Eğitimİlginç Bilgiler

Eğitim ve Öğretim Arasındaki Farklar Nedir?

Eğitim, öğretime göre çok daha kapsamlı ve geniş bir tanımdır. Eğitim ve öğretim arasındaki farklara bakarak ne anlama geldiğini daha iyi anlatalım. Özellikle okulların açılacağı dönemlerde çok sık duyduğumuz eğitim ve öğretim kelimelerinin anlamları da merak konusu oluyor.

Eğitim ve öğretim arasındaki farklar nelerdir diye bakmadan önce eğitim ve öğretim nedir sorusuyla başlayalım. Yazımızda eğitim ve öğretim arasındaki farklar nelerdir sorusunu detaylıca ele alacağız. Vereceğimiz örneklerle gelin bu konuda birlikte bilgi edinelim.

Eğitim ve Öğretim Nedir?

eğitim öğretim nedir
eğitim öğretim hakkında bilgi

Eğitim ve öğretim birbirinden farklı anlamlara gelen ama aslında birbiriyle çok iç içe olan iki kavramdır. Okullarda bu yüzden sadece eğitim ya da sadece öğretim yılı denmez, yeni bir yıla başlarken MEB tarafından da bu kavram eğitim öğretim yılı olarak kullanılır. Eğitim ve öğretim birbirini tamamlayan kavramlardır. Eğitim ve öğretim kavramlarının kelime anlamlarına göz attığımızda konuyu daha iyi anlayacaksınız.

Eğitim ve öğretimin temel amacı insanların öğrenmesini sağlamaktır. Eğitim ve öğretim arasındaki farklar olduğu kadar benzerlikler de vardır. Yine de ikisi de farklı anlamlarda kullanılır ve karıştırmamak gerekir. Eğitim sözcüğünü açıklayarak devam edelim.

Eğitim Ne Demek?

Eğitim ve öğretim arasındaki farklar konusuna ilk olarak eğitimi açıklayarak başlayalım. Eğitim kavramı bireylerin topluma kazandırılması, toplum içerisinde belirli bir yere gelebilmesi, hayatlarını devam ettirebilmeleri için belirli bir yetenek ve bilgiye sahip olabilmesi için yapılan işlerdir. Eğitimin kelime anlamına baktığımızda Türk Dil Kurumu tanımında bireylerin toplum yaşamına kazandırılması için onları yetiştirme, geliştirme, onlara bilgi ve beceri kazandırma tanımını görüyoruz.

Eğitim aslında hayatımız boyunca doğduğumuz andan itibaren farkında olmadan bizlere verilir. Küçük bir bebeğe verilen tuvalet eğitimi bile insanın hayatında farkında olmadan dahil olduğu eğitim sürecine bir örnektir.

Eğitim Ne İşe Yarar?

Eğitim biz insanlar için oldukça önemlidir. Hayat boyunca devam eden eğitim sürecimiz bizi aslında fark etmesek de bugünkü olduğumuz kişi yapar, toplumdaki yerimizi belirler. Eğitim sürecinde bireyin kendi yaşantıları esastır. Kişinin bulunduğu ortamlar, tanıştığı insanlar, karşılaştığı olaylar vb. gibi günlük hayatta bilerek veya bilmeyerek içinde bulunduğu durumların hepsinin kişinin eğitiminde bir payı vardır.

Eğitim sayesinde bireylerin kişiliği oluşur veya değişir. Kişinin kültürlenme sürecine etki eder. Eğitim süreci bu şekilde doğduğumuz andan itibaren hayatımızın sonuna kadar devam eder. Sadece bireyi değil, bireyin içinde bulunduğu toplumu da etkileyen bir faktördür. Toplumdaki bireylerin eğitimli olması toplumu daha yaşanılabilir kılar.

Eğitim Nerede Başlar?

Eğitim ilk olarak tabii ki ailede başlar. Kişi dünyaya geldiği anda eğitiminde en etkili faktör ebeveyndir. Ebeveynlerin bilinçli olması ve çocuğa doğru eğitimleri vermesiyle kişi topluma daha kolay kazandırılır. Kişinin eğitimli olması toplumu da direkt olarak etkiler. Örneğin bir ebeveynin çocuğuna çevreyi kirletmenin zararlarını anlatması, onu bu hareketin nedenleri ve sonuçlarıyla kötü bir davranış olduğunu açıklaması o kişiye verilen faydalı bir eğitimdir.

Kişi küçük yaşta öğrendiği bu güzel davranışı ömrü boyunca hatırlayacak olup çevre bilinci oluşmuş bir kişi olacaktır. Aldığı bu eğitim sayesinde doğaya ve çevreye önem veren biri olma olasılığı yüksek olup bu özelliğiyle topluma faydalı bir birey olmuş olacaktır.

Öğretim Ne Demek? 

Öğretim, genellikle okullarda gerçekleştirilen planlı ve programlı öğrenme etkinlikleridir. Eğitim kavramının planlı ve programlı şekilde belirli zaman dilimleri içerisine yayılarak, önceden planlanmış takvime uygun şekilde yürütülmesidir. Öğretim faaliyetleri okullarda, eğitim kurumlarında, kurslarda, dershanelerde vb. yerlerde gerçekleştirilir.

İlginizi Çekebilir:
Bildirme Eki Nedir? Görevleri ve 50 Örnek

Türk Dil Kurumu tanımına baktığımızda ise öğretim kelimesi kişiyi belli bir seviyeye ulaştıracak bilgileri öğretmek, öğrenmeyi kolaylaştıracak etkinlik ve araç gereçlerle yol göstermek anlamına gelir. Kısacası öğretim kavramı için eğitimin daha planlı ve daha programlı yürütülen kısmı diyebiliriz.

Öğretimde en etkili faktör öğretmendir. Öğrenciler küçük yaşta başladığı okul serüveninde görevi öğretmek olan öğretmenlerden birçok öğretim alır. Öğretim sürecinde öğretmenin rolü, öğrencilere yaklaşımı, okulda ve eğitim kurumlarda öğretilenler çok önemli bir faktördür. 

Eğitim ve Öğretim Arasındaki Fark Nedir?

eğitim öğretim arasındaki farklar
eğitim öğretim arasındaki farklar

Eğitim ve öğretim tanımlarını ayrı ayrı ele aldığımıza göre eğitim ve öğretim arasındaki farklara bakabiliriz. Eğitim ve öğretim arasındaki farkları maddeler halinde anlattık.

  • Öğretim alanında profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilirken, eğitim bir çocuğa anne babadan başlayarak hayatında karşısına çıkan herkes tarafından verilebilir.
  • Öğretim planlı ve programlı bir şekilde gerçekleştirilirken, eğitim doğaçlama şekilde hayatımızın her anında karşımıza çıkar.
  • Öğretim belirli kurumlarda belirli kişiler tarafından sistematik bir şekilde gerçekleştirilirken eğitim için böyle bir sistematiklik söz konusu değildir. Hayatımızın her alanında her karşımıza çıkan kişi eğitim sürecimizde bir etken olabilir.
  • Eğitim doğduğumuz andan itibaren yaşam boyunca devam ederken öğrenim süreci zorunlu sürece bağlı olarak belirli yaşlarda gerçekleşir.
  • Eğitim hayatımızın temel amaçlarından biriyken, öğretim süreci ise eğitimin bir parçasıdır.

Eğitim ve öğretim arasındaki fark nedir kısaca söyleyecek olursak: eğitim doğduğumuz andan itibaren anne babamızdan başlayarak hayatımız boyunca bize kazandırılan beceri, yetenek ve değerler; öğretim ise okula başladığımız andan itibaren başlayan, öğretmenlerimiz tarafından verilen genelde planlanmış müfredat üzerinden yürütülen sistematik ve planlı süreçtir.

Eğitim öğretime göre çok daha kapsamlı ve geniş bir tanımdır. Tüm öğretim etkinlikleri aynı zamanda eğitim sürecinin de bir parçasıdır. Eğitim süreci öğretim sürecini de kapsar. Öğretim ise okullarda öğrendiğimiz planlı süreçten ibarettir.

Eğitim ve Öğretim Arasındaki İlişki

Eğitim ve öğretim arasındaki farkları anlattığımıza göre eğitim ve öğretim arasındaki ilişkiye bakalım. Birbiriyle iç içe olan eğitim ve öğretim kavramları birbirinden bağımsız kavramlar değildir. Eğitim ve öğretim yaşamımız boyunca iç içedir. Öğretim sürecimizde hayatımızda aldığımız eğitim süreçlerinden biridir ve çok önemli bir süreçtir. Okul hayatımız boyunca sadece dersleri değil, okul içerisinde de çevremizle ve arkadaşlarımızla ilişkilerimizde birçok şey öğreniriz. 

Eğitim ve öğretim süreçlerinin doğru şekilde geçirilmesi topluma faydalı bireyler kazandırarak topluma ve bireye fayda sağlanır, birey bu süreçler sonucunda bir yeteneğe ve beceriye kavuşarak topluma kazandırılır. Eğitim ve öğretimin önemi bu anlamda çok fazladır.  

Eğitim Öğretimi Kapsar mı?

Peki eğitim ve öğretim arasında nasıl bir ilişki vardır? Öğretim süreci hayatımız boyunca devam eden eğitim sürecimizin bir parçasıdır. Eğitim süreci boyunca aldığımız önemli eğitimlerden biri de okulda geçirdiğimiz öğrenim sürecimizdir. Eğitim bu yönüyle öğretimi kapsar.

Eğitimde Öğrenim Nedir?

Okulda geçirdiğimiz zamanlar, kurduğumuz arkadaşlıklar, tanıştığımız kişiler, öğretmenlerimiz, okul içerisindeki sorumluluklar vb. durumlar aslında eğitim sürecimizin de birer parçasıdır. Okulda öğretmenlerimizden sadece sayısal ve sözel derslere yönelik değil, hayata yönelik birçok ders alırız.

Okulda öğrenim sürecimiz boyunca öğrendiğimiz, deneyimlediğimiz birçok durum hayat boyunca da karşımıza çıkar. Bu yüzden okul dönemlerine sadece eğitim yılı değil, eğitim ve öğretim yılı denir. Bu yönüyle eğitim ve öğretim birbiriyle ilişkili, birbirini tamamlayan iki kavramdır.

Eğitim ve öğretim arasındaki farklar konusunda faydalı olabileceğini düşündüğümüz videolu anlatımı da eklemek istedik.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu