Sağlık

Psödoefedrin Nedir? İçeren İlaçlar Hangileridir?

Psödoefedrin hidroklorür amfetamin kimyasal sınıfında bulunan, tıp alanında soğuk algınlığı tedavisi için ilaçlarda kullanılan etken bir maddedir. Birçok burun tıkanıklığı ilacında aktif bileşen olarak kullanılır. Nazal dekonjestan olarak da adlandırılan ilaç burun içindeki dokulara doğrudan etki eder. Grip ve burun akıntısına iyi gelen ilaçlarda bu maddeye rastlanır. Hastalığınız boyunca burun akıntısı şikayetiniz varsa psödoefedrin içeren ilaçlara öncelik verebilirsiniz. Bu ilaçlar genelde reçetesiz olarak satılır ancak doktor tavsiyesi dahilinde kullanmak önemlidir. Önce doktorunuza görünerek sonrasında ilacınızı edinebilirsiniz. Psödoefedrin içeren ilaçlara, etkilerine, yan etkilerine ve ne işe yaradığına yazımızın devamında göz atalım.

Psödoefedrin Hidroklorür Nedir ve Ne İşe Yarar?

Psödoefedrin içeren ilaçlar

Psödoefedrin Hidroklorür, tıpta burun tıkanıklığını hafifletmek amacıyla kullanılır. Burun tıkanıklığına neden olan sinüslerdeki kan damarlarının daralmasını sağlar. Burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı, sinüzit gibi solunum yolu enfeksiyonlarını hafifletir. Burun ve sinüs boşluğundaki mukozanın şişmesini azaltarak hava akışını iyileştirir.

Özellikle soğuk mevsimlerde grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar kapıya dayanır. Bu hastalıklar hapşırık, burun akıntısı, öksürük gibi belirtileri de beraberinde getirir. Genelde böyle durumlarda psödoefedrin içeren ilaçlar verilir. Herhangi bir alerjiniz yoksa doktor tavsiyesi dahilinde ilaçları kullanabilirsiniz.

Psödoefedrin İçeren İlaçlar

Psödoefedrin içeren soğuk algınlığı ilaçları genellikle reçetesiz olarak satılsa da bazı ilaçlar reçete gerekebilir. Yine de ilaç kullanımı ve tedavi seçenekleriyle ilgili uzman bir doktora danışmanız gerekir. Kullanımıyla ilgili doktorunuza veya eczacınıza danışarak şikayetlerinizi anlatabilir, tedavi için gerekli ilaçları isteyebilirsiniz.

  • Sudafed: Burun tıkanıklığını ve sinüs basıncını hafifletmek için kullanılır.
  • Contac: Soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmek için kullanılır.
  • Actifed: Soğuk algınlığı, alerji ve sinüzit semptomlarını hafifletmek için kullanılır.
  • Claritin-D: Alerjik rinit semptomlarını azaltmak ve burun tıkanıklığını hafifletmek için kullanılır.
  • Allegra-D: Alerjik rinit semptomlarını hafifletmek için kullanılır.
  • Cefamed: Bakteriyel enfeksiyonların giderilmesinde kullanılan antibiyotiktir, reçetesiz kullanılmamalıdır.
  • Atrovent: Akciğer rahatsızlıklarına bağlı solunum hastalıklarında kullanılır, reçetesiz kullanılmamalıdır.
  • Nasonex: Mevsimsel alerji ve nezleye bağlı burun akıntıları için kullanılan sprey formunda ilaçtır.
  • Drixoral: Göz akıntısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjik reaksiyonların tedavisinde kullanılır.
  • Sudafed: Grip, soğuk algınlığı, alerjik nezle gibi hastalıklarda burun akıntısının durması için kullanılır.
  • Tylol Hot: Grip ve soğuk algınlığında ateş, ağrı, solunum yolu rahatsızlıkları, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Otrivin: Burun tıkanıklığı için kullanılan sprey formda ilaçtır.
  • Nasacort: Alerjik rinit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan sprey formundaki ilaçtır.
İlginizi Çekebilir:
10 Madde ile Balkabağının Faydaları ve Besin Değeri

Etken maddesi olan ilaçlar yukarıdaki gibidir. Genel olarak hepsinin amacı nezle, grip ve soğuk algınlığı semptomlarının giderilmesidir. Bu tarz rahatsızlıklarda yaygın olarak görülen burun akıntısı veya tıkanıklığı, göz sulanması, vücut ağrıları, solunum hastalıkları gibi semptomlara iyi gelir. Doktor muayenesinden geçtikten sonra size gerekli olan ilacı söyleyecektir.

Psödoefedrin İçermeyen İlaçlar

İlaçlar veya ilaçlar içerisinde maddeler bazı kişilerde yan etki gösterebilir, kişinin o maddelere alerjisi olabilir. Bu yan etkiler ve alerjiler ancak belirli testlerden sonra ortaya çıkar. Herhangi bir yan etkisini gördüyseniz veya alerjiniz varsa psödoefedrin içermeyen soğuk algınlığı ilaçlarına öncelik vermelisiniz. Doktorunuz ilaç yazarken alerjiniz olan maddelerle ilgili onu bilgilendirmeli ve bu konuda dikkatli olmalısınız.

Her bünye birbirinden farklı olduğu için vücutlarının gösterdiği tepkiler de birbirinden farklı olacaktır. Olası yan etkilerden şüphelendiğinizde ilacı kullanmayı bırakın ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Doktorunuza konu hakkında bilgi verdikten sonra ilacınızı değiştirecektir.

Psödoefedrin’in Yan Etkileri ve Uyarıları

Her ilaçta olduğu gibi psödoefedrin içeren ilaçlarda da bazı yan etkileri ve kullanım kısıtlamaları vardır. Özellikle yüksek dozlarda veya uzun süreli kullanımda çeşitli yan etkiler ortaya çıkabilir. Yan etkileri arasında uykusuzluk, baş ağrısı, sinir hali, kalp çarpıntısı ve titreme belirtileri gelir. Aynı zamanda beraberinde kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir ve etkisi değişebilir. İlaçları kullanmadan önce mutlaka doktora veya eczacıya danışmak gerekir. İlaç kullanımı sırasında anormal bir durum fark ettiyseniz hemen doktorunuza danışmayı unutmayın. Ayrıca hamilelik ve emzirme döneminde kullanımdan kaçınmalı, ekstra dikkatli olmalısınız.

Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda doğanın mucizevi yollarına başvurabilir ve doğal yöntemlerle iyileşmeyi hızlandırabilirsiniz.

Dideral Reçetesiz Alınır mı? Reçetesiz Fiyatı 2023 yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu