Diyet & Beslenme

Civanperçemi Nedir? 12 Madde ile Faydaları Nelerdir?

Civanperçeminin faydaları arasında yaraları iyileştirmesi, iltihabı ve enfeksiyonu önlemesi, solunum yolu hastalıklar tedavisi gibi birçok madde vardır. Mide ve bağırsağa da iyi geldiği bilinmektedir.

Papatya ailesinden sayılan bu bitki eski zamanlardan beri bilinmekte hatta Antik Yunan döneminde şifa için kullanılmaktaydı. Kuzey yarımküreye özgüdür ve kireçli topraklarda veya otlaklarda yabani ot olarak serbestçe yetişir.

Kadınlarda hormon bozukluğu ve sindirimi sistemi problemlerini tedavi etmek için geleneksel tıbbın kullandığı değerli bir bitkidir. Hemen her hastalık için kullanılmaktadır.

Ateş ve soğuk algınlığı, menstrüasyon problemleri, yeme bozuklukları ve buna bağlı sindirim bozukluğunu tedavi etmek için eski zamanlardan beri tıp dünyasında önemli bir yere sahip olmuştur.

Faydaları çoktur ve ayrıntıları anlamak için koca bir kitap gerekir. Biz kısaca faydalarından ve hangi hastalıklar için kullanılabileceğinden bahsedelim.

Civanperçeminin Faydaları Nelerdir?

civan percemi

Geleneksel tıptan daha üstün iyileştirici özelliklere sahip olağanüstü bir bitkidir. Çaylara, çorbalara ve soslara eklemek, size bir sağlık hazinesi sağlarken yemeğinize acı tatlı bir lezzet katabilir.

Yaraları Hızlı İyileştirir

İçerisinde bulunan kimyasal bileşik achillien, iyileştirici etkidedir. Kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır ve yaranın hızla kapanmasını sağlar. Ayrıca yarayı enfeksiyonlardan korur ve ağrıyı uyuşturur. Savaşlar sırasında yanık yaralarını iyileştirmek için kullanılmıştır, bu yüzden “askeri bitki” olarak da bilinir.

Anti-inflamatuar Özelliktedir

Civanperçemi özü; artrit, boğaz ağrısı solunum yolu problemleri, mide ağrısı ve yanması gibi birçok hastalığın nedeni olabilecek iltihabı yatıştıran flavonoidler ve seskiterpen laktonlar içerir. Herhangi bir organda iltihaplanma olabilir, günlük beslenmeye eklenmesi iltihaplanmayı önlemede yardımcı olabilir.

Gastrointestinal Çözümdür

Civanperçeminin antiseptik özellikleri, alt bağırsakta sindirim problemleri sonucu oluşan spazmları tedavi eder. Sızdıran bağırsak, ishal, gaz ve mide krampları gibi durumlar civanperçeminden yapılan çay ile tedavi edilebilir. İçeriğindeki bitki bazlı flavonoidler, kasları gevşetir ve spazmları azaltır.

Antiseptik Özellikleri Vardır

İster yağı, isterse bitkinin kendisi insanoğlunun bildiği en güçlü antiseptiktir. Tam bir doğal bir dezenfektan ve enfeksiyonlarla mücadele eden tıbbi özellikleri, piyasada bulunan geleneksel ilaçlarla asla kıyaslanamaz. Sadece dış bölgede oluşan yaraları iyileştirmek ile yetinmez, antimikrobiyal özellikleri ile iç enfeksiyonları da tedavi eder.

Vücudu enfeksiyona neden olan bakterilerden korumak için koruyucu bir tabaka oluşturan etkilenen bölgedeki kan trombositlerini aktive eder. Civanperçemi yağı güçlü antiseptik etkisi ile yaraya uygulandığında bakterileri tamamen öldürür.

İlginizi Çekebilir:
Gelelim Kuru Fasulyenin Faydalarına | 10 Madde

Skarlaşmayı Azaltır

Yara izlerini gidermede mükemmel bir etkendir. Kozmetik endüstrisi tarafından oldukça tercih edilmektedir. İyileşme sürecini hızlandırmanın yanında, yara izlerinin görünümünü de azaltır. Anti-inflamatuar özellikleri ayrıca yaraları çevreleyen tahrişi ve kızarıklığı yatıştırır.

Hormonal Dengeyi Sağlar

Hormonlardaki düzensizlik tedavi edilmezse kalıcı bir durum olabilir. Civanperçemi vücuttaki hormonları dengelemeye yardımcı olur. Hormonal dengesizlik bazen düzenli adet görmemenin nedeni olabilir, bu duruma amenore denir. Tedavi etmek için keklik üzümü gibi diğer bitkilerle birleştirilebilir.

Mastit Enfeksiyonunu Önler

Mastitis, yeni doğan bebekleri besleyen kadınların sıklıkla yaşadığı bir meme enfeksiyonudur. Bu bölgedeki kan dolaşımını artırmak için civanperçemi ağrıyı gidermek ve göğüslerdeki iltihabı yatıştırmak için kullanılır. Antiseptik özellikleri ayrıca enfeksiyonla savaşır ve durumu tedavi eder.

Kan Basıncı Yönetimi Sağlar

Vücutta yeterli kan akışını sağlayan vazodilatör ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca tansiyonu düşürmek için sinirleri yatıştırır ve rahatlatır. Araştırmalar hipertansiyondan muzdarip hastalarda kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu gösteriyor.

Astım Hastalığına İyi Gelir

Civanperçemi, kan dolaşımını kolaylaştıran ve oksijeni doğru şekilde kullanılması ile sakinleştirici özelliklere sahiptir. Solunum sistemi için astım semptomlarını hafifletir. Bronşları gevşetir ve inflamatuar hava yollarını sakinleştirir.Bunu bronkodilatör etkileri ile yapar.

Soğuk Algınlığına İyi Gelir

Civanperçemi çayı eski zamanlardan beri soğuk algınlığı ve hafif ateş için bir tedavi yöntemi olmuştur. Temel olarak gözenekleri ve kan damarlarını genişleterek toksinleri terleme yoluyla vücuttan uzaklaştırır. İltihabı yatıştırır ve antiseptik özellikleri enfeksiyonlar ve virüslerle savaşır. Ayrıca öksürük nöbetlerini yatıştırır ve grip ve soğuk algınlığı tedavisinde mükemmel bir doğal çözümdür.

Cilt Tedavisinde Kullanılır

Civanperçemi yağı, egzama semptomlarını azaltmaya ve cilt iltihabını sakinleştirmeye yardımcı olur. Taşıyıcı yağlar ile kullanılarak akne izlerini iyileştirilebilir hatta tedavi edilebilir. Civanperçemi çayı tüketmek ciltteki hücre yenilenmesini sağlar. Yeni hücrelerin oluşumuna çok hızlı bir şekilde katkı sağlar.

Regl Dönemi Ağrılarını Hafifletir

Civanperçemi kadın hastalıklarına faydaları ile bilinen bir bitkidir. Regl düzensizliklerinin ve hormonsal rahatsızlıkların yanı sıra bu dönemde ağrılar için de kullanılabilir. İçeriğindeki ağrı hafifletici etkiler sayesinde kadınlar için regl döneminde çok etkilidir. Ağrı kesici olarak doğal yöntemler arıyorsanız bu bitkinin mucizevi özelliklerinden faydalanabilirsiniz.

Civanperçemi Nasıl Kullanılır?

Civanperçemi yağ şeklinde veya aktarlardan kuru hali alınarak çay formunda tüketilebilir. Kendiniz alıp demleyebileceğiniz gibi birçok hazır markanın da civanperçemi çayı bulunmaktadır. Lipton civanperçemi çayı en yaygın olandır. Poşet çay formundaki paketlerden edinerek kolay şekilde tüketebilirsiniz.

Kendiniz demleyecekseniz bir bardak kaynar su içerisine bir tutam civanperçemi ekleyerek 10 dakika demlendikten sonra içebilirsiniz. Günde 1 – 2 bardak içmek fayda sağlayacaktır.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Hünnap Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Zeynep Teksöz

Ben Zeynep! 9 Senedir profesyonel içerik editörlüğü yapmaktayım! Yazılarımı umarım beğenirsin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu