Anne - Çocuk

7 Aylık Bebek Kahvaltı Menüleri için Öneriler

İlk 6 ay geçtikten sonra bebeklerde kahvaltı dönemi başlar. 7 aylık bebek kahvaltı menülerinde besleyici gıdalara yer vermeye dikkat edilmelidir. Bebeklerde ek gıda döneminin başladığı 7.ayda besleyici ve faydalı öğünlere yer vermek gerekir. Günün ilk öğünü olan kahvaltıda bebeğinizin gelişimi ve sağlığı açısından faydalı besinleri tercih etmeniz önemlidir. Kahvaltı alışkanlığının oluşması ve düzenli beslenmesi açısından hafif öğünlerle başlayabilirsiniz.

Bebeğiniz için yeni bir dönem olan ek gıda döneminde yavaş yavaş onu yeni besinlerle tanıştırabilir, yeni beslenme düzenine alışmasını sağlayabilirsiniz. 7 aylık bebek için hazırlayabileceğiniz besleyici kahvaltı menülerine göz atalım.

7 Aylık Bebek Kahvaltısı Nasıl Olur?

7 aylık bebek kahvaltısı

7 aylık bebek için kahvaltı menüsü bebeğin beslenme ihtiyaçlarına ve damak zevkine göre değişebilir. Yine de besleyici besin gruplarına kahvaltı öğününde yer vermek gerekir. 7 aylık bebek için kahvaltı önerisi yapacak olursak sebze, meyve, süt ürünleri ve tahılların ön planda olmasını söyleyebiliriz. Kahvaltısını hazırlarken çeşitli şekiller vermek, renkli ve süslü tabaklar kullanmak onun dikkatini çekebilir.

  • Tahıl Gevrekleri

Bebeğinizin demir ve lif ihtiyacını karşılamak için yulaf ezmesi ve pirinç gevreği gibi tahıl gevreklerini kullanabilirsiniz. Bunları süt veya yoğurt ile karıştırarak püre halinde verebilirsiniz.

  • Meyve Püreleri

Muz, armut, avokado ve şeftali gibi çeşitli mevsim meyvelerinden püre haline getirerek verebilirsiniz. İlk başta tek meyveyle başlayıp sonrasında çeşitlendirebilirsiniz. Bebeğinizin herhangi bir alerjisi varsa bunu göz önünde bulundurmanız önemlidir.

  • Yoğurt

Yoğurt bebeklere sağlıklı probiyotikler ve kalsiyum sağlar. Evde kendiniz yaptığınız doğal ve yumuşak yoğurtlara kahvaltı öğününde yer verebilirsiniz.

  • Yumuşak Sebzeler

Bebeğinize kolay çiğneyebileceği yumuşak sebzeler verebilirsiniz. Patates, havuç, kabak gibi sebzeleri haşlayarak püre haline getirebilirsiniz. Hem doyurucu hem besleyici olacaktır.

  • Su

Bebeğinizin her öğünde olduğu gibi kahvaltıda da su tüketmesini desteklemeniz gerekir. Küçük bir bardakta veya bardağa benzer bir sulukta su verebilirsiniz. Su bebeğinizin hidrasyonunu sağlamak için önemlidir.

Bebeğinizin kahvaltı menüsünü doktorunuza danışarak ve bebeğinizin bireysel ihtiyaçlarına göre oluşturmanız önemlidir. Bebeğinizin yeni yiyeceklere alerjik reaksiyon gösterme olasılığı olduğundan yeni yiyecekleri tek tek ve dikkatli bir şekilde tanıtmalısınız.

7 Aylık Bebek Ne Yer?

Ek gıda döneminin başladığı 7.ayda bebeğin düzenli ve dengeli beslenmesi gelişimi açısından çok önemlidir. Bu yüzden bebeği ek gıda dönemine giren annelerde bir telaş başlar. Bebeğinin sağlıklı ve yeterli beslenmesini isteyen anneler her detayı araştırır ve onun için en iyisini bulmaya çalışır. Halbuki endişe etmenize gerek yoktur, bebeğiniz bir süre sonra yeni beslenme düzenine alışacaktır. Bu süreçte bebeğinize faydalı ve besleyici gıdaları yavaş yavaş takviye olarak verilebilir, bebeğinizi yeni beslenme düzenine alıştırabilirsiniz.

7 aylık bebek kahvaltı öğününden başlayarak gün boyunca anne sütü ve ek gıdalarla yeterli besini alacaktır. 7 aylık bebek kahvaltısında ve diğer öğünlerde verebileceğiniz besinler özetler aşağıdaki gibidir.

  • Anne Sütü veya Mamalar

7.ayda bebeğinizin ana besin kaynağı hala anne sütü veya mama olmalıdır. Bu dönemde bebeğinizin günde birkaç öğün anne sütü veya mama alması gerekebilir. Ek gıdanın yanı sıra anne sütünün önemi bu dönemde büyüktür.

  • Tahıl Ürünleri

Tahıl olarak yulaf, pirinç gevreği gibi ürünler tercih edilebilir. Glutensiz besinlere ağırlık verilmesi daha iyi olacaktır. Bunun yanında çorba gibi sıva gıdalarla birlikte tahıllı ekmekler ufak parçalar halinde verilebilir.

  • Meyve ve Sebzeler

Kabak, havuç, patates, armut, elma, muz, şeftali gibi sebze ve meyveleri püre halinde vermek faydalı olacaktır. Meyveler arasında alerjik reaksiyonların önüne geçmek için çilekten kaçınmanız tavsiye edilir. Sebzelerde ise patlıcan, bakla, domates gibi besinler 1 yaşına kadar önerilmez.

  • Et veya Balık

Bebeğinize demir ve protein açısından zengin olan et veya balık püreleri verebilirsiniz. İyi pişmiş ve ezilmiş haldeki ufak parçalara ayrılmış etleri veya balıkları tercih edebilirsiniz. Eti kıyma formunda da verebilirsiniz.

  • Özel İhtiyaçlar

Her bebeğin beslenme ihtiyaçları farklıdır. Bazı bebekler alerjik reaksiyonlara veya hassasiyetlere sahip olabilir. Bu nedenle bebeğinizin beslenme düzenini oluştururken doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

7 Aylık Bebek Beslenmesi

7 aylık bebek kahvaltıdan başlayarak gün boyunca 2 – 3 öğün ek gıda almalıdır. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği şeklinde öğünlerini düzene sokabilirsiniz. Alması gereken besin değerlerini hesaba katarak dengeli öğünler hazırlayabilirsiniz. Bu süreçte anne sütü ihmal edilmemelidir. Bebeğin besin ihtiyacının %80’ini karşılayan anne sütü 2 yaşına kadar verilebilir. Ek gıda öğünlerinin yanı sıra 3 kez anne sütü alabilir.

İlginizi Çekebilir:
Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır? Teknikler ve Tedavi

7 aylık bebeğim kahvaltı yapmıyor diyorsanız bunun yerine anne sütüyle güne başlayabilirsiniz. Bebeğiniz kahvaltı öğününe alışana kadar anne sütü ve mamaları vermeye devam edersiniz. Sonrasında hafif gıdalarla onu ek gıda sürecine alıştırarak beslenme düzenini oturtmaya çalışın. 7 aylık bebek kahvaltısında ilk öğün olarak yumurta sarısı, lor peyniri ve tahıllı ekmek gibi hafif gıdalar verebilirsiniz. Gün içerisindeki diğer öğünlerde ise meyve, sebze ve et ürünleri verilebilir.

7 Aylık Bebek Kahvaltı Menüleri

7 aylık bebek kahvaltısında besleyici gıdaları püre haline getirerek öğünler oluşturabilirsiniz. Bebeğinizin damak zevkine göre farklı püreler oluşturabilir, kahvaltı ve diğer öğünleri bu şekilde oluşturabilirsiniz. 7 aylık bebek kahvaltı menülerini için aşağıdaki besinleri rondodan geçirerek püre yapabilir, kahvaltıda bebeğinize verebilirsiniz.

  • Yumurta sarısı, labne peyniri, bebe bisküvisi, avokado
  • Olgun armut, yulaf, yoğurt
  • Muz, yulaf, yoğurt
  • Yumurta sarısı, ceviz, lor peyniri
  • Haşlanmış elma, yoğurt
  • Yumurta sarısı, soyulmuş elma, pekmez
  • Lor, pekmez, muz, tereyağı
  • Yumurta sarısı, yulaf, labne peynir, elma, pekmez
  • Ceviz, şeftali, yumurta sarısı, yoğurt
  • Yumurta sarısı, lor peynir, bebe bisküvisi, mandalina, muz
  • Ceviz, kayısı, yoğurt

Bu gibi besleyici gıdalardan faydalanarak püreler yapabilirsiniz. Bebeğiniz püre halindeki öğünleri daha kolay yutacak ve daha kolay sindirecektir. Püre haline getirirken kabuk, çekirdek gibi sert kısımları ayıklamayı unutmayın. Haşladıktan sonra rondoda iyice çekerek pürüzsüz kıvama getirebilir ve kolayca yemesini sağlayabilirsiniz.

Bebeğiniz anne sütü ve mamaya devam ediyorsa ek olarak 2-3 öğün yeterli olacaktır. Bebeğiniz günlük beslenme ihtiyacının %80’ini anne sütünden karşılar. Buna ek olarak 6.aydan sonra ek gıda dönemi başlar. Günlük beslenme rutinine 2 – 3 öğün daha eklemek yeterlidir.

7 aylık bebeğin beslenme düzeni gelişimi açısından çok önemlidir. Bebeğin besin değeri ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için 3 saatte bir yemek yemesi gerekir. Gün içerisinde saatleri planlayarak anne sütü ve ek gıda verebilirsiniz.

Ek gıda dönemine girdikten sonra pilav verilebilir ancak sebze ve meyve ağırlıklı gitmek daha doğru olacaktır. Pilav gibi nişastalı karbonhidratların 9.ayda verilmesi daha doğrudur. Yine de vermek istiyorsanız pilavı yoğurt ile karıştırarak verebilirsiniz.

10.aya girdiğinden itibaren bebekler bizimle beraber bizim yediklerimizden yiyebilir. Bebeğin aile sofrasında oturarak ebeveynlerinle birlikte yemek yemesi gelişimi üzerinde olumlu etki edecektir.

7.ayda salça kullanmak isteyen anneler biber salçasıyla yemekler yapabilirsiniz. Alerjik durumların önüne geçebilmek için 1 yaşına kadar domates ve türevleri bebeklere verilmez.

Bebek 1 yaşına girene kadar tuz ve şeker gibi gıdalardan uzak durulmalı, asla verilmemelidir. Meyvelerden alacağı doğal şeker onun için yeterli olacaktır.

Bulgur pilavı bebeklere 10 aydan itibaren verilebilir. Sağlıklı karbonhidratlardan olan bulgur gaz ve şişkinlik yapabileceği için bebeklerde daha ileri aylarda tercih edilir. Bunun yerine daha sade karbonhidratlar tercih edilebilir.

Bebeğinizin ek gıda döneminde soğanla başlaması yemeklere karşı ön yargısının oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir alerjisi ve sindirim rahatsızlığı yoksa 10.ayda soğan vermeye başlayabilirsiniz.

Evet, 6.ayı bitirdikten sonra bebeklerde ek gıda dönemi başlar ve tahıllar verilebilir. Besleyici tahıllar içeren doğal ekmekler vermek hem doyurucu hem de sağlığına faydalı olacaktır. Evde kendiniz katkısız doğal ekmekler yaparak eline verebilirsiniz.

Bebeğinize kırmızı mercimek çorbasını 9.aydan sonra vermeniz daha doğru olacaktır. Sindirim sorunları yaşamaması için ek gıda döneminde kırmızı mercimeği biraz erteleyebilirsiniz.

Bebeğinize meyve suyu vermek istiyorsanız kesinlikle kendiniz doğal şekilde yapmalısınız. Hazır meyve suları bebekler için asla uygun değildir. İçeriğindeki fazla şeker ve katkı maddeleri bebeğin sağlığına zararlıdır. Evde kendiniz şekersiz şekilde yaptığınız şeftali suyu, elma suyu, havuç suyu ve armut suyu gibi meyve sularını verebilirsiniz.

Ek gıda döneminde bebeklerin yemeğine çok az miktarda tereyağı katılabilir. Yemeğin sindiriminin daha kolay olması ve yumuşaması için 1 çay kaşığı tereyağı ekleyebilirsiniz.

7.aya girdiğinde yumurtanın sarısıyla yumurta serüvenine başlayabilirsiniz. Bununla birlikte yumurta çeşitli tariflere de katılabilir. 9.aydan sonraysa yumurtanın tamamını verebilirsiniz.

7.aydan itibaren bebeklere makarna verilebilir. Enerji ihtiyacını karşılayan karbonhidratlar arasında olan makarna yoğurtlu ve zeytinyağlı şekilde bebeklere öğün olarak verilebilir.

Bebeklere Kitap Okumanın Faydalarını merak ediyorsanız ilgili yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Zeynep Teksöz

Ben Zeynep! 9 Senedir profesyonel içerik editörlüğü yapmaktayım! Yazılarımı umarım beğenirsin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu