Diyet & Beslenme

Yaş Zencefilin Sağlığa 15 Faydası Nedir?

Yaş zencefilin faydaları göz önünde bulundurulduğunda günlük besin takviyesi olarak kullanabileceğimiz doğanın sunduğu mucizelerden biridir. Birçok konuda tedavi amaçlı kullanabileceğiniz zencefil bitkisi miktarına dikkat edilerek günlük besinlerimizle birlikte kullanılabilir.

Zencefil Nedir?

Zencefil, çeşitli yöresel mutfaklarda baharat ve sağlık için kullanılan gıda olarak yer alan bir kök sebzedir. Eski insanlar, düşük seviyeli mide bulantısı ve baş dönmesi tedavisinde kullanmıştır. Ayrıca, testosteron güçlendirici olarak ün kazanmıştır.

Yaş zencefilin besin değeri şu şekildedir:

  • Kalsiyum 1g
  • karbonhidrat 18g
  • Magnezyum 10g
  • Diyet lifi 2g
  • Demir 3g
  • C vitamini 18g
  • Potasyum 415 mg
  • sodyum 13 mg
  • B-6 Vitamini 10g

İçeriğindeki zengin besin değerlerini göz önünde bulundurduğumuzda gün içerisinde yaş zencefili besinlerimize katarak tüketebiliriz. Özellikle zencefilli çaylar hem lezzetli hem sağlıklıdır.

Zencefilin Faydaları Nelerdir?

yas zencefil

Yaş zencefilin etkileyici faydaları arasında mide bulantısı ile mücadele, iltihapla mücadele, osteoartrit için rahatlama sağlaması, bağırsak sağlığını desteklemesi, kanseri önlemesi, adet ağrıları ve krampları için etkili bir rahatlama sağlaması, AIDS’e iyi bir alternatif olması, kolesterolün yönetilmesine yardımcı olması, kan sağlığını desteklemesi gibi etkiler yer alır. Ayrıca bakterilerle savaşır ve temel mikro besinleri sağlar. Yaş zencefilin faydalarına gelin detaylıca göz atalım.

Bulantıya İyi Gelir

İster limonlu zencefil çayı, ister toz takviye şeklinde olsun zencefilin mide bulantısını önlediği bilinmektedir. Özellikle hamilelik, deniz tutması, kemoterapi alan kanser hastaları gibi rahatsızlık durumlarında mide bulantılarını hafiflettiği gözlenmiştir.

Bağışıklık Güçlendiricidir

Yaş zencefili düzenli kullanımdan sonra vücutta inflamatuar süreçleri bastırmaktadır. Zencefil bağışıklık güçlendirici özelliğinin yanı sıra özellikle eklem ağrısı için topikal bir sıvı tedavisi olarak uygulanabilir.

Osteoartrit Tedavisinde Kullanılır

Osteoartrit halk arasında yaygın olarak kirençlenme olarak bilinir. Genel ağrı kesici ilaçlara alternatif olarak düzenli olarak zencefil tüketmek kireçlenme ve buna bağlı ağrıların tedavisinde etkili olacaktır.

Bağırsak Sağlığına Faydalıdır

Yaş zencefil, zerdeçal gibi vücudun gıdaları sağlıklı sindirme şekli üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kanser gibi ciddi hastalıkların riskini azaltarak uzun vadeli bağırsak sağlığını olumlu yönde etkiler. Zencefil tüketimi, gıdaların sindiriminde iki önemli işi başarır. Birincisi bağırsağın iltihaplanmadan korunması, ikincisi mide hareketliliğinin hızlanmasıdır.

Kanser Önlemede Etkilidir

Yaş zencefilin etkileri sadece kısa vadeli değildir ancak bazı erken kanıtlar bizi kolon – kolorektal kanserlerinden koruyabileceğini göstermektedir. Bu kanser türü, çeşitli beslenme faktörleriyle (düşük lifi alımı, az miktarda yeşillik tüketimi veya kırmızı etin aşırı tüketimi gibi) ilişkilidir.

Adet Ağrıları, Kas Ağrısı ve Krampları Azaltır

Yaş zencefilin faydalarından biri dismenore veya ‘dönem ağrısı’ üzerindeki etkisidir. Bunun gibi ağrılar genellikle ilaçlar ile tedavi edilir. İlaçların olumsuz etkileri zamanla birikebilir ve menstrüel ağrının düzenli olarak döngüsel başlangıcı ile bu tür dokularda neredeyse kronik hasara neden olabilir.

Zencefile atfedilen anti-inflamatuar süreçler, sporcuların ve fitness tutkunlarının antrenmandan sonra toparlanmasına yardımcı olur. Gecikmeli başlangıçlı kas ağrıları (DOMS) egzersize verilen yaygın bir tepkidir ve inanılmaz derecede rahatsız edici olabilir: kaslarda ağrı, gerginlik, gıcırdayan eklemler ve genel hareket güçlüğünü içerir.

Zencefil, taze veya kurutulmuş olarak yüzyıllardır çeşitli ağrılarla savaşmak için kullanılmıştır. Baş ağrısı ve migren rahatsızlığınız olduğunda zencefil çayı tüketebilirsiniz.

Kan sağlığındaki yaşanan iyileşme, zencefilin iltihap önleyici etkileri ile aynı zamanda içeriğindeki mikro besinler kaslar üzerinde oldukça olumlu etkilere sahip olur ve iyileşmeyi hızlandırır.

İlginizi Çekebilir:
Fıstık Ezmesi ve Reçel Arasındaki Fark Nedir?

Kan Sağlığı: Kolesterol ve Kan Şekeri Yönetimi Sağlar

Yaş zencefil üzerinde yapılan araştırmalar, toplam kan kolesterolünü azaltabileceğini, kan sağlığını iyileştirebileceğini ve hipertansiyon, kalp krizi, felç, anevrizma ve genel arteriyel plak sorunları ile ilişkili ciddi kalp komplikasyonları geliştirme şansını azaltabileceğini göstermiştir.

Yukarıdaki çalışma ile HDL, LDL ve trigliserit düzeylerinin yaş zencefil tüketildiğinde kolesteroldeki düşüşe paralel olarak düştüğü gösterilmiştir. Yine aynı şekilde kan basıncını düşürecek ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olacaktır.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, yaş zencefil hakkında yüksek kan şekeri seviyelerini koruduğu ve Tip II Diyabet üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koydu.

Hafızayı Geliştirir

Oksidatif stres, alzheimer gibi kronik hastalıklara yol açmaktadır. Yaş zencefil, antioksidan varlığı ile başlangıcı etkili bir şekilde önlemeye yardımcı olabilir. Yaş zencefil sağlıklı bireylerin hafızasını aktif olarak kuvvetli olmasını sağlar. Orta yaşlı kadınlar arasında yapılan bir çalışmada zencefil tüketiminin bilişsel yetenekleri ve hafızayı geliştirdiğini ortaya koymuştur.

Antibakteriyel Etkileri Vardır

Bir parça taze zencefil, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen çeşitli enfeksiyon türleri de dahil olmak üzere pek çok küçük sağlık rahatsızlığını tedavi edebilir. Periodontitis ve diş eti iltihabı gibi diş eti iltihabına katkıda bulunan oral bakterileri yok etmek için zencefili tercih edebilirsiniz.

Yaş zencefil de aktif bir bileşen olan Gingerol, derin anti-bakteriyel etkilere sahiptir. Zencefil tüketimi, bakteriyel enfeksiyonlara yakalanma olasılığını azaltabilir ve hastalığa karşı yumuşak doku direnci ile bağlantılıdır. Bunun nedeni zencefil tüketmenin daha az hastalık ve enfeksiyon ile ilişkili olmasıdır.

Mikrobesin Profilindedir

Yaş zencefilin mikro besin ve bitki besin içeriği çok önemlidir. Zencefilin ana aktif besinleri krom, magnezyum, çinko ve potasyumdur. Bu besinler kan dolaşımında, düzgün büyümede, doku onarımında, üreme sağlığında, kemik yoğunluğunda ve metabolizma sağlığında önemli roller oynar.

Sindirimi Destekler

Gaz, şişkinlik ve düzensiz bağırsak hareketleri hazımsızlık belirtisidir. Taze zencefili günlük tariflere dahil etmek, sağlığınıza zarar vermeden mide sorunlarının oluşmasını engeller.

Detokslayıcı Olarak Çalışır

Toksinlerle birlikte kimyasallardan ve fazla tuzlardan kurtulmak önemlidir. Taze bir zencefil parçasının doğal bir detoks yapıcı olarak işe yaradığını unutmayın.

Dolaşımı Destekler

Mineral eksikliği ve yavaş metabolizma hızı, vücudunuzdaki uygun dolaşımı engeller. Zencefilin dengeli bir beslenme ile birlikte kullanılması vücudunuzdaki demir seviyelerini artırır. Bu şekilde her organ doğru çalışması için gerekli miktarda kan alır.

Mantar Enfeksiyonlarını Tedavi Eder

Candida adı verilen bir mayanın büyümesi, ayak tırnağınızda mantar enfeksiyonlarına yol açar. Taze bir zencefil parçası, antibakteriyel özelliklerinden dolayı durumu kısa sürede rahatlatabilir.

Soğuk Algınlığı ve Grip Tedavisinde Kullanılır

Zencefil yüzyıllardır mevsimsel soğuk algınlığı ve griple mücadele ediyor. Limon, bal ve zencefilden yapılan zencefil çayını günde 3 defa tüketmek grib ile ilgili septomları azaltır ve hastalık boyunca kaybedilen enerjiyi geri kazandırır.

Zencefil Yaş Olarak Nasıl Kullanılır?

Yaş zencefili direkt olarak tüketmek yerine besinlerinizin içerisinde katarak kolayca sindirebilirsiniz. Yemek soslarınızda, tatlılarınızda, çaylarınızda ve et yemeklerinizde bir miktar rendeleyerek eklemek yediğiniz yemeğe hem lezzet hem şifa katacaktır.

Dilim dilim doğrayarak kaynatabilir, çayını yapabilirsiniz. Çayın içerisine limon ve bal ekleyerek her gün bir fincan tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirecek, sizi hastalıklardan koruyacaktır.

Sağlıklı bitkilerden lavantanın faydalarını merak ediyorsanız ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu