Kahvaltının Vazgeçilmezi Peynirin Sağlığa Faydaları
Peynirin faydaları arasında kanıtlanmış en bilinen madde kemik sağlığına etkisidir. Peynir tüketimi özellikle çocukluk döneminde kemik gelişimi için önemlidir.
Peynir; harika bir yağ kaynağı, sağlıklı kalbi destekleme, harika bir protein kaynağı, kanseri önlemeye yardımcı olma, harika bir karbonhidrat kaynağı, osteoporozun yönetimi ve önlenmesi, sağlıklı dişleri destekleme ve stresi azaltma gibi birçok faydalı etkisi bulunan bir besindir.
Başlıklar
Peynir Nedir? Nasıl Yapılır?
Süt ive yoğurttan peynir yapımı tarifleri ile evde kendi doğal peynirinizi yapmanız mümkündür. Sütün fermantasyon yolu ile elde edilir ve kesinlikle süt ürünlerinin insan vücuduna sağladığı birçok faydaya sahiptir. Pıhtılaşma sürecinde biriken sütün bir türevidir. Bakterilerin ve enzimlerin katılması bu süreci süte başlatır. Piyasada binlerce çeşidi bulunan bu lezzetli ürünün mutfak dünyasında binlerce kullanım alanı bulunmaktadır. Tat, türe bağlı olarak değişebilir, ancak çoğu çeşit tuzlu, sütlü ve kremsidir.
Peynirin Besin Değerleri
Kahvaltılarda tükettiğimizin peynirin birçok farklı çeşidi vardır. Olgunluğuna, tazeliğine ve içeriğine göre her damak zevkine uygun bir çeşidi bulunabilir. İçerisindeki besin bileşimi peynirin türüne bağlı olarak değişmektedir ancak temel bileşenlerinden bahsetmek gerekirse;
100 Gram Porsiyonda:
- Trans yağı 1,18 g
- Omega-6 0,82 g
- Omega-3 0,14 g
- Doymuş yağ 0,43 g
- Yağ 33,8 g
- Şeker 0,3 g
- Karbonhidrat 1.3 g
- Protein 24 g
- Su %37
- Çoklu doymuş yağ 1,43 g
Kısmen yağsız sütten yapılan peynir – 100 Gram Porsiyon:
- A Vitamini %10
- Kalsiyum % 78
- Demir % 1
- Potasyum 84 g
- Protein 24 g
- Karbonhidratlar 3 g
- Tekli doymamış yağ 5g
- Doymuş yağ 10 g
- Toplam yağ 16 g
Satın alacağınız çeşidin üzerindeki besin değeri tablosundan içeriği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ünlü markaların peynir çeşitlerine göre değişen besin değerlerine web sitelerinden de göz atabilirsiniz.
Peynirin Faydaları Nedir?
Peynir kalsiyum, potasyum, fosfor, demir ve protein açısından zengindir. Bazı çeşitler ayrıca vitaminler ve iyi bakteriler açısından da zengindir.
- Protein Kaynağıdır
Vücudun sağlıklı bir metabolizmadan kas yenilenmesine kadar birçok işlevi sürdürmesi için protein gereklidir. İçinde bulunan protein kolayca sindirilebilir. Ayrıca metabolik süreçte oldukça faydalıdır. Protein oldukça önemli bir enerji kaynağıdır ve insan vücudunun en önemli gereksinimlerinden biridir.
- Karbonhidrat Kaynağıdır
Karbonhidratlar vücudun yakıtıdır. İnsan vücudu karbonhidratlarla çalışır ve enerji üretimi için onlara ihtiyaç duyar. İçinde bulunan süt karbonhidratları glikoz ve şeker şeklinde parçalanır. Ancak peynir tüketerek alabileceğiniz karbonhidrat miktarı, yediğiniz çeşide bağlıdır.
- Faydalı Yağlar İçerir
İçerisinde bulunan amino asitlerle birlikte omega 3 ve 6, sinir ve beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir. Vücut, sizi hayatta tutmak ve hastalıkları önlemek için günlük prosedürlerini yerine getirmek için iyi yağ formundaki kolesterole ihtiyaç duyar.
- Kemik Sağlığında Etkilidir
Sadece kalsiyum açısından zengin değildir, aynı zamanda B ve B vitamini kompleksi olmasıdır. B vitamini, kalsiyumun vücutta dağılmasına yardımcı olur. Büyüyen çocuklar için iyi bir kalsiyum ve mineral kaynağıdır.
- Kalp Sağlığını Korur
Bazı çeşitleri kalbin işlevlerine iyi gelir. Daha önce de belirtildiği gibi, vücudun işlevleri devam ettirmek ve çalışır durumda tutmak için biraz iyi yağa ihtiyacı vardır. İçerisinde kardiyovasküler sistem için gerekli olan potasyum, fosfor ve magnezyum içerir.
- Kanser Riskini Azaltır
Kansere yakalanma riskinin azaltılmasına katkıda bulunabilir. Bunun nedeni antioksidan özellikleri ile bilinen kimyasallar olan linoleik asit ve sfingolipidler açısından zengin olmasıdır. Kolon kanseri üzerindeki faydaları için araştırmalar devam etmektedir.
- Osteoporozun Yönetimi Sağlar
Bu hastalık her ne kadar yaşla birlikte gelen bir durum olarak görülse de her yaş grubundan insan için ciddi bir tehdittir. Ayrıca Kemik yoğunluğu kaybı ve eklem ağrıları gibi semptomları tetikler. Kadınlarda bunun menopoz geçirdikten kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Ancak bu süt ürünlerini düzenli bir şekilde tüketerek önlenebilir.
- Diş Sağlığında Etkilidir
Kalsiyum ve fosfor diş sağlığı için kazanan bir kombinasyon oluşturur. İçeriğindeki kalsiyum ve mineraller, dişlerimizin sağlamlığını ve bütünlüğünü yaşlanma sürecine kadar korumaya yardımcı olur.
- Doğal Probiyotiktir
Tam bir probiyotik olan yoğurdun faydalarını herkes bilir, ancak iyi bakteri içeren tek süt ürünü yoğurt değildir. Peynirde de iyi bakteriler vardır. Buda bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Beyin Fonksiyonu İyileştirir
Sağlıklı beyin aktivitesi için vücudumuz, yediğimiz yiyeceklerden elde ettiği yağları kullanır. Beyni çalıştırmak için Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri oldukça önemlidir. Peynir bu yağ asitleri bakımından oldukça zengindir.
- Bağışıklık Güçlendirir
Çinko yönünden zengin çeşitler vücut için çok faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yardımcı olurlar. İçerisindeki iyi bakteriler ayrıca sindirim sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve bu da genel sağlık ve hastalık ve enfeksiyon ile savaşma yeteneğinin artması ile sonuçlanır.
Günde Ne Kadar Peynir Yenmeli?
Lezzetli bir kahvaltılıktır ve yemeye kendinizi kaptırabilirsiniz. Ancak bu tür yüksek yağlı gıdaların tüketilmesi için ölçülü olmak gerekir. Günde 1 – 2 porsiyondan fazlaya kaçmamak gerekir. Özellikle diyet yapıyorsanız porsiyon kontrolünüze ekstra dikkat etmeniz gerekir. Diyet yapanlar için günlük 1 porsiyon peynir yeterli olacaktır. 1 porsiyon peynir ne kadar derseniz 100 – 150 gram arasıdır.
Kahvaltının bir diğer vazgeçilmezleri Fıstık Ezmesi ve Reçel Arasındaki Farklara göz atabilirsiniz.