Anne - ÇocukKişisel Gelişim

Bebeklere Kitap Okumanın Faydaları ve İncelikleri Nelerdir?

Anne baba ile çocukları arasındaki etkileşimin temel faktörlerinden birisi de kitaplardır. Özellikle de bebeğin dil gelişimi hususunda oldukça yararlı olan kitapları bebek ile kısa sürede tanıştırmak gerekir. Kitap okumak, zihinsel bir eylem olduğu kadar kültürel bir eylemdir. Küçük yaşlardan itibaren kitap okuma alışkanlığı kazandırıldığında  ise çocukların yetişkin bir birey olduklarında kitap okumayanlara göre bir adım daha önde oldukları aşinadır.

Bebeğe Kitap Okumak Hangi Faydaları Sağlar? 

bebeklere kitap okumanın nicelikleri nelerdir
  • Bebeğin, çevresinde yaşanan gelişmeler ile ilgili bilgi edinmesine aracılık eder, 
  • Kelime ile hafıza haznesinin gelişim göstermesini, dinlenme yetisini tetikler,
  • Sayı, renk kullanarak bilgileri eğlenceli bir biçimde öğrenmesini sağlar, 
  • Bebeğe, iletişimi erken dönemden itibaren öğretmeye yardımcı olur. 

Bebeklere Kitap Okumak Neden Önemli?

Bebeğe kitap okumak en başta bebeğinize kitap okuma alışkanlığını küçük yaşta empoze etmek ve bu alışkanlığını ömür boyu sürdürecek bir devamlılığa getirmesi için önemlidir. Sayılamayacak kadar çok faydası bulunan kitap okuma alışkanlığının küçük yaşta kazandırılması bu anlamda çok önemlidir. Aynı zamanda bebeğin bu sayede hafızası, kelime haznesi, iletişim kurma becerisi, anlama ve dinleme gibi duyuları gelişim gösterir.

İdeal Kitap Seçimi Farklı Yaşlar İçin Nasıl Olmalı? 

Küçük bebeklerin, kitaplardaki görsel öğeler baktıklarında bir şeyi anlamalarını beklemek mantıksız olacaktır. Ancak bu resimlere odaklanmaları, görsel hafızalarının gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Resimlerdeki surat, desen, renk bebeklerin ilgilerini çeker. 

  • 4 ile 6 ay arası bebekler, kitaplara daha fazla ilgi gösterir. Bu kitapları tutmaya çalışabilir, dokunabilir ve ağızlarına dahi götürebilirler. Bu sebeple de bu ay grubundaki bebekler açısından tasarlanmış bez kitapları seçmek daha da mantıklı olacaktır.
  • 6-12 ay grubunda bulunan bebeklerde ise kitaptaki resimleri anlamaya başladıklarını söylemek mümkündür. Anne-babalar, kitabı okumaya başladıkları anda çocukları çeşitli sesler çıkararak tepki vermeye çalışacaktır. 12 aylık olduklarında ise sayfaları çevirmeye ve değişik görsel öğeler bakmaya çalışacaklar.
  • Bebeklere 6. aydan itibaren görsel şekilleri göstermek başta olmak üzere hafif bir ses tonu ile kitap okumanın faydaları oldukça büyüktür. 

Bebeklere Kitap Ne Zaman Okunmalı? 

Başlangıç aşamasında kitabın, bebeğe birkaç dakika boyunca okunması daha da faydalı olacaktır. Ancak bunu devamlı olarak tekrarlanmak daha da önemli olacaktır. Kitabı tek oturuşta bitirmeye çalışmak bebeği sıkacaktır. Bu nedenle belirli aralıklarla bebeklere kitap okumanın faydası büyüktür.

Bebeklere Okunacak Kitapların İçerikleri Nasıl Olmalı? 

  • Bebeklerin, dokunduklarında adeta his edebilecekleri görsellere sahip olan kitapların tercih edilmesi gerekir. 
  • Eşyalar, gezegenler, meyveler, hayvanlar gibi konulara sahip olan kitapların tercih edilmesi bebeklere çok daha fazla fayda sağlayacaktır.
  • Renk ile görsel açıdan zengin içerikli olan kitapların tercih edilmesi gerekir.
  • Bebeklerin gelişim aylarına uygun bir şekilde hazırlanmış olan kitapların seçilmesi gerekir.
  • Bebeklere anlatılan hikayenin içeriği karmaşık olmamalı, bebeğin çok rahat bir şekilde anlayacağı basit ve sade bir dil ile anlatım alınmalı.
  • Özellikle de bebeğe okunacak ilk kitabın çok daha sade ve çok daha kısa olması gerekir.
İlginizi Çekebilir:
Kendine Aşık Olma Hali Nedir? 10 Belirti

Bebeklere Kitap Okumak Onlarda Nasıl Bir Etki Oluşturur? 

Kendisine karşı kitap okunan bebekler, başta dikkat süreleri artmakla birlikte zihinsel açıdan erken bir gelişim meydana gelmesine fırsat yaratabilir. Kitaplar, psikolojik açıdan olumlu etkilere sahiptir ve bebeklerle ilgilenip ona şefkat ile dokunduktan sonra onların sakinleştiğini görmek mümkündür. Bu da ancak kitap ile olacaktır. Kitap içeriğini okuma biçimi de ayrı bir etki oluşturur. Kelimeleri vurgulayarak ve karakterlerin taklitlerini yaparak veya hayvanların çeşitli seslerini çıkararak, miniklerin dikkatini çekmek mümkündür. 

Peki, Bebeklere Kitap Okumak Onlara Ne Tür Faydalar Sağlar?

  • Bebeklere okunan ya da kendilerine gösterilen resimli kitaplar, onların görsel hafızalarının gelişimine katkıda bulunur.
  • İlerleyen zaman dilimleri içerisinde hayal gücü başta olmak üzere kelime dağarcığı ile yaratıcılık hususlarında kendilerini geliştirirler. 
  • Kitap okuma işi, düzenli bir hale getirildiğinde bebeğin büyüdüğünde de bu alışkanlıklarını devam etmesi kolay bir hal alacaktır. 
  • Kitap okurken bebeğin anne babalarına bakması ve mimiklerini anlamaya çalışmaları, bazı ifadeleri anlamaları açısından yararlıdır. 
  • Yüksek sesle tekrarlanan veya söylenen kelimeler, bebeğin dil kazanımına büyük katkı sağlayacaktır. 
  • Bebek, dinlemeyi öğrenir. 
  • Belki bir Baba bebeğini emziremez fakat onu kucağına aldığında ona yumuşak bir ses tonu ile kitap okuyabilir. Böylelikle ses aracılığı ile onunla mükemmel bir bağ oluşturmuş olur. 
  • Özellikle de yemeklerden sonra veya uykudan önce yapılacak düzenli okumalar ile bebeğin sakinleşmesi ve rahatlaması sağlanır. 
  • Bebeğin anne babasıyla beraber keyifli bir şekilde vakit geçirmesine yardımcı olur.
  • Bebeklik döneminden sonra gelen çocukluk döneminde özellikle de ana sınıfa başlama yaşı başta olmak üzere özellikle de eğitim hayatı boyunca kendisine okunacak bütün kitapları çok daha kolay bir şekilde anlamasına aracılık eder. 

Bebeklere Kitap Okumak ile İlgili Merak Edilen Sorular

bebeklere kitap okumanın faydaları nelerdir
1 Aylık Bebeğe Kitap Okunur mu?

Evet, okunabilir. Bazı uzmanlar bebeğe bilinçlenmeye başladığı 6 aydan itibaren kitap okunmasını önerirken bazı uzmanlar ise anne karnından itibaren okumayı tavsiye etmektedir. Bu tamamen sizin kararınıza kalmış bir durumdur. Bebeğiniz doğduğundan itibaren kitap okumanızın zararı değil pek çok yararı olacaktır.

Yeni Doğan Bebeğe Nasıl Kitap Okunur?

Yeni doğan bebeğe her gün 5 – 10 dakika kitap okunmalıdır. Bebeğin ilgisini çekebilecek sesli, ışıklı, bol resimli kitaplar tercih edilebilir. Kitap bebeğin eline verilecekse kağıt parçalarını yutmaması için yırtılmayacak kumaş şeklinde kitaplar kullanılmalıdır.

Bebeğin İlk Kitabı Nasıl Olmalı?

Bebeğin ilk kitabı dikkatini çekecek şekilde bol resimli, kısa ve öz cümlelerden oluşan, dikkatini çekebilecek ışık, renk, ses ve etkinlik gibi özelliklere sahip bir kitap olmalıdır.

Anne Karnındaki Bebeğe Kitap Okunur mu?

Evet, okunur. Tamamen annenin kararına kalmakla birlikte anne karnında bebeğe kitap okunduğunda bebek annenin sesine alışarak annesinin sesini duydukça huzurlu hissedecektir.

Uzman Gözüyle Dinlemek İsteyenlere;

Okul Öncesi Dönemde Çocuklara Kitap Okumanın Faydaları

Çocuklarda Öfke Kontrolü yazımızda faydalı olabilir!

Timur Mertcan

Merhaba, kendimi kısaca tanıtmam gerekirse; Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) mezunuyum, kendi alanımda SEO uyumlu makale yazmayı seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu