ihtimaliniz yoktur. Yukarıdaki şartların hepsini taşıyorsanız başvuru yapabilirsiniz.

Sözleşmeli Er Maaşları ile ilgili merak ettikleriniz için ilgili yazılarımıza göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu