2023 Yılında Antrenörler Ne Kadar Kazanıyor?
Daha çok gençlerin ve üniversite tercihi yapmak üzere olan sporcu adaylarının tercih ettiği mesleklerden antrenörlük maaşları merak edilir. Spor ile iç içe olmuş kişilerin en çok istediği meslek gruplarından biri de antrenörlüktür.
Sporu profesyonel bir şekilde yapmak isteyenlerin tercihi antrenörlük bölümü olmalıdır. Kişiler alacakları eğitimle sporu profesyonel bir şekilde yapabilir ve iş dünyasına hızlı bir giriş yapabilirler.
Antrenörlük mesleği ile ilgili merak edilenlerden biri de ne kadar kazandıklarıdır. Atrenörlerin almış oldukları maaş çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Günümüzde antrenör maaşları ortalama 23.500 TL seviyelerindedir. Bu maaşlar kişinin nerede ve hangi pozisyonda çalışacağına bağlı olarak değişir. Kişinin çalışmış olduğu kurum ya da kulübe göre alınacak maaşlarda elbette artış olacaktır.
Başlıklar
Antrenör Kime Denir?
Antrenör, profesyonel bir şekilde sporla ilgilenen insanları motive etmek, desteklemek ve yol göstermek için bu alanda hizmet veren kişilere denir. Daha çok futbol camiasında antrenörler dikkat çekse de sporun her alanında antrenörler olmazsa olmaz unsurlardan biridir. Antrenörler bir takımın bel kemiğidir. Oyuncuların nasıl oynaması gerektiğini ve neler yapması gerektiğini net bir şekilde ortaya koyar.
Antrenör Ne İş Yapar?
Antrenörler yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere profesyonel sporcuların başarılarını arttırmak için uğraşan kişilere denir. Antrenör olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerini başarıyla bitirmiş olmak gerekir. Antrenörler yaptıkları işler dolayısıyla sporcuları motive etmekle ve onları yönlendirmekle mükelleftirler. Başarılı bir antrenör tüm bildikleri, tüm tecrübe ve deneyimlerini sporculara da aktarır.
Antrenörler aynı zamanda kişilere program yapar, sporcunun sağlık ve güvenliğini düşünür ve izler, sporcuların performansını takip eder ve performans arttırıcı önlemler ve tedbirler de alır.
Kaç Yaşında Antrenör Olunur?
Antrenör olmak için üniversitelerin ilgili bölümlerinden başarı ile mezun olmak gerekir. Mezun olan antrenör adayları anlaştıkları bir kulüple çalışmaya başlar. Bu da antrenörlük yaşının yirmili yaşlar olduğunu gözler önüne seriyor. Antrenörlük için herhangi bir yaş şartı yoktur. Kişi başarılı olduğu müddetçe çalışmalarını sürdürebilir ve dilediği kulüple anlaşabilir.
Antrenörlük için herhangi bir yaş şartının olmaması herkesin antrenörlük yapabileceği anlamına gelmiyor. İlk olarak ilgili bölümden mezun olma şartı aranır. Bunun yanı sıra kişinin becerisi, spora yatkınlığı, sağlıklı oluşu ve sürekli kendini geliştirebiliyor olması da en önemli kriterler arasında yer alıyor.
Antrenör Nerede Çalışır?
Üniversitelerin ilgili bölümlerini bitiren antrenör adayları dilediği kulüplerde çalışmakta özgürdür. Amatör ya da profesyonel olsun antrenörler istediği kulüpte çalışabilirler. Tabi bu durumda kulüplerin ilgili antrenörleri de istemeleri gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra MEB ya da Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı ilgili pozisyonlarda da antrenörler çalışabilir.
Antrenörlerin çalışma alanları görüldüğü gibi oldukça çeşitli ve fazladır. Bu açıdan bakıldığında yeni mezun başarılı bir antrenörün açıktan kalma ihtimali çok düşüktür. Geleceğin meslek grupları arasında yer alan antrenörlere olan ilgi ve ihtiyaç her geçen gün artış gösteriyor. Futbolda olduğu gibi basketbol, voleybol, hentbol gibi sayısız spor dallarında sayısız antrenörlere ihtiyaç vardır.
Antrenör Maaşları Ne Kadar?
Antrenör maaşları çeşitli faktörler baz alındığında farklılık gösterir. Kişinin antrenör olarak çalıştığı kulüp ya da kurum bu faktörlerden en önemlilerinden biridir. Antrenör, devlet kurumunda çalıştığı takdirde ortalama bir memur maaşı alırlar, bu da 20.000 TL civarındadır. Kariyer.net antrenör maaşlarına göz attığımızda ortalama maaş bilgisinin 15.000 TL olduğunu görüyoruz. Ancak amatör kulüplerde antrenörlük yapanlar ise genelde asgari ücretle çalışırlar.
Devlet Antrenör Maaşı Ne Kadar?
Devlette yani kamuda çalışan antrenörlere verilen ücretlerde kişinin derecesine göre değişiklik gösterir. Ancak bir memurun ayda alacağı maaş 15.000 TL’nin altında olamaz. Kamuda çalışan bir antrenörde bu civarda maaş alacaktır. Burada kişinin kendini geliştirmesi sonucu çok daha iyi noktalara gelebilecektir.
Kamu ve özel sektör ayrımı maaşlar konusunda çok belirgindir. Özel sektörde en az asgari ücretle maaş alırken kamu da bu rakam 15.000 TL’nin üzerindedir. Elbette kendinizi iyi yetiştirdikten sonra özel sektörde de çok daha fazlasını kazanabilirsiniz. Bu tamamen kişiye bağlı bir durumdur.
Yüzme Antrenörü Ne Kadar Maaş Alır?
Yüzme antrenörlerinin aldığı en düşük maaş asgari ücrettir. Kişinin kendini geliştirmesi, meslekteki tecrübesi, çalıştığı yerler ve yeteneklerine göre maaş ücreti çok daha yüksek rakamlara çıkabilmektedir. Ortalama bir yüzme antrenörü maaşı 15.000 TL civarıyken en yüksek maaş 30.000 TL’ye yakındır.
Fitness Antrenörü Ne Kadar Kazanıyor?
Fitness antrenörlerinin kazandığı para kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kişi bu işi freelance olarak veya kendi spor salonunda yapıyorsa çok yüksek gelirler elde edebilir. Herhangi bir yere bağlı olarak veya kamuda çalışıyorsa aldıkları ortalama ücret 15.000 – 30.000 TL civarıdır. Bu ücreti kişinin tecrübeleri, meslekteki aktifliği ve kendini geliştirmesine bağlı olarak değişir.
Antrenörlük ile İlgili Merak Edilenler
Antrenörlük mesleği ile ilgili merak edilen soruları sizler için aşağıda cevapladık. En az kaç yaşında olmanız gerektiği, hangi bölümü okuması gerektiği, antrenörlük belgesi ve besyo ile ilgili soruları cevaplandırdık.
Kaç Yaşında Antrenör Olunur?
Antrenör olmak için en az 18 alt yaş sınırı bulunmaktadır. Üst yaş olarak ise herhangi bir sınır yoktur. Her yaşta antrenörlük mesleği yapılabilir, tabii yapılacak olan alana göre belirli yaşlarda olmak gerekebilir.
Besyo Okumadan Antrenör Olunur mu?
Evet, olunabilir. Üniversite okuma şartı yoktur. Antrenörlük belgesi alarak üniversiteye gerek kalmadan mesleğini yerine getirebilir. Yani mutlaka besyo okuma şartı yoktur.
Antrenörlük Belgesini Kimler Alabilir?
Kişi profesyonel olarak en az iki dönem ilgili olduğu alanda eğitim aldığını belgelerle kanıtlarsa o spor dalı üzerinde federasyon tarafından yapılan uygulama eğitimleri ve sınavlarında başarılı oldukları takdirde antrenörlük belgesini almaya hak kazanır.
Besyo Mezunları Antrenörlük Belgesini Nasıl Alır?
E-devlet aracılığıyla Spor Bilgi Sistemi üzerinden Beden Eğitimi ve Spor (Besyo) mezunları antrenörlük belgelerini alabilmektedir. Denklik vb. işlemler burada gerçekleşmektedir.
Vücut Geliştirme Antrenörlük Belgesi Nasıl Alınır?
Vücut geliştirme alanında antrenör olmak istiyorsanız Türkiye Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu tarafından sağlanan antrenörlük kurslarına katılabilirsiniz. Bu kurslarda antrenör olmak için verilen eğitimleri başarılı şekilde tamamlayıp sınavdan geçerli not aldığınızda vücut geliştirme antrenörlük belgesi almaya hak kazanır ve fitness antrenörü olabilirsiniz.
Göz atmak isteyebilirsiniz; Memur Maaşları Ne Kadar? Zam Oranları