Çocuklara Zeka Geliştirici Masallar Okumanın 5 Faydası
Çocuklara zeka geliştirici masallar okumanın faydalarına baktığımızda hayal gücünden özgüvenine kadar birçok konuda etkili olduğunu görürüz. Çocuklara ufak yaşlardan itibaren masal okumak, onları masal ile büyütmek; onlara bütün hayatları boyunca faydalı olacaktır. Bu alışkanlığı kazandırmak için sizi anladığı ufak yaşlardan itibaren masal okumaya başlayabilirsiniz. Zeka geliştirici masalların faydalarına ve çocuğa olan etkilerine birlikte değinelim.
Başlıklar
- 1 Çocuklar için Masalların Önemi ve Etkisi
- 2 Masalların Çocuk Zeka Gelişimine Katkısı Nedir?
- 2.1 1. Zeka Geliştirici Masalların Çocukların Yaratıcılığını ve Hayal Güçlerini Geliştirmesi
- 2.2 2. Masal Okumanın Çocukların Dil Becerilerini ve Kelime Dağarcığını Geliştirmesi
- 2.3 3. Zeka Geliştirici Masalların Çocukların Sosyal Becerilerini Geliştirmesi
- 2.4 4. Masal Okumanın Çocukların Duygusal Gelişimine Etkisi
- 2.5 5. Zeka Geliştirici Masalların Çocukların Özgüvenini Artırması
- 3 Çocuklarda Okuma Alışkanlığının Geliştirilmesi ve Masalların Rolü
Çocuklar için Masalların Önemi ve Etkisi
Masal oku dediğinizde çocuğun bunu içten gelerek yapmasını istiyorsanız küçük yaşlarda bu alışkanlığı kazandırmalısınız. Çocuklar çoğu zaman ebeveynlerinden gördüklerini hafızasına kazır. Ona alışkanlık kazandırmanın en güzel yolu sizden görerek öğrenmesidir. Birlikte masal okuyarak onun alışkanlık kazanmasını sağlayabilir ve onun gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Önce eğlenceli çocuk fıkraları ile başlayarak onun eğlenirken öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Devamında zeka geliştirici masallar okuyabilir, merakını her zaman canlı tutabilirsiniz.
Masalların çocuklar üzerindeki etkileri şu şekildedir:
- Hayal gücünü geliştirir. Hayal dünyasını besler ve yaratıcılıklarını artırır.
- Dil gelişimine katkıda bulunur. Kelime dağarcığını geliştirir.
- Farklı duyguları tanımalarına ve duygularla baş etmelerine yardımcı olur.
- Çocukların duygusal ve sosyal zekasını geliştirir.
- Problem çözme becerilerini geliştirir.
- Çocukların empati yeteneğini geliştirir.
- Problem çözme becerisini geliştirir.
- Özgüvenini artırır.
- Farklı ortamlara uyum sağlama seviyelerini artırır.
- Farklı kültür ve gelenekler hakkında bilgi edinmelerini sağlar.
- Değerleri ve etik kavramları çocuklara öğretir.
Çocukların gelişiminde oldukça önemli rol oynayan masal kavramını çocukların dünyasından eksik etmemeliyiz. Ebeveynlerin üstüne düşen görev çocukların bu alandaki merakını uyandırmak ve onlara bu alışkanlığı kazandırmaktır.
Masalların Çocuk Zeka Gelişimine Katkısı Nedir?
Masal okumanın çocuğun zeka gelişimine faydalı olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Her çocuk biricik ve kendine özeldir. Gösterdikleri etkiler ve tepkiler herkes için farklıdır ancak genel anlamda baktığımızda masal okumanın çocuklar üzerinde oldukça faydalı etkileri görülür.
- Düşünsel gelişim: Çocuklar masallar sayesinde olayları zihninde canlandırır, hayal güçlerini kullanır ve bu durum düşünsel gelişime faydalıdır.
- Dil gelişimi: Kelime haznesi artan çocukların zamanla okuma, yazma ve anlama becerileri de gelişir.
- Yaratıcılık: Hayal dünyası genişleyen çocukların yaratıcılıkları da beraberinde artar. Çocukların olayları hayal etmeleri ve farklı senaryolar düşünmelerine yardımcı olur.
- Problem çözme yeteneği: Masal kahramanlarının karşılaştığı sorunlar ve verdiği tepkilerden yola çıkarak çocukların problem çözme yeteneği gelişir.
- Duygusal zeka: Masal kahramanlarının yaşadığı farklı durumlar ve olaylar çocuklara farklı duygularla baş etmenin yollarını öğretir.
Masallar, çocukların zeka gelişimlerine katkı sağlar ve onların düşünsel, duygusal, sosyal ve dil becerilerini geliştirir. Bu nedenle, çocukların masalları dinlemesi, okuması veya anlatması, onların gelişiminde önemli bir rol oynar. Zeka geliştirici masallar sayesinde siz de çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
1. Zeka Geliştirici Masalların Çocukların Yaratıcılığını ve Hayal Güçlerini Geliştirmesi
Birbirinden farklı masallar okuyan çocukların hayal dünyaları zamanla gelişir. Hayal dünyası genişleyen çocukların düşünme kabiliyeti ve yaratıcı zekası artar. Hayal mahsulü olan masallar bize fark etmesek de düşünmeyi öğretir. Olası senaryolar, farklı masal evrenleri ve farklı kahramanların düşünme kabiliyeti üzerindeki etkisi büyüktür. Çocukta bunun tetiklenmesi için bol bol okuması gerekir.
2. Masal Okumanın Çocukların Dil Becerilerini ve Kelime Dağarcığını Geliştirmesi
Çocuğun temiz ve akıcı şekilde konuşabilmesi, kendini ifade edebilmesi ve iletişim becerilerinin gelişmesinde masallar önemli rol oynar. Çocuk anlamını bilmediği kelimeleri bu sayede öğrenir. Yeni kelimeler ve farklı anlamları keşfeder. Kelimenin cümle içinde kullanımını örnekleriyle öğrenmiş ve pekiştirmiş olur.
3. Zeka Geliştirici Masalların Çocukların Sosyal Becerilerini Geliştirmesi
Masaldaki karakterlerin birbiriyle olan iletişimi, iş birliği, sosyalliği gibi konular çocuğun sosyal becerilerinin geliştirilmesinde etkendir. Çocuk kahramanların davranışlarını inceleyerek kendine örnek alır. Günlük hayatında ve sosyal becerilerinde bunun etkileri gözlemlenir.
4. Masal Okumanın Çocukların Duygusal Gelişimine Etkisi
Kahramanların yaşadığı üzüntü, sevinç, heyecan, korku, endişe gibi farklı duyguları çocuk masalı okurken hisseder. Kendini kahramanın yerine koyar ve empati yeteneği gelişir. Bu durum duygusal gelişimi üzerinde olumlu yönde eki eder. Duyguları kavrar ve bu duygularla başa çıkmayı öğrenir.
5. Zeka Geliştirici Masalların Çocukların Özgüvenini Artırması
Çocuğa olan faydalı etkilerinin sonucu çocuğun özgüveninin artmasıdır. Duygusal gelişimi, sosyal becerileri, dil becerileri ve hayal güçleri gelişen çocuklarda beraberinde özgüven artar. İletişim becerileri gelişen çocuklar sosyal hayatta daha aktif hale gelir ve kendine güvenen bir tavır takınır.
Çocuklarda Okuma Alışkanlığının Geliştirilmesi ve Masalların Rolü
Çocukların okuma alışkanlığının geliştirilmesi için yapabileceğiniz bazı tüyolar vardır. Onu çok zorlamadan ve sıkmadan aşağıdaki adımları izleyerek okuma alışkanlığının gelişmesini sağlayabilirsiniz.
- Yapılması gereken öncelikli iş ona örnek olmaktır. Çocuklar yetişkinlerin davranışlarından etkilendikleri için onlara bu konuda örnek olmak gerekir. Eğer çocukların bir okuyan modeli varsa, okuma alışkanlığı kazanmaları daha kolay olacaktır. Bu nedenle, evde kitap okuma alışkanlığına öncelik verin.
- Bununla birlikte ona çeşitli kitaplar okuyun. Çocuklara farklı türde kitaplar okumak ve kitapların ilgi alanlarına uygun seçilmesi, çocukların okuma alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olur.
- Kitapları evin her yerinde bulundurun. Evde göze çarpan kitaplar onların dikkatini çekecektir. Çocuklar, bir kitabı ellerine aldıklarında, okumaya devam etme isteği duyabilirler.
- Çocuklar, kendi ilgi alanlarına göre kitaplar seçmeli ve okumalıdırlar. Böylece okuma süreci onlar için daha keyifli ve eğlenceli olacaktır.
- Çocuklarla kitapları tartışın. Kitap hakkında konuşarak, kitapların içerikleri hakkında daha fazla bilgi edinmelerini ve düşüncelerini ifade etmelerini sağlayın.
- Kitap okumaya başlayan çocukları ödüllendirin. Ödüller, çocuklarda okuma alışkanlığı kazanmaları için motivasyon sağlar.
Çocuklarda okuma alışkanlığı geliştirmek için düzenli ve tutarlı bir program uygulamak önemlidir. Kitap okuma rutinini bir zorunluluk haline getirebilir, belirli saatleri sadece kitap okuması için planlayabilirsiniz. Ona zeka geliştirici masallar okuyarak günlük hayatta faydasını görmesini sağlayabilirsiniz. Zeka geliştirici masallar seçerken ilgi ve alakasını göz önünde bulundurmak gerekir.
Bebeklere Kitap Okumanın Faydaları ve İncelikleri Nelerdir? yazımıza göz atabilirsiniz.