Doktor Maaşları 2023 Yılında Ne Kadar?
Üniversite sınavına hazırlanan ve tıp bölümü isteyen öğrenciler başta olmak üzere pek çok vatandaş doktor maaşı ne kadar diye merak etmektedir. Doktorların hem devlette hem de özel sektörde yüksek maaşlar alması, bu merakın katlanarak artmasına sebep olmaktadır. Gelecekte yüksek standartlarda yaşamak ve hayatını para kaygısı olmadan sürdürmek isteyen öğrenciler ve onların velileri bu soruları sık sık sormakta ancak net bir bilgiye ulaşamamaktadır. Makalemizden pratisyen, asistan, uzman ve emekli doktor maaşları hakkında bilgiler elde edebilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Doktorlar Ne Kadar Kazanır?
- 1.1 Pratisyen Doktor Maaşı Ne Kadar?
- 1.2 Asistan Doktor Maaşı Ne Kadar?
- 1.3 Uzman Doktor Maaşı Ne Kadar?
- 1.4 Emekli Doktor Maaşı Ne Kadar?
- 1.5 Aile Hekimleri Ne Kadar Maaş Alıyor?
- 1.6 Cerrahlar Ne Kadar Maaş Alıyor?
- 1.7 Cerrahlar Ne Kadar Maaş Alıyor?
- 1.8 Acilde Çalışan Doktorlara Ne Denir?
- 1.9 En Yüksek Maaşı Hangi Doktor Alır?
- 2 Nasıl Doktor Olunur?
- 3 Doktorluk Mesleği ile İlgili Diğer Merak Edilenler
Doktorlar Ne Kadar Kazanır?
Doktor maaşı belirlenirken birçok faktör göz önünde bulundurulmaktadır. Devlette çalışan doktorların maaşları unvanlarına, çalıştıkları bölgeye, yaptıkları işlemlere, ek ödemelere, nöbet sayılarına ve hizmet sürelerine göre belirlenmektedir. Özel sektörde çalışan doktorların maaşları ise bu değişkenlerin yanında, sahip olunan üne ve hastanenin maaş politikasına göre değişmektedir. Bunların yanında doktorların uzmanlık alanları da aldıkları ücretin artmasına olanak sağlamaktadır.
Pratisyen Doktor Maaşı Ne Kadar?
Pratisyen doktor maaşı diğer unvanlara sahip doktorların maaşıyla karşılaştırıldığında bir miktar düşük kalabilmektedir. Çünkü pratisyen doktorlar, herhangi bir alanda uzmanlığı olmayan, sadece tıp fakültesi eğitimi ile iş hayatına devam eden kişilerdir. Yani tıp fakültesinden mezun olan kişiler pratisyen doktor olarak görevlerine başlamaktadır. Pratisyen doktorların yetkileri ve yapabilecekleri işlemler uzman ve asistan doktorlardan daha azdır. Bu sebeple özel sektörde de maaşları düşük olmaktadır.
2023 yılı verilerine göre pratisyen doktorlar döner sermaye de dahil olduğunda yaklaşık 19.079 TL aylık maaş alır. Ancak doğu görevine giden ve iş yükü daha yüksek olan pratisyen doktorların maaşı 30.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Özel sektörde ise pratisyen doktor maaşı 20.000 TL’den başlamaktadır.
Asistan Doktor Maaşı Ne Kadar?
Asistan doktor maaşı, öğrencisi olunan uzmanlık alanına göre değişmektedir. Pratisyen doktorlar Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girmekte ve sonrasında uzmanlaşmak istedikleri alanda eğitim veren bir hastanede çalışmaya başlamaktadır. Bu andan sonra pratisyen doktorların unvanı “Asistan Doktor” olmaktadır. Asistan doktorlar, uzmanlık eğitimleri kapsamında çalışmakta ve buna yönelik işlemler gerçekleştirmektedir.
Devlette çalışan asistan doktorlar, 16.900 TL maaş alır. Sık sık ameliyata giren asistan cerrahların ise aldıkları maaş daha da yüksek olabilmektedir. Özelde asistanlık yapan doktorlar ise cumartesi günleri de çalışmaktadır. Ancak daha çok çalışmalarına rağmen özelde asistan olan doktorların daha düşük maaş aldıkları bilinmektedir.
Uzman Doktor Maaşı Ne Kadar?
Uzman doktor maaşı doktorluk mesleğine sahip olanların alabileceği en yüksek maaş olarak kabul edilebilir. Çünkü hem doçent doktorlar hem profesör doktorlar uzman doktor kategorisinde değerlendirilmektedir. Doktorların “Uzman” unvanına sahip olabilmesi için öncelikle tıp fakültesini bitirmesi ve ardından Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) girmesi gerekmektedir. Sonrasında puanın yettiği hastanede eğitim alınmaya başlanmalı ve 4 senelik bu eğitim sorunsuz olarak bitirilmelidir. Eğitim tamamlandıktan ve sınav başarılı bir şekilde geçildikten sonra doktorlar “Uzman” unvanını kullanmaya hak kazanmaktadır. Uzman doktorların hem devlette hem de özelde iş imkanları oldukça fazladır.
Uzman doktor maaşı devlet hastanelerinde 50.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Devlette çalışan uzman doktorların dereceleri, doçent ve profesör gibi unvanları, tuttukları nöbetler ve baktıkları hasta sayısı gibi pek çok değişken maaşın artmasına etkide bulunmaktadır. Bunun yanında uzman doktorların aldıkları ek ödenekler de maaşı artırmaktadır. Asistan doktorlar, uzman doktorların adına hasta baktıkları için uzman doktorların aldıkları döner sermaye miktarı bir hayli yüksektir. Bu da maaşın yüksek olmasına sebep olan faktörler arasındadır.
Özel sektörde uzman doktor maaşı 30.000 TL’den başlamaktadır. Alanında kendini kanıtlamış, ülke çapında ismi duyulan ve çeşitli başarılara imza atmış profesör doktorlar ise kendi kliniklerini açmakta ve 500.000 TL’ye varan kazançlar elde etmektedir. Muayene ücreti 2.000 TL olan doktorların olduğu düşünülürse aylık bu meblağa ulaşmak kendi kliniklerine sahip olan kişiler için hiç de zor olmayacaktır.
Emekli Doktor Maaşı Ne Kadar?
Emekli doktor maaşı emeklilik tarihine ve devlet tarafından hesaplanacak maaş oranına göre farklılık gösterir. Genelde emekli doktor maaşları 20.000 TL – 25.000 TL arasında değişir. Ancak bilinmesi gerekir ki pek çok doktor emekli maaşıyla geçinmek yerine özel sektörde çalışmakta ya da tıp fakültelerinde eğitim vermektedir. Özel sektörde çalışmaya devam eden ya da tıp fakültelerinde eğitim veren doktorların maaşı da uzman doktorlara yakın olmaktadır.
Aile Hekimleri Ne Kadar Maaş Alıyor?
Aile hekimlerinde de maaş ücreti tecrübe yılına göre değişiklik göstermektedir. Maaşları en 30.000 TL’den başlarken hizmet yılı arttıkça 45.000 TL’lere kadar çıkabilmektedir.
Cerrahlar Ne Kadar Maaş Alıyor?
Türkiye’de cerrah maaşları ortalama 65.000 – 120.000 TL civarıdır. Bu maaş kişinin tecrübe yılına, başarısına ve tanınmışlığına göre değişiklik göstermektedir.
Cerrahlar Ne Kadar Maaş Alıyor?
Doktorluk mesleğinin en zor bölümlerinden biri olan acil bölümünde çalışan doktorların maaşı 15.000 TL ile 20.000 TL arasındadır. Kamu veya özel sektöre göre maaşlar değişiklik göstermektedir.
Acilde Çalışan Doktorlara Ne Denir?
Hastaneye gittiğimizde randevu gerekmeden acil herhangi bir durumda tedavi olabildiğimiz acil bölümünde görevli olan doktorlara Acil Tıp Uzmanı denmektedir.
En Yüksek Maaşı Hangi Doktor Alır?
Tıp fakültesinde okuyan öğrenciler alan seçmeden önce hangi doktor daha çok para kazanır merak etmektedir. En yüksek maaşı alan doktorlar cerrahlardır. Doktorluk bölümünde profesör ve cerrah maaşları aylık en az 60.000 TL’den başlarken kişinin başarısına ve tecrübesine göre bu ücret yıllar geçtikte 120.000 TL’lere kadar çıkabilmektedir. Ülkemizde çok daha fazla maaş alan önemli cerrahlar bulunmaktadır.
Nasıl Doktor Olunur?
Doktor maaşı hakkında bilgi sahibi olan pek çok öğrenci hedeflerini bu yönde belirlemekte ve doktor olmak istemektedir. Bunun yanında doktorluk mesleğinin ülkede en çok prestij sahibi olan mesleklerden birisi olması alana olan ilginin artmasına sebep olmaktadır. Kişilerin doktor olabilmesi için pek çok zorlu sınavdan geçmesi ve sonrasında bu mesleği özveri ile icra etmesi gerekmektedir.
Doktor olmak isteyen ve buna henüz küçük yaşlarda karar veren kişilerin sağlam bir temel oluşturması gerekmektedir. İlkokul olmasa dahi ortaokuldan itibaren öğrencilerin sıkı çalışması ve dersler için iyi temeller atması önerilmektedir. Özellikle matematik ve İngilizce temellerinin ortaokulda atılmaya başlandığı ve bu dönemde öğrenilen bilgilerin gelecekte büyük yarar sağladığı bilinmektedir. Ortaokulda sıkı çalışan ve sınavlarda başarılı olan öğrencilerin eğitim kalitesi yüksek fen liselerinde öğrenim görmeleri tavsiye edilmektedir. Fen liselerinde verilen eğitimlerin iyi kavranması tıp fakültelerine hazırlık yapılmasını sağlamaktadır.
Tıp fakültesine yerleşmek isteyen ve kariyerini bir doktor olarak çizmek isteyen öğrencilerin üniversiteye hazırlık sınavlarına çok sıkı çalışması gerekmektedir. Çünkü 2 milyonun üzerinde kişinin girdiği sınavda sadece ilk 50.000’deki öğrenciler tıp fakültesi okuyabilmektedir. Ancak kişilerin devlet okullarında bu bölümü okuyabilmeleri için sayısal puan alanında 20.000’e girmesi gerekmektedir.
Tıp fakültesine giren ve altı yıllık eğitimine başlayan kişileri ilk 3 yıl teorik bilgiler beklemektedir. Herhangi bir uygulama yapmadan öğrenilen bilgiler gelecek yıllarda kullanılacağı için sınavlar için değil gelecek için öğrenilmelidir. Çünkü sonraki üç yılda yapılacak sınavlarda ve uygulamalarda ilk üç yılda öğrenilen bilgilerin tamamı kullanılmaktadır.
Tıp fakültesinin ilk üç yılını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencileri dördüncü sınıfta stajlar beklemektedir. Teorik bilgilerin kullanılması, meslek hayatının öğrenilmesi ve çeşitli alanlarda hastaların incelenmesi bu stajların öğrencilere sağladığı yararlar arasındadır. Dördüncü sınıf bitikten sonra yine 1 yıl boyunca çeşitli alanlarda staj yapılmakta ve son yılda intern doktor olarak hastanelerde çalışılmaktadır.
Tıp fakültesi öğrencileri eğitimlerini tamamladıktan sonra atanmak için başvuruda bulunabilir ve doğu görevine başlayabilir. Dileyen öğrenciler ise Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girerek herhangi bir alanda uzmanlık eğitimi almaya başlayabilir. Her iki durumda da öğrenciler çalışmakta ve doktor maaşı almaktadır.
Sağlık Ocağı Doktoru Olmak için Ne Yapmak Gerekir?
Doktorluk mesleğini icra edecek bireylerin sağlık ocağında aile hekimi olmak istiyorlarsa tıp fakültesini bitirdikten sonra izleyebilecekleri birkaç farklı yöntem vardır.
Aile hekimi olmak isteyen doktorların tıp fakültesini bitirdikten sonra izleyebileceği yöntemler şunlardır:
- Aile hekimliği eğitim programlarına katılarak başarıyla tamamlamak. Eğitimi başarıyla tamamladıktan sonra verilen ‘Aile Hekimliği Sertifikası’ ile aile hekimi olunabilmektedir.
- Tıp öğrencisi doktor adayları tıp fakültesinde lisans olarak Aile Hekimliği dalını okuyarak aile hekimi olunabilmektedir.
- Doktorların uzmanlık sınavı olan TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı)’u başarıyla geçtikten sonra uzmanlık hakkı kazanarak aile hekimliği eğitimi alınabilmektedir.
Sağlık Ocağı Doktoru Kaç Yıl Okur?
Sağlık ocağında doktor olmak isteyen tıp öğrencileri tıp fakültesi eğitimine ekstra olarak 3 yıl daha uzmanlık eğitimi görmektedirler. 6 yıllık tıp eğitimi sürecinin sonunda 3 yıl daha uzmanlık okunur, yani sağlık ocağı doktorları toplam 9 sene okumaktadırlar.
Doktorluk Mesleği ile İlgili Diğer Merak Edilenler
En kutsal mesleklerden olan doktorluk mesleği birçok kişinin de hayalindeki meslektir. Doktor olmak isteyen veya olacak adaylar için merak ettikleri diğer soruları aşağıda sizler için derledik.
Doktor Maaşları Azaltıldı mı?
Pandemi sürecinde zorlu bir mücadele veren ve görev sırasında büyük risk altında olan doktorlara döner sermayeden ek ödeme verilmekteydi. Bu zorlu sürecin azalması ile beraber doktorlara verilen ek ödemeler de azaltıldı ancak genel anlamda yeni yılda aldıkları sabit maaşa zam yapıldı.
Doktorlar Hasta Başı Para Alıyor mu?
Doktorlar Staj Yaparken Maaş Alır mı?
Stajyer doktorluk uzun bir süreci kapsadığı ve zor bir iş olduğu için birçok kişi tıpta stajda para alınıyor mu diye merak etmektedir. Hayır, staj yapan tıp fakültesi öğrencilerine maaş verilmez. Staj tıp fakültesi eğitimi kapsamında olduğu için yapmak zorunludur. Staj yapmadan doktorluk mesleğine adım atılmamakta ve stajyer öğrencilere maaş verilmemektedir.
Tıp Kaçıncı Sınıfta Staja Başlar?
Tıp fakültesinde staj 4.sınıfta başlar ve 5.sınıfta da devam eder. Staj süresi 2 yıldır. Öğrenciler stajın başladığı yıl olan tıp 4.sınıf zor mu diye endişe etmeye başlar. Dahiliye ve pediatri olmak üzere iki ağır alanda stajın olması nedeni ile bu sınıfın zor olduğu söylenmektedir.
Tıp 6 Sene mi? 6.Sınıf Tıp Öğrencilerine Ne Denir?
Evet, tıp fakültesi 6 senedir. İlk 3 sene eğitim, 2 sene staj ve son sene de intörn doktor olarak geçireceğiniz 6 seneden sonra hekim olmaya hak kazanırsınız. 6.sınıf tıp öğrencilerine intörn doktor denmektedir.
Intörnlük Kaç Ay?
Tıp fakültesinin 6.yılında başlanan intörn doktorluk 1 yıl yani 12 ay sürmektedir. 1 yıl içerisinde farklı sürelerde farklı alanlarda intörn doktorluk yapılır.
Bonus: İntörn Doktor Nasıl Yazılır?
Yabancı bir kelime olan İntörn doktorun yazılışı ve okunuşu farklı olduğu için Türkçede oldukça karıştırılmaktadır. “Intern” olarak yazılan kelimenin okunuşu “Intörn”dür.
Göz atmak isteyebilirsiniz; Psikolog Maaşları Kamuda ve Özelde Ne Kadar?