Diyet & BeslenmeSağlık

10 Madde ile Balkabağının Faydaları ve Besin Değeri

İçerdiği potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve demir gibi zengin mineraller sayesinde balkabağı faydaları oldukça fazladır. Balkabağı (Cucurbita moschata) aslında meyve olarak kabul edilir ve bol miktarda lif içerir. Mineraller ve vitaminlerle doludur ancak kalorisi düşüktür.

Sağlığa faydaları arasında görme yeteneğini geliştirme, kilo verme yardımcı olma, kan basıncını düzenleme, erkeklerin cinsel sağlığını iyileştirme, uykuyu teşvik etme, kanser riskini azaltmaya yardımcı olma, bağışıklığı destekleme, diyabet tedavisine yardımcı olma ve cildi iyileştirme yer alır.

Balkabağının Besin Değeri

Genellikle yemeklerde kullanılan veya tatlısı yapılan balkabağı kış mevsiminde sofralarımızın vazgeçilmezlerindendir. Bir bardak haşlanmış, süzülmüş, tuzsuz balkabağı şunları içerir:

  • 0 gr kolesterol
  • 49 kalori
  • 76 gr protein
  • 12 gr karbonhidrat (5,1 gr şeker ve 2,7 gr lif içerir)
  • 17 gr yağ

Bir fincan pişmiş balkabağı yemek, günlük A vitamini ihtiyacınızın %100’ünden fazlasını, E vitamininin %10’unu, günlük C vitamininin %20’sini ve potasyumun %10’unu veya daha fazlasını kolayca karşılayabilir. Ayrıca yüksek dozlarda riboflavin, manganez, bakır ve potasyum ve minimum %5 B6 vitamini, folat, tiamin, demir, niasin, magnezyum, fosfor ve pantotenik asit alırsınız.

Balkabağının Faydaları Nelerdir?

balkabağının faydaları

Sofralarımızda tatlısını görmeye alışık olduğumuz bu meyvenin en faydalı hali haşlanmış ve şekersiz halidir. Haşlanmış halini şeker eklemeden bal ve tarçın gibi doğal tatlarla güzelleştirerek tüketebilirsiniz.

  • Görme Duyusuna Faydalıdır

Bir kase pişmiş balkabağı püresi, özellikle loş ışıkta görüşü keskinleştiren, önerilen günlük A Vitamini alımınızın %200’ünden fazlasını içerir.Ayrıca, parlak turuncu rengini veren elementler olan karotenoidler, vücut tarafından bir tür A vitaminine dönüştürülen beta-karoten ile doludur.

  • Kilo Vermeyi Hızlandırır

Kabak gözden kaçan bir lif kaynağıdır. Bir fincan balkabağı 3 gram lif ve sadece 49 kalori içerir, bu da daha az kalori ile uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilir. Lif açısından zengin bir beslenme, insanların daha az yemesini ve dolayısıyla kilo vermesini sağlar.

  • Kan Basıncını Düzenler

İçeriğindeki kardiyovasküler sağlığı desteklediği bilinen bol miktarda lif, C vitamini ve potasyum içerir. Doğru miktarda potasyum tüketmek, hipertansiyon tedavisi için sodyum alımınızı en aza indirmek kadar önemlidir. Artan potasyum alımı ayrıca felç riskini, kemik mineral yoğunluğunun korunmasını, kas kütlesi kaybına karşı korumayı ve böbrek taşı oluşumunun azalmasını azaltabilir.

40.000’den fazla erkeğin katıldığı bir araştırma, lif bakımından zengin bir beslenmenin, koroner kalp hastalığına yakalanma riskinin %40 daha düşük olduğu sonucuna varmıştır. İsveçli araştırmacılar tarafından kadınlar üzerinde yürütülen başka bir araştırma, lif açısından zengin bir beslenmenin, kardiyovasküler hastalık geliştirme riskinin %25 daha düşük olduğunu gösterdi.

  • Daha İyi bir Uyku İçin Etkilidir
İlginizi Çekebilir:
Mısır Püskülü Çayı Nedir? Faydalarından 10 Tanesi

Amino asit olan triptofan bakımından zengin olduğu için rahatlamanız ve gevşeminizde etkilidir. İyi hissettiren nörotransmitter olan serotonin üretmesine yardımcı olur. Daha iyi uykuyu teşvik etmenin yanı sıra , serotonin ruh halinizi de iyileştirecektir .

  • Kanser Riskini Azaltır

İçeriğinde bulunan beta-karoten açısından zengin bir beslenme ile prostat kanseri geliştirme riskinde azalma görülmüştür. Beta-karoten ayrıca kolon kanseri gelişimi ile ters bir ilişkiye sahiptir. Kabak çekirdeğinde bulunan bitki sterolleri, belirli kanser türleriyle savaşmaya da yardımcı olabilir.

  • Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir

Hem beta-karoten hem de C vitamini bakımından zengindir. Bu da bağışıklık artışı sağlar. Vücudunuzdaki virüslere, bulaşıcı hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savaşmaya yardımcı olurlar. Ayrıca kabak çekirdeği yağı, çok sayıda mantar ve bakteriyel enfeksiyonla savaşmanıza yardımcı olabilir. Kabak, önerilen günlük C vitamini miktarının %20’sini içerir ve bu da soğuk algınlığından daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olabilir.

  • Diyabet Tedavisine Yardımcı Olur

2020 yılında yapılan son araştırma, hayvan deneylerinde balkabağının kan şekeri seviyesini düşürdüğünü,glukoz toleransını hızlıca iyileştirdiğini ve hayvanların bünyesinde üretilen insülin miktarını oldukça arttırdığı gözlemlendi.

  • Sağlıklı ve Genç Bir Cilt Görünümü Sağlar

İçerisindeki beta-karoten sadece cildimizi güneşin zararlı UV ışınlarından korumamıza yardımcı olur. Posası ile harika, tamamen doğal bir yüz maskesi yapabilirsiniz.Meyve enzimleri, çinko, A vitamini ve C vitamini ve alfa hidroksil asitler hücre döngüsünü arttırır, cildi yumuşatır ve yağ üretimini ve hormon seviyesini kontrol etmeye yardımcı olur. Tek ihtiyacınız olan dörtte bir balkabağı püresi, bir yemek kaşığı bal, bir yemek kaşığı süt, bir yumurta. Tüm malzemeleri karıştırın ve yüzünüze uygulayın, yaklaşık 30 dakika bekleyin ve ardından ılık suyla yıkayın.

  • Bebekler İçin Besleyicidir

Ek gıdaya başlayan bebeklerde meyve püreleri oldukça faydalıdır. Kabak püre haline getirmesi kolay olan ve birçok faydası bulunan besinlerden biridir. Haşlayıp püre haline getirerek ek gıda sürecinde kullanılabilir.

  • Göz Sağlığına Faydalıdır

İçerisindeki A vitamini ve ksantin bileşeni sayesinde gözlerinizin daha iyi görmesini, yaşa bağlı olarak ileriki senelerde ortaya çıkabilecek göz problemlerinin önlenmesinde etkilidir.

Balkabağı Nasıl Tüketilmeli?

Balkabağı tatlısı sofralarımızda yaygın olarak yerini alsa da bundan ziyade daha faydalı şekillerde bu meyveyi tüketmek mümkündür. Fazla şeker içeren kabak tatlısı yararlarını gölgeleyerek şekerin vücudumuza zarar vermesine neden olabilir.

Bunun yerine balkabağı çorbası, yemeği, püresi gibi tarifler çok daha faydalıdır. Eğer tatlı formunda tüketmek istiyorsanız haşladığınız kabakları şeker yerine bal ile tatlandırıp, kontrollü porsiyonlar halinde tüketebilirsiniz. Üzerine tahin, ceviz, bal gibi doğal tatlandırıcılar ekleyerek tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

İlginizi Çekebilir; Tomatillo Nedir? Faydaları ve Fiyatı

Zeynep Teksöz

Ben Zeynep! 9 Senedir profesyonel içerik editörlüğü yapmaktayım! Yazılarımı umarım beğenirsin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu